Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




30-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Communiceren we binnenkort met olifanten?

Communiceren we binnenkort met olifanten?

http://img256.imageshack.us/img256/3746/olifanten.jpg


Amerikaanse zoölogen, die jarenlang geluidsopnames van het gedreun en getrompetter van Afrikaanse olifanten verzamelden, gaan een audiowoordenboek ontwikkelen dat zal helpen om de dierengeluiden te interpreteren. Dat schrijft The Sunday Times.

Het concept van dit audiowoordenboek staat nog in de kinderschoenen, maar de wetenschappers stellen dat mensen daardoor misschien in staat zullen zijn om met olifanten te communiceren.

Het gedreun en getrompet van Afrikaanse olifanten wordt in elk geval al jaren verzameld door zoölogen van de Cornell University uit New York. De geluidsopnames registeren zelfs tonen die voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. Zo ontdekten deze wetenschappers regionale verschillen in klanken tussen de verschillende subsoorten van de Afrikaanse olifant.

Andrea Turkalo, één van de wetenschappers, zegt dat ze honderden olifanten van elkaar kan onderscheiden door hun manier van converseren. De mannetjes dreunen bijvoorbeeld met de poten om soortgenoten te vinden en de meest angstaanjagende schreeuw bleek een vriendelijke begroeting te zijn. Complexe sociale regels zorgen ervoor dat de intelligentie van olifanten die van walvissen of primaten benadert.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kannibaal en vampier willen trouwen in instelling

Kannibaal en vampier willen trouwen in instelling


http://img42.imageshack.us/img42/6139/kannibaalenvampier.jpg


De 'Kannibaal van Skara' en de 'Vrouwelijke Vampier' hebben zich verloofd. De twee hebben elkaar onder strenge bewaking ontmoet en hun liefde beleven ze vooral via chatsessies. Het duo zit opgesloten binnen de muren van een psychiatrische instelling in Zweden.

"We hebben elkaar op 13 november gevonden via de chatbox op MSN en we hebben ons op 9 december verloofd", zegt Michelle Gustafsson die in Zweden bekend gekend is als de 'Vrouwelijke Vampier'. Ze zit samen met haar geliefde opgesloten in een instelling in de buurt van Katrineholm. Gustafsson werd in 2010 veroordeeld voor de moord op haar vader. Ze stak hem dood met een mes maar Gustafsson kan zich naar eigen zeggen niets meer herinneren van de moordpartij. Voor de moord schreef ze verhalen op haar blog over moorden in de metro van Stockholm. Ze smukte haar verzonnen avonturen op met foto's waarop ze verkleed als een vampier met bebloede mond poseerde met een mes en kettingzaag in de hand, schrijft de krant Expressen.

Haar verloofde Isakin Jonsson is dan weer gekend als 'de Kannibaal van Skara' en werd vorig jaar veroordeeld voor de gruwelijke moord op zijn vriendin, Helle Christensen. Hij stak de moeder van vijf kinderen dood met een mes, onthoofdde haar en sneed nog een paar lichaamsdelen los van de romp. Daarna at hij een paar stukken van zijn vriendin op. Tijdens het proces gaf hij geen enkele blijk van spijt en uit het rapport van de gerechtspsychiater bleek dat hij 'ernstig mentaal gestoord is'. Jonsson kon ook niet uitleggen waarom hij zijn vriendin vermoord had. "Dat vraag ik me ook af. Er was geen motief. We waren een koppel en hadden samen een toekomst. Ik had me nog nooit zo goed gevoeld bij een meisje", zei hij destijds tijdens zijn proces.

Het bijzondere stel brengt samen tijd door in de chatroom en wil nu ook echt trouwen. "Ik hou van Michelle. Ik heb nooit iemand ontmoet die zo bijzonder is. Ik zou nu graag een normaal leven gaan leiden." En toch zal hij nog wat geduld moeten oefenen. Het is nog lang niet duidelijk hoeveel jaar de twee nog moeten doorbrengen in de instelling. Volgens de instelling gebeurt het wel vaker dat koppels twintig jaar samen doorbrengen binnen de muren van de psychiatrische afdeling. "We willen graag samenleven met honden en onze hobby's beoefenen. We hebben ook een gedeelde passie voor piercings en tatoeages", besluit Gustafsson.



» Reageer (0)
29-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Theo van Rysselberghe 1862 - 1926 Belgische impressionistisch schilder

Théo van Rysselberghe 1862 - 1926 was een Belgische impressionistisch schilder

Klik op de foto om een filmpje over zijn overige werken te bekijken







Théo (Théophile) Vanrysselberghe (Gent, 23 november 1862  - Saint-Clair (Var), 14 december 1926) was een Belgische neo-impressionistische schilder die, op het einde van de 19de eeuw, een sleutelrol speelde binnen de Europese kunstwereld.

Théo van Rysselberghe werd geboren in een Franssprekend Gents bourgeoisgezin, hoewel, zijn vader wordt in 1862 vermeld als "schrijnwerker". Hij kreeg zijn eerste artistieke vorming aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten onder Théodore-Joseph Canneel. In 1879 stapte hij over naar de Brusselse Academie voor Schone Kunsten onder de leiding van Jean-François Portaels. Deze schilder, die vele maanden in Marokko had doorgebracht, had met zijn Noord-Afrikaanse schilderijen een zekere oriëntalistische mode geschapen voor een cliënteel dat belust was op het exotische. De impact van deze werken zou de jonge Van Rysselberghe sterk beïnvloeden. Tussen 1882 en 1888 maakte hij drie reizen naar Marokko, met een totaal verblijf aldaar van een anderhalf jaar.

Hij was nauwelijks 18 jaar oud toen hij met twee portretten deelnam aan zijn eerste tentoonstelling : het driejaarlijkse Salon van Gent. Kort daarna schilderde hij zijn "Zelfportret met pijp" (1880), geschilderd in vrij sombere kleuren, in de stijl van de toenmalige Belgische realistische traditie. Zijn "Kind in een open plek in het bos" (1880) en de marines "Zeilboten op een rivier" (1880) en "Schepen in de haven" (1881) wijken reeds af van deze stijl en vormen een schuchtere poging in de richting van het impressionisme. Vlug daarop zou hij zijn eigen realistische stijl, die aanleunt tegen het impressionisme, ontwikkelen. Hij ging in 1881 wonen in Brussel en in hetzelfde jaar nam hij voor het eerst deel aan het Salon van Brussel.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Tho-van-Rysselberghe-3.jpg?t=1276431693




Théo Van Rysselberghe was op 28 oktober 1883 één der voornaamste medestichters van de kunstenaarsgroep Les XX, een groep jonge radicale artiesten die rebelleerden tegen het verouderde academisme en de heersende artistieke standaarden. De Brusselse jurist Octave Maus werd als secretaris verkozen. Hij zou spoedig uitgroeien, door het organiseren van de tentoonstellingen van Les XX, tot de kunstpaus van die tijd. Andere bekende leden van Les XX waren James Ensor, Willy Finch, Fernand Khnopff, Félicien Rops, en later Auguste Rodin en Paul Signac. Door zijn lidmaatschap aan deze kunstenaarsgroep, kwam van Rysselberghe in contact met verschillende andere radicale artiesten, zoals de Amerikaan James McNeill Whistler, die driemaal zou deelnemen aan deze tentoonstellingen. Men kan de invloed zien van deze Amerikaanse schilder in het portret "Oscar Maus als een dandy" (1883). Théo Van Rysselberghe zou verschillende portretten schilderen van Oscar Maus en van zijn echtgenote.


Na 2 reizen naar Marokko waar hij succes boekte met oriëntalistische werken, stapte Van Rysselberghe toch over naar een nieuwe stijl waarbij hij zijn eigen interpretatie gaf van zijn model in gedempte kleuren met gebruik van verschillende paarse of zwarte gradaties, die afwisselen met lichte kleuren. Hiervan getuigen zijn schilderijen "Jeanne and Marguerite Schlobach" (1884), "Octave Maus" (1885), "Camille Van Mons" (1886), "Marguerite Van Mons" (1886) (dat men best eens vergelijkt met het "Portret van Gabrielle Braun" (1886) van Fernand Khnopff).


Hij zag de inzendingen van de impressionisten Claude Monet en Auguste Renoir op de tentoonstelling van Les XX in 1886. Hij was diep onder de indruk van deze nieuwe picturale benadering. Hij begon ook met deze techniek te experimenteren. Dit kan men duidelijk zien in "Vrouw met Japans album" (1886). Deze invloed van de impressionisten speelt nog meer in de schilderijen "Madame Edmond Picard in haar loge" (1887) en "Mevrouw Oscar Ghysbrecht" (1886-1887) (geschilderd met een palet van heldere kleuren). Hij schilderde in 1887 aan de Belgische kust ook nog enkele impressionistische marines "Het Zwin bij hoogtij" (1887) en "Uitvarende vissersboten" (1887).




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Theo_van_Rysselberghe-5.jpg?t=1276431762



Omdat hij steeds nauwere banden verkreeg met de Parijse kunstwereld, werd hij door Oscar Maus gebruikt als talent scout om nieuw Parijs talent aan te trekken voor de volgende tentoonstellingen van Les XX.


Zijn bekend portret, in blauwe en gouden kleuren, van "Alice Sèthe" (1888) zou een keerpunt worden in zijn leven. Ditmaal had hij uitsluitend gewerkt met puntjes. Alice Sèthe zou later huwen met de beeldhouwer Paul Dubois. Haar zuster, Maria Sèthe, was eveneens een model van Théo van Rysselberghe : "Portret van Maria Sèthe aan het harmonium", tentoongesteld in 1891 op het Salon des Artistes Indépendants in Parijs. Maria Sèthe zou later huwen met de art-nouveau architect Henry Van de Velde.


Hij maakte in die periode veel neo-impressionistische portretten, zoals het hier afgebeelde "Portret van zijn vrouw Maria en dochter Elisabeth". Hij had Maria Monom gehuwd in 1889. Zij gingen op huwelijksreis naar het zuiden van Engeland en later naar Bretanje. Dit zou eveneens leiden tot een aantal neo-impressionistische werkjes, zoals "De rotspunt van Per Kiridec in Roscoff" (1889). Hij ontmoette in Parijs Theo van Gogh en kon aldus Vincent Van Gogh uitnodigen op de volgende tentoonstelling in Brussel. Aldus slaagde Vincent Van Gogh erin zijn "Rode wingerd in Montmajour" te verkopen aan Anna Boch - het enige kunstwerk dat hij ooit verkocht.

Naast al deze portretten, schilderde hij in deze periode ook veel landschappen en marines : "De Schelde, stroomopwaarts van Antwerpen" (1892), "De haven van Sète" (1892), "Sète, vissersboten" (1892), "Kust van het Kanaal" (1892), "Duinen in Cadzand" (1893), "De regenboog" (1894), "Buitenhuisjes in de duinen" (1894).

In 1895 had hij een opdracht gekregen van de "Compagnie des Wagons-lits" om een aantal posters te ontwerpen met grote internationale treinreizen. Hij spoorde hiervoor naar Athene, Constantinopel, Hongarije, Roemenië en Sint-Petersburg. Een bekende poster uit die tijd is "Royal Palace Hotel, Oostende" (1899).




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Van_Rysselberghe4.jpg?t=1276431861
Madame van Ryssellberghe en zijn dochter Elisabeth



Théo Van Rysselberghe verhuisde hij definitief van Brussel naar Parijs. Samen met Paul Signac, Maximilien Luce, Aristide Delannoy, Alexandre Steinlen, Camille Pissarro, Kees van Dongen, George Willaume en nog enkele anderen, droeg hij bij aan het anarchistische magazine "Temps Nouveaux".
De man aan het roer (1892)
schilderij geschonken in 1894 door van Rysselberghe aan zijn vriend Paul Signac

Théo Van Rysselberghe had de climax van zijn neo-impressionistische techniek bereikt op het einde van de jaren 1890. Langzamerhand begon hij nu het gebruik van puntjes te verlaten en weer over te gaan naar bredere uithalen in zijn portretten en landschappen : "De renbaan, Boulogne-sur-Mer" (1900) en het groepsportret "Zomermiddag" (1900), "Meisjes op het strand" (1904), "Jong meisje met strohoed" (1901) en de zeer bekende "De lezing" (1903) (met het fel contrast tussen de rode en blauwe kleuren).

Na al die jaren als talent scout voor Oscar Maus, maakte van Rysselberghe de vergissing van zijn leven : hij herkende het talent niet van de jonge Pablo Picasso (die toen in zijn Blauwe Periode was). Hij vond zijn werk "lelijk en niet interessant".


Zijn pointillistische techniek, die hij gedurende zoveel jaren gebruikt had, werd na 1903 meer ontspannen en na 1910 verliet hij deze techniek volledig. Zijn verfstreken werden langer. Hij gebruikte meer levendige kleuren en meer intense contrasten, of soms zachtere kleurtonen. Hij was een meester geworden bij het toepassen van licht en warmte in zijn schilderijen. Zijn "Olijfbomen in de buurt van Nice" (1905) herinneren ons aan de techniek gebruikt door Vincent Van Gogh. De langere uithalen in rood en zachtpaars springen in het oog in zijn werk "Baadsters onder de pijnbomen in Cavalière" (1905).


In de lente van 1904 toerde hij rond per fiets, samen met zijn vriend, de schilder Henri-Edmond Cross langs de Middellandse Zeekust tussen Hyères en Monaco, op zoek naar een geschikte plaats voor zijn nieuwe woning. Ten slotte streek hij neer in Saint-Clair, waar ook Cross sinds 1892 woonde en eveneens zijn broer, de architect Octave Van Rysselberghe. Zijn broer ontwierp in 1911 voor hem zijn nieuwe woning. Théo Van Rysselberghe trok zich nu volledig terug aan de Middellandse Zee en laat de Brusselse kunstkringen volledig los.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Theo_van_Rysselsberghe6.jpg?t=1276431940




Hij schildert nu bijna uitsluitend landschappen van de Middellandse Zee en portretten van zijn vrouw en dochter, of van zijn broer Octave. Hij schildert ook grote muurschilderingen. Vanaf 1905 wordt het vrouwelijk naakt meer en meer belangrijk, zoals in zijn monumentaal schilderij "Na het bad" (1910). Zijn schilderij "De wingerd in oktober" (1912) is geschilderd in levendige rode, groene en blauwe kleuren. Een van zijn laatste werken is "Meisje in de badkuip" (1925).

Op het einde van zijn leven begon hij ook te beeldhouwen, zoals de bronzen "Kop van André Gide".

Hij stierf in Saint-Clair in de Var in Zuid-Frankrijk op 14 december 1926 en werd begraven op het kerkhof van Le Lavandou, naast zijn vriend Henri-Edmond Cross. Hij had Le Lavandou meerdere malen uitgebeeld, zoals in zijn tekeningen in zwart krijt "Le Lavandou" en in Oost-Indische inkt "De hoogten van Lavandou". Het is aldus passend dat één van de grootste neo-impressionistische schilders hier begraven werd.

Veel van zijn werken behoren nog steeds tot privé-collecties en kunnen dus slechts zelden door het publiek gezien worden. Eén van deze zeldzame gelegenheden was de overzichtstentoonstelling "Théo Van Rysselberghe" in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en later in het Gemeentemuseum van Den Haag, tussen februari en september 2006.

Zijn werk "De haven van Sète" (geschreven als Cette) werd in november 2005 op een veiling verkocht voor een recordbedrag van 2,6 miljoen euro.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse huizen in trek bij Belgen

Nederlandse huizen in trek bij Belgen


http://img543.imageshack.us/img543/6673/huizenzeeuwsvlaanderen.jpg


Steeds meer Belgen kopen een huis in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Dat bericht de Nederlandse omroep NOS op haar website. Volgens de Nederlandse Omroep kwamen er in 2011 ruim 600 Belgen wonen, een verdubbeling tegenover 2010.

Een van de oorzaken zijn de stijgende woningprijzen in ons land, gemiddeld 4,5 procent in 2011 - in Nederland daalden de prijzen. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen is het verschil groot, omdat woningen daar ook voor Nederlandse begrippen erg goedkoop zijn.
 
Makelaars aan beide kanten van de grens bevestigden aan de NOS dat Belgen voor vergelijkbare eengezinswoningen algauw 40.000 euro minder betalen dan in eigen land. Huizen zouden in Nederland ook beter onderhouden zijn. Bovendien genieten landgenoten in Nederland van een hypotheekrenteaftrek.
 
"De afgelopen maand hebben we meer huizen verkocht aan Belgen dan aan Nederlanders", zegt een makelaar aan de NOS. "De Nederlandse woningkopers zijn voorzichtiger geworden en kunnen maar moeilijk hun eigen huis verkopen. In Vlaanderen speelt dat probleem niet."
 
Makelaars in Zeeuws-Vlaanderen starten binnenkort een campagne om nog meer Belgen naar Nederland te lokken. Belgische makelaars waarschuwen wel dat de belastingen hoger zijn in Zeeuws-Vlaanderen. Bovendien komt er veel administratieve rompslomp kijken bij een verhuis naar Nederland.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Siberische koudegolf op komst: tot -15 in Ardennen

Siberische koudegolf op komst: tot -15 in Ardennen


http://img641.imageshack.us/img641/8168/siberischekoudegolf.jpg


 Later deze week wordt het echt Siberisch koud met in het hele land ook overdag vriestemperaturen en tot -15 graden nachtvorst in de Ardennen.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evanescence - My Heart Is Broken

Evanescence - My Heart Is Broken

Klik op de foto om ze te beluisteren





Evanescence is een Amerikaanse rockband uit Little Rock in Arkansas.

De band bestond oorspronkelijk alleen uit Amy Lee (zang/piano) en Ben Moody (gitaar). Ze ontmoetten elkaar op een kamp, waar ze er achter kwamen dat hun muzieksmaken niet ver uit elkaar lagen, en ze begonnen samen nummers te schrijven en te spelen in lokale gelegenheden. Zo werd Evanescence geboren. Tijdens concerten vulden John LeCompt (gitaar) en Rocky Gray (drums) de band altijd aan.

Lee en Moody zijn lange tijd de basis gebleven van de band. Des te opmerkelijker was het dat Moody eind 2003 opstapte, midden in een tour door Europa. In 2005 volgde Terry Balsamo Moody als gitarist op. Het is niet helemaal zeker waarom Moody is opgestapt, maar volgens een interview met Amy in de Aardschok omdat hij met zichzelf in de knoop zat. Ook het muzikale meningsverschil (Moody wilde zoveel mogelijk cd's verkopen, Lee wilde meer de creatieve kant op) speelde mee. In de zomer van 2006 stopte ook Will Boyd, bassist van de band. Hij zag het niet zitten om opnieuw te gaan touren. Momenteel is Tim McCord zijn opvolger.

Op 4 mei 2007 maakte de LA Daily Newspaper bekend dat John LeCompt door zangeres Amy Lee, naar eigen zeggen zonder een goede reden, uit de band gezet was. LeCompt maakte daarna bekend dat drummer Rocky Gray ook stopt met Evanescence, omdat ze al hun energie in de nieuwe band Machina wilden steken. Het is nog onduidelijk waarom LeCompt ontslagen is.

Rocky Gray en John Lecompt werden vervangen door Will Hunt en Troy Mclawhorn, beiden van 'Dark New Day'.



» Reageer (0)
28-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abdij: Dit is een waardering voor alle Belgische bieren

Abdij: "Dit is een waardering voor alle Belgische bieren"


http://img404.imageshack.us/img404/8100/stsixtusabbeywestvleter.jpg

Dat het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 door het Amerikaanse Ratebeer is verkozen tot het beste bier van de wereld, zien ze in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren als "een blijk van waardering voor alle Belgische bieren". Dat staat te lezen in een persbericht van de abdij.

Na een jaartje op de tweede plaats heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld.
 
"De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren en haar brouwerij zijn dankbaar voor de eervolle vermelding 'beste bier ter wereld' op de site van Ratebeer en zien dit tegelijk als een blijk van waardering voor alle Belgische bieren", luidt het.
 
"Wij wensen dan ook uitdrukkelijk deze eer te delen met alle Belgische brouwers die zich continu inspannen om bieren te produceren van een uitzonderlijk hoog kwaliteitsgehalte", zo staat in de reactie van de West-Vlaamse abdij.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke dag wordt één Belg lid van de loge

Elke dag wordt één Belg lid van de loge


http://img696.imageshack.us/img696/9544/deloge.jpg


In België zijn vandaag 24.900 mensen lid van de loge. Op drie jaar tijd kwamen er duizend vrijmetselaars bij, of gemiddeld een per dag, zo staat vandaag in de krant De Standaard.

"De stijging is opmerkelijk", zegt historicus Jimmy Koppen, die de cijfers verzamelde. "In de meeste andere landen is de aantrekkingskracht van de vrijmetselarij bijna volledig verdwenen. Alleen bij ons en in Frankrijk gaat het in stijgende lijn." De historicus verbindt het succes met de discretie die er bij ons nog altijd rondhangt. "Geheimzinnigheid is nu eenmaal aantrekkelijk."
 
Volgens Jozef Asselbergh, grootmeester van de vrijmetselaarskoepel Grootoosten van België, heeft het succes meer te maken met een unieke vorm van verbondenheid dan met geheimzinnigheid. "Je komt naar de loge om andere mensen te ontmoeten en om naar andere meningen te luisteren. En door de discretie kunnen ook mensen die in de buitenwereld belangrijke posities bekleden, in de loge in hun hart laten kijken. Zonder dat ze het risico lopen dat het de volgende dag in de krant staat", aldus Asselbergh. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lana Del Rey - Born To Die

Lana Del Rey - Born To Die

Klik op de foto om haar te beluisteren





Lana Del Rey, geboren als Elizabeth "Lizzy" Grant (Lake Placid, 21 juni 1986) is een Amerikaanse singer-songwriter. Haar artiestennaam is gedeeltelijk van de Hollywood actrice Lana Turner en van een model Ford-auto, de Del Rey.

Ze bracht een debuutsingle uit op YouTube onder de titel Video games dat binnen een maand een miljoen hits trok en inmiddels op meer dan zeventien miljoen staat Een boeking in oktober 2011 voor een show in Londen was binnen een half uur uitverkocht. In Nederland heeft Lana Del Rey opgetreden in Paradiso op 10 november 2011 waar ze acht nummers van haar album Born To Die uitvoerde. Daarnaast heeft ze in op 11 november 2011 in De Wereld Draait Door live haar single Video Games uitgevoerd.

Born To Die verschijnt als regulier uitgave welke 12 tracks bevat, deluxe uitgave met 3 extra bonustracks en op vinyl als dubbel-lp.



» Reageer (0)
27-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte pelikaan ziet levenslicht in Planckendael

Witte pelikaan ziet levenslicht in Planckendael


http://img337.imageshack.us/img337/9278/wittepelikaan.jpg


In Dierenpark Planckendael is voor het eerst in vijftig jaar een wit pelikaantje geboren. Een groep pelikanen begint slechts te kweken vanaf een groepsgrootte van acht dieren en die omvang werd pas bereikt toen half oktober vorig jaar vier kroeskoppelikanen werden overgebracht vanuit de Zoo van Antwerpen. Daar moesten ze plaats ruimen voor de restauratiewerken van het zeehondenverblijf. Ook de kroeskoppelikanen zijn overigens in blijde verwachting. Dat meldt Planckendael vrijdag.

Vooral de kroeskoppelikaan is een erg kwetsbare diersoort, met slechts 2.000 broedkoppels wereldwijd en erg magere kweekresultaten in gevangenschap. Jongen sterven meestal in een vroeg stadium en vallen vaak ten prooi aan meeuwen.

De twee eieren die momenteel worden uitgebroed, worden dan ook met argusogen gevolgd door de vogelverzorgers van Planckendael. De kroeskoppelikaan is de grootste van de pelikaansoorten en de zwaarste vliegende vogelsoort ter wereld.
 
Witte pelikanen, vanwege de schijn in hun verenkleed ook wel roze pelikanen genoemd, zijn wel nog wijdverspreid -van Oost-Europa tot Mongolië- en kweken ook vlotter, maar de populatie van Planckendael was tot voor kort te klein om dat laatste mogelijk te maken. De verbroedering met de twee koppels kroeskoppelikanen heeft daar blijkbaar verandering in gebracht. De twee soorten vormen nu één groep, maar bestaan uiteraard wel nog uit aparte koppels.
 
Het pas uit het ei gebroken jong zit momenteel gewoon bij de groep en valt dus door het publiek te bekijken, maar verstopt zich meestal wel onder de vleugels van de ouders. (foto -
Planckendael)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je vaker een banaan moet eten

Waarom je vaker een banaan moet eten


http://img11.imageshack.us/img11/4505/bananena.jpg


Om te beginnen zijn bananen makkelijk te bewaren, mee te nemen én op te eten. Ze zijn bovendien het hele jaar door verkrijgbaar en bevatten heel wat gezondheidsvoordelen.

We zetten alles even op een rijtje:

* Bananen zijn rijk aan vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem en voor een vlot herstelproces als de winterse verkoudheid of griep je te pakken heeft.

* Ze bevatten ook veel vitamine B6, goed voor de regeling van glucose in het bloed en dus ook voor onze gemoedstoestand.

* Van vrolijk gesproken ... ook het gelukshormoon serotine zit in bananen.

* Ijzer is rijkelijk aanwezig in de banaan, wat dan weer onmisbaar is voor het aanmaken van hemoglobine in het bloed. Minder kans op bloedarmoede voor bananeneters.

* Kalium helpt dan weer bij het regelen van de bloeddruk en zou de kans op aandoeningen aan de kransslagaders kunnen verminderen.

* Er zijn nog meer voordelen: zo zouden bananen kalmerend werken bij brandend maagzuur, maar ook bij ochtendmisselijkheid en pijnlijke katers.

* Verrassend misschien, maar voor wie wil stoppen met roken, kunnen bananen ook een handje helpen. De vitamines B6 en B12 en de dosis magnesium zouden het lichaam helpen herstellen van de gevolgen van het nicotinetekort.

Enige minpuntje is ongetwijfeld dat bananen wat meer calorieën bevatten dan andere fruitsoorten. Zo zitten er in 100 gram verse banaan tussen 88 en 116 kilocalorieën. Maar, weegt dat werkelijk op tegen de vele voordelen?



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op vijf Belgen dacht vorig jaar aan zelfdoding

Een op vijf Belgen dacht vorig jaar aan zelfdoding


http://img576.imageshack.us/img576/3949/depressied.jpg


Een op de vijf Belgen dacht het afgelopen jaar aan zelfdoding. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Bijna één op de tien had daarbij het gevoel niet met zijn problemen terecht te kunnen bij familie en slechts een kwart van de respondenten met zelfmoordneigingen zocht professionele hulp.

Test Gezondheid, het gezondheidsmagazine van Test-Aankoop, vroeg 821 Belgen tussen 18 en 74 jaar naar hun overtuigingen en ideeën over zelfdoding. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf respondenten (22 pct) de laatste 12 maanden minstens een keer heeft gedacht aan zelfdoding. Dat is een hoger percentage dan in dezelfde studie 9 jaar geleden (19,6 pct).

Opvallend meer Franstaligen dan Nederlandstaligen rapporteerden zelfmoordgedachten: bij de Nederlandstaligen is dat 18 pct, bij de Franstaligen 28 pct.

Bijna één op de tien respondenten zegt ooit minstens eenmaal zelf een zelfmoordpoging te hebben ondernomen. Bij Nederlandstaligen gaat het om 5,6 pct, bij Franstaligen om 12 pct. Eén op de honderd deed dit zelfs tijdens de afgelopen 12 maanden.

Volgens Test-Aankoop heeft bijna een op de tien het gevoel niet met zijn problemen terecht te kunnen bij familie. Slechts een kwart van de respondenten met zelfmoordneigingen zocht professionele hulp. Het gebrek aan verzorging of opvolging na een zelfmoordpoging is opvallend en vooral ook alarmerend, zegt de organisatie. "Het is immers van levensbelang om de onderliggende problemen aan te pakken."

Er zou nog meer aandacht nodig zijn voor specifieke risicogroepen zoals ouderen, jonge mannen, etnische minderheden en risicoberoepen. "Ook moet het taboe rond psychologische hulp worden doorbroken, zodat meer mensen dergelijke hulp durven te vragen." (br.hln)


Wie kampt met vragen rond zelfdoding, kan terecht op het telefoonnummer 02 649 95 55 of op www.zelfmoordlijn.be



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westvleteren 12 beste bier ter wereld

Westvleteren 12  beste bier ter wereld


http://img585.imageshack.us/img585/9871/trappistenbierwestvlete.jpg


Na een jaartje op de tweede plaats heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld. Dat staat op de website ratebeer.com.

Westvleteren sprong bij de RateBeer Awards 2012 over de winnaar van vorig jaar, het Zweedse bier Närke Kaggen Stormaktsporter. Op plaats drie staat Rare Bourbon County Stout van de Amerikaanse brouwerij Goose Island, die vorig jaar door AB InBev overgenomen werd.
 
In de top vijftig staan nog Belgische bieren. Zo staat Rochefort Trappistes 10 op de vijfde plaats. Verder nog 3 Fonteinen Armand'4 Oude Geuze Lente (plaats 14), Westvleteren Extra 8 (18), Struise Pannepot (21), 3 Fonteinen Armand'4 Oude Geuze Zomer (27), St. Bernardus Abt 12 (43) en Struise Black Albert (46).
 
Voorts staan er twee Belgische brouwers in de top twintig van beste brouwers: De Struise Brouwers uit Oostvleteren op plaats 9 en de abdij St. Sixtus uit Westvleteren op 13. Ook in de categorieën beste biercafés, beste bierrestaurants, beste bierverkopers en beste te bezoeken brouwerijen zijn er Belgische vermeldingen.
 
De RateBeer Awards worden jaarlijks uitgereikt en vormen naar eigen zeggen het grootste bierconcours ter wereld. In totaal zouden meer dan 140.000 bieren van ruim 12.000 brouwers wereldwijd beoordeeld zijn.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsers mogen vanaf midden februari door rood rijden

Fietsers mogen vanaf midden februari door rood rijden


http://img813.imageshack.us/img813/7913/fietsers.jpg


Vanaf midden februari zullen fietsers op bepaalde kruispunten door het rode licht mogen rijden. Dan treedt een nieuw fietsreglement in voege, zo staat te lezen in de krant Het Laatste Nieuws.

Door het rode licht fietsen zal alleen mogen op kruispunten met de speciale verkeersborden die in het nieuwe reglement opgenomen zijn. Het gaat om twee borden in de vorm van een omgekeerde driehoek, met daarop een fiets en een pijl (die naar rechts of rechtdoor wijst). De weggebruikers die door het groen rijden, blijven wel steeds voorrang hebben op de fietsers.
 
Het nieuwe reglement voorziet ook in 'fietsstraten', waar tweewielers de hele rijbaan in beslag mogen nemen en door automobilisten niet ingehaald mogen worden.
 
Staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) hoopt dat de maatregelen vlotter verkeer opleveren. Ze zouden ten laatste eind volgende week in het Staatsblad verschijnen. De steden en gemeenten moeten nadien beslissen waar de nieuwe verkeersborden en fietsstraten precies komen. Ook op gewestwegen zijn ze mogelijk.
 
"Voor ons wordt het verkeer een pak aangenamer", reageert de Fietsersbond. "We zullen op veel kruispunten niet langer onnodig tijd verliezen aan het rode licht. En ook het sluipverkeer zal ons minder hinderen." (br.hln)



» Reageer (0)
26-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderboom helpt tegen ondervoeding in Zuid-Afrika

'Wonderboom' helpt tegen ondervoeding in Zuid-Afrika


http://img27.imageshack.us/img27/5103/wonderboom.jpg


Bladeren van de 'wonderboom' kunnen in sommige gevallen even goed werken als internationale voedselhulp, zeggen deskundigen. De snelgroeiende, droogteresistente boom met extreem voedzame bladeren wordt in Zuid-Afrika al gebruikt om ondervoeding tegen te gaan.

In het dorp Tooseng in Limpopo, een van de armste provincies van Zuid-Afrika, maakt een plantage van vijftien hectare met 'wonderbomen' al een verschil. De bladeren van de Moringa Oleifera, staan bekend als 'supervoedsel'.

Volgens wetenschappers bevatten ze de calcium van vier glazen melk, de vitamine C van zeven sinasappels, kalium van drie bananen, drie keer de hoeveelheid ijzer uit spinazie, vier keer de hoeveelheid vitamine A uit een wortel en twee keer de hoeveelheid eiwit uit melk.

Vermalen bladeren

Mavis Mathabatha, een voormalige onderwijzeres uit Tooseng, heeft de afgelopen drie jaar hard gewerkt om de plantage te laten groeien. "Ik wil hier in de omgeving iets bijdragen, maar ook in de provincie en landelijk", zegt ze.
 
In 2009 haalde ze de oogst binnen van de eerste bomen die ze geplant had, en begon ze met het drogen en malen van de bladeren. De vermalen bladeren werden vervolgens over het eten gestrooid van ongeveer vierhonderd kinderen van het plaatselijke opvangcentrum Sedikong sa Lerato.

Het centrum verstrekt maaltijden aan kinderen uit arme gezinnen. Bijna alle kinderen uit Tooseng, dat te maken heeft met hoge werkloosheid, ondervoeding en veel hiv-besmettingen, vallen in die categorie.

Betere weerstand

"De resultaten waren bijna direct zichtbaar", zegt Elizabeth Serogole, manager van het centrum. "De gezondheid van de kinderen verbeterde snel." Veel kinderen vertoonden tekenen van ondervoeding, zegt ze, zoals open zweren op de huid. Die verdwenen toen de kinderen regelmatig van de bladeren begonnen te eten.

De moringa-bladeren verbeteren ook de weerstand van de kinderen, zodat ze minder vatbaar worden voor ziekten, zegt Serogole. "En veel kinderen kunnen zich nu beter concentreren op school." Alles wat daarvoor nodig was, was een theelepel bladpoeder per dag.

Maagzweren en huidinfecties

Samson Tesfay, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van KwaZulu-Natal, bevestigt dat moringa verschillende positieve gezondheidseffecten heeft. "De plant is uniek in de zin dat elk deel ervan gebruikt kan worden. Hij heeft medicinale eigenschappen, maar kan ook gebruikt worden als voeding of voor praktische doeleinden.
 
De bladeren helpen bij de genezing van huidinfecties, verlagen hoge bloeddruk en bloedsuiker, verminderen zwelling, genezen maagzweren en werken kalmerend op het zenuwstelsel, zegt Tesfay. De boom, die oorspronkelijk uit Noord-India komt, wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunst.


Waterzuivering


Het zaad van de plant kan volgens Tesfay gebruikt worden om water te zuiveren op plaatsen waar geen schoon drinkwater is. "De zaden zijn in staat 98 procent van de onzuiverheden  en microben te verwijderen uit water."

De slanke boom heeft weinig water nodig en groeit snel. In een jaar tijd kan hij drie meter hoog worden. Zelfs in Tooseng, een droge regio die in de afgelopen jaren geregeld te maken had met gebrek aan neerslag, groeit de boom gestaag.


Droogte en ondervoeding


Moringa is volgens voedselexperts breed inzetbaar om honger te bestrijden, omdat de boom kan groeien in alle subtropische regio's in de wereld waar sprake is van droogte en ondervoeding. Het gaat dan om de meeste delen van Afrika, Centraal en Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Sinds 2009 heeft Mathabatha haar plantage beetje bij beetje uitgebreid. Ze vroeg daarvoor een financiële bijdrage aan bij het regiokantoor van Southern Africa Trust. Momenteel is ze eigenaar van 13.000 moringabomen.

De 52-jarige Mathabatha heeft inmiddels ook meer dan 6.000 moringa-kiemplanten verspreid onder arme gezinnen in de omgeving van Tooseng en geeft hen voorlichting over het gebruik van de bladeren. Het bladpoeder dat ze produceert op haar eigen bedrijf, wordt niet alleen in Zuid-Afrika gebruikt. Ze exporteert het ook naar Botswana, Swaziland en Lesotho. "Ik hoop in de komende jaren nog verder te groeien", zegt ze. "Er is veel vraag naar mijn product."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dokter, ik heb een iPadschoude

"Dokter, ik heb een iPadschouder"


http://img694.imageshack.us/img694/1720/ipadschouder.jpg


Onderzoekers van Harvard stellen vast dat het groeiend gebruik van tablet-computers slechte lichaamshoudingen bevordert en bijgevolg ook meer pijnklachten veroorzaakt. Vooral schouders en nek zijn het slachtoffer van wat men 'slungelen' noemt.

Als we het onderzoek mogen geloven, zouden de stijgende klachten te wijten zijn aan het ontbreken van transparante richtlijnen voor een maximaal comfort en welzijn van de gebruiker. De plotse populariteit van de tablet zou het ontwikkelen van een dergelijke handleiding te snel af geweest zijn.

Hoofdonderzoeker Dr. Jack Dennerlein stelt dat mensen hun nek veel meer gebogen houden wanneer ze tablets gebruiken in tegenstelling tot desktops, zeker wanneer het toestel op de schoot wordt gelegd. "We maken ons dan ook zorgen dat de klachten van nek- en schouderpijn alleen maar zullen toenemen", aldus Dennerlein.

Bij wijze van test werden 15 ervaren tabletgebruikers gevraagd een reeks opdrachten uit te voeren met twee types tablets: de Apple iPad2 en de Motorola Xoom. Beide werden voorzien van een cover of case die kon worden aangepast om de tablet te kantelen.

Vier gebruikersconfiguraties werden uitgetest:

1. 'Lap-hand': de tablet ligt gewoon op de schoot van de gebruiker.
2. 'Lap-Case': idem als 'Lap-Hand', maar door het gebruik van de case kon de tablet in een lagere hoek worden geplaatst.
3. 'Table-Case': hier staat de tablet op een tafel in dezelfde lage hoek als bij 'Lap-Case'.
4. Table-Movie': idem als 'Table-Case', maar de tablet is hier gekanteld in een steile hoek.

Tijdens het experiment moesten de deelnemers surfen, lezen, gamen, e-mails beantwoorden en film kijken. De houdingen van hoofd en nek en de hoek van de blik werd telkens opgemeten. Ook de afstand tot de tablets werd bijgehouden met een infrarood 3D bewegingsanalysesysteem.

Het buigen van hoofd en nek verschilde aanzienlijk naargelang de ingestelde configuratie, maar ook tussen de twee geteste tablets bleek veel verschil te bestaan. De meest neutrale lichaamshouding werd opgemerkt wanneer de tablet in 'Table-Movie'-positie werd gezet, wat de steilst mogelijke hoek opleverde.

Daarom raden de onderzoekers aan je tablet zo weinig mogelijk op je schoot te leggen, maar altijd te kiezen voor een hoger gelegen draagvlak. Dit om lage blikken te vermijden. Ook het gebruik van de kantelbare case wordt aangemoedigd, hoewel de steile hoeken eventueel voor pijn in de handen en/of armen kunnen zorgen bij langdurig gebruik.

"Verder onderzoek is absoluut noodzakelijk om de impact van het gebruik van tablets op bijvoorbeeld armen en polsen na te gaan. Enkel zo kunnen we komen tot een volledige evaluatie van de lichaamshouding", stelt Dennerlein.

De resultaten zouden handig moeten zijn voor het updaten van ergonomische computerstandaarden en richtlijnen voor gebruikers van tablets. Volgens de onderzoekers zijn deze dringend nodig aangezien veel bedrijven, maar ook de medische sector, het gebruik van tablets op steeds grotere schaal gaan invoeren.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat gebeurt er als vogels te snel vliegen?

Wat gebeurt er als vogels te snel vliegen?


http://img513.imageshack.us/img513/2726/vogels.jpg

Vogels ondervinden dan wel geen hinder van flitspalen of verkeersboetes, de dieren hebben wel een snelheidsbeperking. Volgens onderzoekers moeten vogels onder een bepaalde snelheid blijven, want anders zouden ze tegen bomen of andere objecten botsen.

Van zodra vogels te snel vliegen, kunnen ze geen hindernissen meer herkennen, stellen Amerikaanse wetenschappers. De maximumsnelheid van een vogel hangt af van allerlei factoren zoals hun grootte en hun behendigheid.

De onderzoekers, van het Massachusetts Institute of Technology, geloven dat hun bevindingen van nut kunnen zijn bij het programmeren van onbemande vliegtuigen. Ze probeerden dan ook een wiskundige formule op te stellen die de beweging van de vogels vastlegt.

"Als vogels aan de snelheid zouden vliegen waarop ze alles kunnen zien, zouden ze niet snel vooruitgaan", zegt professor Emilio Frazzoli. "Ze berekenen echter de dichtheid van hun omgeving en leggen zichzelf een topsnelheid op, waarmee ze in staat blijven om een vluchtroute te vinden tussen bomen en gebouwen."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.R E M - Everybody Hurts

R E M - Everybody Hurts

Klik op de foto om ze te beluisteren





R.E.M. was een college rock-band die in 1980 in Athens, Georgia (Verenigde Staten) werd opgericht.

In de beginjaren bouwde de band al een behoorlijke reputatie op maar de doorbraak naar het grote publiek kwam met het album Out Of Time en de hits Losing My Religion en Shiny Happy People. Losing My Religion en het van Automatic for the People afkomstige Everybody Hurts worden gerekend tot de klassiekers in de popmuziek.

In oktober van 1997 verliet drummer Bill Berry, vanwege een zware depressie de groep. In 1995 werd Berry tijdens een concert in Oostenrijk getroffen door een hersenbloeding. Hij ruilde het leven van rockster in voor een leven op de boerderij, maar is inmiddels weer bezig met muziek.

Kenmerkend voor R.E.M. is de krachtige, karakteristieke zang van Michael Stipe, de eigenzinnige composities, die een combinatie van folk en rock laten horen en de meestal zeer gedreven optredens die muziektechnisch zeer verzorgd zijn. Stipe uit regelmatig zijn maatschappelijk engagement en maakt daar ook tijdens optredens geen geheim van.

In de jaren tachtig werd de band wel gezien als een schoolvoorbeeld van alternatieve muziek. Opmerkelijk is dat dit imago sindsdien weinig aan kracht heeft ingeboet, hoewel de band inmiddels al jarenlang wereldwijd ook commercieel zeer succesvol is.

Het lied What's the Frequency, Kenneth? is gebaseerd op de overval op Dan Rather, bekend tv-nieuwspresentator van de Amerikaanse zender CBS. In 1986 werd hij overvallen door William Tager die hem de vraag toeriep wat de frequentie is. Hij wilde te weten komen op welke frequentie beelden in zijn hoofd gezonden werden om zijn daaruit voortkomende kwellingen te kunnen stoppen.

Het lied 'Man on the Moon' is een ode aan Andy Kaufman, beroemd komiek en beroemd Elvis-imitator. "Everybody Hurts" is een nummer 1 hit in verschillende hitlijsten over de gehele wereld dat op 15 april 1993 als single werd uitgegeven door Warner Bros. Records. Het verscheen een half jaar eerder als albumnummer op Automatic for the People. Michael Stipe linkt het nummer nadrukkelijk aan zijn vriendschap met Kurt Cobain van Nirvana, waarvan hij zelf zegt dat het nummer aansluit op de psychische problemen die Cobain in de periode ervoer. In het algemeen wordt het gelinkt aan zelfmoord van tieners.

Het lied Radio Free Europe gaat over de radiozender Vrij Europa die in 1949 opgericht was om informatie naar de bevolking die aan de oostelijke zijde van het IJzeren Gordijn leefde te zenden en die voornamelijk door de CIA werd gefinancierd.

In 2008 werd het 14e studioalbum Accelerate uitgebracht. Ter promotie van dit album ging R.E.M. in 2008 op tournee en speelde onder meer in het Westerpark te Amsterdam en op Rock Werchter.

Op 7 maart 2011 verscheen het nieuwe album Collapse Into Now.

Op 21 september 2011 verscheen er op hun site het bericht dat ze er mee stoppen, met als toevoeging dat ze met veel verbazing en dankbaarheid terug kijken op wat ze in 31 jaar hebben bereikt.



» Reageer (0)
25-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je beter niet zegt tegen mensen met kanker

 "Wat je beter niet zegt tegen mensen met kanker"


http://img828.imageshack.us/img828/8792/kanker.jpg


Kanker, het is en blijft een gevoelig onderwerp om over te praten, zowel voor de zieke zelf als voor familie en vrienden. Gelukkig zijn er ook patiënten die af en toe het heft in eigen handen nemen en vlakaf verkondigen wat je beter niet zegt tegen iemand met kanker. De 23-jarige Suleika Jaouad deelde haar visie met de Huffington Post.

In mei 2011 werd leukemie vastgesteld bij Suleika: "Ik kon me niet voorstellen wat de toekomst zou brengen. De voorbije acht maanden konden net zo goed acht jaar geweest zijn. Het is een grote waas van bloedonderzoeken, beenmergbiopsieën, koorts en infecties. Toch was de grootste strijd voor mij het navigeren van de sociale dynamiek die gepaard gaat met het leven met kanker. De communicatie met familie en vrienden over mijn diagnose, symptomen, angsten en verwachtingen was een grotere uitdaging dan ik ooit had kunnen inschatten".

Communicatiegids

Suleika is van mening dat het in de wereld van de oncologie al veel te laat is voor een soort etiquettegids. Er bestaat geen script met dé woorden die iemand kan gebruiken om te praten over een levensbedreigende ziekte. Daarom geeft Suleika - uit eigen ervaring - graag een aantal dingen mee die je beter niet zegt tegen mensen met kanker:

1. Vraag nooit "Is er iets dat ik kan doen?", tenzij je het oprecht meent. Als je het zegt, doe het dan ook effectief, want voor mensen die ernstig ziek zijn is het (mentaal) vermoeiend om altijd om hulp te moeten vragen. Het kan je bovendien zielig en schuldig doen voelen.

2. Negeer nooit iemand met kanker omdat je niet weet wat te zeggen. Zeg dan liever iets authentiek, iets recht uit het hart (alleen niet iets dat zich ook in deze lijst bevindt).

3. Vermijd vragen over sterfelijkheid. Dingen als "Wat zijn je kansen?", "Hoeveel tijd hebben ze jou gegeven?" zijn absoluut no-nos!

4. Hou je slechte ervaringen met kanker voor jezelf. Praat bijvoorbeeld niet over een vriend of familielid die is overleden aan hetzelfde type kanker.

5. Probeer ook nicknames die refereren aan de ziekte te vermijden, ook al lijken ze in jouw hoofd onschuldig en grappig en probeer je gewoon de zware stemming te verlichten. Suleika kreeg zo bijvoorbeeld al 'kalekopje' (baldy), 'Suleikemia' en 'donshoofd' (fuzz head) te horen.

6. Aansluitend bij het vorige: vermijd vergelijkingsspelletjes met iemand die net al zijn/haar haren verloren heeft. Het is namelijk niet het moment voor 'eerste gedachte, beste gedachte'. Zinnen als "Hé, nu lijk je op Pinky of The Brain / Gollum / een alien / ..." getuigen van zeer weinig empathie.

7. Belast kankerpatiënten niet met onnodige druk door te hameren op het feit dat ze moeten veranderen van arts of therapie als het allemaal niet snel genoeg lijkt te gaan. Je bedoelt het ongetwijfeld goed (en je hebt misschien gelijk), maar wees bewust dat de manier waarop je input geeft even belangrijk, zo niet belangrijker is dan wat je te zeggen hebt. Gebruik je eigen ervaringen dus niet als maatstaf.

8. Zorg dat je niet begint te lijken op een vasthangende plaat die telkens opnieuw "Alles komt wel goed" afspeelt. Zeker niet wanneer de patiënt zicht angstig of overstuur voelt. Probeer daarentegen gewoon een goed luisterend oor te zijn.

9. Reageer op de diagnose ook nooit met "Oh, dat is geen fijn nieuws" (lees: "Wow, that sucks") want keer op keer herinnerd worden aan de negatieve realiteit is voor niemand goed.

10. Als je toch iets zegt dat onwennig, lomp of kwetsend is, probeer dan niet te doen alsof het nooit gebeurd is. Verontschuldig je en vraag om opnieuw te beginnen. Het is toegestaan fouten te maken. Kankerpatiënten worden snel gewoon aan dit soort blunders en kunnen er begrip voor tonen. Speel gewoon geen struisvogel met z'n kop in het zand.

"Als deze fouten je bekend in de oren klinken, voel je dan zeker meer dan welkom in het (grote) blunderclubje. Ik heb deze lijst gecreëerd op basis van mijn eigen ervaringen: niet om mensen met de vinger te wijzen of schuldgevoelens op te roepen, maar wel om iedereen te doen beseffen dat praten over kanker een van de eerste dingen is dat faalt. Het komt er gewoon op neer de volgende keer minder hard te falen. Als je al kan vermijden deze 10 dingen te zeggen, ben je goed op weg", besluit Suleika.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Contactlens voor olifant in dierentuin Amsterdam

Contactlens voor olifant in dierentuin Amsterdam




In de dierentuin van Amsterdam heeft de olifant Win-Thida gisteren een contactlens in haar linkeroog gekregen. Zij is daarmee de eerste olifant met dit optisch hulpmiddel in Europa, zo maakt dierentuin Artis vandaag bekend.
 
De 44-jarige Aziatische olifant kampte met een beschadigd hoornvlies, vermoedelijk opgelopen door een tak in haar oog. Met behulp van een speciale oogarts voor dieren werd tijdens een ingreep van een uur de lens ingebracht. De ingreep is goed geslaagd en de wond op het hoornvlies kan nu goed genezen, aldus Artis.



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!