Luister naar

Ambtsgebed in meer gemeenten afgeschaft

Nieuws
Steeds vaker bidden gemeenteraden niet tijdens hun vergadering, maar vooraf. Dat blijkt uit een onderzoek van het Reformatorisch Dagblad.
redactie nd
zaterdag 23 februari 2019 om 18:12

Apeldoorn

Door een gebed uit te spreken voordat de vergadering officieel is geopend, komen gemeenteraden tegemoet aan raadsleden die moeite hebben met het zogeheten ambtsgebed. Dat wordt van oudsher uitgesproken door de burgemeester, bij aanvang van de vergadering en soms ook aan het einde. In de afgelopen vijf jaar hebben in ieder geval vijf gemeenteraden besloten het gebed uit de vergadering te halen, ontdekte het Reformatorisch Dagblad. Het gaat om Ede, Tholen, Rijssen-Holten, Kampen en Woudenberg. In Ede wilde de lokale VVD het ambtsgebed helemaal afschaffen. Die partij stemde echter in met een voorstel van de ChristenUnie en het CDA om het gebed te verplaatsen. ‘Een gebed hoort niet in de vergadering, maar het is ook niet respectvol om gelovigen te dwingen hun geloof thuis te laten’, verwoordde D66 het algemene gevoel.

In het Zeeuwse Tholen waren het leden uit de fractie van PvdA/GroenLinks die protesteerden tegen het ambtsgebed. Zij dienden een motie in om het gebed af te schaffen, omdat ze het in strijd vonden met de scheiding van kerk en staat. Het conflict in de gemeenteraad van Tholen leidde in december vorig jaar zelfs tot Kamervragen. Voordat die beantwoord waren, had de gemeenteraad al een oplossing gevonden. Het gebed wordt voortaan buiten de vergadering uitgesproken.

verbod

Eerder deze maand pleitte Tweede Kamerlid voor de PvdA Attje Kuijken voor een algeheel verbod op het ambtsgebed tijdens raadsvergaderingen. Zij wil dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken daarvoor actie onderneemt.

In schriftelijke vragen aan de minister noemde Kuijken vier gemeenten waar de burgemeester nog wel een ambtsgebed uitspreekt nadat de raadsvergadering officieel is geopend. Het gaat om Nunspeet, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam.

In haar antwoorden op de Kamervragen naar aanleiding van het conflict in Tholen, zei minister Ollongren dat een ambtsgebed tijdens de raadsvergadering in strijd is met het beginsel van scheiding van kerk en staat. De burgemeester mag wel buiten de vergadering om een gebed uitspreken, aldus de minister.

Het is overigens in veel gemeenten al gebruikelijk dat het gebed niet tijdens maar buiten de vergadering wordt uitgesproken. Zo meldde de lokale omroep WOS Media in 2016 op basis van eigen onderzoek dat de gemeente Westland was gestopt met het ambtsgebed. Bij die gemeente horen onder meer plaatsen als ’s-Gravenzande, Monster en Naaldwijk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.