© BELGA

Geen finale voor Pauline van der Rest in Koningin Elisabethwedstrijd

Geen finale voor Pauline van der Rest, de enige Belgische deelnemer aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. De 19-jarige Brusselse sneuvelt in de halve finale, zo blijkt na de proclamatie zaterdagavond.

lto
Bron: BELGA

Juryvoorzitter Gilles Ledure maakte in aanwezigheid van koningin Mathilde de 12 violisten bekend die wel doorgaan naar de finale. Het gaat om Hana Chang (VS), Dayoon You (Zuid-Korea), Ruslan Talas (Kazachstan), SongHa Choi (Zuid-Korea), Kevin Zhu (VS), Dmytro Udovychenko (Oekraïne), Joshua Brown (VS), Karen Su (VS), Anna Im (Zuid-Korea), Julian Rhee (VS), Elli Choi (VS) en Minami Yoshida (Japan).

LEES OOK. Pauline (19) is enige Belgische kandidaat in Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, en ze is zeker niet kansloos

Pauline van der Rest had in de eerste ronde en in de halve finale indruk gemaakt met haar techniciteit en virtuositeit. Donderdag, in het Mozart-concerto, maakte ze enkele kleine foutjes en leek ze volgens commentatoren en collega-muzikanten wat gestresseerd. Ze vond het achteraf zelf ook geen topprestatie, zo zei ze, maar het was zaterdag toch in spanning wachten op de proclamatie. Van der Rest is tenslotte pas 19 jaar, misschien kon de jury een kleine fout hier of daar wel door de vingers zien? Uiteindelijk haalt ze de finale niet, maar kenners voorspellen haar toch een mooie toekomst.

De finale start op maandag 27 mei, in de Henry Le Boeufzaal in de Bozar. Dan spelen de finalisten samen met het Nationaal Orkest van België. Maar eerst gaan ze een week in muzikale retraite in de Muziekkapel Koningin Elisabeth om een nieuw stuk in te studeren. Dit jaar gaat het om ‘Variations litaniques’, een onuitgegeven werk van de Franse componist Thierry Escaich.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER