© atv

Club Brugge zet titelconcurrenten nog meer onder druk, Antwerp opnieuw met lege handen

Club Brugge blijft onoverwinnelijk in de Champions’ Play-offs: nu ging Antwerp op de eigen Bosuil voor de bijl na een intense topper (1-2). De Cuyper en Skov Olsen zorgden voor de goals, Balikwisha maakte het nog spannend. Om 18.30 uur kijkt Club rustig toe wie de grote uitdager wordt in de titelstrijd: Union of Anderlecht?

Junior Verbeeke

De weelde bij Club Brugge is groot: dat liet Nicky Hayen op de Bosuil nogmaals duidelijk doorschemeren. In vergelijking met de match op Fiorentina verschenen er maar liefst zes nieuwe namen in de basis. En niet de minsten. Mignolet bijvoorbeeld, die al snel een ziedend schot van Ejuke uit zijn kooi moest boksen. Antwerp was als een furie gestart: na drie (!) seconden pakte Janssen al geel na een flinke beuk op Onyedika. Club meteen de benen afsnijden en de fysieke kaart spelen, dat leek het plan. Maar blauw-zwart bleef rustig en nam het heft na een minuut of tien zélf in handen.

LEES OOK. VIDEO. “Ik was een beetje opgefokt”: Vincent Janssen ramt bij aftrap Onyedika omver en krijgt snelste gele kaart ooit in Belgische voetbalgeschiedenis

Mignolet redt Club

Leverde dat levensgrote kansen op? Niet bepaald. Een gevaarlijke deviatie van Vanaken na een corner zorgde even voor paniek in de Antwerpse zestien, niet veel later pakte Lammens een schot van Nusa na een mistasten achterin. Antwerp liet de bal duidelijk aan Club en hield het compact. Blauw-zwart kende dan weer alle moeite van de wereld om gaten te vinden. Skov Olsen - eerste basisplaats sinds 10 maart - kwam amper in het stuk voor, ook Thiago werd in de tang gehouden. Nusa kwam wél veel aan de bal, maar deed daar doorgaans weinig mee.

Ondertussen moest Club opletten voor Antwerpse counters. Zo kwam Janssen op slag van rust plots oog in oog met Mignolet, die de Nederlander met een handje op de zestien van de openingstreffer hield. De ex-Rode Duivel had eerder al een schot van Alderweireld onschadelijk gemaakt en toonde zich zo bij de betere Bruggelingen voor de rust. Voor wie er nog aan twijfelde: in doel heeft Club niet bepaald een probleem.

Ordonez maakt het spannend

Het mocht na de rust allemaal wat meer zijn. Een goaltje moest de match doen ontploffen. En nét zoals op Genk viel het dubbeltje aan Brugse kant. Thiago stuurde De Cuyper met een slimme tik naar de achterlijn, en zijn voorzet dwarrelde via de voet van Alderweireld voorbij een verbouwereerde Lammens. Club op voorsprong na een lucky goal. Alwéér. Het scenario leek wel een kopie van dat van vorig weekend. Op de Bosuil stak de thuisaanhang dan maar een tandje bij: terwijl blauw-zwart bloed rook, stegen de decibels in de tribune. En dat in de hoop om een nederlaag tegen de aartsrivaal alsnog af te wenden.

Van Bommel voerde een driedubbele wissel door: Kerk, Balikwisha en Yusuf kwamen. Het signaal voor een doldwaze vier minuten. Een scherpe voorzet van Kerk werd nog met een teennagel gemist, maar in de daaropvolgende fase counterde Skov Olsen zich naar de 0-2. De Deen duwde de bal in zijn bekende stijl knap in de verste hoek. Wedstrijd gespeeld? Helemaal niet, want een minuut later ging Ordonez aan Balikwisha hangen. Vergoote wees naar de stip: de invaller mocht de strafschop zélf omzetten. Antwerp plots hélemaal terug in de wedstrijd.

Geen tweede penalty

Nu bracht Hayen twee verse krachten: Skoras en Zinckernagel kwamen de twee Brugse vleugelaanvallers aflossen voor het laatste kwart van de wedstrijd. En dat werd een potje schaak. Club probeerde op resultaat te voetballen, Antwerp loerde met zijn snelle jongens op de tegenaanval. En of het nog vervelend werd voor blauw-zwart: De Cuyper kwam goed weg toen hij een tackle inzette op Kerk in de zestien. Vergoote zag geen strafschop, de VAR evenmin.

Vijf minuten blessuretijd brachten geen wijzigingen meer op het scorebord: Club Brugge won voor de zesde (!) keer op rij de play-offs en springt (voorlopig) naar de kop van het klassement. Union en Anderlecht mogen straks in een onderling duel beslissen wie de grootste titeluitdager wordt.

Supporters blijven de sfeer verzorgen

Club Brugge wint met 1-2 op het veld van Antwerp en wipt naar een voorlopige eerste plaats. Straks is er nog de wedstrijd tussen Union en Anderlecht.

De tweede helft kon niet beter beginnen voor de Bruggelingen. Een center van De Cuyper belandde via de voet van Alderweireld tegen de netten. Doelman Lammens stond aan de grond genageld. Antwerp vond geen oplossing en na een briljante ingeving van Skov Olsen werd het 0-2.

Een minuut later ging de bal op de stip na een fout van Ordonez op Balikwisha. Balikwisha zorgde vanop elf meter voor de 1-2. De thuisploeg wilde nog een tweede strafschop na fout van De Cuyper op Kerk maar scheidsrechter Vergoote en de VAR grepen niet in. Zo pakt Club een zesde zege op rij in deze Champions' Play-offs en wipt het voorlopig naar de leiding. Voor Antwerp is het al de zesde nederlaag en is het geen goede generale repetitie voor de bekerfinale van donderdag tegen Union.
Skoras en Thiago doen het kort. Alweer een minuutje gewonnen. De Brugse fans vinden het goed zo. Ze zien hun ploeg voor de zesde keer op rij winnen in deze waanzinnige Champions' Play-offs.
De verdediger krijgt een geel streepje achter de naam na een fout op Thiago. Zo tikt de tijd verder weg.
Hoofd tegen hoofd

Kerk en De Cuyper blijven liggen na een luchtduel. Beide spelers hebben verzorging nodig. Zo blijft het maar duren en gaan we meer dan vijf minuten langer spelen.
Geen strafschop

Scheidsrechter Jasper Vergoote fluit niet voor een fout van De Cuyper op Kerk. Het Antwerpse publiek wil een strafschop. De VAR moet deze situatie toch even bekijken maar er gebeurt niets.
Het betere theater van Hugo Vetlesen
Coach Mark van Bommel krijgt geel voor protest. Hij toont een duimpje voor scheidsrechter Vergoote maar het is dan toch wel heel cynisch bedoeld.
Geen kansen

Antwerp komt niet tot kansen. Het krijgt geen volwaardige aanval in elkaar geknutseld. Hier wringt tot wel het schoentje. Het zal volgende donderdag toch een pak scherper moeten in de bekerfinale op de Heizel tegen Union.
Nog tien minuten

Antwerp heeft nog tien minuten om een zesde nederlaag in deze Champions' Play-offs te vermijden. Club Brugge is op weg naar een zesde zege op rij en zo komt de titel alweer een stapje dichter. Had u dit een maand geleden durven te voorspellen?
Komedie

Vetlesen gaat neer na een duel met doelman Lammens. Hij valt achter de doellijn en rept zich dan op het veld. Dit slikt het thuispubliek niet. Ook scheidsrechter Vergoote gaat er niet op in maar vergeet wel geel te geven. Het betere commedia dell'arte dat we wel eens een keertje zien in de Serie A.
Brian Vandenbussche, de keeperstrainer van Antwerp, krijgt aan de zijlijn rood voor protest. Het sein voor het thuispubliek om voor nog wat meer vuur te zorgen.
Zonder vertrouwen

Kerk ontsnapt aan buitenspel maar doet dan iets heel vreemd. In plaats van voor te zetten schiet hij meteen op doel. Zijn poging zeilt ver naast. De Nederlander loopt duidelijk niet over van vertrouwen.
De invaller neemt zijn verantwoordelijkheid en knalt de 1-2 tegen de netten. We hebben weer een wedstrijd.