Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




30-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Hiatt - Have A Little Faith In Me


John Hiatt - Have A Little Faith In Me

Klik op de foto om hem te beluisteren






John Hiatt (Indianapolis, 20 augustus 1952) is een Amerikaanse singer-songwriter.

John Hiatt begon zijn solocarrière in 1974. Hij beoefende een groot aantal stijlen, van rock and roll tot New Wave en folk. Hij schreef veel songs voor andere artiesten. In Nederland brak hij door met de plaat Bring the Family (1987). Daarop volgen Slow Turning (1988), Stolen Moments (1990), en Perfectly Good Guitar (1993). In het najaar van 2007 kwam Hiatt naar Nederland voor een viertal solo concerten. In 2008 komt de plaat Same Old Man uit



» Reageer (0)
29-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op een duin gezeten



http://oi50.tinypic.com/167k1mg.jpg


Op een duin gezeten bij het
vallen van de nacht.
Door de maan beschenen
Ik zie de zee.
Zachtjes hoor ik de wind
fluisteren.
Hij strijkt langs mijn haren,
dwarrelt door mij heen.
 
En neemt mijn donkere
dagen met zich mee.
De maan en al die dagen
En een nieuwe morgen
breekt aan





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wereldwijde danspartij op 'vagina-dag' tegen vrouwengeweld


Wereldwijde danspartij op 'vagina-dag' tegen vrouwengeweld

http://static0.hln.be/static/photo/2013/9/14/1/20130129155130/media_xll_5514151.jpg
Eve Ensler, schrijfster van 'De Vagina Monologen


Voor de vijftiende opeenvolgende keer wordt op 14 februari niet alleen Valentijn gevierd, het wordt ook een dag waarop de strijd tegen het geweld tegen vrouwen centraal staat. Feministen en andere activisten hopen die dag over de hele wereld een miljard mensen warm te maken voor een dans tegen het geweld.

V-Dag (waarbij de 'V' voor vagina staat) werd in 1998 gelanceerd door Eve Ensler, de schrijfster van de wereldwijde bestseller 'De Vagina Monologen'. Het is de bedoeling om op 14 februari de aandacht af te leiden van Valentijnsdag en te focussen op een probleem dat nog vaak miskend wordt. Voor de vijftiende verjaardag van V-Dag willen de organisatoren groots uitpakken.

Vooral in Azië en Latijns-Amerika
Tijdens een persconferentie in het Europees Parlement, in aanwezigheid van verschillende parlementsleden, riep Eve Ensler Europa op om zich te engageren voor de strijd. Ze vraagt het voorbeeld van andere werelddelen te volgen, want vooral in Azië en Latijns-Amerika zal de aandacht enorm zijn, zegt ze.

Verschillende Europese steden doen al mee aan het mondiale dansfeest, vooral in Duitsland. In België gaat een evenement door op het Muntplein, wist Isabelle Durant (Ecolo). Ze vraagt andere Belgische steden hetzelfde te doen.

Eén op drie geslagen of verkracht
Volgens de mensen achter V-Dag zou een op de drie vrouwen in haar leven geslagen of verkracht worden. Dat komt neer op ongeveer één miljard slachtoffers. Net daarom hopen ze over twee weken evenveel mensen te laten dansen over de hele wereld.

Ook mannen zijn welkom, luidt het. Want geweld tegen vrouwen is een probleem dat iedereen aangaat. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het arme (?) aapje dat Iran de ruimte inschoot

Dit is het arme (?) aapje dat Iran de ruimte inschoot

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Erg blij lijkt het Iraanse aapje niet na zijn ruimtevlucht van gisteren. Het dier wer zo'n 120 km de ruimte ingeschoten en overleefde die trip.

Mahir Zeynalov, een journalist van de Engelstalige Turkse krant 'Today's Zaman', tweette maandag een foto van het astronautenaapje. Het beeld werd voor het eerst getoond op Press TV op de Iraanse staatstelevisie.

De raket werd 'pishgam' gedoopt, wat 'pionier' betekent in het Farsi. Ze zou een hoogte van 120 km gehaald hebben en meer info werd er niet gegeven.

Het is niet de eerste keer dat een dier de ruimte wordt ingezonden. In 1949 al deden de VS hetzelfde met een rhesusaapje, dat volgens de New York Times de tocht niet overleefde omdat de parachute dienst weigerde. In 1983 was het de beurt aan de toenmalige Sovjet-Unie, die luidens de NASA twee apen en tien zwangere ratten naar de ruimte schoten. In de jaren 50 had het land ook al honden de lucht ingestuurd, waarvan niet elk exemplaar weer levend de Aarde bereikte. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makaken apen makaken na

Makaken apen makaken na


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/0/9/20130128143528/media_xll_5510499.jpg


Net zoals mensen stemmen ook apen hun bewegingen op elkaar af. Japanse wetenschappers hebben zo aangetoond, dat makaken hun bewegingen met elkaar spontaan gelijkstellen. Dat gebeurt wanneer de apen tegenover elkaar zitten, maar ook wanneer ze een video met soortgenoten zien, schrijven de onderzoekers van Japanse Riken Brain Science Instituut in het vakblad Scientific Reports.

Het zou de eerste keer zijn dat een sociale gedragssynchroniciteit bij dieren in laboratoria bewezen is, aldus de onderzoekers. Ze lieten in een experiment enkele apen op een knop duwen. De andere dieren bleken zich aan te passen aan de drukbewegingen van de soortgenoot tegenover hen.

Bij mensen worden dezelfde bewegingen beschouwd als teken van verbondenheid. Zo passen partners hun stappen aan elkaar aan en klinkt applaus na een concert ook gelijk. Dat gebeurt allemaal onbewust. "Waarom apen hun gedrag gelijkstellen, is nog niet duidelijk", aldus nog de wetenschappers. "Het kan een beslissend deel van sociale aanpassing zijn, wat belangrijk is om te overleven." (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilder geraakt door kritiek op officieel portret Kate Middleton

Schilder geraakt door kritiek op officieel portret Kate Middleton


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/11/3/20130128115734/media_xll_5509728.jpg


De Britse prinses Kate Middleton noemde haar eerste officiële portret "briljant en geweldig". Maar de hertogin van Cambridge leek de enige die enthousiast was over het werk van Paul Emsley. Vanuit alle hoeken van de samenleving kwam veel kritiek op het werk van de Brit.

Aan het magazine HELLO! vertelt de 75-jarige Emsley hoe gekwetst hij was door de kritiek op allicht het belangrijkste werk uit zijn carrière. "Sommige commentaren waren zo persoonlijk. Ik zou onmenselijk zijn mocht ik beweren dat die woorden me niet geraakt hebben. Wanneer je een opdracht als deze aanvaardt, verwacht je wel wat tegenkanting. Maar ik had nooit de kritiek verwacht die ik uiteindelijk gekregen heb. Ik had nooit verwacht dat het die vormen zou aannemen."

"Het voelde op den duur aan als een heksenjacht", vertelt Emsley. "Zelfs zij die het portret niet gezien hadden mengden zich in de discussie, waardoor het uitmondde in een circus. Het ergste was dat het niet alleen op mij een vernietigende indruk maakte, maar ook op mijn twee dochters en mijn vrouw. Ik heb me over de kritiek gezet door terug naar mijn studio te gaan en daar verder te werken." Kate Middleton poseerde twee keer voor de schilder, die in HELLO! vertelt dat hij liever werkt met een foto dan met een model. "Ik maak me altijd zorgen over het model. Heeft ze het niet te koud? Niet te warm? Zit ze comfortabel? Het is veel gemakkelijker om een foto te nemen en daarmee te werken."

De kunstenaar werkte 3,5 maand aan het portret, dat zal getoond worden in de National Portrait Gallery's Contemporary Collections. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw smeert gif in vagina om haar man te vermoorden


Vrouw smeert gif in vagina om haar man te vermoorden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/6/9/20130128173046/media_xll_5511219.jpg


Een Braziliaanse vrouw heeft geprobeerd haar man te vermoorden middels een snood plan. De dame, van wie de naam niet werd vrijgegeven, had haar vagina ingesmeerd met een giftige substantie en lokte vervolgens haar echtgenoot tussen de lakens. De man rook echter onraad, letterlijk, en het 'kutplan' mislukte.

De vrouw uit Sao Jose do Rio Preto smeekte haar man om haar oraal onder handen te nemen. De 43-jarige echtgenoot stond op het punt om aan de manoeuvres te beginnen, maar veranderde van gedacht toen hij vond dat de intieme delen van vrouwlief een eerder vreemd geurtje verspreidden.

De man nam zijn echtgenote onder dwang mee naar het ziekenhuis waar hij haar geslachtsdelenliet onderzoeken. Artsen stelden vast dat haar vagina inderdaad was ingesmeerd met een giftige stof.

De geschokte man sleept zijn snode vrouw nu voor de rechter. Hij beschuldigt haar van poging tot moord (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trouwen voor geld nu belangrijker voor jongen dan voor meisje


Trouwen voor geld nu belangrijker voor jongen dan voor meisje


http://img233.imageshack.us/img233/2198/huwen.jpg


Financiële zekerheid garanderen door te trouwen met een rijkere partner is vandaag belangrijker voor jonge mannen dan voor jonge vrouwen, dat blijkt uit een Schotse enquête.

Ouders van meisjes geloven nu dat financiële zekerheid meer afhangt van een goede opleiding en carrière dan van een huwelijk. 38 procent van de moeders en vaders van zonen geloven dat de financiële zekerheid van hun jongen bepaald wordt door het feit of hij een rijke vrouw tegen het lijf loopt, dat blijkt uit een rondvraag door de verzekeringsmaatschappij Scottish Widows.

32 procent van de ouders met een dochter dachten dat hun kind zou moeten trouwen uit financiële overwegingen. Mama's en papa's denken dat vrouwen het nu zelf kunnen maken. Bijna acht op de tien ouders van hen denken dat het goed doen op school en een goede job bemachtigen de manier is om financiële zekerheid in de toekomst te krijgen.

Professor in de economische geschiedenis aan de universiteit van Oxford Jane Humphries: "We hebben het onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de 200ste verjaardag van het boek van auteur Jane Austen 'Pride and Prejudice'. Als meisjes in de 19de eeuw zouden gaan werken, zou dat een ramp betekenen voor hun sociale status. Dames moeten niet langer een rijke man zoeken, maar ze zorgen voor hun eigen succes door voor een hogere opleiding te kiezen." (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Beatrix doet afstand van de troon


Koningin Beatrix doet afstand van de troon


http://static0.hln.be/static/photo/2012/14/0/7/20120430114524/media_xll_4795462.jpg


De Nederlandse koningin Beatrix draagt op 30 april het ambt over aan haar zoon Willem-Alexander (45). Ze doet dat niet omdat het ambt haar zwaar zou vallen, "maar omdat de verantwoordelijk voor dit land in de handen van een nieuwe generatie moet liggen". Zo zei ze vanavond op de Nederlandse radio en televisie. Haar zoon Willem-Alexander wordt op Koninginnedag het nieuwe staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij zal dan koning Willem de Vierde worden genoemd.

Beatrix zetelt sinds 30 april 1980 op de Nederlandse troon. Haar zoon, de 45-jarige prins Willem-Alexander, zal haar opvolgen "in de overtuiging dat hij en prinses Maxima de taak goed zullen vervullen", aldus de vorstin.

Maxima - de echtgenote van Willem-Alexander - wordt na de inhuldiging op 30 april koningin. Prinses Amalia (9), het oudste kind van Willem-Alexander en Maxima, wordt door de troonsbestijging van haar vader de "vermoedelijke erfgename van de troon".

"Dit lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enkele jaren overweeg, daadwerkelijk te nemen", zei de 74-jarige Beatrix. Ze verkondigde eveneens dat ze plaatsmaakt, maar geen afscheid neemt van het Nederlandse volk dat ze "nog dikwijls hoopt te kunnen ontmoeten". "Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn", besloot ze haar toespraak.

Na de speech van Beatrix sprak de Nederlandse premier Rutte het volk toe. Hij sprak van "respect en bewondering" voor het werk van de koningin. "De toespraak die ze net hield roept veel warmte op, ook bij mij", zei Rutte. "Koningin Beatrix was er altijd, zeker op moeilijke momenten. Ze groeide uit tot 'een icoon van Nederland."

De abdicatie en inhuldiging zullen plaatsvinden op 30 april. Rutte riep op om "daar een feest van te maken".

De koningin viert over drie dagen haar 75ste verjaardag. Er werd bij onze noorderburen al langere tijd gespeculeerd over het moment van haar troonsafstand. In de officiële agenda van de vorstin - raadpleegbaar op de website van het Nederlandse koningshuis - stonden na 30 april immers geen afspraken meer ingepland.

Willem-Alexander, de zoon van Beatrix, wordt het nieuwe staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij zal dan koning Willem de Vierde worden genoemd. Er wordt ervan uitgegaan dat hij een inhoudelijk en geen overwegend ceremonieel koningschap zal willen. Willem-Alexander is immers altijd tegenstander geweest van het ontnemen van de politieke invloed van het staatshoofd. De wisseling van de wacht brengt eveneens het ontslag van het hofpersoneel met zich mee. Willem-Alexander zal een aantal medewerkers overnemen, maar ook nieuwelingen benoemen.

Koningin Beatrix bekleedt de troon sinds 30 april 1980. Alleen haar oma, Koningin Wilhelmina en Willem III zaten langer op de troon. Koningin Wilhelmina hield het op de kop af 50 jaar vol, Willem III zat 41 jaar en 9 maanden op de troon. Willem I (25 jaar), Willem II (8 jaar) en Juliana (31 jaar) waren minder lang staatshoofd van Nederland.

De laatste jaren zijn niet gemakkelijk geweest voor de koningin. In 2002 overleed haar man, Prins Claus. In 2009 reed Karst T. in op het publiek op Koninginnedag in Apeldoorn, daarbij kwamen acht mensen om het leven. Vorig jaar werd haar zoon Friso bedolven onder de sneeuw bij een lawine in het Oostenrijkse Lech. Hij ligt sindsdien in coma. (br.hln)





» Reageer (0)
28-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valerius De Saedeleer 1867 - 1941 was een Vlaams schilder van landschappen.


Valerius De Saedeleer  1867 - 1941  was een Vlaams schilder van landschappen.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Een-hoeve-aan-de-waterkant-1.jpg?t=1294585770
Een hoeve aan de waterkant



Valerius De Saedeleer (Aalst, 4 augustus 1867 – Leupegem, 16 september 1941) was een Vlaams schilder van landschappen.

Valery Victor Emilianus Maria De Saedeleer wordt op 4 augustus 1867 geboren als zoon van Ludovicus Jacobus en Johanna Catharina Borreman, in een nu verdwenen huis aan de hoek van de Nieuwstraat en het Vredeplein in Aalst. Zijn vader baatte een klein zeep-en  sodafabriekje uit, de familie kan getypeerd worden als een exponent van een burgerlijk, kleinstedelijk milieu. Algauw blijkt de jonge Valery moeite te hebben met dit traditioneel benepen bestaan, en conflicten met ouders en opvoeders stapelen zich weldra op.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/De-Saedeleer-1.jpg



Van 1877 tot 1883 loopt hij school in de Rijkschool van de stad Aalst, waar hij geen al te schitterende resultaten kon voorleggen wegens tegendraads en te weing interesse. De lessen die hij volgt aan de Stedelijke Academie van Schone Kunsten te Aalst interesseren hem meer. Maar zijn ouders willen niet horen van een artiestieke loopbaan voor hun zoon. Op 15-jarige leeftijd verlaat hij de schoolbanken, en wordt door zijn vader gedwongen een aanvaardbaar beroep uit te oefenen. Hierna wordt hij als leerjongen aangenomen in de Gentse weverij De Leener (1883-1885), hij volgt ook lessen in de weefkunde te Gent.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/de-saedeleer.jpg



Zonder het medeweten van zijn ouders schrijft hij zich in aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar hij zijn eerste artistieke vorming kreeg.
Hij schilderde voornamelijk de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen en was een van de belangrijkste figuren van de eerste groep van de Latemse School.
Het academisch onderwijs ligt hem echter niet, en naar eigen zeggen leert hij er weinig. Het is op deze academie dat hij kennismaakt met Georges Minne, met wie hij een levenslange vriendschap zal opbouwen.


In 1885 verlaat hij de Gentse academie en breekt met zijn teleurgestelde vader. De jonge schilder trekt hierna naar Brussel en gaat er in de leer bij de toen populaire landschapschilder Frans Courtens. Hij werkt in diens atelier en leert er snel en al doende alle knepen van het schilderen.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/De-Saedeleer-2.jpg




Valerius De Saedeleer woonde van november 1895 tot oktober 1898 in Lissewege, in een boerderijtje langs de Ter Doeststraat. Van 1898 tot 1908 woonde hij in Sint-Martens-Latem. De Leiebocht daar is onderwerp in enkele van zijn schilderijen. Daarna verhuisde hij naar de villa "Tynlon" in Etikhove, waar een kunstenaarskolonie met hem als centrale figuur was gevestigd. In 1937 verliet hij die woning.

Het Groeningemuseum bezit een schilderij van zijn hand, 'Entrée de village' dat hij heeft geschilderd in juni 1896, in opdracht van de toenmalige secretaris-brouwer te Lissewege, Louis Dhondt.Zijn prachtige schilderijen van sneeuwlandschappen vonden gretig hun weg naar diverse musea en kunstverzamelaars en zelfs koning Albert I kocht een schilderij.
In Lissewege werd er een pad naar hem genoemd. In Aalst werd een straat naar hem vernoemd.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/valerius.jpg
Valerius De Saedeleer


Hij is begraven op de stedelijke begraafplaats van Aalst.





» Reageer (0)
27-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pistool van Britse kapitein James Cook onder de hamer

Pistool van Britse kapitein James Cook onder de hamer


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/0/6/20130125075126/media_xll_5501931.jpg


Het pistool van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook gaat volgende maand onder de hamer in Melbourne. Dat maakte veilingbedrijf Leski Auctions vandaag bekend. Het wapen zal naar verwachting 100.000 tot 200.000 Australische dollar (80.000 tot 160.000 euro) opleveren.

Van de ontdekkingsreiziger die in 1770 als allereerste westerling op Australisch grondgebied kwam en het land zich toe-eigende ten voordele van Groot-Brittannië, zijn nog maar weinig spullen bewaard gebleven. Het pistool is generaties lang doorgegeven binnen de familie, totdat een Australische zakenman van adel het in 2003 kocht.

Het veilingbedrijf weet niet of Cook het pistool bij zich droeg toen hij voor het eerst voet op Australische bodem zette. Het lijkt er echter op dat hij het niet vaak gebruikt heeft. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Naakt slapen en vaker kussen: maakt dit koppels gelukkiger?

Naakt slapen en vaker kussen: maakt dit koppels gelukkiger?


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/7/13/20130125103609/media_xll_5502193.jpg


In de zoektocht naar wat 'normaal' is op vlak van seks en intimiteit binnen relaties werden ruim 100.000 homo- en heteroseksuele koppels wereldwijd ondervraagd door onderzoekers aan de universiteit van Washington. Ze gingen vooral op zoek naar de manier waarop intimiteit voor frustraties en geluk zorgt en hoe je precies kan streven naar verbetering.

De sociologen ontdekten dat ruim 40 procent van de ondervraagde hetero- en homoseksuele koppels boven de 18 gemiddeld 3 à 4 keer per week vrijen. De grootste stoorzender blijkt een tekort aan romantiek te zijn.

Normaal
"Meestal wordt gekeken naar het gemiddelde om te bepalen wat normaal is. Wat de meeste mensen doen, wordt als 'normaal' gezien. Wat wij echter willen weten is het verband tussen deze standaarden en geluk", verklaart Pepper Schwartz. Daarom verschoof de focus naar de gedragingen van koppels die zich naar eigen zeggen zeer (62%) tot extreem (16%) gelukkig voelen samen.

Honger naar...
"Veel koppels zijn uitgehongerd op vlak van romantiek, zelfs de gelukkigste. Dit kan ook verklaren waarom Valentijnsdag voor velen zo belangrijk is. Mensen voelen de nood om de schade in te halen", klinkt het.

De sociologen zagen hoe de gelukkigste koppels regelmatig op date gaan, elkaars hand vasthouden en openlijk affectie tonen. Het hele romantische pakket met andere woorden.

Intimiteit
Uit de studie kwamen twee manieren naar voren om op intiem vlak meer geluk en bevrediging in je relatie te brengen: elkaar vaker kussen buiten de private muren van de slaapkamer én naakt slapen.

Bij de gelukkigste koppels gaven volgende dingen de meeste bevrediging binnen hun relatie:

1. Goede communicatie
2. Vriendschap
3. Affectie
4. Seks
5. Ouderschap



» Reageer (0)
26-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boze Fransman betaalt fiscus met 50 kilo muntstukjes


Boze Fransman betaalt fiscus met 50 kilo muntstukjes


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/4/1/20130126141158/media_xll_5505556.jpg


Een inwoner van het Franse dorp Sourzac heeft zoete wraak genomen op de Franse belastingdienst. Een belastingverhoging van 429 euro, die hem tot zijn grote woede was opgelegd, heeft hij voldaan in muntjes van 1, 2 en 5 eurocent.

De man bood zich met zo'n 50 kilo aan muntstukken aan bij de belastingdienst. Die was niet blij met het muntgeld, maar kon niet anders dan het in ontvangst nemen.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Belgische musea genomineerd voor Europese prijs


Drie Belgische musea genomineerd voor Europese prijs


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/4/14/20130125154713/media_xll_5503754.jpg
Het Antwerpse MAS (zie foto), het Stadsmuseum Gent en het Librarium van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel maken alle drie kans op de prestigieuze prijs. © photo news.


Het Stadsmuseum Gent is genomineerd voor de 'European Museum of the Year Award 2013', zo heeft de stad meegedeeld. De persdienst van de stad voegt eraan toe dat het STAM samen met twee andere Belgische musea werd genomineerd: het Antwerpse MAS (Museum aan de Stroom) en het Librarium van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel.

De European Museum of the Year Award (EMYA) is luidens de mededeling de meest prestigieuze museumprijs in Europa. "De prijs gaat naar een museum dat zeer goed is in het aantrekken van publiek in een unieke sfeer met een creatieve presentatie, kunsteducatie en sociale verantwoordelijkheid."

De winnaar wordt in mei 2013 bekendgemaakt in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, dat de laureaat van 2011 was. De prijsuitreiking en het congres dat eraan voorafgaat, vinden van 15 tot en met 18 mei plaats. (br.hln)

De lijst met alle Europese genomineerden verschijnt binnenkort op de website  www.europeanmuseumforum.info.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo komen de meeste affaires aan het licht: via de gsm

Zo komen de meeste affaires aan het licht: via de gsm


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/3/4/20130125171215/media_xll_5504059.jpg


Een gsm mag dan wel een super handige uitvinding zijn, wie van plan is zijn partner ooit te bedriegen (of dit al gedaan heeft) gooit hem maar beter door ramen en deuren naar buiten. Zoeken naar een streepje lippenstift op zijn kraag of vreemde parfumgeuren zijn voorbijgestreefde methodes: wie vandaag  vermoedt dat hun partner een vreemde schaats rijdt, checkt doodeenvoudig zijn of haar gsm.

Dat blijkt uit een recente enquête bij 2.400 Britten die ooit betrapt of bedrogen werden. Bij 41 procent van de ondervraagde personen kwam de affaire aan het licht nadat de onrust ruikende partner een kijkje ging nemen in de gsm van de bedrieger. Vooral een iPhone blijkt hiervoor heel handig. Zo kan je instellen dat de sms automatisch op het startscherm komt zodra je hem ontvangt.

Maar ook andere nieuwe technologieën maken het leven van de bedrieg(st)ers er niet makkelijker op. Via de sociaalnetwerksite Facebook ontdekte 23 procent van de deelnemers het bedrog van hun partner. Ook een iets oudere methode scoort nog steeds goed, namelijk neuzen in de persoonlijke bestanden op de computer (13 procent), waaronder e-mails en foto's.

Een kleine minderheid (11 procent) was eenvoudigweg niet in staat de sporen uit te wissen en werd face-to-face betrapt. De minst aangename manier om te ontdekken dat je partner je bedriegt, is het ongetwijfeld te moeten horen van vrienden of familie. Dit lot moest gelukkig slechts 5 procent van de enquêtemedewerkers ondergaan. Ervan uitgaan dat je partner sterk genoeg in zijn of haar schoenen staat om met bekentenissen over de streep te komen, is een nobele maar nutteloze gedachte. Slechts twee procent voelde zich immers zo schuldig dat ze hun partner zelf inlichtten over de affaire. (br.hln)



» Reageer (0)
25-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Pesticiden kunnen kikkers binnen het uur doden

Pesticiden kunnen kikkers binnen het uur doden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/1/2/20130125104535/media_xll_5502272.jpg


Nieuw onderzoek veronderstelt dat pesticiden en andere chemicaliën een significante rol spelen in de wereldwijde achteruitgang van amfibieën. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De wetenschappers achter de studie zeggen dat het zowel "verbazingwekkend" als "alarmerend" is dat veelvoorkomende pesticiden zo giftig kunnen zijn, en dat in dosissen die goedgekeurd zijn door overheden. De onderzoekers uiten ook kritiek op hoe de pesticiden getest worden.

"Je zou niet denken dat producten, die geregistreerd zijn op de markt, zo'n giftig effect hebben", zegt Carsten Brühl van de Duitse universiteit Koblenz-Landau. "Het is het simpelste effect dat je je kan inbeelden: je spuit de pesticide op de amfibie en die sterft. Dat moet zich vertalen in een dramatisch effect op gehele populaties."

Bedreigde diersoorten
De populatie van amfibieën gaat het snelst achteruit van alle gewervelde diersoorten. Meer dan een derde van alle amfibieën staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De grootste oorzaken zijn het verlies van de natuurlijke habitat, de klimaatsverandering en ziektes.

Onderzoeker Brühl had eerder al bestudeerd hoe gemakkelijk amfibieën pesticiden absorberen door hun doordringbare huid, waardoor ze onderwater kunnen ademen. "Maar het is niet verplicht om pesticiden op amfibieën te testen", zegt Brühl.

Pyraclostrobin
Het team onderzocht een reeks wijdverspreide producten. De meest ontzettende resultaten kwamen er van de fungicide pyraclostrobin, die door BASF verkocht wordt als het product Headline. De fungicide wordt wereldwijd op 90 verschillende gewassen gebruikt. De wetenschappers voerden testen uit op alle veelvoorkomende Europese kikkers en die stierven binnen het uur. En dat bij de dosis die op het etiket werd toegelaten. Andere fungiciden, herbiciden en pesticiden bleken ook acuut giftig, zelfs al werd er maar 10 procent van de wettelijke dosis gebruikt. Daarbij vonden bijvoorbeeld 40 procent van de dieren de dood binnen de week.

Een woordvoerder van BASF trekt de bevindingen van de studie in twijfel: "Dit onderzoek werd gevoerd onder 'worst-case'-omstandigheden. Onder de normale omstandigheden in de landbouw worden amfibieën niet aan dergelijke hoeveelheden blootgesteld. Naar ons weten is er geen significante impact op de populatie van amfibieën gemeld, en dat terwijl de fungicide pyraclostrobin wereldwijd gebruikt wordt."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tobben over slaap treft nachtrust


Tobben over slaap treft nachtrust


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/16/2/20130125160354/media_xll_5503817.jpg


 Verwachten dat je slecht slaapt, zorgt ervoor dat je ook echt slecht zal slapen. Dat is de conclusie van Johan Wuyts aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in zijn proefschrift 'Expecting a bad night: The impact of pre-sleep expectations on sleep quality'.

Wie negatieve verwachtingen heeft voor hij of zij gaat slapen heeft een groot risico op een verstoorde slaap. Dat is de conclusie van een onderzoek van Johan Wuyts aan de VUB. Met zijn proefschrift 'Expecting a bad night: The impact of pre-sleep expectations on sleep quality' bevestigt hij de rol van negatieve verwachtingen als uitlokkende factor van slaapproblemen. Tobben over in slaap vallen draagt niet bij tot een goede nachtrust, integendeel.

Gevolgen
In het proefschrift van Wuyts werd getoetst of negatieve verwachtingen omtrent slaap insomnia-achtige symptomen kunnen veroorzaken bij mensen die normaal goed slapen. "Slaap is een essentieel onderdeel van het leven", zegt Wuyts. "Slaaptekort, slapeloosheid ofwel insomnia kan vele schadelijke gevolgen hebben. Naast gezondheidsproblemen kunnen zich sociale en financiële moeilijkheden voordoen, omdat je overdag ook gaat disfunctioneren. Daarom is het voorkomen van insomnia belangrijk. En daarom is weer het onderzoek naar factoren die insomnia veroorzaken belangrijk."

Johan Wuyts begon in 2008 zijn promotieonderzoek binnen de groep Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel onder de supervisie van prof. Dr. Raymond Cluydts.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leidingwater veiliger, gezonder en goedkoper dan flessenwater

"Leidingwater veiliger, gezonder en goedkoper dan flessenwater"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/8/7/20130125143756/media_xll_5503537.jpg


Leidingwater bevat geen pesticiden, schadelijke hoeveelheden nitraten, of sporen van nieuwe vervuilers zoals hormonen, antibioticaresiduen of andere reststoffen van geneesmiddelen. Dat blijkt uit de laatste test die Test-Aankoop van het leidingwater uitvoerde. Hoewel leidingwater 50 tot 200 keer goedkoper is dan flessenwater, betaalt de consument natuurlijk mee voor de winning, zuivering, distributie en de bescherming van de waterbronnen. Dat schrijft de wet ook aan de watermaatschappijen voor. Test-Aankoop merkt echter op dat niet elke Belg daar evenveel voor betaalt.

Voor de test onderzocht Test-Aankoop 40 stalen leidingwater, uit alle regio's van het land. De consumentenorganisatie ging op zoek naar 18 klassieke vervuilers (nitraten en pesticiden), maar ook nieuwere vervuilers, zoals antibioticaresiduen (6), hormonen (10) en reststoffen van geneesmiddelen (26). "Alle 40 stalen waren in orde", aldus Test-Aankoop. "In acht stalen lag de concentratie nitraten iets hoger dan 25 mg/l, maar dat is nog altijd onder de wettelijke limiet van 50 mg/l. Er is dus geen reden tot ongerustheid."

Een gezin van 3 personen betaalt voor het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 100 m3 gemiddeld goed 380 euro per jaar, of 1,05 euro per dag. "'Gemiddeld', want niet elke Belg is gelijk voor de waterfactuur. Zo betaalt de Brusselaar het minst voor zijn leidingwater. Zij betalen gemiddeld 322,90 euro, tegenover 371,07 voor een Vlaming en 417,77 voor een Waal."

De consumentenorganisatie verklaart die prijsverschillen onder meer "door de gebruikte bron, het soort water en de saneringswerken die watermaatschappijen aan de eindgebruiker moeten doorrekenen (br.hln)



» Reageer (0)
24-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervroegd pensioen voor bijna alle chimpansees in laboratoria

"Vervroegd pensioen voor bijna alle chimpansees in laboratoria"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/6/7/20130123062244/media_xll_5494117.jpg


Vrijwel alle chimpansees die in laboratoria in de Verenigde Staten worden gehouden voor wetenschappelijk onderzoek, kunnen met pensioen. Dat heeft een commissie van het gezondheidsinstituut NIH in een advies aan de regering vastgesteld.

Het gaat om honderden proefdieren die, als het advies wordt aanvaard, zullen belanden in een reservaat in de staat Louisiana dat speciaal voor dit doel is ingericht. Daar hebben de apen volop de ruimte om te spelen en te klimmen: ze krijgen, in groepen van minstens zeven chimpansees, per aap bijna 100 vierkante meter ruimte toebedeeld.

Volgens de NIH kan het hoogst noodzakelijke onderzoek worden uitgevoerd met 50 chimpansees. In het advies wordt ook voorgesteld de subsidies voor laboratoriumonderzoek van chimpansees sterk terug te brengen en het fokken van mensapen voor onderzoeksdoeleinden te staken.

Na een inspraakperiode van 60 dagen zal de directeur van de NIH over het advies besluiten.



» Reageer (0)
23-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We voelen ons slechts 61 dagen per jaar écht gezond

We voelen ons slechts 61 dagen per jaar écht gezond



http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/1/2/20130123085913/media_xll_5494622.jpg


De gemiddelde mens voelt zich slechts 61 dagen per jaar 100 procent fit en gezond. Dat blijkt uit een Britse studie bij 2.000 proefpersonen. De rest van het jaar vechten we onder andere tegen vier verkoudheden, één griep, vijf stijve nekken en een heleboel andere aandoeningen.

Per jaar zou het bij de gemiddelde mens gaan om 8 ziektegevallen, van hoesten, verkoudheden en zere kelen tot meer slopende ziektes zoals de griep of andere virussen. Daardoor zijn we slechts één vijfde van het jaar volledig fit.

Aandoeningen
Eén op vier heeft regelmatig last van hoofdpijn, terwijl één op de tien proefpersonen nog vaak pijn heeft van een oude sportblessure. Veertig procent wordt dan weer geplaagd door aanhoudende verkoudheden, terwijl één op drie worstelt met een opeenvolging van zere kelen.

Vier op de tien mensen moeten rugpijn verdragen. Elk jaar hebben we ook last van twee oorinfecties en vijf gevallen van brandend maagzuur. We mogen ook één ooginfectie en vijf keer nekpijn verwachten en bijten zo'n drie keer op onze tong. Het stoten van je tenen, tandpijn en mondzweren vervolledigen de lijst van aandoeningen waar we jaarlijks mee te maken krijgen.

Slecht gevoel
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna alle proefpersonen zich minstens twee dagen per week 'uitgeput' of 'slecht' voelen. Vooral op maandag om 11.35 uur voelen we ons het slechtst. Het beste moment van de week is op zaterdag rond de middag. Helaas kunnen sommigen van dat goede zaterdaggevoel zelfs niet profiteren, want één op vier wordt voortdurend geconfronteerd met minstens één aandoening of kwetsuur die blijft aanslepen.

"Mensen willen graag geloven dat ze pijn goed kunnen verdragen en zoeken daarom geen hulp. Maar je mag niet vergeten dat veel aandoeningen makkelijk behandeld kunnen worden en dat de pijn vaak onnodig is", zegt Rob Anderson van het Spire Bristol Hospital, die het onderzoek bij 2.000 Britten uitvoerde. "Vaak kunnen kleine veranderingen een groot verschil maken op hoe je je voelt: voldoende slapen, gezond eten, bewegen, enzovoort. Een dokter kan je daar zeker bij helpen."

5 x krampen
1 x flauwvallen
2 x spierpijn
5 x nekpijn
1 x bloedneus
2 x oorpijn
1 x ooginfectie
2 x wondhechting
2 x tandpijn
2 x teen gestoten
3 x op tong bijten
1 x voetwratten
1 x zonder stem
2 x blaren
4 x zere keel
4 x verkoudheid
2 x mondzweer
2 x koortslip
1 x griep



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!