Moenaert was 18 jaar lang burgemeester van Brugge
Foto: Belga

Oud-burgemeester van Brugge Patrick Moenaert (75) overleden

Patrick Moenaert, de vroegere burgemeester van Brugge, is woensdagavond overleden. Hij werd 75 en was al een hele tijd ziek. Moenaert (CD&V) was 18 jaar burgemeester van Brugge: van 1995 tot en met 2012.

Voordat hij burgemeester werd, zetelde Moenaert voor CD&V in de gemeenteraad en was hij 6 jaar lang OCMW-voorzitter. Hij bleef altijd voor Brugge kiezen, ook toen hij burgemeester was. De nationale politiek zei hem niets. 

Als burgemeester slaagde Moenaert erin om Brugge in 2002 Europese culturele hoofdstad te maken. Daarvoor liet hij het moderne concertgebouw op 't Zand bouwen. Geen evidentie, in een historische stad als Brugge. 

"Ook de terugkeer van de start van de Ronde van Vlaanderen naar Brugge is de verdienste van Patrick Moenaert", zegt huidig burgemeester Dirk De fauw (CD&V). "Hij haalde ook het EK voetbal 'Euro 2000' naar Brugge. Daarvoor werd het Jan Breydelstadion uitgebreid zodat er plaats was voor 30.000 toeschouwers in plaats van 16.000."

Moenaert kreeg heel wat tegenkanting voor de bouw van het Concertgebouw.
Foto: Belga

Cultuurmanager Hugo De Greef was intendant van Brugge Europese Culturele Hoofdstad en werkte daarvoor nauw samen met Patrick Moenaert. "Ik heb alleen maar mooie herinneringen aan hem. Hij was een visionaire burgemeester met een enorme energie."

"Moenaert kreeg bijvoorbeeld veel tegenkanting voor het Concertgebouw. Vele mensen stoorden zich aan zo'n modern gebouw in het historisch stadscentrum. Maar Moenaert zette gedegen en goed geargumenteerd door. Hij was ervan overtuigd dat het Concertgebouw een goede zaak was voor Brugge en heel het land. En dat is achteraf meer dan dubbel en dik gebleken."  

Reacties

Heel wat politici uit Brugge reageren aangeslagen op het overlijden van Moenaert. Ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) onderstreept de grote verdiensten van Moenaert, onder meer bij de aanleg van de autoweg A 11 tussen Brugge en Knokke-Heist.

Moenaert was al een tijd ziek. Hij overleed op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. In het stadhuis van Brugge ligt vanaf vrijdag een rouwregister. Vrijdag 24 mei kan iedereen een afscheidsgroet brengen in het stadhuis van Brugge. Moenaert wordt op zaterdag 25 mei begraven in de Sint-Salvatorskathedraal.

Meest gelezen