Wat de gevederde mantel van de Nieuw-Zeelandse premier betekent

© REUTERS

Jacinda Ardern heeft punten gescoord bij de Maori’s, de originele bewoners van Nieuw-Zeeland, door een van hun traditionele mantels te dragen op een staatsdiner in Londen.

edm

Ardern is in Londen voor een bijeenkomst van de Commonwealth. Op een staatsdiner in Buckingham Palace verscheen ze donderdagavond met een bijzondere gevederde mantel rond de schouders. Het gaat om een zogenaamde Kahu huruhuru, een traditionele mantel van de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

Volgens Mark Sykes van Te Papa Tongarewa, het nationale museum van Nieuw-Zeeland in Wellington, worden deze mantels geschonken aan leiders en hoogwaardigheidsbekleders als erkenning van hun prestige, macht en respect. ‘Door deze mantel te dragen toont Ardern dat ze de premier is van álle Nieuw-Zeelanders, inclusief de Maori’s’, zegt Sykes aan The Guardian.

De Maori’s, die vandaag nog geen vijftien procent van de bevolking uitmaken, zijn nog steeds gemarginaliseerd in Nieuw-Zeeland. Meer dan haar voorgangers zoekt Ardern toenadering tot hen. Zo werd de zwangere premier bij een bezoek aan de Maori’s gevraagd om haar placenta te begraven in Waitangi, een voor de Maori’s belangrijke plaats. Via dat erg oude gebruik zou haar familie voor altijd een band bewaren met de plaats en met de bevolking zelf. Ardern zei dat ze zich vereerd voelde en het zou bespreken met haar partner.

De mantel die Ardern droeg op het staatsdiner, is echter niet van haar, maar werd haar geleend door Ngati Ranana, een Londense club van Maori’s. In haar speech smokkelde de premier nog een gezegde van de Maori's.

Boodschappers

Voor de mantels worden honderden veren gebruikt, die vervolgens worden geschikt in een geometrisch patroon. De veren van de kiwi zijn het waardevolst, maar geen enkele vogel wordt uitgesloten. Volgens de overlevering werden vogels ingezet om spirituele boodschappen over te brengen tussen goden en Maori's. Daarom zijn hun veren zo gegeerd. Voor nieuwe mantels worden enkel veren gebruikt van vogels die werden gedood door roofdieren of op autowegen, omdat veel van de vogels intussen beschermde dierensoorten zijn.

Voor Queen Elizabeth was de mantel van haar gaste overigens geen al te grote verrassing. De Queen en prins Philip ontvingen bij hun tournee in Nieuw-Zeeland in 1954 zelf twee zulke mantels. Die werden later gedragen door andere leden van het Brits koningshuis wanneer die het land bezochten.

© Photo News