Ann Wauters en Emma Meesseman oog in oog in strijd om ‘Champions League van het basketbal’: “Dit is top of the bill”

© BELGA

Alsof Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku uitmaken wie de Champions League-finale kan winnen: Ann Wauters (het Turkse Yakin Dogu) en Emma Meesseman (het Russische Ekaterinburg), smaakmakers bij de bronzen Belgian Cats, gaan vanaf vandaag in het Hongaarse Sopron op zoek naar de belangrijkste Europese basketbalbeker.

Patrick Ceulemans in Sopron

Hoe is het hen sinds die bronzen EK-medaille van de Cats vergaan?

Meesseman heeft weer een stap vooruitgezet, zowel bij de Washington Mystics in de Amerikaanse WNBA als bij Ekaterinburg, een van de beste ploegen ter wereld. Dit seizoen speelt ze een hoofdrol bij haar Russische ploeg. Het is haar derde Final Four op rij, in 2016 won ze de Euroleague.

Wauters zit in de herfst van haar carrière, maar de vijfvoudige Europese Speelster van het Jaar is nog steeds een topper. Ze begon sterk bij Yakin Dogu, maar is na een knieoperatie eind december niet volledig fit. Volgende week reist ze naar België voor een nieuwe mri-scan. “Ik zit sowieso op de bank en zal spelen indien nodig.” Voor Wauters is het de twaalfde Final Four. Ze won de Europese clubtitel al viermaal.

Waar plaatsen ze de Europese clubtitel tussen de rest van de prijzenkast?

Meesseman: “Wat het niveau betreft, even hoog als de Amerikaanse WNBA. Europees clubkampioen worden is prestigieus en belangrijk. Emotioneel blijven het brons op het EK en de bijbehorende kwalificatie voor het WK met de Belgian Cats voor mij het mooiste.”

Wauters: “Na dat EK riep ik dat die bronzen medaille alles overstijgt. Ik blijf daarbij, maar de Euroleague is ook top of the bill. Toen we hier arriveerden, voelden we meteen de vibes van dat grote event. Dat blijft kicken, hoor, daar wil je bijzijn.”

Omschrijf eens Ann Wauters/Emma Meesseman

Meesseman: “Ann is een legende in de Euroleague, Miss Euroleague. Iedereen kent haar, ik ben blij dat ik het einde van haar carrière bij de nationale ploeg mag meemaken. Hopelijk treffen we elkaar zondag in de finale.”

Wauters: “Zij is aan een schitterende campagne bezig, is in het sterrenteam van Ekaterinburg een bepalende speelster. Weet je wat Emma typeert? Ze maakt weinig lawaai, maar is enorm efficiënt. No nonsense, what you see is what you get.”

Wie is de favoriet?

Meesseman: “Het niveau van de vier ploegen ligt enorm dicht bij elkaar. Kursk, onze tegenstander in de halve finale, won vorig seizoen de Euroleague. We wonnen enkele weken geleden in de Russische competitie gemakkelijk, maar ik verwacht een reactie. De ploeg van Ann is ook sterk en Sopron speelt thuis.”

Wauters: “Ekaterinburg, want op elke positie zijn ze waanzinnig sterk. Naast Emma heb je nog Brittney Griner (2m05), Maya Moore, Alba Torrens en ga zo maar verder. Dat is wereldtop, hé. Voor mijn ploeg is het de allereerste Final Four. Ik kijk uit naar onze prestatie.”

Waar ligt de toekomst na deze campagne?

Meesseman: “Ik ga dit jaar niet naar de WNBA. De focus ligt op de voorbereiding met de Cats, vanaf eind mei op stage in China, op het WK. Vanaf volgend seizoen speel ik opnieuw bij Ekaterinburg.”

Wauters: “Naar de Amerikaanse WNBA trek ik nooit meer, twee seizoenen is fysiek niet meer mogelijk. Uiteraard wil ik met de Belgian Cats op het WK staan en de stage meemaken. Over volgend seizoen heb ik de knoop nog niet doorgehakt. Mijn hart wil doorgaan maar op mijn 37ste moet ik naar lichaam luisteren en op dit moment naar mijn knie (lacht). Ik hoop op het EK 2019, om daar eventueel de olympische kwalificatie af te dwingen. En ik droom van de Spelen van 2020, het enige tornooi dat op mijn erelijst ontbreekt.”

Programma: Final Four Euroleague

vrijdag 20/4 17.00 Ekaterinburg (Rus)-Dynamo Kursk (Rus); 20.00 Yakin Dogu (Tur)-Sopron (Hon) zondag 22/4 17.00 3de-4de plaats; finale 20.00

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen