© google street view

Zeventiger staat terecht voor zeven brandstichtingen in flatgebouw

Het openbaar ministerie heeft vrijdag 5,5 jaar cel gevorderd voor een 71-jarige man, die zeven keer brand zou hebben gesticht in het appartementsgebouw waar hij woonde. “Niets mee te maken, de politie viseerde mij omdat ik al eens geïnterneerd ben geweest”, vertelde hij de Antwerpse strafrechter.

In de nacht van 28 op 29 mei 2018 brak er brand uit in een appartementsgebouw aan de Lange Batterijstraat in Antwerpen. Er was aan de deur die naar de gasmeters leidde, papier in brand gestoken. Het vuur kon gelukkig niet de gasmeters bereiken, anders was het gebouw ontploft.

Het was sinds 1 april 2018 al de zevende keer dat er brand werd gesticht. Meestal gebeurde dat in de inkomhal, maar twee keer werd ook de voordeur van een bewoonster geviseerd. De vrouw had daarna zoveel schrik dat ze bij een neef ging wonen.

Gespannen sfeer

“Aanvankelijk was het niet duidelijk wie er verantwoordelijk was. Er heerste een gespannen sfeer in het gebouw door buren die niet met elkaar overeen kwamen en die elkaar beschuldigden. Er werd ook eerst een andere bewoner gearresteerd, maar gaandeweg wees er toch steeds meer in de richting van de beklaagde”, zei de procureur.

De zeventiger was bij zes van de branden als eerste ter plaatse. Enkel bij de laatste, toen het gebouw in de lucht kon vliegen, dook hij pas later op, mét een brandwonde op zijn rechterarm. Hij beweerde dat hij die nacht bij een vriend in Brussel was geweest, maar die ontkende dat. Een buurvrouw had hem ook in het gebouw gezien. Vier dagen voor de brandstichting had de beklaagde bovendien een bevel van de vrederechter gekregen om het appartement te verlaten.

Ideale zondebok

De beklaagde werd in 2014 geïnterneerd en een jaar later vrijgelaten op proef. Hij denkt dat de politie hem daarom als de ideale zondebok ziet. De zeventiger wordt ook nog vervolgd voor het belagen van de bewoonster die bij de brandstichtingen geviseerd werd, het toebrengen van slagen aan een buurman en het stelen van twee tijdschriften. Enkel dat laatste geeft hij toe.

Vonnis op 23 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER