Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Wielerfans in Vlaamse Ardennen reageren triest na val Wout van Aert: "Domper op de vreugde in Kluisbergen"

 do 28 maart 2024 15:48
Caféuitbater Jonas is hoopvol: "Misschien biedt het een opening voor anderen"

De val in Dwars door Vlaanderen heeft voor een schok gezorgd bij de wielerfans. Ook in de Vlaamse Ardennen was de sfeer bedrukt. "Ik zie Van Aert nog vallen en hoor hem nog kermen", vertelt een vrouw op de Oude Kwaremont. 

Veel ploegen verkennen vandaag het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Dat zorgt voor kijklustigen op de Vlaamse hellingen en kasseistroken, maar het gespreksonderwerp is de massale val in Dwars door Vlaanderen. 

 

"Op Strava zag ik snelheden tot 85 kilometer per uur. Als je dan valt en over het asfalt schuurt...", klinkt het langs de kant van de weg. "Het is om misselijk van te worden. Je ziet ze echt afzien en dat is niet plezant."

 

Wout van Aert was het voornaamste slachtoffer van de valpartij, maar het gaat op de Oude Kwaremont niet alleen over hem. "Iedereen is er hier over bezig", vertelt fotograaf Patrick.

 

"We praten hier ook over Jasper (Stuyven). Veel renners hebben een hele voorbereiding gedaan voor die ene week."

Hij is een van de redenen waarom ik naar hier ben gekomen.

Amerikaanse wielerfan Dave

Van Aert heeft niet alleen fans in eigen land. "Hij is een van de redenen waarom ik naar hier gekomen ben, uit Californië. En nu is hij gevallen", zegt de ontgoochelde wielerfan Dave. 

 

De koers zal er zondag helemaal anders uitzien zonder Van Aert en Stuyven. Dat ziet fotograaf Patrick ook. "Misschien is de Ronde niet onthoofd. Het hangt ervan af welke strategie de ploegen zullen hanteren."

 

Wat betekent dit voor de sfeer van komende zondag? "Het is een domper voor de vreugde die er in deze periode altijd is in Kluisbergen", vertelt caféuitbater Jonas op de Oude Kwaremont.

 

De wielergekte zal er toch niet minder op zijn. "De koers zal doorgaan en wij zullen zoals ieder jaar een grote toog zetten."

 

"Het zal anders zijn, niet met een voorkeur voor één renner. Misschien brengt het een opening voor anderen", besluit Jonas.