Direct naar artikelinhoud
russische verkiezingen

Deze tv-presentatrice en socialite neemt het in presidentsverkiezingen op tegen Poetin

Tv-presentatrice en socialite Ksenia Sobtsjak.Beeld ap

President Poetin krijgt volgend jaar bij de Russische presidentsverkiezingen concurrentie van Ksenia Sobtsjak, een kritische televisiepresentatrice en societyfiguur. Sobtsjak heeft vandaag via Instagram bekendgemaakt dat ze aan de verkiezingen wil meedoen onder het motto "tegen allemaal".

Daarmee doelt de 35-jarige Sobtsjak op de politici die het politieke toneel sinds haar jeugd beheersen: de ultrarechtse Vladimir Zjirinovski, de communist Gennadi Zjoeganov en Poetin, die president werd toen zij achttien jaar was. "Het is heel goed mogelijk dat zij er nog steeds zitten als mijn zoon gaat stemmen", zei Sobtsjak.

Maar in oppositiekringen klinkt het verwijt dat zij met haar kandidatuur verdeeldheid zaait in het anti-Poetinkamp. Tot nog toe geldt de corruptiebestrijder Aleksej Navalny als de gedoodverfde kandidaat van de oppositie om het volgend jaar tegen Poetin op te nemen. Maar de Centrale Kiescommissie liet eerder deze week weten dat Navalny tot 2018 niet mag meedoen aan de verkiezingen, omdat hij in 2014 tot een voorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld wegens fraude.

Sobtsjak werpt zich op als kandidaat om de bestaande politieke cultuur te doorbreken

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kwam deze week tot de conclusie dat het proces tegen Navalny niet eerlijk was verlopen. Volgens de Raad van Europa betekent het vonnis van het Hof dat Rusland Navalny alsnog toestemming moet geven aan de verkiezingen deel te nemen.

In een Youtube-video zei Sobtsjak dat ze zich opwerpt als kandidaat om de bestaande politieke cultuur te doorbreken. Als het zo doorgaat, zal Navalny volgens haar weer in de gevangenis zitten en "zal er niets veranderen".

Boegbeeld

Geruzie en verdeeldheid zijn kwalen waaraan de Russische oppositie van oudsher lijdt. Navalny en Sobtsjak trokken aanvankelijk gezamenlijk op, maar sinds Sobtsjak zelf blijk gaf van haar politieke ambities heeft zij het verbruid bij Navalny die al lange tijd als het boegbeeld van de oppositie geldt. Sobtsjak maakte naam met de Russische versie van Big Brother en andere reality tv-programma's, totdat ze in 2011 overstapte naar het onafhankelijke tv-kanaal Dozjd. Daar presenteert ze sindsdien politieke praatprogramma's die in oppositiekringen uiterst populair zijn.

Sinds Sobtsjak zelf blijk gaf van haar politieke ambities heeft zij het verbruid bij Navalny

Navalny doet Sobtsjak af als "de ideale liberale kandidaat van het Kremlin". Ook Ilja Jasjin, een ander kopstuk van de oppositie en ooit korte tijd de partner van Sobtsjak, had kritiek op haar besluit zich in de strijd om het Kremlin te werpen. Volgens hem is Navalny de enige oppositiekandidaat die kans maakt tegen Poetin, ook al loopt Navalny volgens peilingen ver achter op de Russische president.

In oppositiekringen wordt het besluit van Sobtsjak ook met achterdocht bekeken omdat haar vader Anatoli Sobtsjak de politieke peetvader was van Poetin. Die begon zijn politieke loopbaan als medewerker van de populaire hervormingsgezinde burgemeester van Sint-Petersburg. Er wordt zelfs gefluisterd dat Poetin haar peetvader was, maar dat heeft Sobtsjak altijd ontkend.

De geruchten dat Poetin en Sobtsjak onder één hoedje spelen werden ook aangewakkerd doordat Sobtsjak onlangs een bezoek bracht aan Poetin in het Kremlin. Maar volgens Sobtsjak was dat louter en alleen omdat ze bezig is met een documentaire over haar vader, die in 2000 overleed.