Oekraïne meldt ‘succesvolle’ aanval op Russische basis op de Krim

Nieuws
Oekraïne bevestigt een aanval te hebben uitgevoerd op een grote Russische luchtmachtbasis op de Krim. De militaire inlichtingendienst claimt dat de luchtverdediging, radarsystemen en andere apparatuur schade hebben opgelopen. Een woordvoerder sprak op de radio over een ‘succesvolle operatie’.
anp
donderdag 18 april 2024 om 14:57
Afbeelding
beeld anp

Rusland heeft nog niet gereageerd op de vermeende aanval op de basis bij Dzjankoj, in het noorden van het bezette schiereiland. Die zou woensdag hebben plaatsgevonden. Toen circuleerden al beelden van explosies en gillende sirenes op sociale media. Oekraïne meldt dat nog wordt gekeken naar het aantal vliegtuigen en militairen dat is uitgeschakeld.

Het incident vond plaats op dezelfde dag als een van de dodelijkste Russische aanvallen op een woongebied sinds het begin van de invasie in 2022. Meerdere raketten troffen de noordelijke stad Tsjernihiv. Er vielen zeker achttien doden en 77 mensen raakten gewond. President Volodymyr Zelensky riep bondgenoten op meer te doen om de Oekraïense luchtverdediging te versterken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

Afbeelding

300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

Afbeelding

Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn.

Afbeelding

Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

Afbeelding

Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

Afbeelding

Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen.