woensdag 25 april 2018 - Meer sporten
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Voor de derde keer in drie deelnames sneuvelde Luca Brecel in de eerste ronde. world snooker

WK snooker in Sheffield
Tot en met maandag 7 mei

Luca Brecel laat zich niet ontmoedigen door vroege uitschakeling

“Ik neem geen vakantie”

“Ik heb gevochten, maar het was niet goed genoeg. Het tornooi kwam net te vroeg, ik kon mijn stijgende vorm nog niet tonen tijdens een wedstrijd. Maar ik geef niet op, ik kom sterker terug. Begin juli sta ik er, ik neem geen vakantie.”

Het was een allesbehalve geslagen Luca Brecel, die na de 6-10 tegen Ricky Walden het Crucible Theatre voor de derde keer na de eerste ronde moest verlaten.

Winnaar Walden

Eerst het woord aan de winnaar. Ricky Walden toonde op zijn 35ste dat hij er weer staat na zware rugproblemen. Ook al had hij moeite om het af te maken, Walden toonde zich met een potpercentage van 92% - tegenover 84% voor Brecel - de betere speler.

“Ik legde de basis voor deze zege op maandag”, aldus Walden. “Door die vroege voorsprong kwam ik weg met een dipje in de slotfase. Ik ben heel tevreden met mijn breakbuilding, zo heb ik Luca onder druk kunnen zetten. Ik wist dat hij niet in zijn beste periode zit. Maar hij komt terug, daar ben ik zeker van. Het verraste me niet dat zijn verdediging zo sterk was (safety succes: 84%-75% in het voordeel van Brecel), je wint geen rankingtornooi als je alleen maar ballen kan potten.”

Beven in Crucible

Walden kwam ook nog even terug op enkele missers in de slotfase.

“Je mag de druk in het Crucible Theatre niet onderschatten. Het kruipt niet in je kouwe kleren, het is heel moeilijk om de omstandigheden weg te denken. Zelfs als je hier al vaker hebt gespeeld.”

“Je kan het niet vergelijken met een ander tornooi”, bevestigde Brecel. “Ik kan me inbeelden dat de mensen thuis voor hun televisie denken: wat missen ze nu allemaal. Het is raar, aan de oefentafel scoor ik na een heel moeilijke periode weer heel vlot. Maar die breaks overbrengen naar de wedstrijdtafel is verschrikkelijk moeilijk. Zeker hier in Sheffield.”

Meer mentaliteit dan kwaliteit

Brecel was groot in het verlies. Hij besefte dat hij niet zwaar genoeg had gescoord om te winnen. Amper twee +50-breaks (89 en 56) in zestien frames, daarmee win je geen wedstrijd op een WK.

“Ik heb wel gestreden tot de laatste bal, daar ben ik blij om. Maar op één of andere manier liet ik telkens de kans liggen om Walden echt onder druk te zetten. Was het geen fausse queue, dan rolde ik uit positie. Vaak ook heel ongelukkig. Maar dat gaat zo als je de witte bal niet helemaal onder controle hebt, geluk dwing je af. Ik weet niet waar het aan ligt, misschien heeft de wissel van keu er iets mee te maken. Maar ik voel beterschap, ik ben er zeker van dat ik op de juiste weg ben.”

Vaker naar Romford

Het was de positieve noot, waarmee Brecel ook de persconferentie eindigde.

“Vorig jaar gaf ik hier een 7-1-voorsprong prijs tegen Marco Fu. Dat was een zware klap, maar die heeft me wel veel sterker gemaakt. Zo zal het ook gaan met deze nederlaag. Ik hou enorm veel van het spelletje, dat zal me extra motiveren om mijn huidig trainingsritme vast te houden. Ik besef dat ik keihard moet werken, geen dagen overslaan. Zoals ik nu al een poos volhoud, de beloning zal zeker volgen. Daarom neem ik de volgende maanden geen vakantie.”

Brecel is ook van plan om vaker naar de club van zijn manager Django Fung in Romford, nabij Londen, te trekken.

“Je komt daar in een totaal andere omgeving terecht. Er lopen veel wereldtoppers rond, van O’Sullivan, over Trump tot Lisowski. Waardoor je nog meer beseft hoe hoog de standaard tegenwoordig ligt.”

Goeie uitgangspositie

Het nieuwe snookerseizoen start op 2 juli met de kwalificaties voor het World Open en de Riga Masters. Brecel kijkt er al naar uit.

“Ik start volgend seizoen waarschijnlijk nog in de top 16 en heb slechts weinig punten te verdedigen. Dat geeft me mentaal een bepaalde rust. Ik wil er vanaf het begin helemaal staan.”

Veel strijd, te weinig kwaliteit

De verhoopte wederopstanding bleef uit, alleen bij 6-8 leek Luca Brecel even uitzicht te hebben op een comeback tegen Ricky Walden, die bibberend de meet overschreed (6-10).

“Ik verlies bijna elke wedstrijd het eerste frame, daar moet ik dringend iets aan doen”, besefte Brecel. Maar ook in de tweede sessie was de vliegende start voor zijn tegenstrever, Walden knalde de hoogste break van de wedstrijd (122) binnen. Brecel pakte een frame terug, maar een verschrikkelijke fausse queue stopte de comeback in frame 12 (4-8). Toch leek Brecel op karakter en met een uitstekende verdediging nog terug te komen. Walden begon te beven, liet een clearance liggen op roze en zag Brecel naderen tot 6-8. Brecel kreeg kansen voor 7-8, maar scoorde niet zwaar genoeg en kende weinig geluk in het positiespel. Bij 6-9 brak de veer, Walden klaarde de klus met een 60-break. (mg)

Brecel-Walden 6-10: 7-75, 0-69(68), 70-63(respot), 0-105(105), 0-90(90), 73-0, 24-101(74), 6-76(76), 89(89)-0, 1-123(122), 56-40, 40-53, 77(56)-39, 67-58, 28-90, 22-69(60).

Manager Django Fung

“Nog in herstelfase”

Manager Django Fung is tevreden met de vooruitgang die Luca Brecel de jongste weken boekte. “We zitten nog volop in de herstelfase, er was jammer genoeg te weinig tijd om al top te zijn op het WK. Problemen met keu en schouder waren de oorzaak van de terugval na Nieuwjaar. Onbewust veranderde Luca zijn houding om zijn schouder te sparen. Dat hebben we enkele weken geleden kunnen corrigeren. Luca staat voor een belangrijke zomer. We moeten zijn controle over de witte bal weer op punt krijgen, je kan niet blijven lastige ballen potten. Begin juli moet hij er bij de start van het nieuwe seizoen weer staan.” (mg)

Reclame voor wierook - Naast hoofdsponsor Betfred - een gokbedrijf - draagt Luca Brecel in Sheffield ook een label van ‘Russian incense’. Een… Chinees merk van wierook, gemaakt van Russische olie. (mg)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws