Direct naar artikelinhoud
NieuwsOmarosa Manigault-Newman

Trump noemt oud-medewerker Omarosa een ‘hond’ na boek waarin ze afrekent met de president

De Amerikaanse president Donald Trump ruziet op Twitter al dagen met zijn voormalige medewerker Omarosa Manigault-Newman, die een tell-all-boek schreef over haar tijd in het Witte Huis. Zijn twittertirades bereikten dinsdag een dieptepunt toen Trump haar een ‘hond’ noemde.

President Trump en Omarosa Manigault-Newman in het Witte Huis, in maart 2017.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

‘Goed van generaal Kelly dat hij die hond heeft ontslagen!’, twitterde Trump dinsdag in verwijzing naar zijn stafchef John Kelly, die Omarosa eind vorig jaar wegstuurde.

De Afro-Amerikaanse Omarosa noemt Trump in haar boek een onverbeterlijke racist. Het conflict tussen de twee escaleerde nadat Omarosa heimelijk gemaakte opnamen van gesprekken in het Witte Huis naar buiten bracht, waaronder een telefoongesprek met Trump. Daaruit bleek dat Trump haar ontslag betreurde. Bovendien was hij naar eigen zeggen niet van tevoren ingelicht over haar gedwongen vertrek.

‘Ik wist er niet van’, zegt Trump tijdens een telefoongesprek op het bandje, dat zij maandag via NBC naar buiten bracht. ‘Verdomme. Ik vind het niet leuk dat je weggaat.’ Eerder gaf Omarosa een opname vrij waarop te horen is hoe stafchef Kelly haar ontslaat.

Omarosa komt uit de koker van Trumps realityshow The Apprentice en gold lange tijd als een bondgenoot en fan van Trump. Tijdens de verkiezingen van 2016 adviseerde ze Trump over ‘Afro-Amerikaanse kwesties’. Later voegde ze zich bij de communicatieafdeling van het Witte Huis. Ze was een van de zeer weinigen van kleur in de staf van het Witte Huis.

In haar boek Unhinged (‘Losgeslagen’) rekent ze af met de president, die ze kenschetst als racistisch en incompetent. De president gaat prat op chaos en verdeeldheid, aldus Omarosa. Ook zou hij veelvuldig het n-woord (nigger) hebben gebruikt. Volgens Omarosa bestaan ook daar opnamen van, uit de tijd van The Apprentice. Trump ontkent die beschuldigingen en bestempelde zijn voormalige medewerker als ‘uitschot’.

Dit schreven we eerder over de breuk tussen Trump en Omarosa

Voor Trump komt de publicatie van Omarosa’s boek op een ongelukkig moment. Hij kwam de afgelopen tijd onder vuur te liggen na neerbuigende tweets over de zwarte CNN-medewerker Don Lemon (‘de domste man op televisie’) en basketballer LeBron James. Ook de manier waarop hij het zwarte Congreslid Maxine Waters steeds neerzet als iemand met een ‘laag IQ’ is volgens zijn critici racistisch.