Luister naar

Nebraska wil executie met omstreden pijnstiller

Nieuws
De Amerikaanse staat Nebraska gaat volgende week voor het eerst een executie uitvoeren met fentanyl, een krachtige pijnstiller die honderd keer sterker is dan morfine.
redactie VK
dinsdag 14 augustus 2018 om 03:00
Carey Dean Moore
Carey Dean Moore ap

Amsterdam

Het gebruik ervan is opmerkelijk, aangezien de VS worden geteisterd door een epidemie van het gebruik van dergelijke synthetische opiaten, die veel doden maken onder drugsgebruikers. Een farmaceutisch bedrijf, Fresenius Kabi, probeerde de executie tegen te houden omdat bij de executie naast fentanyl ook twee van zijn medicijnen worden gebruikt. Het farmaceutische concern heeft uitdrukkelijk bepaald dat zijn medicijnen niet mogen worden gebruikt voor executies, maar volgens Fresenius Kabi hebben de autoriteiten van Nebraska onder valse voorwendselen toch de hand weten te leggen op de middelen. Maar de rechter verwierp dat argument en gaf het groene licht voor de executie van de 60-jarige Carey Dean Moore.

Moore zit al sinds 1980 in de dodencel wegens de moord op twee taxichauffeurs. Zijn executie werd eerst vertraagd doordat hij steeds in beroep ging. In 2015 schafte Nebraska de doodstraf helemaal af. Een jaar later voerden de inwoners van de staat de doodstraf per referendum weer in, zodat de weg naar de executie van Moore weer open kwam te liggen.

Ditmaal maakt de veroordeelde geen bezwaar tegen de voltrekking van het vonnis, al liet hij zich wel neerbuigend uit over de ‘luie’ en ‘incompetente’ overheidsdienaren die hem tientallen jaren niet hebben weten te executeren. Het wordt de eerste executie in Nebraska sinds 21 jaar.

Ook in andere staten waar de doodstraf nog steeds wordt uitgevoerd, hebben de autoriteiten steeds meer te kampen met verzet van farmaceutische bedrijven die niet betrokken willen raken bij terechtstellingen. Fresenius Kabi tekende vorig jaar ook al bezwaar aan toen de staat Arkansas zijn middelen wilde gebruiken voor de executie van elf terdoodveroordeelden. Steeds meer bedrijven zijn huiverig om aan de executies mee te werken uit vrees voor claims als er iets misgaat tijdens de executie. Er spelen ook principiële motieven mee. Sommige bedrijven zijn bovendien in handen van moederconcerns in Europa waar de doodstraf verboden is.

Hierdoor wordt het voor de autoriteiten steeds moeilijker voldoende middelen te krijgen of voorraden die voorbij de houdbaarheidsdatum zijn te vervangen. De afgelopen tijd is er vaak iets misgegaan bij executies. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.

Israëlische tanks zijn bij opgesteld bij de grens met Gaza. De Verenigde Staten dreigen wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent.

Biden dreigt leverantie van sommige wapens te stoppen als Israël Rafah binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt voor het eerst wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent. Met deze ongekende koerswijziging probeert de VS te voorkomen dat het leger alsnog de stad binnentrekt.

De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.

Koningin Sofia, prinses Irene en koningin Anne-Marie in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Griekse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.

Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'