Chiroleider Wannes (26) kritiek na massale vechtpartij op terras: “Hij belandde met zijn hoofd op een boordsteen”

© bfr

Een discussie over een versperde straat liep zaterdag volledig uit de hand in Roeselare. Jongeren bestormden het terras van 't Kaashoeveke en deelden rake klappen uit. Wannes Steyaert (26) raakte levensgevaarlijk gewond. Vijf daders zijn opgepakt.

Geoffrey Sabbe en Bert Feys

“Als een echte gangsterfilm.” Zo beschrijft Fabienne Cornillie het tafereel dat zich zaterdagavond afspeelde bij het terras van haar winkel 't Kaashoeveke in de Ardooisesteenweg.

Op het terras zaten klanten en ook een groep oud-leiders van Chiro Trefferke. Alles leek koek en ei, tot rond 22.30 uur een BMW de Ardooisesteenweg wilde inrijden. Door de Batjes was de straat vlakbij 't Kaashoeveke afgezet met nadarhekken, maar dat was niet naar de zin van de jongeren in de BMW.

“Een vrouw op een fiets sprak hen erop aan en zei dat ze niet door mochten met de auto”, vertelt Fabienne. “Maar ze zeiden dat ze alles mochten, dat de straat van hen was en dat zij baas waren.”

Pizzakorst

Het kwam tot een woordenwisseling waarbij ook de partner van de vrouw betrokken raakte. Om beide partijen te bedaren, kwamen de oud-leiders van 't Trefferke tussenbeide. De jongeren in de BMW reden alsnog verder. Vanop het terras uitte iemand zijn ongenoegen door een korst van een pizza naar de wagen te gooien.

“De jongeren zijn aan de nachtwinkel gestopt, waar ze een heleboel mensen hebben opgetrommeld”, zegt Fabienne. “Ze kwamen met dubbel zoveel man terug. Ze hadden hun riemen uit hun broeken gehaald om er mee te slaan. Plots kwamen ze naar het terras gestormd.”

De jongeman die de pizzakorst had gegooid, kreeg slagen in het gezicht en verloor een drietal tanden. Toen de anderen van de Chiro hem wilden verdedigen, liep het helemaal mis. Oud-leider Wannes Steyaert (26) kreeg een klap tegen het hoofd en viel achterover. “Hij belandde met zijn hoofd op een boordsteen. Hij was volledig buiten bewustzijn”, aldus Fabienne. “Iemand die hem ging helpen, werd geschopt in het gezicht.”

De gevolgen waren niet min. Een vijftal oud-leiders deelden in de klappen. Een van de slachtoffers had een gebroken kaakbeen. Maar Wannes was er het ergst aan toe.

“Zijn toestand was kritiek”, zegt Ragnhild Vanden Nest, de mama van Wannes. “Op de spoeddienst zagen ze dat hij twee hersenvliesbloedingen had en een barst in de schedel.”

Door oog van de naald

Zondag stabiliseerde Wannes. De bloedingen waren gestopt. Hij blijft voorlopig ter observatie op de dienst intensieve zorgen. “Hij is door het oog van de naald gekropen”, zucht Ragnhild. “Ik heb er geen woorden voor en ben razend op die daders. We zullen dit voor de rest van ons leven onthouden.”

Normaal ging Wannes eind juli als leider met de Chiro op kamp, maar dat zal niet lukken. Hij is minstens zes weken buiten strijd. Het enige positieve nieuws is dat de politie de daders snel kon vatten. Aan de hand van de nummerplaat van de BMW werden twee verdachten van 19 jaar, een van 18 en een van 21 jaar opgepakt, onder wie twee broers. Ze worden voor de onderzoeksrechter geleid voor opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid. Een vijfde verdachte bleek zelfs minderjarig te zijn. De 17-jarige zal zich voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.

De vrienden van Wannes brachten hem zondag nog een bezoekje in het ziekenhuis.