Luister naar

Arbeidsdeelname op hoogste punt ooit

Nieuws
De arbeidsdeelname in Nederland is weer terug op het niveau van voor de crisis. Vorig jaar had bijna 68 procent van de Nederlanders een baan. Nooit eerder was de arbeidsdeelname zo hoog.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
zaterdag 23 februari 2019 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert. Van personen tussen vijftien en 75 jaar met een Nederlandse achtergrond had vorig jaar 69,1 procent betaald werk.

Het CBS heeft onderscheid gemaakt op basis van achtergrond. Bij mensen met een Nederlandse achtergrond was de arbeidsparticipatie het grootst. Daarna volgen personen met een westerse migratieachtergrond (ruim 66 procent) en ten slotte Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond (bijna 61 procent).

Door de crisis namen de verschillen flink toe. Met name veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond raakten hun baan kwijt. In 2014 had slechts 55 procent van hen een betaalde baan.

‘Dat heeft ermee te maken dat deze bevolkingsgroep relatief jong is’, zegt onderzoeker Peter Hein van Mulligen van het CBS. ‘Daarnaast zijn ze vaak laagopgeleid. Jonge en laagopgeleide mensen hebben relatief veel flexcontracten. Als het slecht gaat met de economie, worden die mensen het eerst ontslagen, of wordt hun contract niet verlengd.’

Volgens Van Mulligen laten de cijfers zien dat Nederlanders de schade van de crisis achter zich hebben gelaten. Maar niet bij iedereen kan de vlag uit. ‘Antilliaanse Nederlanders zitten nog lang niet op het niveau van 2008. En ook mensen met een Surinaamse achtergrond zijn de crisis nog niet helemaal te boven.’

vrouwen

Het aantal vrouwen met betaald werk is sinds 2008 maar nauwelijks gestegen. Bij mensen met een Nederlandse achtergrond worden de verschillen echter wel kleiner. Dat komt doordat er iets meer vrouwen aan het werk zijn, en iets minder mannen. Toch zijn in Nederlanders nog steeds oude tradities van kracht, denkt Van Mulligen. Maar: ‘Hoe jonger, hoe meer vrouwen werken.’ Bij mensen met een Turkse achtergrond is het verschil tussen mannen en vrouwen het grootst, net als tien jaar geleden. Van de mannen werkt 72 procent, van de vrouwen iets minder dan de helft. ‘De oorzaak kan te maken hebben met hun cultuur’, oppert Van Mulligen. ‘Er is vaker sprake van een traditionele rolverdeling.’ Ook bij Marokkanen is het verschil tussen mannen en vrouwen met een baan aanzienlijk (66 tegenover 49 procent). <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.