Cel Vermiste Personen, agenten en het labo bij het huis in Sint-Martens-Latem

Doorbraak in 30 jaar oude cold case? Lichaam gevonden in Sint-Martens-Latem, vermoedelijk van vrouw die in 1994 verdween

In Sint-Martens-Latem zijn stoffelijke resten gevonden van een lichaam, vermoedelijk van een vrouw die er in 1994 verdween. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. Volgens onze informatie gaat het wellicht om Annie De Poortere, al moet DNA-onderzoek dat nog met zekerheid bevestigen. De resultaten van dat onderzoek worden in de loop van volgende week verwacht. 

Het was zaterdag een komen en gaan van agenten, het labo, de Civiele Bescherming en de Cel Vermiste Personen in de Kerkstraat in Sint-Martens-Latem. Bij graafwerken in de tuin van een woning werden menselijke resten gevonden. 

In het huis ernaast raakte meer dan 30 jaar geleden een vrouw vermist. "Er zijn aanwijzingen dat het om een dame gaat die verdween in 1994", zegt het parket van Oost-Vlaanderen. Haar familie is intussen ook ingelicht. 

De lichaamsresten werden gevonden achter de garage, op een plek waar de twee tuinen aan elkaar grenzen, zonder omheining. 

Bekijk: Dronebeelden van de tuin achter de woning in Sint-Martens-Latem tonen waar gegraven werd

Videospeler inladen...

Volgens onze informatie gaat het waarschijnlijk om Annie De Poortere, die op zaterdag 12 november 1994 plots verdween. Ze was toen 48 jaar. 

De vrouw kampte op dat moment met psychologische problemen, zo getuigden haar man en zoon in 1999, in het VTM-programma 'Oproep 2020'. "Ze had periodes waarin ze depressief was", verklaarde haar zoon Johan Defevere. "Ze ging wel naar de bakker of de kruidenier, maar ze maakte niet echt contact met mensen die ze niet kende."

Als ze bij bewustzijn is, zou ze mij contacteren

Haar zoon Johan Defevere in 1999

Die bewuste zaterdag belde haar echtgenoot 's middags naar een psychiatrische instelling, om haar - opnieuw - te laten opnemen. "Maar er was geen plaats. Ze moest wachten tot maandag", zei hij daarover in datzelfde programma in 1999. Volgens de man reageerde zijn vrouw daar niet zo goed op. "Ze ging nooit graag binnen."

De man ging boodschappen doen en 's avonds naar het voetbal. "Toen ik thuiskwam, was het donker. Ze was weg, net als haar kleren die in de zetel lagen." Haar identiteitskaart zou nog thuis liggen en ook geld was er niet verdwenen.

Het onderzoek bracht geen spoor. Maar dat ze zelf op de loop zou zijn gegaan, geloofde haar zoon in 1999 niet. "Ze zou mij zeker contacteren, als ze bij bewustzijn is."

Op vraag van haar echtgenoot werd de vrouw in dezelfde periode als het programma "afwezig verklaard" door de rechtbank van Gent. Een "verklaring van afwezigheid" is een uitzonderlijke procedure, die na het vonnis van de rechtbank ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand en die vanaf dan dezelfde gevolgen heeft als een overlijden. Dat betekent dat bijvoorbeeld de erfenis verdeeld kan worden of het huwelijk ontbonden kan worden. 

DNA-onderzoek

Het parket zelf kan voorlopig geen informatie geven over de zaak. Dat is ook niet onlogisch als je weet dat het om zo'n oud dossier gaat. Het dossier is volgens onze informatie nog niet gedigitaliseerd, dus morgen zullen de speurders het fysieke dossier gaan opvragen in het archief in Brussel. 

Door toevallige vondsten worden zaken soms toch nog opgelost 

Alain Remue - Cel Vermiste Personen

Na de vondst is er een gerechtelijk onderzoek gestart naar wat er precies gebeurd is. Zo zal er een autopsie plaatsvinden, en nog een DNA-onderzoek volgen om vast te stellen of het effectief om de verdwenen vrouw gaat.

Het gaat natuurlijk om een dertig jaar oude zaak, dus het is nog afwachten of haar DNA in de database zit. Als dat zo is, kan er snel bevestiging komen. Anders moet het DNA vergeleken worden met het DNA van haar familie, en dat duurt langer. Volgens het parket zullen de resultaten van het DNA-onderzoek sowieso pas in de loop van volgende week komen. Ook over de doodsoorzaak is nog niets geweten. 

Volgens onze informatie zijn er nog geen verdachten in de zaak. "De onderzoeksrechter werd gevorderd, het onderzoek wordt intensief gevoerd naar alle mogelijke pistes", zegt het parket. 

Over deze zaak kan Alain Remue van de Cel Vermiste Personen niets zeggen, maar hij vertelt wel dat "door toevallige vondsten soms zaken toch nog opgelost worden". "Dit soort nieuws is geen goed nieuws, maar ik heb geleerd dat slecht nieuws vaak beter is dan geen nieuws. Het zal nu moeten blijken wat er gebeurd is, maar dit soort vondsten kan plots zorgen voor een nieuwe piste."

Hij noemt het "uitzonderlijk" dat er na al die jaren nog een lichaam gevonden wordt: "Maar het is in het verleden nog al gebeurd, bijvoorbeeld dat mensen teruggevonden worden tijdens de jacht of bij het oogsten van de maïs. Toeval is soms een partner. Het zou mooi zijn mochten er nog zaken, denk maar aan Nathalie Geijsbregts of Liam Vanden Branden, opgelost worden."

Meest gelezen