© Jan Brys

20-jarige Lena De Coninck is aan derde boek toe: “Ik schreef in de lagere school al verhaaltjes”

De 20-jarige Lena De Coninck heeft haar derde boek uit. De hoogste prijs werd uitgegeven door Clavis. Van haar vorig boek Vier seizoenen werden al meer dan duizend exemplaren verkocht.

jbr

Lena studeert Taal en Letterkunde in Antwerpen. Ze is gefascineerd door het jodendom. Daarom studeert ze naast Frans en Duits ook nog Hebreeuws en Jiddisch. “Ik was tijdens een middagpauze een wandelingetje aan het maken door de joodse buurt toen ik een meisje van mijn leeftijd aan een daghotel zag staan. Een man kwam op haar af en samen gingen ze naar binnen. Dat maakte me woedend en vanuit die woede begon ik mijn verhaal over de 15-jarige Jana te schrijven”, zegt ze.

14- en 15-jarigen

“Ik was halfweg het verhaal en wilde weten van de uitgeverij ervan vond. Eigenlijk dacht ik dat ze het niet echt goed zouden vinden. Ik stuurde het in met de melding dat ik ook het vervolg zou sturen als ze het goed vonden. Maar ik had het vervolg nog niet klaar. Tot mijn verbazing was Clavis enthousiast, dus moest ik er wel een vervolg aan breien.”

Het boek is geschreven voor 14- en 15-jarigen. Jana is een meisje dat door de scheiding van haar ouders in geldnood geraakt. Omdat ze toch met haar vriendinnen wil blijven omgaan, zoekt ze een middel om aan geld te geraken en zo komt ze in de prostitutie terecht.

Masteropleiding

“Mijn favoriete jeugdauteur, Dirk Bracke, kende zijn doorbraak met Het Engelenhuis, een verhaal dat rond hetzelfde thema draait. Ik hoop natuurlijk ook echt door te breken met dit boek. Eigenlijk wil ik later wel kunnen leven van mijn pen, maar in ons land is dat niet zo evident. Daarom denk ik er nu aan om leerkracht Duits te worden. Ik heb net mijn derde bachelorjaar afgerond en volgend schooljaar start ik mijn masteropleiding. Mijn vriend studeert hetzelfde, maar hij wil later regisseur worden. Hij heeft me al laten weten dat hij mijn verhalen wil verfilmen”, voegt Lena er lachend aan toe.

Al in de lagere school schreef Lena verhaaltjes. “Ik mocht die van de juf dan komen voorlezen in de klas. Ik herinner me mijn eerste verhaaltje nog, dat was een horrorstory over een jongen die een grap uithaalde met zijn zusje. In het middelbaar zat ik in de Latijnse afdeling van het Koninklijk Atheneum Brasschaat. Daar had de leerkracht van het eerste middelbaar wel oog voor mijn schrijftalent. In de hogere jaren was het Erik Peeters die me stimuleerde om verder te schrijven.”

De studente overweegt nu haar eerste verhaal In de tekening te herschrijven. “Ik heb dat drie jaar geleden in eigen beheer uitgegeven en er driehonderd exemplaren van verkocht.”