© BELGA

IN BEELD. Zo zagen de acts op het Eurovisiesongfestival eruit

Alle 25 acts van het Eurovisiesongfestival zijn ondertussen gepasseerd. Dit ging zoals gewoonlijk gepaard met excentrieke outfits en originele choreografieën en podiumkunsten. Zo zagen de 25 performances eruit op het podium in het Zweedse Malmö.

vea

1. Zweden

Het organiserend land mag de show zelf op gang trappen. Met hun acts tonen de Noorse broers Marcus en Martinus meteen aan hoe technisch de hele show is. Aan het plafond hangen grote LED-blokken die iedereen op z’n eigen manier kan gebruiken. De tweeling in een soort Powerrangerspak maakt er een gang van waarin ze gevangen zitten. Het is dan ook moeilijk kijken, met een hoop stroboscopen die overstuur zijn.

2. Oekraïne

De act van Oekraïne lijkt dan weer vol verwijzingen te zitten het eigen land. Op een slimme manier komt de Oekraïense vlag aan het begin van de act binnengerold en er lijken flares de lucht in te schieten – net als in de oorlog met Rusland.

3. Duitsland

Het eerste land van de echte big five. Isaak vertegenwoordigt het land en moet proberen de vloek van de Duitsers op het songfestival te proberen doorbreken. De laatste jaren eindigt het land steevast in de rechterkolom van het scorebord – en dan nog wel onderaan. Met zijn act toont Isaak waarom het niet meer van deze tijd is om vuurtje stook te doen in je huiskamer, en al zeker niet in een olievat. Tegen het midden van het nummer staat het hele huis in lichterlaaie, het publiek en de zaal vast wat minder.

4. Luxemburg

Na 31 jaar afwezigheid is het land er opnieuw bij. Dat doen ze met het nummer Fighter – gezongen in het Frans en Engels. Ook voor hen vast een plekje in de rechterkolom, maar het is een goeie basic popsong die je niet laat zuchten. En ook de outfit is eerder basic. De zangeres draagt een aansluitend zwart pak en ook haar dansers zijn eerder sober gekleed.

5. Israël

De twintigjarige Eden Golan brengt ‘Hurricane’. Het is de derde versie van het nummer. Eerst heette het nummer nog October Rain en zaten er in de tekst duidelijke verwijzingen van de aanval van Hamas op 7 oktober. Golan moest de tekst van het nummer van de EBU tweemaal veranderen. Naast alle commotie is het nummer van Israël wel een sterk nummer.

6. Litouwen

De Litouwse Silverster Belt brengt Luktelk, een vrolijke maar ook goeie popsong die ook visueel in het oog springt. Het lijkt of de zanger een neusplakker heeft om wat meer lucht te krijgen. Maar het is gewoon een fijn accessoire dat, wie weet, binnenkort misschien ook bij ons wel een ding wordt.

© AFP

7. Spanje

Spanje stuurt het duo én koppel Nebulossa, bestaande uit de 56-jarige Maria Bas en haar producer. In het nummer Zorra beland je zomaar in een Spaanse cabardouche met een uitbaatster die haar beste tijd heeft gehad. Haar beste zangkunsten heeft Maria ook thuisgelaten, maar in de zaal kan ze alvast rekenen op enorm veel enthousiasme – of ligt dat aan de dansers die steeds minder kleren aanhebben?

8. Estland

Een van de verrassingen van de tweede halve finale: Estland dat doorstoot naar de finale, niet onze Mustii. 5MIINUST x Puuluup bestaat uit vijf mannen op leeftijd die authentieke instrumenten bespelen en ondertussen wat in de micro staan te brullen. Of het nu zuiver is of niet, het is wel heel plezant. ‘(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi’ heet het nummer. Eens je dat succesvol en aan één stuk kunt uitspreken, is het nummer al gepasseerd.

9. Ierland

Een van de meest besproken acts van de avond: Ierland. Bambie Thug brengt de ietwat enge song ‘Doomsday blue’. Als je kinderen meekijken is het tijd om hun ogen even te bedekken, anders komt de boze heks – die in het echt heel lief zou zijn – ’s nachts vast nog een bezoekje brengen. De Ierse deelnemer tovert een straffe act op het podium die zuiver klinkt en visueel ook echt weet te verrassen. Voor de Harry Potterfans: probeer de ‘avada kedavra’ in de tekst te ontdekken.

10. Letland

Nog zo’n verrassing uit de tweede halve finale. De Mr. Proper van Letland, genaamd Dons, stootte door naar de finale. Zijn witte pakje ruilde hij in voor een sterke blauwe torso. Hij kan zo tussen de wassen beelden in Madame Tussaud gaan staan. Naast zijn kale hoofd glimmen ook zijn grote armen. Verder is er niet veel te zien, het is een behoorlijk saaie song.

11. Griekenland

Een opening die hoopt aan te spreken bij de jeugd: je televisietoestel verandert plots in een Tiktokkend scherm dat de Griekse Marina Satti graag stukslaat. Een goeie popsong in een flitsend decor is wat volgt, al klonk het in de halve finale niet heel overtuigend. Leuk wel: in het midden van de song is er toch ook plek voor wat Griekse cultuur met het typisch gezwaai van doekjes. Een beetje zoals de ‘Connemara’ bij ons.

12. Verenigd Koninkrijk

Een optreden waar je van gaat draaien. Letterlijk. Het Verenigd Koninkrijk stuurt de zanger van Years & Years, Olly Alexander die zijn nummer Dizzy brengt. Een knallende, act. Al heeft de act veel om het lijf, de dansers hebben dat alvast niet. Gelukkig dragen ze nog een soort harde kuisheidsgordel over hun boksersbroekjes. Wie weet wat er anders van zou komen?

13. Noorwegen

Noorwegen ofwel Gåte. Met een frontvrouw met een klok van een stem. Nog nooit op een valse noot betrapt tijdens een folkrock nummer. Indrukwekkende song in de eigen taal, zoals heel veel inzendingen dit jaar. Ga je dit nummer downloaden en wil je meezingen met de radio, nou succes. De kans dat je die hoge noten haalt is klein en geen idee wat ze zingt. Maar dat het verdikkeme indrukwekkend is, is zeker.

14. Italië

Meer dan zomaar een fruitige song is het sterke nummer van Angelina Mango La noia dat gaat over de verveling, iets wat je vast niet zal voelen tijdens deze act. “Waarvoor dient die gekke troon”, zal je je ook nog afvragen. Wel, die wordt voor de volle tien seconden gebruikt.

15. Servië

De Servische Teya Dora was vast wat bang dat ze heimwee zou hebben in het verre Zweden. Daarom nam ze vast een stuk rots van het moederland mee en heeft ze er een grotje mee gebouwd. De jongedame zingt de mooie ballade Ramonda. Af en toe moet het eens goed flitsen op het Songfestival. Dat ontbreekt zelfs in deze act niet. De bliksemschichten flitsen heen en weer.

16. Finland

Mocht Joost Klein nog deelnemen aan het Songfestival, was hij vast de gekste act. Nu mag de Finse Windows95man die titel overnemen. Dat doet hij op een minder uitgewerkte en elegante manier dan de Nederlander, maar goed. De man komt uit een groot ei gemaakt uit jeans. De betekenis daarachter? Geen idee. Wel is meteen duidelijk waar al die stof vandaan komt, want zelf draagt Windows95man geen broek. Het geld voor een nieuw onderstuk was op, dat heeft de goede man geïnvesteerd in een doorgesneden springtouw waar vuurwerkt uit schiet.

17. Portugal

Zoals gebruikelijk kiest Portugal voor een erg kunstzinnige act. Iolanda zingt het nummer Grito in een compleet wit-zwart decor. Haar achtergronddansers lijken zo uit het schilderij Les Amants I van Margritte te komen – we zijn nu toch al over kunst bezig. Een mooi nummer dat eens wat anders is dan al het geflits en de stevige beats.

18. Armenië

Een streepje etnische muziek, het misstaat nooit op het Eurovisiesongfestival. Armenië stuurt Ladaniva met het nummer Jako – inclusief fluitsolo. Gek, zo’n instrumentale solo als je weet dat instrumenten niet live mogen bespeeld worden. Het is misschien wel de vrolijkste act van de avond, maar ook meteen de rommeligste. Je komt ogen te kort tijdens deze act.

19. Cyprus

Na de gekkigheid en etnische muziek is het opnieuw tijd voor wat goeie popmuziek. Daar zorgt de Cypriotische Silia Kapsis (die in het Australische Sydney geboren werd) voor. Haar nummer heeft alles wat typisch is aan een Songfestivalnummer: een goeie popbeat, flitsende lichten en een heuse dancebreak. Typisch voor het Songfestival, maar ook voor Cyprus, dat wel vaker met dit soort nummers afkomt.

20. Zwitserland

De Zwitserse non-binaire Nemo brengt misschien wel de best uitgedachte act van de avond. Die combineert pop met rap én opera. Wie graag zingt onder de douche, zal hierin zeker z’n heil vinden. Nemo zingt over hoe de zoektocht naar hun seksualiteit moeilijk was en hoe alles om hen begon te draaien. Nu draait die nog steeds letterlijk op het podium. Zitten er magneten onder hun schoenen? Zelf zegt die van niet. Indrukwekkende act waar je echt naar blijft kijken.

21. Slovenië

Het lijkt een beetje de afgekookte versie van de Ierse Bambie Thug en het begin van het nummer doet denken aan ‘Zombie’ van The Cranberries. De Sloveense Raiven brengt het nummer ‘Veronika’, waarin ze pop en opera combineert - of in haar woorden: popera. Wie die Veronika dan is, weten we niet, maar volgens Raiven is ze vast ergens te vinden op de vloer. Daar vertoeft de zangeres toch duidelijk graag.

22. Kroatië

De Kroatische Baby Lasagna – of is het dan toch James Cooke? – brengt het rocknummer ‘Rim tim tagi dim’. Dat doet de band in piratenkostuums en met boerderijdieren op de achtergrond. Geen idee wat die twee met elkaar te maken hebben, maar in Kroatië is het misschien een ding. Als je tegen het midden van het nummer spontaan naar je televisietoestel loopt om er eens stevig op te slaan, wees gerust: het is niet de fout van uw televisie. Het podium van Baby Lasagna flipt effectief.

23. Georgië

Een typsich Georgisch nummer: een knappe verschijning in een strak, glimmend pak en veel vuur. Dat is wat Nutsa Buzaladze ten berde brengt. Zelf lijkt de zangeres ook wat bang voor het vuur, en daarom schreeuwt ze zowat om een brandweerman in het nummer ‘Firefighter’. Ook hier alweer een hele dancebreak die de boel in brand zet.

© AP

24. Frankrijk

De Franse Slimane moest nog even een stressdutje doen en wordt wakker op het podium. Wij zouden alvast meteen tekenen om op die manier wakker te kunnen worden, want van een ochtendstem heeft de man geen last. Wat een ongelofelijk sterke song die voor kippenvel zorgt, zeker wanneer hij zonder muziek gaat zingen. Tijdens de generale repetitie stopte Slimane nog met zingen om een statement over liefde, vrede en muziek te maken.

© EPA-EFE

25. Oostenrijk

De avond wordt afgesloten met nog eens een lekker stevige song. Oostenrijk gooit nog een keer de vlam in de pan met Kaleen die ‘We will rave’ zingt. De song lijkt zomaar uit 2006 te zijn gekomen. Maar geen probleem, dat kan allemaal op het Eurovisiesongfestival.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER