Luister naar

Enthousiasme over leenstelsel is weg

Nieuws
De rente op studieleningen gaat omhoog. Maar in Den Haag begint de vraag te knagen: is het leenstelsel wel houdbaar?
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 5 december 2018 om 21:06

Den Haag

De voorstanders jubelden het uit: geld lenen voor je studie in ruil voor beter onderwijs, en je studieschuld later onder zeer gunstige voorwaarden terugbetalen. Maar drie jaar na de komst van het leenstelsel is de glans er wel af. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie – altijd tegen invoering geweest – mogen nu zelfs laten uitrekenen of het stelsel houdbaar is; D66-minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) is akkoord.

Het totaal van álle Nederlandse studieschulden is inmiddels 21 miljard euro, zei CDA-Kamerlid Harry van der Molen woensdag in de Tweede Kamer. Het ministerie van Onderwijs moet prognoses maken over hoe de totale studieschuld zich in de toekomst ontwikkelt, zo wil Van der Molen, en welk bedrag daarvan niet wordt terugbetaald. ‘Wat niet inbaar is, zal afgeboekt moeten worden’, onderstreepte hij. Minister Van Engelshoven kan ermee leven: ‘Het lijkt me verstandig dat we dit uitzoeken.’

De Kamer debatteerde woensdag over de rente die studenten betalen over hun lening. De overheid moet het geld dat studenten lenen, zelf ook lenen. Daarop dreigt de overheid verlies te maken. In plaats van aan de vijfjaarsrente wil het kabinet de studieleningen nu koppelen aan de hogere tienjaarsrente. Dus zijn oud-studenten straks iets duurder uit bij het terugbetalen van hun lening: twaalf euro per maand extra bij een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro, stellen de coalitiepartijen.

Maar wat woensdag vooral opviel, is hoe weinig partijen nog écht het leenstelsel verdedigen. GroenLinks, een van de architecten ervan, is boos over de hogere rente, omdat volgens Kamerlid Lisa Westerveld niet goed wordt uitgelegd waarom die nodig is. Maar wat GroenLinks het meest steekt, is dat beloofde investeringen in het onderwijs veelal achterwege blijven. Studenten merken er weinig van; veel collegezalen puilen uit.

Het toverwoord van politiek Den Haag is ‘houdbaarheid’: wat gaat een maatregel op kortere en langere termijn kosten? Het punt met het leenstelsel is: niemand weet nog hoe het uitpakt, omdat er nog nauwelijks ervaring is met het terugbetalen. Maar intussen neemt volgens berekeningen van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) de studieschuld met 1,7 miljard (!) euro per jaar toe.

pinautomaat

Woensdag sloegen de linkse oppositie en de VVD elkaar om de oren met het ‘houdbaarheidsargument’. Valt er wel iets zinnigs te zeggen over het langetermijneffect op de staatskas?, vragen GroenLinks en SP zich af.

Uiteindelijk blijkt het niet zozeer te gaan om die paar euro extra rente. CDA’er Harry van der Molen vindt die ingreep ‘zelfs als tegenstander van het leenstelsel verdedigbaar’. Maar zijn partij zei bij de invoering al wel dat het studiestelsel van de overheid een ‘pinautomaat’ maakt, roept hij fijntjes in herinnering.

Dat CDA en ChristenUnie nu willen laten uitrekenen hoe het leenstelsel zich in de toekomst ontwikkelt, is echter óók een doekje voor het bloeden. Beide partijen kregen afschaffing van het leenstelsel in de kabinetsformatie niet voor elkaar, en het CDA-partijcongres keerde zich onlangs nog tegen de renteverhoging. Maar woensdag liet de minister zich ontvallen dat niemand uit de coalitie zich bij haar heeft gemeld om af te zien van de renteverhoging.

Door te laten uitrekenen hoe de studieschulden groeien en welk gedeelte niet zal worden terugbetaald, wordt echter munitie verzameld om het leenstelsel later mogelijk alsnog af te schaffen. Stoppen wordt alleen wel een steeds duurdere grap. De studieleningen groeien elke dag met 4,7 miljoen euro, en wat moet je met al die uitstaande leningen als de basisbeurs weer terugkeert? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’