Kyle Mackie op unsplash.com

Nee, charcuterie blijft niet langer vers in hersluitbare verpakking nadat die is geopend

Zodra beleg aan de lucht wordt blootgesteld, begint het bedervingsproces en een hersluitbare verpakking houdt dat niet tegen. Dat zegt Anneleen Vandewynckel van Fenavian, de federatie voor vleeswarenproducenten. Het is meteen de reden waarom niet alle producenten standaard een hersluitbare verpakking maken.

Xavier Taveirne en Chaima Saysay delen samen met een bekende gast hun consumentenergernis Ć©n gaan op zoek naar verklaringen en oplossingen. En daā€™s een WinWin. Zelf je ergernis delen? Mail naar winwin@radio2.be.

Charcuterie die je moeilijk opnieuw verpakt krijgt nadat je die hebt geopend: het is een ergernis waarover Kristel Verbeke vertelt in de tweede aflevering van 'Mens erger je niet'. "Het is toch belachelijk dat ik dan weer vershoudfolie over de verpakking moet doen om het vers te houden?"

Dat vers houden is nu net het ding. Velen denken dat je charcuterie langer kan bewaren wanneer een verpakking hersluitbaar is, maar volgens Vandewynckel van Fenavian is dat een misvatting. "Charcuterie wordt zo verpakt dat er zo weinig mogelijk zuurstof aan te pas komt. Het bedervingsproces start zodra de charcuterie in aanraking komt met zuurstof."

Er zijn 3 dingen waar je rekening mee moet houden om de houdbaarheid toch zo lang mogelijk te houden. "Belangrijk is dat je de charcuterie transporteert op maximaal 7 graden. Als je dus thuiskomt van de winkel, leg de charcuterie dan zo snel mogelijk in de koelkast."

Die koelkast speelt ook een grote rol. "Zet je koelkast op een temperatuur onder de 4 graden. Dat is de belangrijkste tip die ik kan meegeven", zegt Vandewynckel. Tot slot roept ze op om je gezond verstand te gebruiken: "Als je met vuile handen je charcuterie vastneemt, is die besmet en zal die dus minder lang goed blijven."

Hersluitbare verpakkingen zijn duurder

In de aflevering van 'Mens erger je niet' vraagt Kristel zich ook af waarom niet alle producenten standaard voor een hersluitbare verpakking kiezen. Naast het feit dat de verpakkingen geen invloed hebben op de houdbaarheid, is er nog een andere reden: het prijskaartje.Ā 

"Zo'n hersluitbare verpakking is moeilijker te maken en dus duurder. Dat wordt doorgerekend aan de consument", zegt Fenavian. "Niet iedere consument zal daarvoor meer willen betalen."

Meest gelezen