Mos aan de muur: stukje natuur als groene blikvanger in huis

Een groen en levend schilderij aan de muur. U ziet ze steeds meer opduiken in fancy restaurants, nieuwe stadhuizen of hippe kantoren: een muur van mos. Maar het kan zeker ook bij u thuis. Zo’n moswand is niet alleen een eenvoudige manier om een stuk natuur in huis te halen, maar het is ook rustgevend, een groene eyecatcher, makkelijk in onderhoud én niet te vergeten geluiddempend.

Wat is dat precies zo’n moswand? Het mos - een 100 procent natuurlijk product - wordt met speciale lijm vastgezet of geniet tegen een houten achtergrond.

Het paneel wordt vervolgens opgehangen, als apart stuk of samengevoegd met andere panelen tot een hele muur.

Belangrijk om te weten is dat deze moswand geen daglicht nodig heeft én vooral geen complex of duur beregeningssysteem, wat bij andere levende groenwanden wel het geval is. De gebruikte mosplanten (die sowieso vooral van luchtvochtigheid leven) worden immers gestabiliseerd of vereeuwigd zoals dat heet. Ze zijn als het ware in een permanente winterslaap en groeien dus niet meer. Het gevolg is dat ze permanent groen en zacht blijven. Alleen in een zeer droge omgeving kan het mos wat uitdrogen, maar dan moet u er gewoon even met een plantenspuit langs.

Duur of niet duur?

Goedkoop zijn de moswanden echter niet. Of toch wel? Even wat getallen: per vierkante meter zijn er tot zo’n 3.000 plantjes nodig, samen goed voor een kilo of acht mos. De prijs hangt af van de keuze van mos én het kadermateriaal dat u wil gebruiken: een kader van mos, hout, iets in een speciale RAL-kleur? Of cortenstaal? Dat bepaalt allemaal mee de eindfactuur. Reken alleszins op zo’n 500 euro per vierkante meter, met vier panelen van elk 50 op 50 centimeter.

Zelfgemaakt

Het goede nieuws dan weer is dat u ook zelf aan de slag kan. U maakt of koopt een kader en aan de speciale lijm raakt u ook wel (al kan tapijtlijm ook in noodgevallen). En u koopt het mos van uw keuze en in de kleur die u wilt. Reken op zo’n 15 euro per kilo. Per vierkante meter heeft u dus 8 kilo nodig.

Rendiermos

Het klinkt misschien verrassend, maar de meeste gebruikte soort in mospanelen of moswanden is rendiermos (of Cladonia stellaris). Dat is een korstmos met vertakkingen en het glooit zachtjes. Rendiermos vindt u in gigantische natuurgebieden in Noorwegen en mag daar alleen onder toezicht worden geoogst. Van nature is het grijsgroen.

Andere veel gebruikte soorten in onze moswanden zijn bolmos (Leucobryum glaucum’) dat in onze contreien groeit en platmos (ook wel Lappenmos genoemd).

Verrassend

Het mooiste effect bereikt u door te combineren met groentinten, omvang, dichtheid en niveaus. Zodat u een geheel krijgt dat lijkt op een frisgroen heuvellandschap.

Mos in huis heeft heel wat voordelen: het is goed voor de akoestiek, brengt het tuingevoel naar binnen, zorgt voor sfeer en geeft een mens een goed gevoel.

Daarenboven neemt een moswand amper ruimte in beslag (want slechts enkele centimeters dun) en is het onderhoudsvrij én brand-werend.

Maar bovenal is het natuurlijk mooi en verrassend. De toepassingen van een groene wand met mos zijn dan ook zeer uitgebreid. Zo kan het als paneel tegen een wand hangen of aan het plafond. Of u kan er volledige muren mee behangen. Maar u kan er ook losse stukken mee bekleden of een mobiele scheidingswand.

Logo’s

Omwille van het duurzame en ecologische imago worden er ook steeds meer logo’s van bedrijven mee aangekleed/uitgebeeld of wordt zo’n wand gekozen als eyecatcher in een kantoor of ontvangstruimte. En dat heeft allemaal te maken met het idee van natuurbeleving, de mooie vormen en de groene kleur, die sowieso een gunstig effect heeft op ons humeur.

Zonlicht

Wel een waarschuwing: mosmuren gaan in principe lang mee, maar door de hoge aaibaarheidsfactor hebben bezoekers nogal eens de neiging om die aan te raken, waardoor het mos beschadigd kan worden. Ook fel zonlicht is trouwens geen goed idee.

Levende groenwand

Voor alle duidelijkheid: een wand of schilderij met mos is echt wel iets heel anders dan een levende verticale groenwand. Om zo’n levende muur te onderhouden, is een extra irrigatiesysteem en licht essentieel. Maar zo’n levend systeem heeft als extra troef dat het bijdraagt aan de luchtkwaliteit, fijn stof kan filteren en uiteraard veel natuurlijker is dan ‘vastgeplakt mos’.

Ook in een klassieke verticale groenwand kan mos verwerkt worden. Het is dan een luchtzuiveraar zoals alle andere kamerplanten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer