Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




25-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leidingwater veiliger, gezonder en goedkoper dan flessenwater

"Leidingwater veiliger, gezonder en goedkoper dan flessenwater"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/8/7/20130125143756/media_xll_5503537.jpg


Leidingwater bevat geen pesticiden, schadelijke hoeveelheden nitraten, of sporen van nieuwe vervuilers zoals hormonen, antibioticaresiduen of andere reststoffen van geneesmiddelen. Dat blijkt uit de laatste test die Test-Aankoop van het leidingwater uitvoerde. Hoewel leidingwater 50 tot 200 keer goedkoper is dan flessenwater, betaalt de consument natuurlijk mee voor de winning, zuivering, distributie en de bescherming van de waterbronnen. Dat schrijft de wet ook aan de watermaatschappijen voor. Test-Aankoop merkt echter op dat niet elke Belg daar evenveel voor betaalt.

Voor de test onderzocht Test-Aankoop 40 stalen leidingwater, uit alle regio's van het land. De consumentenorganisatie ging op zoek naar 18 klassieke vervuilers (nitraten en pesticiden), maar ook nieuwere vervuilers, zoals antibioticaresiduen (6), hormonen (10) en reststoffen van geneesmiddelen (26). "Alle 40 stalen waren in orde", aldus Test-Aankoop. "In acht stalen lag de concentratie nitraten iets hoger dan 25 mg/l, maar dat is nog altijd onder de wettelijke limiet van 50 mg/l. Er is dus geen reden tot ongerustheid."

Een gezin van 3 personen betaalt voor het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 100 m3 gemiddeld goed 380 euro per jaar, of 1,05 euro per dag. "'Gemiddeld', want niet elke Belg is gelijk voor de waterfactuur. Zo betaalt de Brusselaar het minst voor zijn leidingwater. Zij betalen gemiddeld 322,90 euro, tegenover 371,07 voor een Vlaming en 417,77 voor een Waal."

De consumentenorganisatie verklaart die prijsverschillen onder meer "door de gebruikte bron, het soort water en de saneringswerken die watermaatschappijen aan de eindgebruiker moeten doorrekenen (br.hln)



» Reageer (0)
24-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervroegd pensioen voor bijna alle chimpansees in laboratoria

"Vervroegd pensioen voor bijna alle chimpansees in laboratoria"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/6/7/20130123062244/media_xll_5494117.jpg


Vrijwel alle chimpansees die in laboratoria in de Verenigde Staten worden gehouden voor wetenschappelijk onderzoek, kunnen met pensioen. Dat heeft een commissie van het gezondheidsinstituut NIH in een advies aan de regering vastgesteld.

Het gaat om honderden proefdieren die, als het advies wordt aanvaard, zullen belanden in een reservaat in de staat Louisiana dat speciaal voor dit doel is ingericht. Daar hebben de apen volop de ruimte om te spelen en te klimmen: ze krijgen, in groepen van minstens zeven chimpansees, per aap bijna 100 vierkante meter ruimte toebedeeld.

Volgens de NIH kan het hoogst noodzakelijke onderzoek worden uitgevoerd met 50 chimpansees. In het advies wordt ook voorgesteld de subsidies voor laboratoriumonderzoek van chimpansees sterk terug te brengen en het fokken van mensapen voor onderzoeksdoeleinden te staken.

Na een inspraakperiode van 60 dagen zal de directeur van de NIH over het advies besluiten.



» Reageer (0)
23-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We voelen ons slechts 61 dagen per jaar écht gezond

We voelen ons slechts 61 dagen per jaar écht gezond



http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/1/2/20130123085913/media_xll_5494622.jpg


De gemiddelde mens voelt zich slechts 61 dagen per jaar 100 procent fit en gezond. Dat blijkt uit een Britse studie bij 2.000 proefpersonen. De rest van het jaar vechten we onder andere tegen vier verkoudheden, één griep, vijf stijve nekken en een heleboel andere aandoeningen.

Per jaar zou het bij de gemiddelde mens gaan om 8 ziektegevallen, van hoesten, verkoudheden en zere kelen tot meer slopende ziektes zoals de griep of andere virussen. Daardoor zijn we slechts één vijfde van het jaar volledig fit.

Aandoeningen
Eén op vier heeft regelmatig last van hoofdpijn, terwijl één op de tien proefpersonen nog vaak pijn heeft van een oude sportblessure. Veertig procent wordt dan weer geplaagd door aanhoudende verkoudheden, terwijl één op drie worstelt met een opeenvolging van zere kelen.

Vier op de tien mensen moeten rugpijn verdragen. Elk jaar hebben we ook last van twee oorinfecties en vijf gevallen van brandend maagzuur. We mogen ook één ooginfectie en vijf keer nekpijn verwachten en bijten zo'n drie keer op onze tong. Het stoten van je tenen, tandpijn en mondzweren vervolledigen de lijst van aandoeningen waar we jaarlijks mee te maken krijgen.

Slecht gevoel
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna alle proefpersonen zich minstens twee dagen per week 'uitgeput' of 'slecht' voelen. Vooral op maandag om 11.35 uur voelen we ons het slechtst. Het beste moment van de week is op zaterdag rond de middag. Helaas kunnen sommigen van dat goede zaterdaggevoel zelfs niet profiteren, want één op vier wordt voortdurend geconfronteerd met minstens één aandoening of kwetsuur die blijft aanslepen.

"Mensen willen graag geloven dat ze pijn goed kunnen verdragen en zoeken daarom geen hulp. Maar je mag niet vergeten dat veel aandoeningen makkelijk behandeld kunnen worden en dat de pijn vaak onnodig is", zegt Rob Anderson van het Spire Bristol Hospital, die het onderzoek bij 2.000 Britten uitvoerde. "Vaak kunnen kleine veranderingen een groot verschil maken op hoe je je voelt: voldoende slapen, gezond eten, bewegen, enzovoort. Een dokter kan je daar zeker bij helpen."

5 x krampen
1 x flauwvallen
2 x spierpijn
5 x nekpijn
1 x bloedneus
2 x oorpijn
1 x ooginfectie
2 x wondhechting
2 x tandpijn
2 x teen gestoten
3 x op tong bijten
1 x voetwratten
1 x zonder stem
2 x blaren
4 x zere keel
4 x verkoudheid
2 x mondzweer
2 x koortslip
1 x griep



» Reageer (0)
22-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderd items uit leven Willy Vandersteen te koop


Honderd items uit leven Willy Vandersteen te koop


http://static2.hln.be/static/photo/2010/8/14/10/20100913154219/media_xl_3869605.jpg


Veilinghuis Bernaerts organiseert in Antwerpen een veiling met 100 verzamelstukken over het leven en werk van striptekenaar Willy Vandersteen. Tussen de 100 stukken die geveild worden zit ook een aquarelschets door Vandersteen, ter waarde van zo'n 20.000 euro.

Op 15 februari 1913 werd in de Antwerpse Seefhoek de tekenaar Willy Vandersteen geboren. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Vandersteen contacteerde veilinghuis Bernaerts - dat twee keer per jaar een stripveiling organiseert - de familie van Vandersteen, om een tentoonstelling en veiling op touw te zetten.

Van 31 januari tot 8 februari worden 100 stukken uit het leven en werk van Vandersteen tentoongesteld. Opvallend stuk daarin is het trouwkleed van dochter Christiane Vandersteen uit 1968. De striptekenaar gebruikte het kleed later in het album 'De briesende bruid', waarin Sidonie ei zo na trouwt. Op 3 februari wordt ook een veiling georganiseerd. 55 van de 100 stukken zijn originele tekenplaten van 'De kaartendans', een Suske en Wiske-album uit de jaren 60.

"Het topstuk van deze uitzonderlijke veiling", zegt stripexpert Peter Van Hooydonck, "is een aquareltekening met daarop Rikki, die zoals geweten maar één album zou meegaan, en Pukki, al duidelijk herkenbaar als Wiske. Het is een proeftekening, en je ziet Vandersteen in de potlood experimenteren met andere namen, zoals Koen en Wiske, of Koen en Smoutje." Het veilinghuis schat de waarde van de tekening op circa 23.000 euro.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verboden portret van Britse Queen eindelijk te bekijken


Verboden portret van Britse Queen eindelijk te bekijken


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/13/1/20130118200119/media_xll_5482156.jpg


Een portret van de Britse koningin Elizabeth II, dat 60 jaar in een kelder van de stad Liverpool heeft gelegen, is nu te bezichtigen. Dat meldde de Britse openbare omroep BBC.

Het kunstwerk van John Napper uit 1952 werd nooit geëxposeerd, omdat het niet op de vorstin zou lijken. Elizabeth heeft op het schilderij een erg lange nek.

Het portret is sinds vandaag te zien in St George's Hall in de havenstad. Napper kan het niet meer bekijken, aangezien hij stierf in 2001. De kunstenaar noemde het portret zelf "een mooi schilderij van een koningin, maar niet onze Koningin". Hij maakte een nieuw portret van Elizabeth, dit keer met een kortere nek. Dat hangt in het stadhuis van Liverpool.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een reden om bomen in je buurt te hebben


Nog een reden om bomen in je buurt te hebben


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/15/12/20130121162809/media_xll_5488737.jpg


Een nieuwe studie toont nog maar eens een verband aan tussen de natuur en onze gezondheid. Zo werd ontdekt dat het verdwijnen van bomen gepaard gaat met een stijging van het aantal sterfgevallen door hart- en luchtwegaandoeningen.

"Mensen hebben de neiging om bij het zien van onze bevindingen meteen te concluderen dat het hoge sterftecijfer wel aan opleiding, inkomen en dus levensstijl zal liggen en absoluut niet aan het verlies van bomen", stelt onderzoeker Geoffrey Donovan van de Amerikaanse Forest Service. "Toch kan ik u zeggen dat we keer op keer een patroon zagen terugkomen in staten die demografisch zeer verschillend zijn", gaat hij verder.

Tijdens de studie werd gekeken naar data uit 1.296 provincies, verdeeld over 15 staten. De onderzoekers gingen daarbij op zoek naar sterfgevallen door hartziekten en aandoeningen aan de luchtwegen over een periode van 18 jaar. In regio's waar bomen massaal verdwenen door de schadelijke gevolgen van een boorkeverinvasie, waren opvallend meer fatale hartaandoeningen en ademhalingsziekten, respectievelijk 15.000 en 6.000 meer.

"Deze ontdekking geeft extra gewicht aan de link tussen natuur in leefomgevingen en voordelen voor de volksgezondheid", klinkt het. Uit eerder onderzoek blijkt ook al dat groene gebieden het gemoed bevorderen en een levendig gevoel stimuleren. Daarnaast zou de aanwezigheid van bomen en planten ook het stresshormoon cortisol reduceren en creativiteit en boost geven.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke beelden van jagende pinguïns op Antarctica

Unieke beelden van jagende pinguïns op Antarctica

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd om de jachttechnieken van adéliepinguïns te filmen. Op bovenstaande unieke beelden is te zien hoe de vogels duiken en jagen op vis en andere zeedieren.

Om alles over de jacht te weten te komen, werden pinguïns in Hukuro Cove, op Antarctica, uitgerust met bewegingssensoren en kleine camera's. De wetenschappers konden zo hun bewegingen registreren, evenals het moment waarop de vogels aanvielen.

Uit de beelden blijkt dat pinguïns verschillende jachttechnieken hanteren, afhankelijk van de prooi die ze op het oog hebben.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mikel vindt haar gat niet te dik in deze rok

Mikel vindt haar gat niet te dik in deze rok


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/8/11/20130122103949/media_xll_5490821.jpg


Mikel Ruffinelli heeft naar eigen zeggen de breedste heupen ter wereld. En ze vindt haar gat niet te dik in deze rok. "Mannen houden niet van magere vrouwen", zegt de 39-jarige moeder van vier kinderen uit Los Angeles. Voor de statistieken: Mikel weegt 190,5 kilo, ze is 1,65 meter groot en haar heupomtrek bedraagt 2,4 meter.

Mevrouw Ruffinelli is dus merkbaar breder dan ze groot is, maar ze heeft geen problemen met haar eerder golvende 'lijn'. "Ik zie geen reden waarom ik op dieet zou gaan. Ik voel me zo gezond als een vis in het water", zegt ze.

Haar postuur noopt haar echter tot enkele aanpassing in haar dagelijkse doen en laten. Mikel rijdt rond in een vrachtwagen want ze past niet in een doordeweekse personenauto. Thuis zijn haar stoelen verstevigd met stalen staven en haar bed is een goeie twee meter breed.

Mikel komt momenteel aan de kost als... fotomodel. Ze poseert voor Big Beautiful Women, een website voor vrouwen met een maatje meer. Een fotoshoot levert haar algauw tot 1.000 dollar op.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waarom oma de moderne vrouw met gemak de baas kan

Waarom oma de moderne vrouw met gemak de baas kan


http://static0.hln.be/static/photo/2013/9/12/13/20130122090115/media_xll_5490553.jpg


Kan jij nog eieren opkloppen zonder een krampje? Terwijl de generatie van je oma dat zonder problemen deed, worden de kansen steeds groter dat moderne vrouwen hier niet meer in slagen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het menselijk ras (en vooral het vrouwelijk geslacht) steeds zwakker wordt, waardoor we simpelweg niet meer de spierkracht hebben van onze grootouders.

"In Westerse landen is de gemiddelde spierkracht gestagneerd, terwijl het uithoudingsvermogen van de spieren sinds de jaren 80 gedaald is met 8 tot 10 procent", stelt dokter Grant Tomkinson van de universiteit van South Australia.

Spieren & gezondheid
Het ziet ernaar uit dat spierkracht een hoogtepunt kende rond 1985 en dat we sindsdien alleen maar zwaarder worden, terwijl onze spieren erop achteruitgaan, zeker bij vrouwen. "We zien een massieve epidemie van zwakke vrouwen zonder spierkracht. Er zijn magere vrouwen die geen spieren hebben om hun ruggengraat te ondersteunen, terwijl dames met overgewicht stevige spieren mankeren onder hun vetlaag", klinkt het.

Experten stellen dat dit gebrek aan spieren behoorlijk wat negatieve gevolgen kan hebben op de gezondheid. Denk maar aan botontkalking, artrose, breuken en rugpijn. De vraag is nu waarom veel moderne vrouwen precies zo zwak zijn.

Slank, niet sterk
Je hoeft alleen maar te kijken naar de covers van mannen- en vrouwenbladen om te zien dat we andere drijfveren hebben voor het sporten. Terwijl mannen streven naar het ultieme wasbordje en een stevige bovenarm, willen vrouwen vet verliezen en calorieën verbranden. "De meerderheid van jonge vrouwen wil slank zijn. Ze eten niet veel, ze sporten niet veel en daarom blijven ze achter met zwakke spieren, wat absoluut niet gezond is", stelt professor Ken Fox van de universiteit van Bristol.

De Schwarzenegger-mythe
Doe daar nog eens de angst bij van vrouwen om te gespierd of te breed te worden en je begrijpt meteen waarom ze gewichtheffen en pompen mijden als de pest in hun fitnessroutine (als ze die al hebben).

Door de vrouwelijke hormonenmix is het sowieso moeilijk om veel spiermassa te kweken. "Vrouwen kunnen alles gemakkelijk strakker krijgen, maar Arnold Schwarzenegger evenaren is niet aan de orde", klinkt het. Daar komt nog eens bij dat het vrouwelijk geslacht veel minder gemakkelijk vet verliest. Terwijl mannen kunnen trainen tot ze amper 4 procent lichaamsvet hebben, slagen vrouwen er doorgaans niet in onder de 10 procent te belanden.

Proteïnen
Gezonde spieren hebben nood aan een regelmatige dosis proteïnen. Het is essentieel voor de structuur en de werking van de spiercellen. "Het slechte imago van vlees en de groeiende populariteit van extreme diëten en veganisme betekent dat vrouwen steeds vaker onvoldoende eiwitten opnemen. Ideaal gezien zouden we 60 gram per dag moeten consumeren, ongeveer het equivalent van 200 gram wit kippenvlees", stelt dieetkundige Catherine Collins van het Londense St. George ziekenhuis.

Wie te weinig proteïnen opneemt, zorgt voor een lichaam dat het eigen weefsel kannibaliseert. Het eerste wat daarbij verdwijnt zijn de spieren.

Sedentair
Onze sedentaire levensstijl veroorzaakt niet alleen een bredere buikomtrek, het zorgt er ook voor dat onze spieren aftakelen. Het verdwijnen van handenarbeid en de populariteit van bureaujobs spelen daarbij een belangrijke rol. Toch is er meer aan de hand:

"Het is niet alleen het feit dat we minstens 8 uur per dag zitten. We hebben afstandsbedieningen om alles te regelen, shoppen kunnen we via het internet, auto's en liften zorgen ervoor dat we niet meer moeten wandelen en geen zware dingen meer hoeven te zeulen", klinkt het. Kortom: we kunnen die extra spiertraining wel gebruiken. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De prins op het witte paard? Vlaamse vrouwen geloven er nog in

De prins op het witte paard? Vlaamse vrouwen geloven er nog in

http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/14/5/20130122101006/media_xll_5490725.jpg


Vlaamse vrouwen dromen niet alleen van hun prins op het witte paard, ze geloven ook massaal dat hij echt bestaat, zo blijkt uit een enquête van het magazine Flair bij 1.421 vrouwen tussen 14 en 30 jaar. Maar liefst 60 procent van de ondervraagde dames is ervan overtuigd hun ware liefde ooit tegen het lijf te lopen.

De resultaten kunnen opvallend genoemd worden, daar de zogenaamde generatie Y veel kinderen bevat van gescheiden ouders. Maar dat is geen reden tot paniek, in tegendeel: Vlaamse vrouwen zijn echte positivo's. Zo geloven maar liefst twee op de drie vrouwen dat ze een betere relatie zullen hebben dan hun ouders. Mocht het even tegenzitten, zijn ze bovendien bereid om aan hun relatie te werken. Niet verrassend is 83 procent dan ook tegen snelscheiden.

"Onze relatie is onze houvast in onzekere tijden. In de huidige maatschappij hebben we meer dan ooit nood aan een veilige plek waar we ons goed voelen en onszelf kunnen zijn," zo verklaart relatiedeskundige Rika Ponnet in Flair. Toch vinden vrouwen dat vrijheid en een relatie perfect kunnen samengaan.

Ook de toekomst bekijken Vlaamse vrouwen door een roze bril. Zo hopen drie op de vijf vrouwen dat hun huidige partner ook binnen dertig jaar nog steeds aan hun zijde zal staan. Bedrog zal niet gauw roet in het eten gooien, want twee op de drie vrouwen zijn er zeker van dat ze hun partner nooit zullen bedriegen. Tien procent gaf echter toe dit wel al gedaan te hebben. Daarvan heeft slechts een derde spijt. Mocht hun partner hen ooit bedriegen, is 60 procent bereid om hem hiervoor te vergeven.

Geloof jij net als 60 procent van de ondervraagde dames in je prins op het witte paard?


» Reageer (0)
21-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Aznavour - She

Charles Aznavour - She

Klik op de foto om het te beluisteren





She may be the face I can't forget
A trace of pleasure or regret
May be my treasure or
The price I have to pay

She may be the song that summer sings
May be the chill that autumn brings
May be a hundred different things
Within the measure of a day

She may be the beauty or the beast
May be the famine or the feast
May turn each day into a
Heaven or a hell

She may be the mirror of my dream
A smile reflected in a stream
She may not be what she may seem
Inside her shell

She who always seems so happy in a crowd
Whose eyes can be so private and so proud
No one's allowed to see them
When they cry

She may be the love that cannot hope to last
May come to me from shadows of the past
That I remember till the day I die

She may be the reason I survive
The why and wherefore I'm alive
The one I'll care for through the
Rough and ready years

Me, I'll take her laughter and her tears
And make them all my souvenirs
For where she goes I've got to be
The meaning of my life is she ......



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderd rijksten kunnen vier keer eind maken aan armoede in de wereld

"Honderd rijksten kunnen vier keer eind maken aan armoede in de wereld"


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/9/7/20130121154627/media_xll_5488357.jpg


De honderd rijkste mensen verdienden in 2012 samen ruim 180 miljard dollar verdiend. Volgens Oxfam volstaat dat om wereldwijd vier keer paal en perk te stellen aan de armoede. Oxfam voegt er aan toe dat de economische crisis de superrijken nog rijker maakt.

"De rijkste 1 procent heeft de voorbije jaar zijn inkomen met 60 procent zien toenemen, de financiële crisis versnelt dat proces eerder dan het te vertragen", aldus Oxfam.

Luxegoederen
De markt van luxegoederen kent sinds het begin van de crisis een jaarlijkse groei van meer dan 10 procent, aldus nog het rapport. Mensen in extreme armoede moeten het stellen met minder dan 1 euro per dag.

Het nieuwe rapport van de internationale organisatie ter bestrijding van armoede en ongelijkheid draagt de titel 'De prijs van ongelijkheid: hoe extremen in welvaart en inkomen ons allemaal kwetsen'. Oxfam argumenteert dat deze extreme concentratie van welvaart het indijken van armoede in de weg staat.

World Economic Forum
Het rapport werd een week voor het World Economic Forum in het Zwitserse Davos gepubliceerd. Oxfam roept wereldleiders op tegen 2015 de extreme welvaart een halt toe te roepen en de versnelde toename van ongelijkheid om te keren.

Oxfam stelt dat extreme welvaart onethisch en economisch inefficiënt is. Daarnaast verlamt het de politiek, is het sociaal laakbaar en schendt het het milieu.

Maatregelen
Het rapport stelt enkele maatregelen voor om de extreme armoede terug te voeren naar het niveau van de jaren 90 van de voorbije eeuw. Zo zou het opdoeken van belastingparadijzen voor 189 miljard dollar extra belastinggeld per jaar zorgen, moet wereldwijd een minimum bedrijfstaks worden ingevoerd, moeten lonen aangepast worden aan de kapitaalopbrengst en moet meer worden geïnvesteerd in gratis openbare diensten.

Volgens Oxfam is het probleem van globale aard. "In het Verenigd Koninkrijk evolueert de ongelijkheid snel naar het niveau van de tijd van Charles Dickens. In China gaat 60 procent van het inkomen naar 10 procent van de bevolking. De ongelijkheid in Zuid-Afrika is vandaag groter dan aan het eind van de Apartheid".

In de VS is het aandeel in het nationaal inkomen van de rijkste 1 procent verdubbeld van 10 procent in 1980 tot 20 procent vandaag. Voor de rijkste 0,01 procent is het aandeel in het nationaal inkomen zelfs verviervoudigd.

"We kunnen niet langer stellen dat het scheppen van welvaart voor enkelen tot meer middelen voor de massa zal leiden. Al te vaak is het omgekeerde waar", stelt Jeremy Hobbs, directeur van Oxfam International.

Superrijken controleren politiek
Hij verklaart dat de concentratie van welvaart bij een kleine toplaag de economische activiteit vermindert, waardoor het voor de grote massa moeilijker wordt aan de economie deel te nemen.

Het rapport beklemtoont verder dat zelfs de politiek gecontroleerd wordt door de superrijken, wat leidt tot een beleid dat "voordelig is voor de allerrijksten en niet voor de arme meerderheid, zelfs in moderne democratieën".

"Het is hoog tijd dat onze leiders het systeem herzien zodat het in het belang van de hele mensheid werkt en niet enkel voor een globale elite", voegt hij er aan toe.

Overmorgen start in Davos het vierdaagse World Economic Forum. Op deze jaarlijkse bijeenkomst van financiële leiders gaat de aandacht naar het doen heropleven van de wereldeconomie, de crisis in de eurozone en de conflicten in Syrië en Mali. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Leeuwenkoning' Victor overleden in Antwerpse Zoo


'Leeuwenkoning' Victor overleden in Antwerpse Zoo


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/8/6/20130118161942/media_xll_5481471.jpg


De Zoo van Antwerpen meldt het overlijden van hun 'koning der dieren', mannetjesleeuw Victor. Hij werd net geen 20 jaar en was jarenlang de kweekleeuw van de Zoo. De laatste tijd was Victors levenskwaliteit al drastisch afgenomen door allerlei ouderdomskwaaltjes, waardoor de dierenarts in samenspraak met de curator en verzorgers besloot hem te laten inslapen.

Victor was een echt product van de Antwerpse Zoo en daarom erg populair bij zowel personeel als bezoekers. Hij werd er in 1994 geboren en bracht 11 jongen voort bij twee wijfjes. Twee van de jongen, wijfje Caitlin en het nog maar vier maanden oude welpje Nestor, verblijven vandaag nog steeds in Antwerpen. Nestor is nu het enige mannetje in de Antwerpse leeuwengroep.

Afrikaanse leeuwen, met hun 30.000 overblijvende exemplaren in het wild een bedreigde diersoort, worden normaal gezien slechts 12 tot 14 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze echter tot 20 jaar worden. Victor was vanwege zijn ouderdom dan ook al enkele jaren niet meer zijn dominante zelf. Hij stond wat wankel op zijn poten en werd zelfs stilaan blind. De laatste tijd verslechterde zijn toestand met de dag en kon hij ook nog maar moeilijk eten. Het leek de dierenarts daarom beter het dier zachtjes te laten inslapen.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. In de maak: bloedtest die terugval na borstkanker voorspelt


In de maak: bloedtest die terugval na borstkanker voorspelt


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/6/9/20130121084637/media_xll_5486739.jpg


Een simpele bloedtest kan voorspellen of de meest voorkomende vorm van borstkanker zal terugkeren na de behandeling. Dat stellen Canadese wetenschappers. Zij ontdekten dat er een aantal genetische veranderingen zijn die gepaard gaan met de terugkeer van borstkanker.

En dat is natuurlijk een goede zaak, want de techniek biedt een vroege waarschuwing. "Als we nauwkeurig kunnen voorspellen welke vrouwen een hoog risico hebben op een terugval, kunnen dokters hen behandelen met een agressievere therapie en alsnog een terugkeer van de kanker vermijden", zegt onderzoeker Sambasivarao Damaraju van de University of Alberta in Canada. Maar ook het omgekeerde is waar: bij heel wat vrouwen kan door deze techniek een onnodige behandeling met anti-kankerdrugs vermeden worden.

Om de techniek te ontwikkelen focuste het onderzoeksteam zich op de meest voorkomende vorm van borstkanker (luminal A), die ook de beste prognoses heeft. Maar aangezien in 60 procent van de borstkankers de diagnose voor deze vorm wordt gesteld, is die natuurlijk niet te onderschatten.

De wetenschappers verzamelden bloedstalen van vrouwen die een aantal jaar geleden de diagnose van 'borstkanker' kregen. Vervolgens werd het verzamelde DNA-materiaal in twee groepen gedeeld: dat van vrouwen bij wie de borstkanker terugkeerde en dat van degene waarbij dat niet het geval was. Door die twee te vergelijken, bleek dat er een aantal genetische veranderingen zijn die gepaard gaan met de terugkeer van de kanker.

Er zijn ook andere voorspellingstests in ontwikkeling, maar die gebruiken de genen van de kanker zelf. De Canadese wetenschappers geloven dat hun techniek nauwkeuriger is, omdat die het DNA gebruikt waar de persoon in kwestie mee geboren is.

Er wordt gehoopt dat de test in de toekomst naast de traditionele microscopische technieken kan worden gebruikt en zo de behandeling van borstkankerpatiënten verbetert. Maar voor het zover is, zijn verdere onderzoeken en tests noodzakelijk. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Léon Gérôme 1824 - 1904 was een Frans kunstschilder

Jean-Léon Gérôme  1824 - 1904  was een Frans kunstschilder

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Jean-Léon Gérôme (Vesoul, 11 mei 1824 – Parijs, 10 januari 1904) was een Frans kunstschilder en beeldhouwer die weerstand bood aan de door Monet en Manet begonnen impressionisme, de ontwikkeling en bewaring van het Franse neo-classicisme voortzettend. Hij maakte ook veel werken in een historische, Oriëntalistische stijl, hiermee de Franse Rijk-traditie naar een artistieke climax brengend.

Gérôme werd geboren in Vesoul (Haute-Saône). Hij trok in 1840 naar Parijs waar hij als student kon werken onder Paul Delaroche, die hij vergezelde naar Italië  (1844-1845). Bij zijn terugkeer kon hij, net zoals zoveel andere studenten van Delaroche, terecht in het atelier van Charles Gleyre, en hij exposeerde zijn schilderij Combat de coqs, dat hem de derde-klasse medaille opleverde in het Salon  van 1847. Dit werk werd gezien als summum van de Neo-Grec beweging die voortkwam uit Gleyre's studio, en werd verdedigd door de Franse criticus Theophile Gautier. Met La Vierge, L'enfant Jésus et St-Jean en haar pendant Anacréon, Bacchus et l'Amour wist hij een tweede-klasse medaille weg te kapen in 1848. Hij stelde Bacchus et l'Amour ivres, un intérieur grec en un Souvenir d'Italie in 1851 tentoon. De jaren daarna exposeerde hij met une Vue de Paestum (1852) en une Idylle (1853).



http://img682.imageshack.us/img682/5118/jeanlongrme2.jpg



In 1854 maakte Gérôme een reis naar Turkije en de oevers van de Donau, en in 1857 bezocht hij Egypte. Voor de wereldtentoonstelling van 1855 maakte hij Pifferaro, un Gardeur de troupeaux, un Concert russe, Le siècle d'Auguste en la naissance de Jésus-Christ. Ook al scheen dit laatste haar effect te missen, toch werd het door het ministère d'État aangekocht omwille van de technische verdiensten van het schilderij.

Gérôme's reputatie bereikte nieuwe hoogtes tijdens het Salon van 1857 door een collectie van werken met een meer populaire inslag: la Sortie du bal masqué ou le Duel de Pierrot, Recrues Egyptiens Traversant le Désert · Porteuse d'Eau Egyptienne, Memnon et Sésostris en Chameaux à la Fontaine, waarvan de tekening werd bekritiseerd door Edmond About.



http://img532.imageshack.us/img532/2290/jeanlongrme3.jpg



Met zijn Mort de César (1859) trachtte Gérôme terug te keren naar het serieuzere werk, maar het schilderij slaagde er niet in de interesse van het publiek op te wekken. Phryne avant l'Areopagus, Le Roi Candaule en Socrates Cherchant Alcibiades dans la Maison d'Aspasia (1861) deden een schandaal ontstaan omwille van de onderwerpen die de schilder had gekozen, en leverde hem bitter aanvallen van de kant van Paul de Saint-Victor en Maxime Du Camp. Tijdens datzelfde Salon stelde hij ook Ecrasant le Grain en Egypte/le Hache-paille égyptien en Rembrandt faisant mordre une planche à l'eau-forte, twee zeer gedetaïlleerd afgewerkte werken, tentoon.

In 1865 werd Gérôme verkozen als lid van het Institut de France. Hij stierf in 1904 op 79-jarige leeftijd en werd begraven op het Cimetière de Montmartre. Gérôme was de schoonvader van de schilder Aimé Morot.



http://img14.imageshack.us/img14/416/jeanlongrme.jpg
Jean-Léon Gérôme zelfportret



» Reageer (0)
20-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griep gebruikt 'alarmklok' om niet ontdekt te worden


Griep gebruikt 'alarmklok' om niet ontdekt te worden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/11/5/20130118161134/media_xll_5481440.jpg


De griep gebruikt een soort biologische klok om ervoor te zorgen dat het ons lichaam te slim af is. Het griepvirus dringt cellen binnen, vermenigvuldigt zich en springt over naar andere cellen voordat het imuunsysteem in de gaten heeft dat het er is.

Onderzoekers verbonden aan het Mount Sinai-ziekenhuis in New York ontdekten dat het virus een soort biologische klok gebruikt om te weten wanneer het moet overspringen naar andere cellen zonder ontdekt te worden door het immuunsysteem.

In een van de genen van het virus is een eiwit aanwezig dat er voor zorgt dat het virus 'weet' wanneer het tijd is. Het maakt meestal maar een soort eiwit aan, maar af en toe duikt een zogenaamd NEP-eiwit op, dat het signaal is om over te springen op een andere cel. De onderzoekers zijn erin geslaagd de aanmaak van het NEP-eiwit te versnellen of te vertragen, en zo de alarmklok van het virus te reguleren.

Vervolgens werd gekeken hoe het virus zich zou gedragen op longcellen in het laboratorium. Werd het NEP-eiwit te langzaam aangemaakt, dan kon het imuunsysteem het virus op tijd onschadelijk maken. Werd het sneller aangemaakt, dan was het virus het imuunsysteem te snel af. "Het griepvirus heeft ongeveer acht uur de tijd om zich effectief te verspreiden, voordat het imuunsysteem wordt gealarmeerd", klinkt het.

Dat is waarom de griep vervelender en hardnekkiger is dan verkoudheidsvirussen die die alarmklok niet hebben. Het griepvirus kan grote hoeveelheden longweefsel infecteren voordat het imuunsysteem wakker wordt. Dat is ook de reden dat een geïnfecteerde iemand anders kan besmetten zonder dat diegene zelf symptomen van griep vertoont.

De ontdekking zou kunnen betekenen dat medicijnen en vaccinaties tegen griep zich gaan richten op vertraging van de productie van het 'alarm-eiwit'. Nu zijn er bijvoorbeeld vaccins die een zwakke versie van het virus bevatten, maar dat wordt niet gegeven aan hele jonge kinderen en ouderen met een zwakker imuunsysteem. Dat zijn de twee groepen waarbij het risico dat ze overlijden aan griep het grootst is.  (br.hln)



» Reageer (0)
18-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Belgen zijn rijkste van alle Europeanen


Belgen zijn rijkste van alle Europeanen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/10/1/20130117100125/media_xll_5476186.jpg


Met een gemiddeld financieel vermogen van 67.158 euro zijn de Belgische gezinnen de rijkste van Europa, schrijft Le Soir. De krant baseert zich op cijfers die Eurostat voor 2011 bekendmaakte. Het financiële vermogen omvat het geld op de bankrekeningen, beveks, obligaties, levensverzekeringen en aandelen.

Het financiële vermogen van de Nederlandse gezinnen bedraagt gemiddeld 61.219 euro, dat van de Luxemburgers 60.366 euro, dat van de Fransen 41.407 euro en dat van de Duitsers 38.702 euro.

Verscheidene factoren verklaren volgens de krant het verschil tussen België en de andere Europese landen. De economische groei ligt in België boven het gemiddelde van de eurozone. Voorts is het belastingsysteem relatief mild voor roerende goederen. Ook zijn de vastgoedprijzen in ons land redelijker vergeleken met Nederland, de grote Duitse steden en Frankrijk.

Eind 2012 bedroeg het financiële vermogen van de Belgische gezinnen in totaal 981 miljard euro. Als de 210,9 miljard schulden daarvan worden afgetrokken, ligt de netto financiële rijkdom van de Belgen nog steeds op 770,2 miljard euro. Het vastgoedvermogen van de Belgen wordt door de Nationale Bank van België op iets meer dan 1.000 miljard euro geschat en is dus groter dan het financiële vermogen. (br.hln)


» Reageer (0)
16-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf hardnekkige misverstanden over de griep


Vijf hardnekkige misverstanden over de griep


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/9/5/20130115122706/media_xll_5470490.jpg


Hoewel griep een jaarlijks fenomeen is, blijven (te) veel mensen koppig vasthouden aan een aantal hardnekkige mythes over deze virale ziekte. Juist geïnformeerd zijn brengt je al één stap dichter bij een goede gezondheid.

De grootste griepmythes op een rij:

1. Griepvaccin veroorzaakt griep
Dit is het misverstand bij uitstek dat maar niet wil uitsterven. Je kan echt niet ziek worden van de griepspuit omdat het vaccin gemaakt wordt op basis van een inactief (lees: dood) virus. In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen koortsig reageren op de vaccinatie.

2. Gevaccineerd = 100 % veilig
Helaas is het griepvaccin geen garantie voor een grieploze winter. Uit onderzoek van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding (CDC) blijkt dat een vaccinatie maar voor 60 procent bescherming biedt. Bovendien kan je het virus ook oplopen in de twee weken die het vaccin nodig heeft om effectief effect te hebben.

Dan is er nog de mogelijkheid om besmet te worden met een griepvariant die niet opgenomen werd in het vaccin. De griepspuit wordt namelijk jaarlijks samengesteld op basis van de virussen die het meest zouden voorkomen. Daarom wordt ook zo gehamerd op het jaarlijkse griepspuitje.

3. Antibiotica is redder in nood
Feit: antibiotica bestrijdt bacteriën. Nog een feit: griep (en snotvallingen) worden veroorzaakt door virussen. Zware antibiotica zijn zelfs in staat goede bacteriën uit te roeien die net helpen bij het knokken tegen infecties.

Anti-virale medicatie zoals 'Tamiflu' zal je ook niet magisch genezen, maar kan volgens sommige experts wel de duur van je griep inkorten en het besmettingsrisico verkleinen.

4. Met natte haren buiten = gegarandeerd griep
Hoewel oma of mama je dit wellicht ooit gezegd heeft, lokken natte haren in de kou geen griep uit. Ook rondlopen zonder jas zal je niet meteen ziek maken. De enige manier om griep op te lopen is rechtstreeks contact met het virus zelf (wat uiteraard wel kan gebeuren terwijl je te schaars gekleed in de vrieskou loopt).

5. Geen griepsymptomen betekent niet besmettelijk
Heel wat mensen denken dat ze de griep niet verspreiden als ze zelf geen overduidelijke symptomen vertonen. Maar liefst 20 tot 30 procent draagt het virus met zich mee, zonder duidelijke signalen. Je kan dus met gemak heel wat mensen besmetten als je zelf niet ziek bent. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gestolen Matisse na 25 jaar terecht


Gestolen Matisse na 25 jaar terecht


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/7/8/20130107183809/media_xll_5448473.jpg


Een schilderij van de Franse post-impressionistische kunstenaar Henri Matisse, dat 25 jaar geleden werd gestolen in een museum in Stockholm, is teruggevonden en keert binnenkort naar Zweden terug. Dat meldt het in Londen gevestigde Art Loss Register (ALR).

'Le Jardin' (of De Tuin), vervaardigd in 1920, werd op 11 mei 1987 geroofd uit het Museum voor Moderne Kunst in Stockholm. Het wordt geraamd op 762.420 euro. "Het nieuwe jaar bezorgde het Museum of Modern Art in Stockholm een aangename verrassing", zei ALR-directeur Christopher Marinello.



De Franse grootmeester Henri Matisse (1869-1954).


De ALR, een database van gestolen, vermiste en geplunderde kunstwerken was al 22 jaar op zoek naar het gestolen doek. In een verklaring werd enkele weken geleden gezegd dat een kunstverkoper uit het Zuid-Engelse Essex, in de database een onderzoek naar een verkoop uitvoerde vooraleer hij de Matisse teruggaf. Eens de echtheid was bevestigd, werd de vondst doorgespeeld aan Marinello, die de onderhandelingen voor de teruggave in handen nam.

Hij zei dat Lars Nittive, de directeur van het Museum of Modern Art in 1987, absoluut juist was toen hij de pers vertelde dat het schilderij op de open markt onverkoopbaar was wegens te bekend. "Ik raadde het museum een kwarteeuw geleden aan niet in te gaan op aanbiedingen voor losgeld. Gestolen kunstwerken hebben geen echte waarde op de legale kunstmarkt en duikt vroeg of laat terug op...allemaal een kwestie van tijd", zei Marinello. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Blondine die gele jurk mét naaktfoto op eBay zet plots bekend (en pak rijker)


Blondine die gele jurk mét naaktfoto op eBay zet plots bekend (en pak rijker)


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/6/6/20130116083038/media_xll_5472816.jpg


Een vrouw die haar jurk op eBay te koop heeft gezet zal dat niet gauw vergeten. De blondine fotografeerde bij de foto van het kledingstuk immers per ongeluk (?) ook zichzelf... naakt.

De Engelse, die op de website met de ID 'sugart*t-2' door het leven gaat, had haar jurk van ASOS mooi aan de kleerkast gehangen voor de foto. Maar wat ze niet besefte, was dat ze zelf te zien was in de reflectie van de spiegel aan haar deur. Met haar fototoestel in de hand en een zwarte BH aan weliswaar, maar ook zonder slipje.

Haast gelijkaardige foto
Het duurde niet lang voor ze gespot werd door koopjesjagers, die de foto meteen deelden op Twitter met de hashtag #ebayyellowskaterdress. Enkele uren later was er al sprake van een virale foto. eBay gooide de foto snel van de site nog voor de jurk verkocht was, waarna de weinig verlegen blondine, afkomstig uit het Engelse Oxfordshire, de 'skater dress' meteen terug te koop zette via een haast gelijkaardige foto - alleen nu wel met een donkere Nike overgooier aan. "Asos gele skater jurk maatje 10, tweede biedingsronde!! een MUST HAVE!!, zette ze erbij. "Zoals al gezien door duizenden. Nooit naakt gedragen. Heeft een goeie thuis nodig."

184.000 euro
De post zorgde voor de nodige opheft bij de gebruikers van eBay. "Een buitengewone jurk", vindt iemand op een internetforum. Aanvankelijk stond het stuk te koop voor 15.99 Engelse pond, maar ondertussen is ze uitgegroeid tot een echt must-have item en staat de teller na 130 biedingen en nog twee dagen te gaan op meer dan 153.000 pond (184.000 euro)! Tot donderdag 22u kan er nog geboden worden.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!