Luister naar

Onderwijsraad houdt politici bij les

Nieuws
Radio luisteren in de klas? De Onderwijsraad adviseerde er in 1929 positief over, net als in 2017 over het gebruik van ICT. In het Nationaal Onderwijsmuseum is een tentoonstelling geopend over de honderdjarige Onderwijsraad.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
zaterdag 23 februari 2019 om 18:24
In honderd jaar tijd heeft de Onderwijsraad tienduizenden adviezen uitgebracht.
In honderd jaar tijd heeft de Onderwijsraad tienduizenden adviezen uitgebracht. onderwijsmuseum

Dordrecht

Het zijn roerige tijden in het onderwijs. Er is een lerarentekort en de leraren die er nog wel zijn, klagen over een hoge werkdruk en een te laag salaris. Een blik in de geschiedenis van de Onderwijsraad werkt relativerend. Honderd jaar geleden stond het onderwijs ook voor grote uitdagingen, blijkt uit de tentoonstelling Wijze Raad, die vrijdag is geopend in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.

In 1919 was er net een einde gekomen aan de Schoolstrijd, die al sinds 1888 duurde. In de grondwet van 1917 was in artikel 23 vastgelegd dat het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs voortaan evenveel geld kregen van de overheid. Nu die jarenlange strijd achter de rug was, ontstond er eindelijk gelegenheid om te werken aan de kwaliteit van het onderwijs. De eerste minister van Onderwijs, dr. Johannes Th. de Visser, liet zich daarbij graag adviseren en installeerde op 23 juni 1919 de Onderwijsraad.

De tentoonstelling over de Onderwijsraad is eenvoudig van opzet en bestaat uit enkele informatiepanelen. In honderd jaar tijd heeft de Onderwijsraad tienduizenden adviezen uitgebracht, vertelt Saskia Noordoven, samensteller van de tentoonstelling Wijze Raad. ‘In het begin waren die adviezen vaak heel concreet en adviseerde de raad bijvoorbeeld over de vraag of het een goed idee was om op een school in Amsterdam Esperanto te gaan geven. Later ging de raad meer op hoofdlijnen adviseren.’

zichtbaarheid

De Onderwijsraad adviseerde in de eerste decennia vertrouwelijk. Pas vanaf 1974 werden de adviezen openbaar. Dit heeft bijgedragen aan de zichtbaarheid van de Onderwijsraad. De adviezen worden nu gelezen door Kamerleden, mensen uit het onderwijs en de media.

Veel van die adviezen zijn op de website onderwijsraad.nl terug te vinden, zoals het positieve advies uit 1929 over het gebruik van de radio op school. ‘De radio kan zonder bezwaar een plaats hebben in het schoolonderwijs’, schreef de Onderwijsraad, ‘mits ze uitsluitend hulpmiddel blijft bij het gewone onderwijs, evenals het boek, de grammophoon, de plaat, de teekening, de film; en niet dit onderwijs vervangt.’ Ook nu vragen scholen zich af of en hoe ze nieuwe technieken kunnen gebruiken op school. De Onderwijsraad adviseerde in 2017 in het advies ‘Doordacht digitaal’ om ruimhartig gebruik te maken van ICT in het onderwijs.

De adviezen van de raad zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar als het over nieuwe ontwikkelingen gaat, is er soms nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Dan vallen de leden van de raad terug op hun deskundigheid. Ze hebben vaak een achtergrond in het onderwijs, de wetenschap of het bestuur. ‘Ik denk dat onze adviezen vrij goedkoop zijn als je kijkt wat ze opleveren’, zegt prof. dr. Henriëtte Maassen van den Brink, die in december afscheid nam als voorzitter van de Onderwijsraad. ‘Zonder goed advies kun je enorm miskleunen. Onze rapporten zijn ook bijscholing voor politici.’

Mammoetwet

Sinds 1 januari is Edith Hooge voorzitter van de Onderwijsraad, die nu tien leden heeft. Zij is hoogleraar Onderwijsbestuur bij de businessschool TIAS aan de Universiteit van Tilburg. ‘Honderd jaar Onderwijsraad staat wat mij betreft voor honderd jaar emancipatie’, zegt ze. ‘De katholieke minderheid kon zich emanciperen mede dankzij de mogelijkheid eigen scholen op te richten. De arbeiderskinderen in de jaren zestig kregen toegang tot andere sociale lagen, vanwege de Mammoetwet. Meisjes kwamen op het vwo terecht in plaats van op de huishoudscholen. Ook migrantenkinderen lukte het dankzij extra investeringen om diploma’s te halen.’

De zuilen zijn aan het verdwijnen, zegt Hooge. ‘Vroeger kwamen de notaris en de melkboer elkaar tegen in dezelfde zuil, nu zijn er nieuwe breuklijnen ontstaan tussen rijk en arm, hoog- en laagopgeleid, gezond en minder gezond, een groot sociaal netwerk en meer in isolement leven, veilige en minder veilige wijken.’

Dit jaar brengt de raad onder andere advies uit over de verschillen tussen jongens en meisjes in het onderwijs, over thuisonderwijs en over lezen, omdat kinderen, jongeren en jongvolwassenen minder zijn gaan lezen en daardoor de laaggeletterdheid toeneemt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.