23 september 2017 om 03:00
Luister naar

Mijn advies is: hou je voeten warm

In de tijd van de Reformatie had je weleens dat een reformator, om wakker te blijven, ’s nachts pardoes z’n voeten in een emmer koud water stak. Ik weet niet of ik me dan nog zou kunnen concentreren. Koud water, heerlijk. Om in te zwemmen, ja. Maar warme handen en voeten zijn bij het schrijven toch onontbeerlijk. Als de voeten warm zijn, voorkom je energieverlies aan je uiteinden. Spaar die liever voor je hersenen. Hou je voeten warm, is mijn advies, en de slag is al half gewonnen. Maar misschien ben ik geen goede calvinist; in 2009 wees het invullen van een test van Trouw en de Vrije Universiteit uit dat ik voor maar 34 procent calvinist ben. Nou, daar zit je. Een derde deel wel, de rest niet. Ik denk eigenlijk niet dat mijn voeten calvinistisch zijn, die zitten er graag warmpjes bij, die horen vast bij dat andere deel.

Calvinist of niet, de band met mijn voorgeslacht wordt alsmaar sterker. Het is een verlangen naar wortelen. In tijd, landschap en geschiedenis.

In het Openluchtmuseum raakte ik deze week een molen aan die hergebruikte onderdelen bevat van de molen in het Groningse Leermens, waar mijn grootvader (1905-1975) molenaar was (1931-1938). Ik keek langs de kap omhoog en zag op dat moment een vlucht van drieëndertig kraanvogels overkomen. Alsof het zo moest zijn. Dit soort ervaringen heet serendipiteit. Of synchroniciteit. Dag Hammarskjöld (1905-1961) had op zo’n moment uitgeroepen: ‘Tegen het verleden: dank. Tegen de toekomst: ja!’ Of het calvinistisch is weet ik niet, maar ik krijg er wel warme voeten van. De dingen in de wereld zijn verbonden met duizend draden.

Een van de mooiste kanten van het Openluchtmuseum is dat het de generaties weer met elkaar in gesprek brengt. En dat in prachtige oude gebouwen, waar maakwerk wordt getoond, liefde voor ambacht, aandacht voor geduldwerk. De geschiedenis van Nederland was vaak niet aangenaam. Onze voorouders werkten zich krom. En dan kregen ze er vaak nog tuberculose bij ook. Die ziekte komt in ons land amper meer voor, God zij dank.

Enfin, na een omweg van eeuwen kwam ik thuis. Per trein was mijn goede vriend uit Rotterdam gearriveerd. Hij had via zijn moeder behendig de hand weten te leggen op ambachtelijk gebreide sokken. Ze zijn gebreid door mevrouw Arbman, uit Bergschenhoek. Ik draag ze nu. Zonder haar zou de wereld een stuk guurder zijn. Zonder warme voeten kan ik niet schrijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.