Toen een ‘historische veroordeling’, maar rechter verklaart vonnis Harvey Weinstein nu nietig: “Cruciale fout gemaakt”

Een rechtbank in New York heeft de veroordeling van Harvey Weinstein (71) voor verkrachting uit 2020 ongeldig verklaard. De openbare aanklager moet nu beslissen of het de voormalige Hollywood-producer opnieuw wil vervolgen voor grensoverschrijdend gedrag. Hij blijft wel in de cel omdat hij nog een gevangenisstraf uitzit in een andere verkrachtingszaak.

jvh
Bron: Reuters

Weinstein werd in 2020 door een rechtbank in New York veroordeeld voor twee aanklachten van verkrachting, en kreeg destijds een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd. Een jaar later werd hij ook in Californië schuldig bevonden aan soortgelijke misdrijven, voor die veroordeling kreeg hij een celstraf van 16 jaar opgelegd.

Een hogere rechtbank in New York heeft donderdag echter beslist dat de rechter bij de eerste zaak tegen Weinstein “een cruciale fout” heeft gemaakt: hij liet de openbare aanklager vrouwen oproepen die mochten getuigen over aanranding door Weinstein, ook al maakten die feiten geen deel uit van de aanklachten waarvoor de man op dat moment terechtstond. Volgens 4 van de 7 rechters van het New York Court of Appeals reden genoeg om de veroordeling van Weinstein ongeldig te verklaren.

“Wij concluderen dat de rechtbank een fout heeft gemaakt door getuigenissen toe te laten over vermeend seksueel gedrag tegen andere personen dan de aanklagers in de onderliggende misdrijven”, zo vermelden de rechtbankdocumenten.

De beslissing betekent niet dat er automatisch een nieuw proces tegen Weinstein zal volgen. Het is een het bureau van de openbare aanklager in het district Manhattan die daarover een beslissing moet nemen. Weinstein zit momenteel zijn straf uit in een gevangenis in New York.

De verdachte zal hoe dan ook niet vrijkomen. Weinstein werd in 2023 ook tot een gevangenisstraf van zestien jaar veroordeeld voor een verkrachtingszaak in Californië. Die veroordeling blijft wel overeind.

De veroordeling van Weinstein in 2020 werd als een ‘historische gebeurtenis’ gezien. De onthullingen over het wangedrag van Weinstein vormden in 2017 het startschot voor de #MeToo-beweging.

(later meer.)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER