Beeldverhaal

Brusselse wint nieuwe wedstrijd voor vrouwelijke fotografen met “frisse blik” op de hoofdstad

© Marie Sordat

Marie Sordat uit Brussel heeft de eerste editie van de Prijs Germaine Van parys gewonnen. Die fotowedstrijd, vernoemd naar de eerste Belgische persfotografe, wil vrouwelijke fotografen onder de aandacht brengen.

ep

In 2023 riep Géopolis, een centrum voor fotojournalistiek, samen met de stad Brussel de Prix Germaine Van parys in het leven. Thema voor de eerste editie was ‘Blikken op Brussel’ en Marie Sordat werd woensdagavond uitgeroepen tot winnares. De reeks van Sordat is sterk in zijn conceptuele eenvoud, waarbij ze de straten en inwoners van Brussel toont met een eerlijke beeldtaal.

Zelf zegt de fotografe het volgende over haar werk: “In een wereld waarin afwijkingen verdelen en iedereen op zichzelf terugplooit, lijkt Brussel me op zijn eigen manier een uitzondering: een stad waarvan we het hart kunnen voelen kloppen in zijn veelheid, in zijn hardnekkige vreugde, ook in tijden van beproeving. In een poging de stad met een frisse blik te bekijken, heb ik ze in alle richtingen doorkruist, van Oudergem tot Anderlecht, van het centrum tot de buitenwijken, in de bochten van de metro of op klaarlichte dag, op zoek naar wat haar in mijn ogen fundamenteel vormt.”

© Marie Sordat

© Marie Sordat

© Marie Sordat

© Marie Sordat

© Marie Sordat

© Marie Sordat

© Marie Sordat

© Marie Sordat