© GettyImages

Afkoelen in New York mag in fonteinen, maar ook in Antwerpen?

Verkoeling is soms ver te zoeken voor wie in het midden van de stad woont bij een hittegolf. Ook in New York springen de temperaturen deze week tot vlot boven de 25 graden. Daar zijn de fonteinen de plek geworden om te ontsnappen aan de hitte. Een plons in de bekende fontein vanuit de Friends-generiek blijkt er bovendien perfect legaal.

Rebecca Van Remoortere

New York heeft meer dan vijftig fonteinen waar inwoners of bezoekers van de stad gerust in mogen pootjebaden. De enige twee voorwaarden zijn dat de persoon in kwestie zijn of haar kleren aanhoudt en zich niet wast in het water. Echt zwemmen wordt er weinig gedaan in de stadsfonteinen, maar het water is wel aanlokkelijk om met de voeten in af te koelen. Zo is de iconische Bethesda Fountain in Central Park een populaire plek geworden voor toeristen wanneer het te warm wordt in de stad.

Baden in de fonteinen is wel op eigen risico. De fonteinen zijn goed onderhouden, maar het stadsbestuur benadrukt wel dat het water niet voldoet aan de verplichte criteria van proper zwembadwater. Drinken van het water is bij uitbreiding ook zeker geen goed idee.

Trevifontein

Rome heeft het in tegenstelling tot New York niet zo begrepen op fonteinbaders. Vorige zomer schreef burgemeester Virginia Raggi een decreet uit om het zwemmen in fonteinen te verbieden na een reeks incidenten met toeristen. “We zullen geen gedrag tolereren dat ingaat tegen het fatsoen en we willen het historisch, artistiek en archeologisch erfgoed van Rome beschermen”, klonk het.

Zowel inwoners als toeristen mogen nu niet meer baden of zwemmen in de bekende Trevifontein of in een van de veertigtal andere historische fonteinen in de Italiaanse hoofdstad. Ook op de rand gaan zitten, je kleren of je huisdier wassen, of honden van het water laten drinken mag niet langer in de fontein. Boetes kunnen oplopen tot 240 euro per persoon. Een muntstuk gooien en een wens doen kan gelukkig nog wel.

Gedoogbeleid in Antwerpen

Antwerpen heeft verschillende waterpartijen waar het goed afkoelen is. Denk maar aan de drukbezochte fonteinen in Park Spoor Noord of die in de Driekoningenstraat in Berchem. “Die zijn ingericht om toegankelijk te zijn om in af te koelen”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

“Klassieke fonteinen daarentegen, zoals de fontein in de Wapper aan de Meir, zijn in principe verboden toegang. Maar daar zijn onze mensen niet al te streng voor. Zolang kinderen onder toezicht staan van hun ouders en zolang er geen afval wordt achtergelaten in het water of er geen overlast is voor anderen, kan dat gedoogd worden. We willen het zeker niet aanmoedigen, maar voor het betreden van de Wapper bijvoorbeeld, schrijven onze mensen niet snel boetes uit.”