Huren in Sydney zo duur dat Belgische student huisgenoot zocht om létterlijk zijn bed mee te delen en zo prijs te drukken

Een Belgische student in het Australische Sydney postte onlangs een opvallende advertentie op Facebook in de hoop een nieuwe huisgenoot te vinden. Maar door de hoge huurprijzen kwam dat met een bijzondere voetnoot: er waren slechts twee bedden voor de vier huisgenoten.

SGG

William Vanneste (22) uit Waterloo is al sinds begin februari in Australië. Hij zit momenteel in zijn derde bachelorjaar marketing aan de Odisee Hogeschool en trok voor een stage naar Sydney. Maar de zoektocht naar een slaapplek verliep niet gemakkelijk. “Het zoeken is in België begonnen. Maar ik ben er wel te laat aan begonnen. Dat geef ik toe”, zegt hij vanuit Sydney. Hij koos er daarom voor om tijdelijk in een hostel te verblijven. Daar kwam hij in contact met drie Fransmannen, met wie hij later een iets permanentere verblijfplaats begon te zoeken.

Maar dat leek niet vanzelfsprekend in Sydney. “De huurprijzen zijn hier veel duurder dan op andere plaatsen in Australië en zijn in de afgelopen drie jaar blijkbaar verdubbeld. En stijgen nog steeds”, zegt hij. “Mijn stageplek ligt een beetje buiten het centrum van Sydney en dus wou ik idealiter ook een slaapplek vinden die dichter bij mijn stage was dan de hostel waar ik oorspronkelijk sliep.”

LEES OOK. Experts waarschuwen voor “ongeziene wooncrisis”: “Er komt wel degelijk een groot probleem op ons af”

“We hebben heel veel geluk gehad. We hebben een heel leuk, goedgelegen appartement gevonden in een buitenwijk van Sydney”, zegt William. “Maar er waren slechts twee kamers met twee dubbele bedden.” De ietwat vreemde verdeling was voor de vier mannen initieel geen probleem. “Aangezien we elkaar toch al een beetje kenden en omdat er in de hostel ook altijd andere mensen waren, was het uiteindelijk geen probleem om die twee bedden te delen. Er was plaats genoeg”, legt hij uit. “Het is ook niet zo bijzonder voor jongens om in hetzelfde bed te slapen. Zeker niet als we daarmee de huurprijs kunnen drukken.” (Lees verder onder de foto)

Het huurappartement van William in Sydney.

Advertentie op Facebook

Maar de problemen begonnen toen één van de drie Fransen door persoonlijke redenen naar huis vertrok. Plots moesten ze met drie in plaats van vier de huur betalen. “We hebben het hier over een huur van 1.150 AUD per week. Per maand is dat 4.600 AUD, wat neerkomt op ongeveer 2.900 euro”, zegt hij. “Sydney is gekend voor zijn zeer hoge huurprijzen. Het is echt wel een probleem.”

“We hebben het hier over een huur van 1.150 AUD per week. Per maand is dat 4.600 AUD, wat neerkomt op ongeveer 2.900 euro”

William Vanneste

Loopt stage in Sydney

William plaatste daarom een advertentie op Facebook om een nieuwe huisgenoot te zoeken. Maar een bed delen met een wildvreemde, daar stond niet iedereen voor te springen. “We wilden misschien een luchtmatras kopen en dan met drie in de grote kamer slapen. Het was voor ons allemaal oké zolang we minder moesten betalen.” (Lees verder onder de foto)

De living van het huurappartement.

Maar toen bleken de twee overgebleven Fransen ook plannen te hebben om te vertrekken. William bleef daardoor alleen achter in het appartement. “Uiteindelijk was ik op zoek naar een koppel of twee goede vrienden die in hetzelfde bed wilden slapen. Maar die hoopten dan vaak een lagere huurprijs te moeten betalen.”

De opvallende advertentie van William werd zelfs door lokale media opgepikt, maar uiteindelijk werd het niets. Alleen kon hij het appartement niet betalen. Omdat hij nog slechts een dikke maand te gaan had in Australië, koos hij ervoor een Airbnb te boeken. “Ik betaal nu minder dan een hostel, maar toch is het nog steeds veel. En ik deel mijn kamer met twee andere mensen”, zegt hij. Een eigen bed heeft hij dit keer wel. “En grote kasten voor al mijn kleren”, zegt hij opgetogen. Na vier keer te verhuizen in drie maand tijd, blijft hij opvallend positief. “Dat is zeer belangrijk. Vooral wanneer je zo ver bent van iedereen die je kent en je moet blijven tot het einde van je stage. Maar dat is het leven en het maakt deel uit van het avontuur. Het had erger kunnen zijn. Ik ga er het beste van maken.”

Eén van de twee slaapkamers van het appartement.

Eén van de twee slaapkamers van het appartement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER