Royals

Nederlandse prinses Amalia moest jaar onderduiken in Madrid

Een jaar lang woonde en studeerde de Nederlandse kroonprinses Amalia in Madrid, na ernstige bedreigingen van de mocromaffia. Woensdag bedankte de Nederlandse koning Willem-Alexander het Spaanse koningspaar daarvoor op een staatsbanket.

avn

“Een roerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd.” Zo bedankte de Nederlandse koning Willem-Alexander het Spaanse vorstenpaar woensdag tijdens een staatsbezoek. Na ernstige bedreigingen woonde en studeerde prinses Amalia een jaar lang noodgedwongen in Madrid. “Door de omstandigheden genoodzaakt, kon zij vandaaruit haar studie aan de Universiteit van Amsterdam voortzetten. Dat dit mogelijk was, is te danken aan de liefdevolle inzet van een groot aantal van uw landgenoten en van u.”

In het najaar van 2022 vingen de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie signalen op dat kopstukken van de mocromaffia het mogelijk op de prinses gemunt hadden. Amalia startte toen net haar opleiding ‘Politics, psychology, law and economics’ aan de Universiteit van Amsterdam. Door de dreiging kon ze niet langer in haar studentenwoning verblijven. Een tijdlang verschanste de prinses zich in het Paleis Huis ten Bosch, om uiteindelijk naar Spanje te verhuizen.

De dreiging werd opgemerkt dankzij de kraak van Sky ECC in 2021. Opsporingsdiensten konden versleutelde berichten onderscheppen die deden vermoeden dat prinses Amalia een doelwit was. Het betrokken account werd gelinkt aan Mohammed E., die banden heeft met de criminele organisatie achter de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hoewel de dreiging nog steeds bestaat, kan Amalia dankzij veiligheidsmaatregelen sinds kort opnieuw in Amsterdam wonen en studeren.

Woensdagavond nam de prinses van Oranje voor het eerst deel aan een staatsbanket, dat traditioneel op de eerste dag van een staatsbezoek plaatsvindt. Deze keer zijn de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia te gast bij de Oranjes. “Ik ben trots op de samenwerking die is gegroeid tussen politie en justitie in onze beide landen”, zei Willem-Alexander nog in de openingsspeech van het banket. “Die bewijst zijn meerwaarde in de strijd tegen georganiseerde misdaad en ondermijning.”