Screenshots uit 'Hell divers 2' (links) en 'Stellar Blade' (rechts).

Controverses rond 'Helldivers 2' en 'Stellar Blade', nieuwe ontslagrondes en eindelijk (een beetje) nieuws over opvolger Nintendo Switch

Eve uit 'Stellar Blade' heeft meer kleren aan dan beloofd, pc-gamers willen geen PlayStation-account aanmaken om 'Helldivers 2' te spelen en 'Escape from Tarkov' tracht de achterban te pluimen. Heel wat controverses in de gamingwereld de afgelopen weken. Ondertussen vallen er opnieuw ontslagen en bevestigt Nintendo eindelijk dat er een opvolger komt voor de Switch. Op een datum of details blijft het wel wachten.

De game-industrie beperkt zich al lang niet meer tot de Amerikaanse en Japanse markt en zelfs Vlaanderen speelt een rol aan de top van die miljardenbusiness. Denk maar aan de gerenommeerde game-opleiding aan de hogeschool Howest in Kortrijk of aan het Gentse videospel 'Baldur's gate 3' dat in 2023 bekroond werd tot game van het jaar. VRT NWS bundelt elke 2 weken op donderdag het opvallendste nieuws uit de gamingwereld.

Sony door de knieƫn na controverse rond 'Helldivers 2'

Begin februari verscheen 'Helldivers 2', een spel waarin je in groep je thuisplaneet verdedigt tegen invasies van buitenaardse wezens. Het spel, gemaakt door Arrowhead Game Studios en uitgebracht door Sony Interactive, kan gespeeld worden op de computer (via spelplatform Steam) of op de PlayStation 5.Ā 

Oorspronkelijk was het plan dat pc-gamers het spel enkel zouden kunnen spelen als ze inloggen via een PlayStation Network-account (PSN-account). Officieel om de veiligheid van de spelers te kunnen garanderen, maar ongetwijfeld ook omdat nieuwe accounts bruikbare informatie kunnen bevatten voor Sony dat niet alleen de rechten heeftĀ op 'Helldivers 2', maar ook de maker is van de PlayStation-spelconsoles.

Screenshot uit 'Helldivers 2'

Zo'n koppeling van accounts is niet ongewoon, maar door technische problemen kon de maatregel bij lancering van het spel nog niet worden toegepast. De regel werd volgens Sony wel opgenomen in de gebruiksvoorwaarden.Ā Toen Sony begin vorige week aankondigde dat de koppeling binnenkort voor iedereen alsnog verplicht zou worden, keerden heel wat pc-gamers zich tegen die beslissing.

Heel wat spelers weigerden een PSN-account aan te maken en vroegen - en kregen soms ook - hun geld terug. Het spel werd ook overspoeld met negatieve reviews. In meer dan 170 landen werd 'Helldivers 2' ook uit de Steam-catalogus gehaald, omdat het PlayStation Network in die landen niet beschikbaar is.Ā 

Een week na de eerste communicatie keerde Sony de kar: de verplichte koppeling met een PSN-account was plots geen vereiste meer. Via het X-account van PlayStation bedankt Sony de achterban voor de feedback en belooft het in de toekomst beter rekening te houden met de pc-gamers. De beslissing wordt op gejuich onthaald en de negatieve reviews maken massaal plaats voor positieve.

Alles terug koek en ei? Niet helemaal, want ondertussen zijn 'Helldivers'-fans een petitie gestart. Daarin vragen ze Arrowhead om een medewerker - community manager 'Spitz' - terug aan te nemen. 'Spitz' zou naar eigen zeggen ontslagen zijn, omdat hij spelers die niet tevreden waren over de gang van zaken tijdens de 'Helldivers'-controverse de raad had gegeven om hun geld terug te vragen en negatieve reviews achter te laten.Ā 

Escape from Tarkov

De controverse rond 'Helldivers 2' doet denken aan een recente, gelijkaardige discussie tussen gamers en de makers van het tactische oorloggspel 'Escape from Tarkov'.

Een nieuwe editie van het spel kost maar liefst 250 euro.Ā Een stevig prijskaartje, maar de community kon vooral niet lachen met het feit dat mensen die een eerdere editie kochten waarin beloofd werd dat zij alle toekomstige downloadbare pakketten gratis zouden krijgen, ook moeten betalen voor deze nieuwe editie.Ā 

Wat nog kwaad bloed zette, was dat gamers die het nieuwe pakket kopen wel heel wat voordelen krijgen ten opzichte van hun tegenspelers die dat niet doen. Dat zogenoemde 'pay-to-win'-principe is niet nieuw, maar wordt doorgaans niet toegejuicht.

Battlestate Games verontschuldigde zich en bood een oplossing aan, maar het kwaad was geschied en het vertrouwen weg. De concurrenten bij 'Arena Breakout' lieten de kans niet liggenĀ om hun game in de verf te zetten en ook nieuwkomer 'Gray zone warfare' zal ongetwijfeld geprofiteerd hebben van de misstappen bij Battlestate. De een zijn dood ...

Werd 'Stellar Blade' dan toch gecensureerd?

We blijven nog even in de categorie controverses, want weinig games hebben dit jaar zoveel losgemaakt als 'Stellar Blade'. Weken voor de release gingen de onthullende outfits van hoofdpersonage Eve al vlot over de tongen. Tegenstanders hadden het over de onnodige seksualisering van vrouwen in videogames, fans waren bang dat het spel zou gecensureerd worden.Ā 

Screenshot uit 'Stellar Blade'

De Koreaanse ontwikkelaars van Shift Up stelden de fans gerust. 'Stellar Blade' zou overal ongecensureerd verschijnen. Maar bij de release op 26 april brak er opnieuw discussie uit. Had Eve nu toch net iets meer kleren aan dan in de trailers? En heeft ze net iets kleinere borsten en billen?

Een 'Free Stellar Blade' petitie werd ondertussen al meer dan 80.000 keer ondertekend. Een signaal dat Shift Up blijkbaar niet kan negeren. "Bedankt voor de passie en de feedback, blijf ons volgen voor updates", luidt het op X.Ā 

Wat is er nog gebeurd in de gamingwereld?

  • Meer dan 350 game-ontwikkelaars en artiesten hebben samen meer dan een half miljoen euro ingezameld voor een hulpfonds voor kinderen in de Palestijnse gebieden die getroffen zijn door de oorlog tussen Hamas en IsraĆ«l. Via itch.io hadden ze een bundel van 373 itemsĀ - vooral indiegames - aangeboden voor 8 dollar. Het doel was om 100.000 dollar in te zamelen, maar uiteindelijk werd bijna 580.000 dollar ingezameld. De totale opbrengst gaat naar het Palestine Children's Relief Fund.Ā 
  • Helaas een vaste waarde in deze rubriek: ontslagrondes. Onder meer Xbox schrapt opnieuw jobs. Vier Bethesda-gamestudio's verdwijnen. Een aantal medewerkers kan aan de slag bij andere studio's, de rest staat op straat. Xbox wil naar eigen zeggen meer inzetten op grotere titels en investeren in belangrijke franchises.

    De getroffen studio's zijn: Arkane Austin (maker van 'Redfall'), Tango Gameworks ('Hi-fi rush'),Ā Alpha Dog Studios ('Mighty doom') en Roundhouse Games.Ā Volgens Bloomberg zal het daar niet bij blijven en zijn er nog meer ontslagen op komst bij Xbox.

    Begin dit jaar had moederbedrijf Microsoft al stevig gesnoeid in de game-afdeling.Ā Toen verloren ongeveer 2.000 mensen hun job.
  • Ook uitgever Take-Two Interactive sluit gamestudio's. Het gaat om 2 studio's onder de vlag van Private Division: Roll 7 (maker van 'Rollerdrome') en Intercept Games (bekend van 'Kerbal space program 2'). De sluitingen komen er nadat Take-Two vorige maand had aangekondigd dat het ongeveer 600 mensen zou moeten laten gaan in het kader van besparingsplannen.
  • Dichter bij huis is er slecht nieuws voor de medewerkers van de Nederlandse studio KeokeN. Door een gebrek aan middelen en projecten heeft de ontwikkelaar van 'Deliver us mars' het volledige team moeten ontslaan. Een investeringsronde tijdens de Game Developers Conference afgelopen maand heeft niks opgeleverd.

    CEO Koen Deetman blijft strijdvaardig en kondigt aan dat hij van plan is om de studio te heropbouwen, "steen per steen".

Waar kijken we naar uit?

De Switch, de meest recente spelconsole van het Japanse gamebedrijf Nintendo, is ondertussen al 7 jaar oud. Het is een van de best verkochte spelcomputers aller tijden. Enkel de Nintendo DS en de Playstation 2, beiden al meer dan 20 jaar oud, gingen (tot nog toe) vaker over de toonbank.

Over de opvolger van de Nintendo Switch wordt al geruime tijd duchtig gespeculeerd. Oorspronkelijk werd gedacht dat die eind dit jaar zou verschijnen, maar op dit moment lijkt het erop dat we de console eerder in het voorjaar van 2025 mogen verwachten.Ā 

De Nintendo Switch kwam uit in 2017.
2023 Emanuele Cremaschi

Speculatie, want Nintendo zelf houdt de lippen stijf op elkaar. Afgelopen dinsdag kwam er eindelijk een korte mededeling. "Nog tijdens dit fiscale jaar (vĆ³or 31 maart 2025 dus, red.) zullen we een aankondiging maken over de opvolger van de Nintendo Switch", schrijft CEO Shuntaro Furukawa op X.Ā 

Volgende maand organiseert het Japanse bedrijf een evenement - Nintendo Direct - waarbij het nieuwe games zal voorstellen voor het najaar van 2024, maar Furukawa benadrukt dat er tijdens dat evenement niet zal gesproken worden over een opvolger voor de Switch. We zullen dus wellicht minstens nog tot de zomer moeten wachten op meer details.

Wat weten we al over "de nieuwe Switch"?

Tijdens een vergadering met investeerders zou Nintendo-CEO Shuntaro Furukawa de console beschreven hebben als een "nieuw model" van de huidige Switch.

Ook de geruchten die de ronde doen over de nieuwe console wijzen eerder in de richting van een krachtigere versie van de Nintendo Switch dan richting een revolutionair nieuw concept.Ā 

Net als de huidige Switch zou de opvolger een mobiele spelcomputer worden die je ook aan een extern scherm kan koppelen. Het scherm van de nieuwe console zelf zou iets groter zijn en de controllers zouden magnetisch zijn.

Er wordt verwacht dat spellen die beschikbaar zijn op de huidige Nintendo Switch ook speelbaar zullen zijn op de nieuwe console.

Meest gelezen