Iraanse generaal waarschuwt Israël tegen aanval op nucleair doel

Nieuws
Een topgeneraal van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) waarschuwt Israël om geen nucleaire faciliteiten in Iran te bestoken. Als dat gebeurt, zal Iran dergelijke doelen in Israël aanvallen. Iran houdt rekening met een Israëlische vergeldingsactie na een ongekende aanval op Israël.
anp
donderdag 18 april 2024 om 15:55
Afbeelding
beeld anp

Ahmad Haghtalab, het hoofd van de afdeling nucleaire bescherming en veiligheid van de IRGC, verklaarde volgens Iraanse staatsmedia dat elke aanval op Iraanse nucleaire locaties ‘zeker’ met een tegenaanval op nucleaire faciliteiten in Israël beantwoord zal worden. Hoewel Israël nooit heeft toegegeven over kernwapens te beschikken, wordt daar internationaal wel van uitgegaan. Iran heeft de nucleaire faciliteiten van Israël ‘geïdentificeerd’ en beschikt over de ‘benodigde informatie over alle doelen’, aldus Haghtalab.

Iran viel Israël zaterdag voor het eerst rechtstreeks aan, als wraak voor een luchtaanval op de Iraanse diplomatieke vertegenwoordiging in Syrië op 1 april. Zeven leden van de Iraanse Revolutionaire Garde kwamen in Syrië om het leven. Iran houdt Israël verantwoordelijk. Het is nog niet duidelijk hoe Israël zal reageren op het geweld van afgelopen weekend. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt dat zijn land het recht heeft zichzelf te beschermen. Iran heeft gewaarschuwd dat het hard zal optreden tegen verdere ‘agressie’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld.

Afbeelding

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Burgemeester Femke Halsema is 'wel bezorgd' dat de Nationale Herdenking op de Dam 'gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten' die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

Afbeelding

Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

Afbeelding

Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken.

Afbeelding

Weinstein krijgt nieuw proces na terugdraaiing veroordeling 2020

De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.

Afbeelding

Geen treinen tussen Haarlem en Voorhout door beschadigde spoorbrug

Tussen Haarlem en Voorhout rijden geen treinen door een beschadigde spoorbrug. Ook tussen Leiden en Den Haag, die in het verlengde liggen van dat traject, rijden daardoor minder intercity's, meldt de NS.