LIVE OEKRAÏNE. Volg hier al het nieuws over de oorlog

Volg hier alle recente ontwikkelingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de voet.

red

Rusland dreigt Britse militaire doelwitten in en buiten Oekraïne aan te vallen

Rusland dreigt "elke Britse installatie of uitrusting op Oekraïens grondgebied en daarbuiten" aan te vallen als Kiev Britse wapens zou inzetten bij aanvallen op Russisch grondgebied. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd.
Het Russische ministerie verklaarde in een persbericht dat zij Nigel Casey, de Britse ambassadeur in Rusland, hiervoor hebben gewaarschuwd toen die maandag in Moskou werd ontboden. Casey werd op het matje geroepen door de Russen naar aanleiding van de uitspraken van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron. Cameron zei tijdens een bezoek aan Kiev dat Oekraïne het recht heeft om met Britse wapens doelwitten in Rusland aan te vallen.

Stroom naar honderdduizenden gezinnen in Oekraïne hersteld na Russische aanvallen

Honderdduizenden gezinnen die zonder stroom kwamen te zitten als gevolg van Russische nachtelijke aanvallen in de regio Soumy, in het noordoosten van Oekraïne, hebben weer elektriciteit. Dat bevestigde een regionale operator maandag.
Door de Russische aanvallen zaten meer dan 400.000 huizen zonder elektriciteit, aldus het ministerie van Energie. Op maandagmiddag zaten ongeveer 15.000 klanten in de regio Soumy nog steeds zonder stroom, meldt een regionaal elektriciteitsbedrijf. 
Moskou heeft zijn aanvallen op het Oekraïense energienetwerk opgevoerd, met stroomonderbrekingen en rantsoenering van elektriciteit tot gevolg. Zo bestoken de Russen sinds maart Charkiv, de tweede grootste stad in Oekraïne, in de gelijknamige oostelijke grensregio. De miljoenenstad, op slechts een veertigtal kilometer van de Russische grens, zit daardoor soms volledig zonder elektriciteit en verwarming. De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland ervan de mensen in de stad en de regio te willen verjagen met raketaanvallen en bombardementen.
De regio's Soumy en Kharkiv, die grenzen aan Rusland, zijn de laatste tijd ook steeds vaker een doelwit. Oekraïne maakt zich zorgen over een mogelijk offensief in dit deel van zijn grondgebied.
Het Russische leger is in opmars aan het oostfront, voorlopig zonder echte doorbraken te forceren. Oekraïne, dat kampt met nijpende tekorten aan munitie en mankracht, wacht dan weer op de levering van het broodnodige miljardenpakket aan wapens en munitie uit de Verenigde Staten.
EPA

Russisch leger claimt verovering van twee Oekraïense dorpen

Het Russische leger heeft de verovering geclaimd van twee Oekraïense dorpen: eentje in de regio van Donetsk en eentje in Charkiv. De veroveringen zijn een nieuw signaal dat de Russen terrein winnen op hun Oekraïense tegenstanders.

Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben de strijdkrachten het plaatsje Solovyove "bevrijd", vlakbij Ocherertyne dat zondag al werd veroverd. De voorbije weken boekte het Russische leger naar eigen zeggen heel wat vooruitgang in de buurt van Avdiivka, de Oekraïense stad die in februari al in Russische handen viel. In de regio van Charkiv werd dan weer de controle veroverd over het dorp Kotlyarivka, aldus nog het Russische ministerie. 

Oefening met tactische kernwapens "gevolg van uitspraken Macron"

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov liet maandag aan journalisten weten dat de reden voor een oefening met tactische kernwapens onder andere ligt bij uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron, die de inzet van westerse grondtroepen in Oekraïne niet wil uitsluiten. Dergelijke uitspraken tonen "de intentie om gewapende contingenten naar Oekraïne te sturen", aldus Peskov. Sinds het begin van de oorlog hebben Russische vertegenwoordigers herhaaldelijk geprobeerd om de angst voor een nucleaire oorlog in het Westen aan te wakkeren en zo de internationale steun voor Oekraïne te verzwakken.

Moskou repeteert voor herdenkingsparade Tweede Wereldoorlog

Donderdag vindt de jaarlijkse parade in Moskou plaats voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Traditiegetrouw demonstreert Rusland daar ook zijn nieuwste wapentuig, waaronder tanks en intercontinentale ballistische raketten met nucleaire capaciteit.

Rusland heeft 2.000 tactische kernkoppen

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de oefening met tactische kernwapens is bedoeld om de territoriale integriteit en soevereiniteit te garanderen. De datum van de tests wordt niet gespecifieerd. De oefening komt op rechtstreeks bevel van president Poetin. Bedoeling is te testen in hoeverre tactische kernwapens in gevechtssituaties kunnen worden gebruikt. Aan de oefening zullen raketformaties van het Zuidelijke Militaire District, de luchtmacht en zeestrijdkrachten deelnemen. 

Rusland heeft het grootste arsenaal aan kernwapens ter wereld. Tactische nucleaire wapens zijn bommen die bedoeld zijn voor militaire doelen. Het zijn geen bommen waarmee grote steden totaal vernietigd kunnen worden. Rusland heeft naar schatting zo'n 2000 tactische kernkoppen, waarvan een deel in Wit-Rusland staat gestationeerd.

De relaties tussen Rusland en het Westen zijn sinds de Russische inval in Oekraïne op het diepste punt sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962, volgens Russische en Amerikaanse diplomaten. Voor Oekraïne en de westerse regeringen is de inval een landroof die tot doel heeft Oekraïne weer in de invloedssfeer van Rusland te brengen. Rusland ziet zijn territoriale soevereiniteit bedreigd doordat voormalige Oostbloklanden toenadering zoeken tot de EU en de NAVO, en door de militaire steun aan Oekraïne.

Rusland kondigt tests aan met tactische kernwapens na "westerse provocaties" 

Rusland heeft aangekondigd tests te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken na wat hij "provocaties" noemt, meldt het persagentschap Reuters maandag. De laatste Russische nucleaire tests waren in 1990, ten tijde van de Sovjet-Unie.

"Tijdens de oefening zal een reeks maatregelen worden genomen om de voorbereiding en het gebruik van niet-strategische kernwapens te oefenen", meldt het Russiche ministerie van Defensie in een verklaring. Volgens het staatspersagentschap TASS worden de tests gehouden in het zuiden van Rusland, in de buurt van Oekraïne. Het is niet duidelijk of de bommen ook daadwerkelijk tot ontploffing zullen worden gebracht.

"Rus verantwoordelijk voor martelkamers gedood door autobom"

Een man die naar verluidt verantwoordelijk was voor het opzetten van martelkamers namens het Russische leger in de bezette Oekraïense regio Zaporizja, is om het leven gekomen door een autobom. Dat meldt de Oekraïense militaire inlichtingendienst (HUR) maandagochtend. Het explosief ging zondag af in het bezette Berdjansk.

De man in kwestie is Jevjen Ananjevski, bevestigt de HUR. Zondag maakte de organisatie op Telegram melding van de aanslag. “Als gevolg van de explosie werd Ananjevski, die betrokken was bij de marteling van Oekraïense gevangenen, geliquideerd.” Hoewel de inlichtingendienst de verantwoordelijkheid voor de moord niet heeft opgeëist, voegde het bij het bericht wel de gebruikelijke waarschuwing toe: “Elke oorlogsmisdaad zal rechtvaardig worden beloond.” Ananjevski zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het opzetten van martelkamers in Berdjansk en betrokken zijn geweest bij ondervragingen van Oekraïense militairen en burgers. Hij bekleedde meerdere functies in het Russische bestuur van de bezette regio Zaporizja.

Rusland heeft de moordaanslag bevestigd, maar nog geen details gedeeld over de identiteit van het slachtoffer. Het zei dat het forensisch onderzoek moest uitvoeren, een strafrechtelijke procedure was gestart en operationele maatregelen had genomen om degenen die bij de aanslag betrokken waren te identificeren. 

6 doden en 33 gewonden bij Oekraïense droneaanval bij Belgorod

Nabij het Russische Belgorod zijn bij een droneaanval 6 doden en tientallen gewonden gevallen. Dat melden Russiche media maandagochtend.

Doden bij aanvallen in Charkov en Donetsk

Bij Russische aanvallen op de stad Charkov werden meerdere flatgebouwen vernield. Er vielen twee doden en vier gewonden, waaronder een jongen van dertien die bedolven raakte onder puin. Het Russische persagentschap RIA Novosti zegt dat een opslagplaats van drones van het Oekraïense leger in de aanval werd geraakt. Oekraïne laat op Telegram weten dat het dertien drones heeft neergehaald die op Charkov waren gericht.
In de oostelijke stad Donetsk gaan de gevechten door. In die laatste regio zou Oekraïne ook een Russisch Su-25 gevechtsvliegtuig hebben neergeschoten. Vadim Filasjkin, hoofd van de militaire administratie in de regio, zegt dat twee doden vielen bij de beschieting van de stad Pokrovsk. 
Bij aanvallen met drones werd een elektriciteitscentrale in de westelijker stad Dnipro beschadigd. Ook op de door Rusland bezette Krim word gevochten. Russische troepen rukten uit om een brandend magazijn te blussen in de stad Simferopol; het is onduidelijk waarvoor het wordt gebruikt. In de stad Odessa raakten drie mensen gewond nadat Rusland een raketaanval lanceerde op 'civiele infrastructuur'. 
Een man die gewond raakte bij Russische aanvallen in Kharkov, wordt afgevoerd.
Een man die gewond raakte bij Russische aanvallen in Kharkov, wordt afgevoerd. . epa

Rusland zet voormalig topfunctionaris Oekraïense veiligheid op lijst van gezochte personen


Rusland heeft de voormalige secretaris van de Nationale Raad voor Veiligheid en Defensie, Oleksej Danilov, op de lijst van gezochte personen gezet. Dat meldt het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zondag.

"Alexey Myacheslavovich Danilov, geboren op 7 september 1962 in de stad Krasny Luch, regio Loehansk, wordt gezocht op grond van een artikel uit het Russische Wetboek van Strafrecht," zo klinkt het.

Rusland claimt controle te hebben over Oekraïens dorp

Het Russische leger is erin geslaagd om een nieuw dorp in het oosten van Oekraïne te veroveren. Het gaat om Ocherertyne in de regio Donetsk, zo maakte het Russische ministerie van Defensie zondag bekend. Het dorp ligt ten noordwesten van Avdiivka, de stad die het Russische leger in februari kon veroveren.

De verovering van het dorp is een nieuw signaal dat de Russen terrein winnen op hun Oekraïense tegenstanders. De afgelopen dagen kondigde Moskou ook de controle van Berdychi aan. Sinds het mislukte offensief afgelopen zomer, zit het Oekraïense leger in het defensief. Het heeft moeite om nieuwe soldaten de rekruteren en heeft ook lang moeten wachten op Westerse wapenleveringen. Gevreesd wordt dat de Russen de aanvallen de volgende weken nog zullen opdrijven.

Nieuwe Russische raketaanvallen op Oekraïne tijdens orthodox Pasen

Rusland heeft tijdens het orthodoxe paasfeest nieuwe drone- en raketaanvallen uitgevoerd op zijn buurland Oekraïne. Minstens twee mensen zijn om het leven gekomen. De Oekraïense luchtmacht zegt dat ze in de nacht van zaterdag op zondag 23 van de 24 Russische gevechtsdrones heeft kunnen neerhalen. 

Toch zijn er op verschillende plaatsen in het land meldingen van schade. In de Pokrovsk, in de regio Donetsk, zijn twee mensen om het leven gekomen toen een raket een huis vernielde, meldt gouverneur Vadim Filashkin op de berichtendienst Telegram. In de regio Dnjepropetrovsk hebben vallende de brokstukken van neergehaalde projectielen verschillende gebouwen beschadigd. Volgens de lokale overheid is daardoor ook een brand uitgebroken. Oekraïense media zeggen dat ook in de stad Charkiv, in het oosten van het land, een woning werd getroffen. "Zes mensen raakten gewond, onder wie een meisje dat in 2015 werd geboren", zegt gouverneur Oleh Synjehoebov.

De orthodoxe christen in Rusland vieren het paasfeest vandaag/zondag, op basis van de juliaanse kalender. De andere christelijke feestdagen in Oekraïne zijn sinds de oorlog in Rusland wel aangepast aan de westerse kalender. Zo is Kerstmis vervroegd van 7 januari naar 25 december.

Rusland schrijft arrestatiebevel uit tegen Zelenski

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een arrestatiebevel uitgeschreven tegen de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat melden Russische media. Het Russische nieuwsagentschap Tass schrijft dat Zelenski wordt opgespoord wegens "een overtreding van het Russische strafrecht". Om welke overtreding het gaat, is niet bekendgemaakt. Ook tegen de Oekraïense oud-president Petro Poroshenko is zaterdag een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft het Kremlin al vaker beweerd dat de Oekraïense autoriteiten zich schuldig maken aan misdaden. Het offensief tegen Oekraïne wordt dan ook voorgesteld als een strijd tegen een "naziregime". Er werden eerder al verschillende hooggeplaatste Oekraïense politici en ambtenaren op de opsporingslijst geplaatst, ook bij hen om onduidelijke redenen.

Ook de Estse premier Kaja Kallas en andere politici uit de Baltische staten werden door Rusland al op de lijst met gezochte personen gezet. En nadat het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel uitschreef tegen de Russische president Vladimir Poetin, wegens zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen, werden ook verschillende ICC-rechters op de Russische lijst met gezochte personen gezet.

Grote branden in Charkiv na nieuwe Russische aanvallen

In Charkiv, in het oosten van Oekraïne, zijn zaterdag verschillende branden uitgebroken na Russische drone- en raketaanvallen. Dat heeft de Oekraïense civiele bescherming zaterdag meegedeeld. Bij de aanvallen vielen minstens vier gewonden, onder wie een kind.

Volgens de Oekraïense luchtmacht heeft Rusland in de nacht van vrijdag op zaterdag dertien Shahed-gevechtsdrones en vier omgebouwde luchtdoelraketten van het type S-300 ingezet. De luchtmacht zegt dat alle drones onderschept werden, maar Ihor Terechov, de burgemeester van Charkiv, maakt wel melding van branden na twee droneaanvallen.

De grootste brand, met een totale oppervlakte van 3.000 vierkante meter, is uitgebroken in een magazijn. De bluswerken zijn zaterdagvoormiddag nog aan de gang.

Charkiv ligt slechts een veertigtal kilometer van de Russische grens. Sinds het uitbreken van de oorlog, meer dan twee jaar geleden, wordt de stad regelmatig met raketten en bommen bestookt. De voorbije weken heeft Rusland de aanvallen nog verder opgevoerd. De vrees bestaat dat de stad geleidelijk onbewoonbaar zal worden.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER