Leerlingen van GBS De Sleutelbloem zijn Tina Wouters dankbaar om hen elke ochtend veilig over te zetten in de Vaartstraat. Maar deze week liep het mis.© Elke Lamens

Gemachtigd opzichter Tina bijna van de weg gemaaid door roekeloze bestuurder: “De maat is vol”

Brecht -

De leerlingen van De Sleutelbloem en De Zevensprong moesten het afgelopen week even zonder gemachtigde opzichtster Tina Wouters (51) stellen. Dinsdagochtend belandde ze in de Vaartstraat bijna onder de wielen van een roekeloze bestuurster. Ze vraagt extra maatregelen.

Elke Lamens

“Het is genoeg geweest”, reageert Tina Wouters, nog steeds onder de indruk. Dinsdagochtend werd ze op de hoek van de Vaartstraat en de Eyndovensteenweg op een haar na van de weg gemaaid door een ongeduldige bestuurster. Zoals elke ochtend hielp ze tussen 8 en 8.30 uur ouders en kinderen oversteken.

“Fietsers laat ik steeds afstappen om dan veilig het zebrapad over te steken. Ze waren net over de helft toen er een bestuurster uit de Eyndovensteenweg kwam aangereden en naar rechts wilde afslaan richting Sint-Lenaarts. Ik stond in het midden van het zebrapad, met fluohesje en bordje. Toen ik haar zag aankomen, ging ik op haar af om haar hierover aan te spreken. Zij liet dat niet toe, had ‘geen tijd’ en reed in een razernij toch door. Ik kon nog net op tijd opzij springen, maar het scheelde echt niet veel.”

Tina kreeg vroeger al een bedankje van de schoolkinderen voor haar inzet.© rr

De bestuurster die uit de Eyndovensteenweg kwam, wilde hier naar rechts afslaan richting Sint-Lenaarts terwijl er nog kinderen op het zebrapad waren. Tina hield haar tegen.© Elke Lamens

Een papa zag het gebeuren en de opzichtster kon nog net op tijd de nummerplaat noteren. “In de opleiding als gemachtigde opzichter hebben we geleerd om steeds de auto te bekijken en de nummerplaat op te schrijven.”

Al tien jaar lang zet Tina schoolkinderen in het centrum van Brecht ‘s ochtends veilig over. “In november 2014 ben ik ermee gestart. Ik was toen lid van het oudercomité van GBS De Sleutelbloem en er was ook toen al een tekort aan gemachtigde opzichters. De eerste drie jaar stond ik aan de Lessiusstraat en sinds 2017 sta ik aan de Vaartstraat. Het is daar opmerkelijk drukker en de laatste jaren ook gevaarlijker.”

“Het gedrag van sommige automobilisten is onbegrijpelijk, wetend dat op die plaats zoveel kinderen moeten oversteken”

Tina Wouters

Gemachtigd opzichter

Tina zocht zelfs een job waarmee ze de taak van gemachtigde opzichter kon combineren. Maar steeds vaker riskeert ze haar eigen leven. “Het is niet de eerste keer. Het gebeurt geregeld dat de auto’s me voorbij sjezen of heel dicht bij mij komen staan. Het is onbegrijpelijk, wetend dat er ‘s ochtends op die plaats zoveel kinderen over moeten.”

“Gelukkig zijn er ook vriendelijke bestuurders, die net dankbaar reageren. Toch zie ik de verkeersagressie toenemen. Sinds corona zijn mensen opvallend meer gehaast en veel minder hoffelijk in het verkeer.”

Extra maatregelen?

Afgelopen week was voor haar de maat vol. Ze nam contact met de politie. “Ik belde naar het secretariaat. Tot mijn grote ontsteltenis kreeg ik van de onthaalbediende te horen dat hier wellicht geen gevolg aan wordt gegeven, en ik kreeg de boodschap om online een afspraak te maken.”

Ze deed dat en kon donderdag op gesprek komen. Al heeft ze de indruk dat ze niet echt is gehoord. “Sindsdien heb ik er niets meer van vernomen en er geen verslag van gezien”, stelt ze teleurgesteld vast.

Extra toezicht of snelheidsremmende maatregelen zijn volgens Tina nodig om schoolkinderen hier nog veilig over te krijgen.© Elke Lamens

“Toch moet er dringend iets veranderen. Extra politietoezicht kan al helpen, of verkeersremmende maatregelen. Gebeurt dit niet, dan houdt het voor mij op met veel pijn in het hart. Ik wil niet dat de kinderen hier de dupe van worden, maar als mijn veiligheid al niet kan gegarandeerd worden, hoe ik kan ik die van de kinderen dan waarborgen?”

“De dienst verkeer houdt wel toezichten in schoolomgevingen, maar er zijn heel wat scholen. De politie kan ook niet elk gevaarlijk punt zelf bemannen. Daarom zijn we de gemachtigde opzichters erg dankbaar dat zij die taak op zich nemen. Dat benadrukken we graag nogmaals tegenover de gemachtigde opzichtster”, stelt woordvoerder Nick Crols van Politiezone Voorkempen.

Huisbezoek

“De wijkagent gaat zeker langs bij de bestuurster thuis. Dit gedrag kan niet. Het afgelopen jaar kregen we nog twee meldingen van agressie tegenover een gemachtigde opzichter. De weggebruikers begrijpen duidelijk niet wat juist de rol is van de gemachtigde opzichter. Daarop moeten we werken. Het is een kwestie van sensibilisering en dat kan in samenspraak met de gemeente. Komende week zitten we hierover samen.”

“Op het kruispunt Vaartstraat-Eyndovensteenweg geldt een snelheidslimiet van 50 km per uur. De gemeente kan vragen om er verkeerstellingen te doen en een waarschuwingsbord te plaatsen. Op basis van die resultaten kan in een latere fase bekeken worden welke snelheidsremmende maatregelen mogelijk zijn”, verduidelijkt Crols.

De politie bekijkt deze week met de gemeente hoe dit kruispunt veilig in te richten is.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen