© AP

Uruguay maait gastland Rusland van de mat en kroont zich tot groepswinnaar

Rusland staat na twee sterke openingspartijen weer met beide voetjes op de grond. Het gastland ging tegen Uruguay met 3-0 onderuit nadat de Russen meer dan een helft met een man minder moesten spelen. Suarez, Laxalt en Cavani zorgden voor de doelpunten, beide landen waren al geplaatst voor de volgende ronde.

svar

Zowel Rusland als Uruguay had in de eerdere groepswedstrijden 6 op 6 gepakt tegen Saudi-Arabië en Egypte. Beide teams waren dus al gekwalificeerd en streden om de eer van groepswinst - al is die plaats natuurlijk ook bepalend voor hun tegenstander in de volgende ronde. De Russen leken hun elan van de vorige partijen, waarin ze acht keer scoorden, te willen doorzetten en gingen meteen op zoek naar de openingstreffer. Het was echter Uruguay dat die openingstreffer al na amper negen minuten scoorde. Suarez knalde een vrije trap laag langs de muur, de verraste doelman Akinfeev mocht zich onmiddellijk omdraaien: 1-0.

2-0 achter en één man minder

De Russen hadden het niet onder de markt tegen de Zuid-Amerikanen, maar toch ontwikkelden ze enkele mooie kansen. Cheryshev knalde van ver op doelman Muslera, even later knikte spits Artem Dzyuba de bal tegen de grond en over. Een Russisch doelpunt hing in de lucht, zo leek het, en het viel ook… aan de overkant. Diego Laxalt haalde van ver uit en zag zijn schot via de voet van de ongelukkige Cheryshev binnenwaaien. 2-0 voor Uruguay, de Russen in zak en as.

Suarez en Betancur kregen nog enkele kansen op 3-0 voor de pauze, maar scoorden niet. Het Russische drama werd compleet toen vlak voor de pauze Igor Smolnikov zijn tweede gele kaart - en dus rood - pakte. De Russen mochten dus met één man minder de kleedkamer opzoeken en na de pauze verging het hen niet veel beter.

Cavani scoort dan toch in blessuretijd

Uruguay controleerde en stak bij momenten de neus aan het venster. Gescoord werd er echter niet. Bij de Russen stond spits Dzyuba op een eiland, terwijl aan de overzijde Edinson Cavani kans na kans niet tegen de netten kreeg. Verder dan enkele counters kwam Rusland niet, Dzyuba mikte met nog een kwartier te gaan dé kans over. Met de ingevallen Cristian Rodriguez konden de Uruguayanen nog een aantal keren stevig dreigen, maar Akinfeev stond meermaals pal.

In het slot werd Uruguay steeds dreigender, met dank aan Rodriguez en Cavani. De verlossende treffer kwam er bij het ingaan van de blessuretijd dan toch voor Cavani, op een hoekschop. Godin kopte nog op Akinfeev, maar met de rebound van Cavani stond de 3-0 toch op het bord. De score veranderde nadien niet meer. Uruguay eindigt zo als eerste in groep A met 9 punten, de Russen bekeren ook verder met 6 punten.