Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




11-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Meesterkoks gaan op zoek naar 'Ster van de Belgische keuken


Meesterkoks gaan op zoek naar 'Ster van de Belgische keuken


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/15/9/20130210112104/media_xll_5543409.jpg
Christophe Hardiquest, topchef en een van de initiatiefnemers


De Meesterkoks van België, een vereniging van Belgische topchefs, gaat dit jaar voor het eerst op zoek naar 'De Ster van de Belgische keuken'. Met deze wedstrijd voor professionele koks willen de meesterkoks onze nationale gastronomie in de verf zetten. De wedstrijd vindt plaats in september, wanneer ook de eerste editie van 'De Week van de Belgische keuken' plaatsvindt. Dat melden de meesterkoks op hun website.

Professionele koks kunnen twee recepten - een gerecht en een chocoladegarnituur - insturen op basis van Belgische ingrediënten en Belgische tradities, en gelinkt aan een Belgisch bier.

Per provincie (de tien provincies en het Brussels gewest) wordt een deelnemer aangeduid. Acht van die elf kandidaten worden door een jury geselecteerd voor de kwartfinales. Via rechtstreekse duels met de ingestuurde recepten gaat het naar de halve finale en dan de finale.

De twee finalisten moeten aan de slag met een 'mystery koelkast' vol Belgische producten en bieren. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang 'De Ster van de Belgische keuken' noemen. Er wordt ook een publieksprijs uitgedeeld en er is een prijs over de beste match tussen gerecht en bier.

"Het is tijd dat we terug fier worden op onze eigen Belgische topproducten en dat we ze samen zowel nationaal als internationaal in de belangstelling gaan brengen", zeggen initiatiefnemers en topchefs Pierre Wynants, Frank Fol en Christophe Hardiquest.

De wedstrijd vindt plaats van 16 tot en met 22 september, tijdens 'De Week van de Belgische keuken'. (br.hln - foto belga)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meesterwerk in Louvre met stift beklad

Meesterwerk in Louvre met stift beklad


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/13/3/20130208142331/media_xll_5540058.jpg


Een jonge vrouw heeft in de nieuwe dependance van het Louvre in het Noord-Franse Lens een meesterwerk van Eugène Delacroix beklad. De 28-jarige vrouw bewerkte het schilderij La Liberté Guidant le Peuple gisteren kort voor sluitingstijd met een markeerstift.

Zij werd door een suppoost en een bezoeker in de kraag gegrepen en later door de politie gearresteerd. Het Louvre Lens liet weten dat het niet al te moeilijk wordt om het doek schoon te maken.

La Liberté Guidant le Peuple toont een vrouw met een gedeeltelijk ontbloot bovenlijf die de Franse vlag in de lucht houdt. Ze verbeeldt Marianne, het nationale symbool, en staat voor vrijheid, gelijkheid en broederschap, het motto van de Franse republiek.

Het Louvre-Lens werd in december geopend door president François Hollande. Het doek van Delacroix was tijdelijk te zien in het museum.  (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliegende inktvis zoeft tot dertig meter ver

Vliegende inktvis zoeft tot dertig meter ver


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/6/4/20130211004958/media_xll_5545219.jpg


Wetenschappers hebben het mysterie rond de Japanse vliegende inktvis ontrafeld. Vissers hebben de dieren al vaak uit het water zien zoeven, en onderzoekers hebben nu nagegaan hoe én hoe ver het dier kan vliegen.

Het bijzondere dier is een Todarodes pacificus pusillus, een inktvis die zich voortbeweegt door water in zijn mantel te pompen en dat vervolgens weer met een enorme kracht weg te spuiten. De waterstraal is zo sterk dat het weekdier zich ver uit de zee kan stuwen, tot wel dertig meter. Dat hebben mariene biologen van de universiteit van Hakkaido nu gemeten.

Wat de inktvis nog specialer maakt, is dat hij boven water zijn vinnen spreidt als vleugels, waardoor hij met elf meter per seconde over het water zoeft. Dat is sneller dan Usain Bolt, die 'slechts' 10,3 meter per seconde haalde op de recente Olympische Spelen in Londen.

"Er zijn altijd al meldingen en geruchten geweest over inktvissen die vliegen, maar niemand kon precies zeggen hoe ze dat nu eigenlijk deden," zegt bioloog Jun Yamamoto van de universiteit van Hakkaido aan persbureau AFP. "We hebben bewezen dat het echt waar is."

De onderzoekers traceerden zowat 100 inktvissen in het noordwesten van de Stille Oceaan in juli 2011, en observeerden hoe de wezens uit het water schoten. De inktvissen kunnen zo'n drie seconden in de lucht blijven en zo'n dertig meter ver vliegen, zegt Yamamoto. De dieren zijn wel kwetsbaar tijdens het vliegen, en kunnen zo ten prooi vallen aan zeevogels of andere roofdieren. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Jason Castro - Hallelujah

Jason Castro - Hallelujah

Klik op de foto om hem te beluisteren






Jason Castro Rene (25 maart 1987) is een Amerikaanse akoestische / folk-pop singer-songwriter



» Reageer (0)
10-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijgt erotisch schilderij na bijna 150 jaar een gezicht?

Krijgt erotisch schilderij na bijna 150 jaar een gezicht?

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Het was een schandaal in 1866 en het zorgt in 2013 nog steeds voor beroering. Van 'L'origine du monde', een schilderij van Gustave Courbet, zou een nieuw stuk zijn opgedoken. Met daarop het hoofd van het model in kwestie.

In 'L'origine du monde' - een werk dat in het Musée d'Orsay in Parijs wordt tentoongesteld - beeldde de Franse realistische schilder Gustave Courbet bewust provocerend een naakte, wijdbeense vrouw af. Alleen het onderlichaam van de vrouw is daarop te zien, van haar bovenkant is geen spoor.

Nu blijkt dat Courbet zijn doek mogelijk 'onthoofdde'. Een verzamelaar die het schilderij met het hoofd van het model enkele jaren geleden kocht, bedacht later dat het wel 's bij het beroemde werk zou kunnen horen. Kenners gingen aan het onderzoeken, en concludeerden dat het vrouwenhoofd perfect bij het controversiële schilderij past. Ook zou op beide doeken hetzelfde soort verf zijn gebruikt.

De schilder maakte dit werk - een van meerdere naaktschilderijen - voor een buitenlandse ambassadeur in Parijs. Later belandde het onder meer aan de muur bij psychoanalyticus Jacques Lacan en nu dus in het Musée d'Orsay.

Het blijft wel een mysterie waarom Courbet zijn werk in stukken zou hebben gesneden. Eén reden zou de grootte van het originele doek kunnen zijn (1 op 1,2 meter), een andere piste zegt dat de kunstenaar de identiteit van zijn model door de ingreep geheim wou houden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zit meer in een droom dan je denkt


Er zit meer in een droom dan je denkt



http://img191.imageshack.us/img191/466/slapen1ml.jpg


Iedereen slaapt en iedereen droomt. Maar niet iedereen kan zich 's morgens herinneren waarover die blije, angstaanjagende of passionele dromen ook alweer gingen. Voor wie het wél kan en de innerlijke mens een eeuwige zoektocht blijkt is er nu een handig hebbeding, in boekvorm dan.


De Britse psycholoog Ian Wallace specialiseert zich in de analyse van dromen. Met het boek 'The top 100 dreams' bundelde hij de meest voorkomende droomonderwerpen. Wie zich zijn dromen kan herinneren - en dat is niet iedereen gegeven - vindt in het naslagwerk de bijbehorende verklaringen.


Het hoe en waarom van dromen houdt de mens al eeuwenlang bezig. Het stond al in de Bijbel beschreven en ook Sigmund Freud, de meester van de psychoanalyse, zag in dromen meer dan willekeurige afdwalingen van het brein. Maar voor definitieve antwoorden is de wereld nog niet klaar: het blijft voorlopig bij verschillende theorieën en eventuele verklaringen.


Zo analyseert Ian Wallace een wilde achtervolging als een probleem dat je negeert en dringend moet aanpakken. Tanden die zonder reden uitvallen staan voor twijfel en een gebrek aan zelfvertrouwen. Wie hoognodig moet en geen nachtelijk toilet kan vinden maakt zich te veel zorgen om anderen en te weinig om zichzelf. Wie in zijn dromen onvoorbereid een examen moet afleggen is te streng voor zichzelf, zegt Wallace. En wie zich vaak poedelnaakt in het midden van een mensenmassa bevindt - en in het dagelijkse leven weinig voor nudisme voelt - is kwetsbaar.


En zo heeft de Britse psycholoog voor zowat elk terugkerend thema een concrete uitleg klaar. Wie droomt dat hij kan vliegen moet een of ander juk van zich afwerpen en wie valt heeft dringend nood aan ontspanning.


Zelfs nachtmerries blijken overigens een functie te hebben. Het zijn dromen met een hoge emotionele intensiteit, aldus Wallace, waarmee je onderbewuste onderwerpen aanhaalt die je in realiteit niet aanpakt.


Wie zijn innerlijke ziel wil ontdekken en een gezondheidskuur kan gebruiken, houdt overigens best een droomdagboek (of spreken we in dit geval beter van een 'nachtboek'?) bij. In combinatie met een naslagwerk als dat van Ian Wallace zouden patronen duidelijk moeten worden, reeksen van onderwerpen die steeds terugkeren. Het dagboek moet je helpen om die patronen te ontdekken en je onderbewuste eens grondig aan te pakken.



» Reageer (0)
09-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehandicapt biggetje leert met rolstoel lopen

Gehandicapt biggetje leert met rolstoel lopen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Maak kennis met Chris P. Bacon, een biggetje dat op 13 januari ter wereld kwam. Door een aangeboren ziekte kan het arme beestje de achterpoten niet gebruiken. Dankzij een soort rolstoel kan hij nu toch met volle teugen van het leven genieten.

"Het baasje -een vrouw uit Florida- zag eigenlijk geen andere uitweg meer dan euthanasie", aldus dierenarts Len Lucero. "Ze vroeg zich vooral af of zijn leven nog wel de moeite waard zou zijn. Ik stelde haar verschillende mogelijkheden voor, waaronder de optie dat ik vanaf nu voor hem zou zorgen. Zo gezegd, zo gedaan: toen ik ermee thuiskwam, was mijn gezin door het dolle heen. We zijn de hele nacht met hem blijven spelen."

Toen de rest ging slapen, kwam Lucero met een creatieve oplossing voor de dag. "Ik vroeg mij af ik met de K'nex (Lego-achtig speelgoed; nvdr) van mijn zoon iets kon maken waarmee hij kon rondlopen. In het begin wilde hij er niet te veel van weten. Hij kalmeerde echter snel, waardoor ik dat schattige tafereel kon beginnen filmen."

"Hopelijk is broer niet beledigd"
Chris P. Bacon kan qua bekendheid nog niet wedijveren met Miss Piggy en Babe, maar intussen hebben toch al ruim 200.000 mensen het filmpje bekeken. "We gaan viraal, had ik tegen mijn familie gezegd toen we tien views hadden. Plots waren het er echter duizend en toen ik de dag erna wakker werd 4.000."

Walkin' Wheels, een organisatie die zich inzet voor gehandicapte huisdieren, bleef niet achter en deed een aangepaste rolstoel cadeau. "Hij zit in de overgangsfase nu", aldus Lucero. "Te groot voor de K'nex, te klein voor het nieuwe exemplaar. Als hij daar in kan, zal het pas echt geweldig zijn."

Rest er nog het mysterie van die gekke naam... "Chris P. Bacon is een personage uit het videospel Banjo-Tooie, echt grappig vond ik dat. Maar mijn broer heet ook Chris, ik hoop maar dat hij zich niet beledigd voelt."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Afscheid van schilder Raveel in Machelen-aan-de-Leie


Afscheid van schilder Raveel in Machelen-aan-de-Leie


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/0/9/20130209121102/media_xll_5542119.jpg
Kunstschilder Roger Raveel overleed op 30 januari op 91-jarige leeftijd.


In Machelen-aan-de-Leie, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Zulte, heeft de begrafenisplechtigheid plaatsgevonden voor Roger Raveel. De parochiekerk zat afgeladen vol en ook de politieke en culturele wereld bracht een laatste groet aan de op 30 januari overleden kunstschilder.

Raveel, een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars, overleed op 30 januari op 91-jarige leeftijd in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze.

In de parochiekerk St.-Michiel, Cornelius en Ghislenus werd vanmorgen afscheid genomen. De 370 zitplaatsen in de kerk waren al een half uur voor de start van de plechtigheid ingenomen, waarna alleen nog genodigden binnen mochten. Onder meer Vlaams minister-president Kris Peeters, Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, kunstkenner Jan Hoet, kunstenaar Arne Quinze en filosoof Etienne Vermeersch woonden de dienst bij. (br.hln - foto belga)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noodtoestand in Guatemala om koffieschimmel


Noodtoestand in Guatemala om koffieschimmel


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/12/10/20130209014025/media_xll_5541655.jpg


Vanwege een grote uitbraak van koffieschimmel heeft de regering van Guatemala, de grootste economie van Centraal-Amerika en een belangrijke koffieproducent, de noodtoestand uitgeroepen.

President Otto Pérez Molina laat op de website van de regering weten 40 miljoen quetzal (ongeveer 3,8 miljoen euro) vrij te maken voor de aankoop van pesticide. Ook kleine koffieboeren krijgen financiële steun. Zij vertegenwoordigen 55 procent van het aantal koffieverbouwers in het land.

De president is bang dat veel boeren hun baan en inkomsten kwijtraken. De zogeheten roestschimmel zal 15 procent van de oogst in 2012-2013 verwoesten, verwacht de Guatemalteekse koffiesector. Volgend seizoen zou maar liefst 40 procent van de oogst verloren kunnen gaan.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een glanzende huid dankzij je kat? Het kan met dit recept

Een glanzende huid dankzij je kat? Het kan met dit recept

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Op zoek naar een goedkoop middeltje om een zachte, glanzende huid te krijgen? Haal dan zo gauw je kan een kat in huis. Maar nog belangrijker: vergeet zeker geen zak korrels voor de kattenbak mee te brengen. Indien je deze mengt met wat water en Aloe Vera bekom je immers een goedkoop maar zeer effectief gezichtsmasker dat je poriën reinigt, je beschermt tegen acne én je een zalig zacht velletje bezorgt.

Het was de 25-jarige Michelle Phan, die eerder al voor grote cosmeticamerken als Lancome verschillende make-up tutorials op het internet postte, die het bijzondere mengsel bedacht. In een filmpje dat de jonge vrouw zelf op het internet plaatste, legt ze uit hoe iedereen het nieuwe wondermiddel gemakkelijk kan bereiden. Het enige wat je in huis moet halen is een kluts water (mag ook uit de kraan), wat Aloe Vera en een zak grijze korrels voor de kattenbak op basis van bentoniet, een product dat ook aanwezig is in de commerciële reinigingsmaskers.

Eens je je boodschappen hebt gedaan, kan het echte werk beginnen:

1. Open je nieuwe zak kattenbakkorrels en schep er twee theelepels uit die je in een apart kommetje doet. Indien je de zak enkel gebruikt om beautymaskers te maken, kom je er makkelijk een jaar mee toe, aldus Michelle.
2. Giet een kluts water uit over de korrels en voeg ook wat Aloe Vera toe.
3. Meng alle producten goed door elkaar tot je een egaal mengsel bekomt
4. Zodra alle ingrediënten bij elkaar zijn, stop je het mengsel twintig seconden in de microgolfoven. De bedoeling is dat het warm is, maar niet heet, zo zal het de poriën sneller reinigen.
5. Eens de smurrie aan alle eisen voldoet, kan je het op je gezicht smeren, met de "less is more"-gedachte in je achterhoofd. Hoe dunner de laag, hoe beter. Om irritaties te vermijden, moet je wel opletten dat je niet te kort bij je ogen smeert.
6. Laat het masker een kwartiertje intrekken in je gezicht. Na vijf minuten word je kleine tintelingen gewaar in je gezicht, maar dat is normaal. Wie tijdens deze intrekfase niet zou weten wat te doen: je kat zit ongetwijfeld op je aandacht te wachten.
7. Als de vijftien minuten om zijn, was je de smurrie van je gezicht met warm water.
8. Wrijf eens over je gezicht en geniet van je glanzend zachte velletje. Maar opgelet, niet schrikken als meneer of mevrouw de poes je plots jaloerse blikken toewerpt...

"Je gezicht voelt lekker fris aan en je huid extreem zacht. Zo zie je maar, de beste producten komen soms uit de meest onverwachte hoeken", besluit Michelle. Haar filmpje werd intussen al meer dan 700.000 keer bekeken.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste seksonderzoek ooit: we doen het 5 keer per maand


Grootste seksonderzoek ooit: we doen het 5 keer per maand


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/16/4/20130208084725/media_xll_5539024.jpg


We hebben gemiddeld vijf keer per maand seks. Dat blijkt uit het Sexpert-onderzoek, het grootste onderzoek over seks in Vlaanderen ooit. Daarvoor werden 1.800 mensen tussen veertien en 80 jaar oud persoonlijk ondervraagd. Uit de studie blijkt bovendien dat het nogal meevalt met de leeftijd waarop jongeren seksuele betrekkingen hebben. Onthutsend zijn dan weer de cijfers over (poging tot) verkrachting.

Uit het onderzoek - dat een van de weinige echt representatieve studies is over seks in Vlaanderen - blijkt dat we over het algemeen best tevreden zijn over ons seksleven. Toch gaan heel wat Vlamingen wel eens vreemd: zo'n 26% van de mannen tegenover 21% van de vrouwen.

Daarnaast blijkt dat jongeren niet zoveel eerder beginnen met seks dan vroeger. Van alle jongens en meisjes onder de 25 jaar had de overgrote meerderheid voor het eerst seks tussen 15 en 18 jaar: 71,4 procent begint er in die tijdspanne van vier jaar aan. Slechts elf procent was ouder dan 18 jaar bij zijn of haar eerste keer. Er is ook een groep van 13,5 procent die maar 14 jaar oud was. Jongens van deze generatie zijn gemiddeld 17 jaar, meisjes 16 jaar.

Niet spectaculair jonger
Bij de oudere leeftijdsgroepen had een kwart zijn of haar eerste keer pas veel later, tussen 21 en 23 jaar. Voor de gemiddelde Vlaming is de leeftijd bij de eerste keer dus wel gedaald, maar niet zo spectaculair als vaak wordt gedacht: van 20 jaar voor de 65-plussers naar 17 jaar voor de huidige generatie jongeren. De onderzoekers menen dat die 'dalende trend' de jongste tien, twintig jaar tot stilstand is gekomen, zoals in andere Europese landen.

"Jongeren beginnen er dus vroeger aan, maar ze doorlopen wel een normaal traject", zegt Alexis Dewaele, coördinator van het onderzoek, in 'De Ochtend' op Radio 1. "Zo zien we dat de tijd tussen de eerste tongkus en het eerste 'volledige' seksueel contact over alle leeftijdsgroepen heen gemiddeld 2,7 jaar bedraagt."

We doen het (redelijk) veilig
Bovendien blijkt de Vlaming ook relatief veilig te vrijen. Gemiddeld hebben we zo'n 18 procent onbeschermde contacten, ook al ligt dat percentage iets hoger bij jongeren.

Veel schokkender zijn de cijfers over grensoverschrijdend gedrag - dat volledig in kaart werd gebracht, gaande van ongewenste pogingen en aanrakingen tot verkrachting of poging tot verkrachting. "Vrouwen rapporteren dubbel zoveel gevallen als mannen", vertelt Dewaele. "Twintig tegenover tien procent. Daarbij zijn de ongewenste opmerkingen niét meegeteld, het gaat hier over de ernstige vormen. 1 op 10 vrouwen rapporteert een verkrachting, of een poging daartoe."

Onthutsende cijfers, dat vindt ook Alexis Dewaele. "Opnieuw is dit cijfer vergelijkbaar met wat we in de ons omringende landen vaststellen", zegt hij. "Maar het blijft inderdaad onrustwekkend."

Het Sexpert-onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Gent, het Universitair Ziekenhuis van Gent, de KU Leuven en Sensoa, in opdracht van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dave Mason - World in Changes


Dave Mason - World in Changes

Klik op de foto om hem te beluisteren






David Thomas Mason (10 mei 1944) is een Engelse muzikant, singer-songwriter en gitarist uit Worcester. Hij begon zijn professionele carrière in de muziek met de band Traffic. Hij heeft gespeeld met veel beroemde muzikanten, zoals Jimi Hendrix, Fleetwood Mac, Eric Clapton, George Harrison en Mama Cass (van The Mamas & The Papas). Zijn bekendste nummer is "Feelin' Alright?", dat hij in 1968 met Traffic opnam. Het nummer werd in 1969 succesvol gecoverd door Joe Cocker. Mason schreef ook het nummer "Hole in My Shoe", een psychedelische satire. In 1977 scoorde Mason solo een hit met het nummer "We Just Disagree", dat geschreven werd door Jim Krueger.

Mason was mede-oprichter van de band Traffic. Na de opname van het debuutalbum, Mr. Fantasy (1967), verliet hij de groep. Hij hielp nog wel mee met het volgende album, Traffic (1968). Na dit album hield de band het voor gezien. Toen in 1971 Traffic weer bij elkaar kwam en begon met toeren, speelde Mason bij een paar concerten ook mee.

Mason onderhield een vriendschap met de beroemde gitarist Jimi Hendrix. Op het album Electric Ladyland speelde hij akoestisch gitaar met het door Bob Dylan geschreven "All Along the Watchtower". Later nam hij een eigen versie van het nummer op, dat op het album Dave Mason (1974) terechtkwam.

Nadat Mason de productie van het debuutalbum van de Engelse band Family, Music in a Doll's House (1968), had verzorgd, verscheen deze band op zijn eerste solo-single, "Little Woman".

In de jaren negentig speelde Mason een korte periode mee met Fleetwood Mac. Resultaat van deze samenwerking is het album Time (1995).

Sinds 2002 treedt Mason op met zijn eigen band, The Dave Mason Band. In 2008 verscheen zijn meest recente album, 26 Letters - 12 Notes.



» Reageer (0)
08-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wat je eet is gelinkt aan hoelang je slaapt

Wat je eet is gelinkt aan hoelang je slaapt


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/4/3/20130208111556/media_xll_5539488.jpg


 Je voeding is niet alleen bepalend voor je gewicht en je algemene gezondheid, maar zou ook een invloed kunnen hebben op je nachtrust. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

"We weten dat mensen die 7 à 8 uur slapenp per nacht meestal een betere algemene gezondheid en welzijn hebben. Daarom stelden we ons de vraag: zijn er verschillen in voeding bij mensen die een normaal slaappatroon hebben of korter of langer slapen?", legde onderzoeksleider Michael A Grandner uit.

Voeding & slaap
Samen met zijn team van de University of Pennsylvania onderzocht hij het dagelijkse opgenomen calorieën en voedingsmiddelen (zelfs tot een glas water toe) van proefpersonen die tussen 2007 en 2009 deelnamen aan een nationale gezondheidsenquête.

Ze verzamelden ook informatie over hoe lang deze mensen sliepen, met vier verschillende categorieën. Zo waren er de 'zeer korte' slapers (minder dan 5 uur per nacht), de 'korte' slapers (5 tot 6 uur), de 'normale' slapers (7 tot 8 uur) en de 'lange' slapers (9 uur of meer per nacht).

Aantal en soort calorieën
Op die manier konden de wetenschappers een link blootleggen tussen het aantal opgenomen calorieën en de duur van de slaap. Degene die het meest aten, hadden het meest kans om in de categorie van de 'korte' slapers te zitten. Verrassend was wel dat de 'normale' slapers het tweede meest calorieën opnamen, gevolgd door de 'zeer korte' en de 'lange' slapers.

Daarnaast troffen de onderzoekers ook verschillende linken aan tussen de slaapduur en het soort voedingsstoffen dat de proefpersonen aten. Zeer korte slapers consumeerden bijvoorbeeld minder leidingwater, koolhydraten en een bestanddeel dat gevonden wordt in rode en oranje voedingsmiddelen. De lange slapers consumeerden dan weer minder choline (gevonden in eieren en sommige vleessoorten) en een bestanddeel dat in thee en chocolade gevonden wordt, maar meer alcohol.

In het algemeen besloten de wetenschappers dat de zeer korte, korte en lange slapers een minder gevarieerd dieet hadden dan de normale slapers.

Invloed?
De vraag blijft wel of eetgewoonten inderdaad een invloed kunnen hebben op de slaap, aangezien de studie enkel een link tussen de twee blootlegde. Zo bleek dus niet dat bepaalde producten zorgen voor een korte slaap, of omgekeerd: dat een korte slaap ons doet grijpen naar bepaalde voeding.

"Dit is een belangrijke vraag voor verder onderzoek, aangezien we weten dat een korte nachtrust geassocieerd kan worden met gewichtstoename en obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten", aldus dr. Grandner.

"Op dezelfde manier weten we ook dat mensen die te lang slapen last kunnen krijgen gezondheidsproblemen. Als we dus de ideale mix van voedingsstoffen en calorieën kunnen vinden die leiden tot een gezonde slaap, hebben we een goede motor in de strijd tegen deze ziektes", besluit de onderzoeksleider.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in 'Appetite'.  (br.hln)



» Reageer (0)
07-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als kat en egel elkaar ontmoeten...

Als kat en egel elkaar ontmoeten...

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Katten mogen dan wel de reputatie hebben om niet de beste maatjes te zijn van hun vierpotige hondencollega's, met egels lijken ze perfect op te schieten. Dit bewijst katje Loki die in dit schattige filmpje vriendjes probeert te worden met de 'stoere' egel Harley.

Terwijl Loki eerst een beetje verbaasd opkijkt naar het bolletje stekels dat op enkele meters van haar verwijderd op de grond ligt, raapt ze gauw al haar moed bij elkaar om toenadering te zoeken tot egel Harley.

Met succes. Want ook Harley lijkt geïnteresseerd te zijn. Terwijl Loki de poes vlak voor zijn bakje met water staat, kruipt de stoere egel naar boven tot de schattige snoetjes van de twee dappere dieren elkaar raken. Een fractie later duiken ze echter alweer weg.

Laat Loki en Harley je hart verwarmen met hun liefdevolle filmpje terwijl de temperaturen buiten weer rond het vriespunt schommelen... (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom vinden we het zo moeilijk om 'sorry' te zeggen


Daarom vinden we het zo moeilijk om 'sorry' te zeggen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/14/0/20130206152355/media_xll_5535435.jpg


Hoewel 'sorry' maar vijf letters en twee lettergrepen telt, is het toch het woord dat we het moeilijkst over onze lippen krijgen. Sterker nog, wie het minst vaak 'sorry' zegt, voelt zich machtiger en heeft een grotere eigenwaarde, zo blijkt uit een Australisch onderzoek.

Onderzoeksverantwoordelijke dokter Tyler Okimoto van de Universiteit van Queensland Business School wilde te weten komen hoe het kwam dat mensen zo vaak weigeren om 'sorry' te zeggen terwijl het toch een eenvoudige en goedkope manier is om de schuld van iets wat je fout deed van je af te schudden. Daarom vroeg hij 228 volwassenen tussen 18 en 77 jaar om na te denken over een persoonlijke gebeurtenis waarbij ze een medemens overstuur hadden gebracht en zich hiervoor verontschuldigd hadden. Een andere groep moest nadenken over een situatie waarin ze iemand hadden kwaad gemaakt en weigerden zich te verontschuldigen, terwijl een derde groep tot slot werd gevraagd naar een moment waarop ze iemand overstuur hadden gebracht zonder hiervoor 'sorry' te zeggen, noch dit te weigeren.

Wat bleek? De deelnemers die geweigerd hadden om zich te verontschuldigen voor hun fouten, voelden zich achteraf machtiger. Ook hun zelfrespect was aanzienlijk groter dan bij de personen die wel braafjes 'sorry' gezegd hadden.

Deze bevindingen bleken ook eerder al eens uit een ander experiment bij 219 personen tussen 18 en 71 jaar. Daarbij moest de eerste groep een mail sturen waarin ze hun verontschuldigingen aanboden om iets dat ze fout hadden gedaan, terwijl een tweede groep een mail moest opstellen waarin ze weigerden 'sorry' te zeggen. De laatste groep moest nadenken over iets dat ze in het verleden hadden mispeuterd zonder dat ze iets hadden geschreven om hun spijt te betuigen.

Opnieuw schatten de personen die zich niet verontschuldig hadden hun zelfwaarde hoger in. Diegenen die wel een mailtje hadden gestuurd, voelden zich daarentegen minachtender ten opzichte van de eerste groep. "De resultaten van dit onderzoek vormen belangrijk bewijs om te stellen dat personen die weigeren 'sorry' te zeggen tegen hun slachtoffers voor hun fouten hier een positief psychologisch effect van ondervinden", zo schrijven dokter Okimoto en zijn collega's.

En zo ziet het ernaar uit dat Elton John toch gelijk krijgt met zijn song uit 1976: 'Sorry seems to be the hardest word'.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie adopteert Tonik, de poedel met het 'menselijk' gezicht?


Wie adopteert Tonik, de poedel met het 'menselijk' gezicht?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/16/8/20130207191015/media_xll_5538548.jpg


Het hondje in de foto hierboven maakt dankzij zijn looks grote sier op het internet momenteel. Als de hond met het 'menselijk' gezicht gaat hij tegenwoordig door het leven. Bovendien zit er ook een verhaal achter de, toegegeven, schattige viervoeter. Tonik, zoals deze kruising tussen een poedel en Shih Tzu is genoemd, wacht er immers op om geadopteerd te worden. We hebben zo'n idee dat dit niet lang zal duren. Tonik is recent gered uit een zogenaamde 'kill shelter' in Kentucky, een verblijfplaats waar hij een gewisse dood zou sterven. Momenteel bevindt hij zich in veiligere oorden: in het 'Homeward Bound Animal Welfare Group' in Mishawaka, Indiana. Dat is een soort van toevluchtsoord voor dieren. Voor de geïnteresseerden: Tonik moet 250 Amerikaanse dollar (186 euro) kosten en is ook op te pikken in Mishawaka, aangezien de 'Animal Welfare Group' de dieren zelf niet mag verschepen. Meer foto's van Tonik vind je op de website van professionele fotograaf Renny Mills. (br.hln)




» Reageer (0)
06-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Boter inruilen voor margarine: toch geen goed idee?

Boter inruilen voor margarine: toch geen goed idee?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/13/4/1/20130206090147/media_xll_5534371.jpg


Het eten van margarine in plaats van boter zou dan toch niet zo gezond zijn. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers. De voorbije 50 jaar werden we aangeraden om onze opname van verzadigde dierlijke vetten te verminderen en meer onverzadigde plantaardige vetten te eten, zoals in margarine. Maar dat advies wordt nu weerlegd, want die laatste vetten zouden het risicio op een hartaanval verdubbelen.

Dat was de conclusie na een nieuwe analyse van een studie die uitgevoerd werd tussen 1966 en 1973 in Sydney. Daarbij werden 458 mannen tussen 30 en 59 jaar gevolgd die in het recente verleden een hartaanval kregen of last hadden van angina pectoris (een drukkende pijn in het midden van de borst).

Linolzuur
Er werd gekozen voor deze oude studie, omdat dat de enige was die enkel de impact van een consumptie van omega 6 meervoudig onverzadigde vetten (of linolzuur) bekeek. Dat wordt gevonden in plantaardige oliën, zoals maïs-, zonnebloem-, saffloer- en soja-olie en margarine die daarvan gemaakt wordt.

De helft van de proefpersonen kreeg het advies om hun dierlijke vettenconsumptie te beperken en te vervangen door saffloerolie en saffloeroliemargarine. Maar de resultaten toonden dat het net deze mannen waren die dubbel zoveel kans hadden om vroegtijdig te sterven, ook aan een hartziekte.

De verklaring daarvoor is simpel: eens die oliën in het lichaam komen, worden ze omgezet naar arachidonzuur. Dat kan zorgen voor het vrijkomen van chemicaliën die leiden tot ontstekingen, een belangrijke oorzaak van chronische ziektes, inclusief hartaandoeningen. "Onze bevindingen hebben belangrijke gevolgen voor de wereldwijde dieetaanbevelingen", vinden de onderzoekers van het National Institute of Health in de Verenigde Staten.

Kritiek
Maar andere wetenschappers zijn het daar helemaal niet mee eens. Zij vinden dat er niet genoeg bewijs is voor de aanpassing van onze diëten.

"De studie heeft weinig relevantie voor de diëten van vandaag én er zijn recentere studies die de resultaten weerleggen", weet professor Tom Sanders van King's College London. "Er is dan ook niet genoeg bewijs om onze huidige aanbevelingen aan te passen", bevestigt professor Brian Ratcliffe van de Aberdeen University.

"Het vervangen van verzadigde vetten voor onverzadigde alternatieven is een bekende aanbeveling voor een gezond hart, die gebaseerd is op heel wat grote en diepgaande studies", weet diëtiste Victoria Taylor van de British Heart Foundation. "Maar het is wel zo dat deze studie ons aanmoedigt om verder onderzoek te doen naar de effecten van vetten op hartziektes."

Van plantaardige oliën en margarine wordt verondersteld dat ze de cholesterol en bloeddruk verlagen, het gewichtsverlies verhogen en de algemene gezondheid verbeteren. Helaas zijn ze ook de meest chemisch aangepaste voedingsmiddelen in onze diëten, waardoor critici vinden dat ze niet als 'gezond' gepromoot mogen worden.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan opent tentoonstelling van zijn schilderijen in Milaan

Bob Dylan opent tentoonstelling van zijn schilderijen in Milaan


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/5/9/20130206211031/media_xll_5536344.jpg


De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan heeft deze week een van zijn minder gekende talenten onthuld door in Milaan een tentoonstelling te openen van zijn schilderijen over New Orleans. Hij maakte de doeken tussen 2008 en 2011.

De reeks schilderijen zijn een soort film noir over de stad in Louisiana, zoals ze was in de jaren veertig en vijftig, met bijvoorbeeld een doek waarop een vrouw staat afgebeeld die probeert twee vechtende zware jongens in lange jassen uit elkaar te halen. Bob Dylan begon te schilderen op het hoogtepunt van zijn muziekcarrière, in de jaren zestig, maar keerde pas de afgelopen jaren naar de schildersezel terug, met drie exposities sinds 1994.

De 71-jarige artiest, wiens werken in verschillende kunstgalerijen worden tentoongesteld, is persoonlijk naar de vernissage van zijn expositie gekomen. "Elk werk is een fragment van een groter verhaal en elk beeld bevindt zich halfweg tussen droom en herinnering", verklaarde hij in het stadhuis van Milaan, dat de tentoonstelling organiseert.

De schilderijen zijn gemaakt vanaf foto's "en maken een vreemde sfeer van spanning vrij" met hun verhalen over "liefde en geweld". De expositie van 23 doeken in het Palazzo Reale, het vroegere stadhuis van Milaan, is gratis en is open voor het publiek tot 10 maart.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Grieken vertrappelen elkaar voor gratis groenten en fruit

Grieken vertrappelen elkaar voor gratis groenten en fruit


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/16/13/20130206172641/media_xll_5535913.jpg


Griekse boeren deelden vandaag gratis groenten en fruit uit aan door de crisis getroffen landgenoten. Voor het ministerie van Landbouw in Athene betoogden de boeren tegen hoge productiekosten. Daarbij raakte een man gewond nadat hij door de meute werd vertrappeld. Intussen willen de Griekse autoriteiten stakende zeelieden gedwongen mobiliseren. Ze dreigen met celstraffen voor werknemers van ferrydiensten indien ze doorgaan met hun staking die nu al zes dagen het transport naar de eilanden lamlegt.

De toeloop op de gratis groenten en fruit is een aanwijzing van de wanhoop waarin de economische crisis de Grieken heeft gestort.

Op de Griekse televisie waren beelden te zien van mensen die zich verdringen om zakken met tomaten en prei te pakken te krijgen die van vrachtwagens in de menigte werden gegooid. Aanvankelijk werden de groenten en fruit op tafels uitgestald, maar eens die waren uitgedeeld, bestormde de menigte de vrachtwagens. Op twee uur tijd werd meer dan 55 ton voedsel uitgedeeld.

"Die beelden maken me boos. Boos omdat een trots volk geen voedsel heeft, zich niet kan verwarmen, de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen", reageerde Kostas Barkas, parlementslid voor het linkse Syriza.

De Grieken hebben hun levensstandaard zien slinken sinds hun land voor het zesde jaar op rij in een recessie verkeert en de werkeloosheid recordhoogten bereikt. Lonen en pensioenen daalden drastisch op aangeven van de Europese Unie en het IMF, dat dergelijke besparingen als enige manier ziet om een bankroet te vermijden.

Mobilisatie van stakende ferrydiensten
Werknemers van de Griekse ferrydiensten legden het werk zes dagen geleden neer. De overheid wil hen terug aan het werk dwingen, de minister van Scheepvaart dreigt met celstraffen van drie maanden tot vijf jaar voor wie het werk niet hervat.

Zeelui die de ferrydiensten naar de talrijke Griekse eilanden verzorgen eisen hun achterstallig loon van meer dan zes maanden en collectieve arbeidsovereenkomsten.

De staking begint een zware impact te krijgen op de eilandbewoners. De kamer van koophandel van de Cycladen, een eilandengroep in de Egeïsche Zee, rapporteerde goederentekorten en waarschuwt dat zwaar zieken niet verzorgd worden en lijken niet naar begraafplaatsen kunnen getransporteerd worden.

De civiele mobilisatie waarmee de minister van Scheepvaart nu dreigt, werd enkele maanden geleden uitgevaardigd naar aanleiding van een staking van het metropersoneel in Athene. (br.hln)



» Reageer (0)
05-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I Blame Coco - Selfmachine

I Blame Coco - Selfmachine

Klik op de foto om ze te beluisteren






I blame coco ( Eliot Sumner ) is een Engelse  muzikante . Zij heeft ook gewerkt als model en actrice . Zij is de dochter van Sting en actrice Trudie Styler .
In twee jaar tijd heeft Coco gezocht naar een eigen geluid en schreef ze verschillende nummers. Inmiddels heeft ze in Groot-Brittanie drie diverse singles uitgebracht. 'Single Selfmachine' is een aardig disco popliedje.



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!