Direct naar artikelinhoud
De MolRecap

We hebben minstens één zekerheid over de saboteur: dit was de halve finale van ‘De Mol’

Vier spelers wachten op de uitslag van de eliminatietest in De Mol.Beeld Play4

Het beste wordt vaak voor het (voor)laatst bewaard en dat is in De Mol niet anders. De halve finale speelt zich af in een charmant Siciliaans poppentheater en in een ander Europees land dat voor één kandidaat als een warm bad aanvoelt. Een geestige mallemolen waarin de komst van Romelu Lukaku niet eens het meest verassend is.

Het is een ongeschreven regel dat de laatste afleveringen van De Mol het boeiendst zijn en dat is dit jaar niet anders. Op een zucht van de finale wordt het spel hard gespeeld en krijgen kandidaten nog weinig kansen om fouten te maken. Doorgaans weten de drie spelers al wie de mol is, dus komt het erop aan om nog zoveel mogelijk informatie te verzamelen en op gunstige posities terecht te komen. Als kijker is het dan weer iets makkelijker om de acties van alle overgebleven spelers in de gaten te houden en voor de mol zelf wacht een fijne uitdaging om nog voldoende te saboteren terwijl er op hem (- spoiler alert, hém! -) gejaagd wordt.

Voor de halve finale verhuist de reeks naar de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Daar ondervinden Bernard en Senne meteen aan den lijve dat een stapje in de wereld zetten een aardige stuiver kan kosten. Ze leggen samen een tocht af naar het poppentheater waar Charlotte en Michaël twee uur laten zullen optreden. Onderweg moeten ze een Pinokkio-pop oppikken, al betalen ze voor elke stap die ze zetten ongeveer een euro. Er staat een inzet van 6.000 euro op het spel en goed overleg is noodzakelijk om daar een zo groot mogelijk deel van te verzilveren. Laat dat net meteen een talent zijn waar Bernard en Senne de afgelopen afleveringen niet meteen over leken te beschikken.

Lees ook

‘De anderen wisten nog hoe goed ik kon liegen, dat heeft me de das omgedaan’: dit is de zevende afvaller van ‘De Mol’

Wanneer het duo aankomt bij de poppenwinkel, kunnen quizvragen hun naar de juiste marionet wijzen. Bernard neemt meteen het voortouw, maar geeft verschillende keren het verkeerde antwoord. Het is best mogelijk dat de twee heren elkaar nog eens testen om te zien wie de mol is, al gaat het wel behoorlijk ver. Honderden euro’s zijn al verloren gegaan wanneer Senne opmerkt dat er ook een lift in de winkel is. Als ze eindelijk de Pinokkio-marionet opgehaald hebben, is al meer dan een derde van de inzet verloren gegaan. Het is een begrijpelijke zet om een dobbelspel te spelen waarmee elektrische steps verdiend kunnen worden, maar dat kost het duo uiteindelijk 1.400 euro. Niet meteen kleingeld.

De laatste stop van het duo vertelt een en ander over hun spelstrategie. Op het dak van een kathedraal staan verschillende adressen, slechts een daarvan leidt naar het poppentheater waar Charlotte en Michaël optreden. Ze kunnen het juiste antwoord vinden door de treden van het gebouw te tellen en Bernard vertrouwt Senne die opdracht toe. Wanneer hij later zelf de trappen afdaalt, controleert hij het doorgegeven aantal niet meer. Hij moet natuurlijk het Italiaanse adres onthouden, maar hij geeft tegelijkertijd bijzonder veel macht aan Senne. Het zou immers perfect mogelijk zijn om een verkeerde berekening te maken en naar een verkeerd deel van de stad te lopen. Het verrast daarom wat dat de kandidaten toch tijdig bij het theater aankomen, al halen ze daarmee nog maar 820 euro binnen. Als de mol de tocht aflegde, heeft hij niet onaardig gespeeld. Zeker omdat hij nu meer moeite moet doen om in de schaduw te blijven.

Charlotte en Michaël trakteren de dagtrippers even later op een marionettenshow die eveneens geld oplevert. Voor iedere beweging die ze correct uitvoeren, krijgen ze 500 euro. Bijzonder is dat Michaël tijdens de voorbereidingen als een volleerd stielman te werk gaat, maar faalt wanneer het doek omhoog gaat. Van de bewegingen waarvoor hij alleen verantwoordelijk is, lukt er slechts één. Charlotte brengt het er een stuk beter vanaf en zo halen zij nog 2.000 euro binnen. Een vrij hoog bedrag, al is dat dus te danken aan de inbreng van slechts een competitieve speler.

Het molboekje van De Morgen

Quote van de week

“Daar ben ik een crack in, in selfiedingen”, zegt kakelvers vlogger Michaël, alias Mikey Mo, in de camera. Zijn enthousiasme is dermate aanstekelijk dat het bijna lijkt alsof hij het meent.

Meest opzichtige sabotage

Juiste antwoorden op quizvragen kunnen de moeizame tocht naar een poppentheater bespoedigen, maar Bernard kiest consequent voor verkeerde antwoorden. Vertrouwt hij Senne niet of neemt zijn competitiviteit gewoon de bovenhand? Het resultaat is alvast dat er veel geld verloren gaat.

De mol

Michaël is een speler die telkens weer op de juiste plek is om proeven te doen mislukken. Als hij zich volgende week niet als mol bekendmaakt, willen we toch graag een woordje uitleg over die opvallend goed getimede mislukkingen.

Bluf

In het tweede deel van de aflevering halen de makers van De Mol alles uit de kast voor wat gerust een van de fijnste proeven van het seizoen genoemd kan worden. Ondanks alle visuele bravoure is het programma nog altijd op zijn best wanneer kandidaten simpelweg samen aan een tafel zitten en tegen elkaar bluffen. In het tweede spel worden spektakel en leugens ingenieus met elkaar gevlochten. In een aftandse parkeergarage mogen de vier kandidaten aanschuiven bij Gilles De Coster om te vertellen over 24 uur die ze elk apart doorbrachten. Niemand weet wat de ander deed, maar allemaal brengen ze een verhaal over hun avonturen. Als een meerderheid juist inschat of het waar is, gaat er 1.000 euro naar de groepspot. Lukt dat niet, krijgt de kandidaat 2 pasvragen. Niet onhandig voor wie een ticket naar de finale wil bemachtigen.

De verhalen zijn stuk voor stuk even onwaarschijnlijk als geestig. Michaël steekt zo van wal en vertelt dat hij naar het Italiaanse vasteland zwom. Als koelbloedige speler komt hij plots bijzonder verward over, al kan dat perfect een manier zijn om de andere kandidaten stiekem om de tuin te leiden. Zijn verhaal klopt immers niet, maar Bernard en Charlotte schatten in dat hij wel de waarheid vertelt. Mogelijk zijn ook zij in de war door Michaëls gedrag, al levert het hem wel twee pasvragen op.

Senne verrast de groep even later wanneer hij vertelt dat hij even terug naar België vroeg om met de moeder van Bernard in bad te gaan. Het is bijna onmogelijk om iets te verzinnen over een onbekende woning die een andere speler als zijn broekzak kent, maar het verhaal blijkt te kloppen. Grappig genoeg gelooft enkel Bernard dat de makers zoiets konden doen, waardoor ook Senne met twee pasvragen naar de voorlaatste eliminatietest gaat.

De kers op de taart van de proef blijft wel de ondervraging van Bernard. Hij biecht op dat hij met Romelu Lukaku ging voetballen in Rome en even later wandelt de Rode Duivel effectief door beeld. Grote analyses over het spelverloop heeft de voetballer niet meteen, al is zijn nonchalante houding wel erg amusant. Van het precieze verloop van de ondervraging is niet heel veel te zien, al valt wel nog op dat Michaël wel heel expliciet de tegenaanval inzet. Hij vertelt dat hij op televisie zag dat Lukaku een match had, waardoor hij niet zomaar bij Bernard kon zijn. Het is een falsifieerbaar argument en daarmee misschien niet het meeste geschikt om in te zetten, zeker niet als Michaël de mol is.

Hoe dan ook gelooft niemand dat Bernard de waarheid vertelt, waardoor ook hij van de voordelen geniet. Enkel Charlotte, die op een mountainbike van de Etna fietste, moet het zonder pasvragen stellen bij de eliminatietest. Mogelijk hadden die haar kunnen redden, want aan het eind van de aflevering moet zij haar koffers pakken. Volgende week laat de mol daarmee zijn ware gelaat zien en er zijn nog veel vragen, al weten we nu dus al wel dat het man zal zijn. Benieuwd wie het wordt.