Luister naar

In memoriam: briljant doch genadeloos

Nieuws
De omstreden Britse schrijver en Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Londen. Dat maakte zijn familie zondag bekend.
Rick Moeliker
dinsdag 14 augustus 2018 om 03:00
In memoriam: briljant doch genadeloos
In memoriam: briljant doch genadeloos ap / Chris Ison

Houdt Naipaul wel van mensen, vroeg Hilbrand Rozema zich in 2011 af in het Nederlands Dagblad na het lezen van Naipauls reisverslag door Afrika. De dieren kunnen op zijn onverdeelde liefde rekenen, het menselijk contact lijkt hij echter keer op keer met de nodige tegenzin te leggen, gezien zijn vaak bijtende beschrijvingen van het in zijn ogen belachelijke handelen van de Afrikaanse bevolking. Het is Naipaul ten voeten uit: aan de ene kant een briljant observator, aan de andere kant een genadeloos manipulator.

ontworteld

Vidiadhar Surajprasad Naipaul kwam in 1932 ter wereld op het eiland Trinidad als zoon van Indiase ouders. Zijn ouders waren naar Trinidad vertrokken, omdat zijn vader daar aan de slag kon als journalist. Naipaul voelde zich nooit thuis op het eiland, al verlangde hij evenmin naar het overvolle India. Hij greep daarom in 1950 met beide handen de kans aan om Engels te gaan studeren in Oxford. Niet dat hij zich veel beter ging voelen in het moederland. Hij ondernam als student zelfs een poging tot zelfdoding. Naipaul zag zich als een ontworteld mens: India, Trinidad en Engeland waren het allemaal niet voor hem.

Zijn boeken weerspiegelen die geschiedenis en gaan vrijwel zonder uitzondering over de doorwerking van het koloniale tijdperk, waarvan Naipaul een product was. Na zijn studie ging hij aan de slag als journalist bij de BBC en begon hij romans te schrijven. Zijn grote doorbraak beleefde hij in 1961 met Een huis voor meneer Biswas, waarin hij de geschiedenis van zijn vader optekent. Na dit internationale succes wijdde hij zich volledig aan het schrijven. Zijn oeuvre bevat meer dan dertig boeken en bestaat uit romans, verhalenbundels, historische studies en reisverhalen. In 1971 werden zijn inspanningen bekroond met de Man Booker Prize en in 2001 volgde de ultieme bekroning met de Nobelprijs voor de Literatuur.

vies en onfatsoenlijk

In 1962 publiceerde hij zijn eerste reisverslag, The Middle Passage. Hij bezocht hierbij de voormalige Britse koloniën in West-Indië. Het bleek de opmaat te zijn voor wat je gerust de Naipaul-stijl kunt noemen: de bevolking in deze gebieden gedraagt zich volgens hem achterlijk, is vies en kent geen fatsoen. Vrouwen moesten het hierbij nog eens extra ontgelden: dat waren in de ogen van Naipaul slechts sentimentele wezens. Zijn cynische manier van observeren werd lang niet door iedereen op prijs gesteld en de beschuldiging van racisme en vrouwenhaat klonk geregeld na het verschijnen van een nieuw boek.

Dat hij ook zichzelf niet spaarde, bleek toen in 2008 zijn biografie The World is What it Is uitkwam, geschreven door Patrick French. In de gesprekken met zijn biograaf liet Naipaul weten zowel zijn eerste vrouw als zijn minnares meermalen lichamelijk en geestelijk te hebben mishandeld, wat tot geschokte reacties leidde in de Engelse literaire wereld.

Naipaul was niet gelovig en sprak zich in zijn boeken en interviews meermaals negatief uit over religie. Vooral de islam beoordeelde hij als schadelijk omdat die volgens hem tendeert naar het uitroeien van alle andere culturele uitingen.

Over het christendom was hij iets positiever, al moest hij niets hebben van zendelingen. Aan het christendom ontleende hij echter wel een van de belangrijkste steunpilaren voor een fatsoenlijke beschaving: doe anderen niet aan wat je liever niet jezelf aangedaan ziet worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.