Luister naar

De geheime diensten krijgen huiswerk mee van het kabinet

Nieuws
De geheime diensten moeten maatregelen nemen om zich aan de wet te houden, schrijft hun toezichthouder in een opvallend hard rapport. Er bestaan risico’s dat de privacy van burgers geschonden wordt.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 5 december 2018 om 03:00

Den Haag

In het rapport kijkt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) naar hoe de diensten omgaan met hun nieuwe, ruimere bevoegdheden. Die kregen ze door een wet die in de volksmond de ‘sleepwet’ is gaan heten. In maart werd daar een referendum over gehouden – ruim 49 procent was tegen de nieuwe wet. Wat zijn de grootste problemen?

‘slepen’

Een van de meest ruime bevoegd­heden van de diensten is het inzetten van een ‘sleepnet’, waarbij grote hoeveelheden gegevens over veel mensen tegelijk worden opgeslagen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om internetverkeer of belgedrag. Dat was één van de meest controversiële nieuwe bevoegdheden in de wet. Na het ‘nee’ in het referendum, verzekerde het kabinet dat het verzamelen van data ‘zo gericht mogelijk’ plaatsvindt. Maar volgens de toezichthouder is niet duidelijk hoe er in de praktijk met die regel rekening gehouden wordt. De CTIVD concludeert dat hier een ‘hoog’ risico is dat de diensten de wet overtreden.

zorgplicht

De inlichtingendiensten moeten er alles aan doen om de gebruikte gegevens te beschermen. Dat be­tekent dat ze op een goede manier geanalyseerd worden, dat alleen bevoegde medewerkers ze te zien krijgen en dat ze niet gestolen kunnen worden.

Desondanks hadden de diensten tot voor kort geen interne regels wie gegevens mag verwerken, en hoe dat gebeurt. Ook zijn er geen (computer)systemen waarmee dat gecontroleerd kan worden. Volgens de toezichthouder is het ‘van essentieel belang’ dat die er alsnog komen.

weggooien

Gegevens die niet relevant zijn, moeten worden weggegooid. Vooral bij de militaire inlichtingendienst MIVD ziet de toezichthouder pro­blemen. Het weggooien van gegevens gebeurt niet automatisch maar met de hand, waardoor er fouten worden gemaakt. De toezichthouder benadrukt dat zo’n systeem er snel moet komen; de MIVD lijkt echter van plan hier ‘meerdere jaren’ over te doen. Die systemen zijn er bij de AIVD wel, maar daar is het onduidelijk wanneer ze mogen worden ingezet.

Het kabinet maakte dinsdag direct een aanpak bekend. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) spreekt over een ‘complex jaar’, sinds de nieuwe wet op 1 mei werd ingevoerd. De nieuwe wet ‘grijpt diep in’ in hoe de diensten werken, aldus de bewindsvrouw. ‘We wisten wel dat de nieuwe wet grote gevolgen zou hebben, maar het is misschien nog groter dan we hadden voorzien.’

Wat is de oplossing? De afspraak dat gegevens ‘zo gericht mogelijk’ verzameld moeten worden, komt expliciet in de wet te staan. De wetswijziging is vrijdag naar de Raad van State gestuurd. Ook komen er meer voorwaarden voor het uitwisselen van gegevens met andere landen. Daarnaast hebben de beide inlichtingendiensten interne maatregelen genomen. Het volgende rapport over hoe de wet wordt nageleefd, verschijnt over een halfjaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.