Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




08-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.000 meisjes in België lopen gevaar op besnijdenis

2.000 meisjes in België lopen gevaar op besnijdenis


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/7/10/20130408070738/media_xll_5711905.jpg
Voorbeeld van een gruwelijke genitale verminking van een Indonesisch meisje.


Er zijn in België naar schatting 2.000 meisjes die het risico lopen genitaal verminkt te worden. De meeste van hen wonen in Brussel, maar ook in Antwerpen lopen honderden meisjes gevaar om besneden te worden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De hulporganisatie GAMS gaat zich nu sterker concentreren op de aanpak van de problematiek in Vlaanderen.

Het aantal vrouwen in ons land dat besneden is, is de afgelopen tien jaar volgens schattingen verdrievoudigd: zowat 6.000. Het gaat niet alleen om vrouwen die in hun land van herkomst genitaal verminkt werden en daarna in ons land terechtkwamen, maar ook om vrouwen en meisjes die in België geboren zijn. Vaak laten hun ouders hen tijdens vakanties in hun land van origine besnijden. Maar er vinden ook clandestiene verminkingen in ons land plaats.

Nochtans zijn vrouwenbesnijdenissen in ons land verboden. Er staan gevangenisstraffen tot zeven jaar op. (br.hln - foto afp)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Pasgeboren neushoorn vecht voor leven nadat stropers moeder ombrachten

Pasgeboren neushoorn vecht voor leven nadat stropers moeder ombrachten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/15/5/20130408120938/media_xll_5712950.jpg


Een twee weken oude neushoorn in India vecht voor zijn leven, nadat stropers de moeder van het dier om het leven brachten. De kleine neushoorn wordt geholpen door dierenbeschermers, meldt WWF.

De dood van de moeder is het zoveelste incident in de Indiase provincie Assam. Daar zijn dit jaar al zestien neushoorns gedood. De stropers schoten het dier neer en zaagden nadien de hoorn af. Toen het karkas gevonden was, begon de zoektocht naar het pasgeboren kind. Zonder moedermelk zou de neushoorn immers niet lang overleven. Het geschokte en uitgedroogde dier werd uiteindelijk gevonden en gevangen om door dierenartsen op een veilige plaats te worden verzorgd.

De jonge neushoorn stelt het inmiddels al beter, maar het is nog niet zeker of het dier zonder moeder zal overleven. Gedurende hun eerste levensjaren zijn neushoorns erg afhankelijk van hun moeder. Daarom zal een speciale, afgesloten afdeling gemaakt worden, waarin het dier met de hulp van experts zal opgroeien. Het is niet onmogelijk om neushoorns in het wild te introduceren, maar het is wel een uitdaging.


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/9/1/20130408121107/media_l_5712961.jpg


De Indiase deelstaat Assam is het jaar met een spijtig record begonnen. Dit jaar vielen al zestien neushoorns vielen ten prooi aan stropers. De overlevingskansen van het kleintje zijn volgens WWF klein. Op de CITES-top in Bangkok is vorige maand afgesproken dat de lidstaten veel nauwer moeten samenwerken om de vraag naar neushoorns in landen als Vietnam te stoppen. Vooral op Aziatische markten is de hoorn van de dieren erg in trek.

In Nepal, een buurland van India, gaat het gelukkig een stuk beter met de Indische neushoorn. Hun aantal is in het reservaat Chitwan zelfs zo toegenomen dat de overheid een deel van de populatie naar een ander reservaat heeft gebracht. Sommige deskundigen vrezen dat stropers vanuit Nepal naar India zijn uitgeweken, omdat neushoorns daar door de overheid minder effectief worden beschermd.  (br.hln - foto WWF)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burger mag mee wetten afschaffen

Burger mag mee wetten afschaffen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/13/7/8/20130408043631/media_xll_5711888.jpg


Voor eind april opent de parlementaire commissie Wetsevaluatie een website waarop burgers mogen signaleren welke wetten afgeschaft mogen of moeten worden. Dat schrijven de Coreliokranten.

Het bicameraal comité Wetsevaluatie moet verouderde en overbodige wetten afschaffen. Het comité wordt vandaag vooral gevoed door het Grondwettelijk Hof en het College van Procureurs-generaal. Eind deze maand verandert dat: dan opent het comité een website en mogen burgers melden welke wetten volgens hen geschrapt mogen worden.

Els Van Hoof (CD&V), opnieuw senator na het ontslag van Rik Torfs, wil intussen "kampioen wetten afschaffen" worden. "Ik heb een rist wetsvoorstellen in mijn hoofd maar die raken toch niet meer goedgekeurd. Ik kan me het meest verdienstelijk maken door overbodige en slechte wetten af te schaffen." (br.hln)


Het parlementscomité opent zijn website eind april: www.comitewetsevaluatie.be.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleindochter Appermont heet ook Luc

'Kleindochter' Appermont heet ook Luc


http://oi50.tinypic.com/2nhq3pl.jpg


Uit het Eén-programma 'De Neus van Pinokkio' blijkt dat Luc Appermont een 'kleindochter' heeft. Het Filipijnse meisje Cherry, dat al jaren ondersteund wordt door Appermont, blijkt acht maanden geleden bevallen te zijn van een dochtertje.

De presentator werd samengebracht met het meisje en diens dochter. "Ik was compleet verbouwereerd, in tranen ook", zegt Appermont. "De eerste seconden wist ik echt niet wat er gebeurde."

Cherry kon dankzij de financiële steun van "papa Luc" onderwijzeres worden. "Hij heeft mij een toekomst gegeven. Mijn dochtertje mo"st dan ook Luc noemen, ook al is het een jongensnaam", aldus Cherry.

Appermont houdt er alvast de belofte op na om om de twee jaar naar het Filipijnse Manila af te reizen om zijn 'kleindochter' te bezoeken.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boney M - Ma Baker

Boney M - Ma Baker

Klik op de foto om ze te beluisteren





Boney M is een discogroep, die bijzonder succesvol was in de jaren zeventig.


De groep werd gecreëerd door producer Frank Farian in 1975 en bestond uit vier West-Indische artiesten uit Engeland, Duitsland en Nederland: zangeressen Marcia Barrett en Liz Mitchell, model Maizie Williams en dj Bobby Farrell. Boney M is bekend van de mix van blanke en zwarte muziek; de producer Farian is blank en de zangers zijn zwart. Daarbij hebben veel nummers een zwarte (emancipatoire) achtergrond, zoals No more chain gang van het album Oceans Of Fantasy.

De eerste single die Farian onder de naam Boney M uitbracht, was Baby do you wanna bump? in 1975. De schaarse teksten in dit lied werden door hemzelf ingezongen. Het nummer werd een hit en Farian besloot een team van dansers en zangers aan te trekken.

De groep heeft vele wisselingen van leden gehad (Maizie Williams was het enige originele lid dat overbleef). Een van de leden, Claudia Barry, was niet tevreden met het enkel playbacken van Farians nummers en verliet de groep per direct in februari 1976, een paar dagen voor de groep een concert zou geven op een lokaal televisiestation in Saarbrücken. Op aanraden van Marcia Barrett werd Liz Mitchell, een voormalig lid van de Les Humphries Singers en op dat moment werkloos zangeres, als tijdelijke vervangster aangenomen. Farian was onder de indruk van haar optreden, en dus werkte zij ook mee aan de opname van Boney M's eerste lp, Take The Heat Off Me.

Farian had eerder al nummers opgenomen met Marcia Barrett, de andere zangeres van de groep. Een aantal nummers, Lovin' or leavin' en Daddy Cool stonden ook op de Take The Heat Off Me-lp. De reacties op het album waren lauw. Toch bleef de groep intensief optreden in disco's, clubs en zelfs op jaarmarkten om een reputatie op te bouwen. De lp Take The Heat Off Me ging toch beter verkopen en behaalde een 8ste plaats in de albumlijst. In o.a. Duitsland kwam de lp op nummer 1. De grote doorbraak van de groep kwam in de zomer van 1976, toen muziek- en televisieproducer Michael "Mike" Leckebusch van Radio Bremen de groep uitnodigde voor zijn programma "Musikladen". Boney M verscheen op 18 september in zijn liveprogramma. Tegen het eind van de daaropvolgende week stond Daddy Cool op nummer 1 in de Duitse hitlijsten. Het album had evenveel succes. In Duitsland werd de ene nummer 1-hit na de andere gescoord: Sunny (1976), Ma Baker (1977), Belfast (1977), Rivers Of Babylon (1978), Rasputin (1978), Mary's Boy Child/Oh My Lord (1978) en El Lute (1979). In Nederland bereikte ook Hooray! Hooray! It's A Holi-Holiday (1979) nummer 1. Wereldwijd scoorde Boney M 35 nummer 1-hits en verkocht zo'n 150 miljoen platen.

Behalve het succes met Boney M kreeg de oprichter van de groep, Frank Farian, te maken met veel kritiek. Maizie Williams en Bobby Farrell – het mannelijke gezicht van de groep – hadden weinig tot geen vocale inbreng bij de muziek van Boney M. Bijna alle mannelijke vocalen, evenals een aantal refreinen in nummers als Dancing in the streets en Bye bye bluebird, werden door Farian zelf ingezongen, maar dit werd lange tijd ontkend. Conflicten tussen Farrell en Farian waren het gevolg. In een interview in 2003 gaf Farian uiteindelijk toe dat hij Farrell slechts had gekozen wegens diens persoonlijkheid en bijzondere dansstijl. De enige nummers waarop Bobby Farrell te horen is, zijn Boonoonoonoos (1981) en Happy Song (1984). Bobby en Maizie zongen echter wel echt tijdens concerten. Daar had Farian geen vocale inbreng bij.

Farrell werd in 1982 vervangen door Reggie Tsiboe. Hij begon vruchteloos een solocarrière en kreeg tenslotte hulp van Farian die voor Farrell en Boney M de hit Happy Song produceerde en Farrell in 1985 weer terughaalde naar Boney M. In 1986 stopte de groep, om in 1988 weer bij elkaar te komen. In 1989 viel het doek opnieuw.

Rivers of Babylon, waarvan de tekst gedeeltelijk afkomstig is uit de Psalmen 19 en 137, werd de op één na best verkopende single aller tijden in Engeland in 1978, terwijl de tweede A-kant Brown girl in the ring veel werd gedraaid in radioprogramma's. Er werden rond de 2 miljoen exemplaren van verkocht. In de Nationale Hitparade stond de single 11 weken op #1. Door de verkoop van 400.000 singles was het in 1978 de bestverkochte single van Nederland.

De groep had een tweede miljoenensucces met hun versie van de calypso-klassieker Mary's boy child, oorspronkelijk van Harry Belafonte. In een lijst van de best verkochte singles in Engeland, uitgegeven in 2002, stond Boney M op een respectievelijk vijfde en tiende plaats met de twee bovenstaande singles. Het is de enige act die twee keer in de top 10 stond; iets dat zelfs The Beatles niet wisten te bereiken.

Boney M werd, samen met ABBA, een van de weinige westerse bands die ook succes behaalden buiten Europa en de VS, met name in landen als India en Sri Lanka. De groep kende diverse bezettingswissellingen en viel na 1992 uiteen in drie formaties die ieder rond een voormalig groepslid zijn geformeerd. Later zouden dat vier formaties worden. Hierbij mag worden aangemerkt dat de formatie met Bobby Farrell het meest succesvol is gebleken, dit mede door de herkenbaarheid en authenticiteit van de act.




» Reageer (0)
07-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Siena opent fabelachtige poort naar de hemel

Siena opent fabelachtige poort naar de hemel

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Het fenomenale interieur van de kathedraal van Siena is al jaren een magneet voor toeristen maar pas nu, na tientallen jaren van renoveren, is de poort naar de hemel voor het eerst in 900 jaar geopend. Bezoekers kunnen de Duomo Santa Maria Assunta bewonderen vanuit een totaal ander perspectief.

Het staat gekend als 'La Porta del Cielo'. Kijkend naar de koepel met gouden sterren begrijp je onmiddellijk waarom.  Bezoekers kunnen via een stenen trap naar de top van het bouwwerk klimmen. Van daaruit krijgen ze een fantastisch zicht op de prachtige mozaïekenvloer uit de renaissance en de gewelfde bogen die tot de hemel reiken.

De bouw van de kathedraal werd in de 12e eeuw aangevangen. Het is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur. De Duomo heeft een rijk versierde façade. Naast de dom staat een 77 meter hoge campanile.

Andere hoogtepunten van de Duomo zijn een beeld van Johannes de Doper gemaakt door Donatello en twee standbeelden van Petrus en Paulus van de hand van Michelangelo. (br.hln)



» Reageer (0)
06-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik wil dromen van een regenboog


http://oi48.tinypic.com/dgjeic.jpg


Ik wil dromen van een regenboog
Daarop wil ik houden een betoog
Dan ga ik vertellen van geluk en van vree
En alle mensen die willen die kunnen mee

Dan gaan we te samen hand in hand
En houden dan zo de vrede in stand
Tranen en droefheid die zijn er niet meer
Niemand doet dan nog een ander meer zeer

De wereld die ziet er ook heel anders uit
Die is dan vol bloemen en vogel gefluit
De dieren die leven te midden van ons
En de bijen die zorgen voor een lied van gegons

En slapen dat doen we in een bedje van dons
De tijgers en leeuwen die zijn niet meer wild
Geen enkele stroper die nog een dier vilt
Dus als ik kon toveren dat het kon

Dan weet ik heel zeker dat ik nu al begon
Maar helaas  dat zijn dromen
Die niet uit zullen komen

Shadow



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Fabre laat vogelspinnen los in scheermesdoolhof

Jan Fabre laat spinnen los in scheermesdoolhof

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





De wijze waarop Jan Fabre 'in naam van de kunst' met levende dieren omspringt, ligt opnieuw onder vuur. Zo zou de Antwerpse kunstenaar - op een expositie in Eupen - vogelspinnen hebben losgelaten in een 'arena' vol scheermesjes. Dat bericht Gazet van Antwerpen.

Op de tentoonstelling in Franstalig België stonden insecten centraal, maar Fabre liet vogelspinnen opdraven, die zich in een bak vol vlijmscherpe scheermesjes moesten voortbewegen. Na klachten van bezoekers werden de mesjes ingewreven met nagellak, om ze minder scherp te maken, maar dat was buiten Michel Vandenbosch gerekend. De voorzitter van GAIA sprak met de organisatie van de tentoonstelling en die besliste uiteindelijk om het 'kunstwerk' te schrappen.

Het is niet de eerste keer dat een project van Fabre de wind van voren krijgt. Vorig jaar nog kwam hij in opspraak nadat beelden lekten van opnames in het stadhuis van Antwerpen waarin met katten werd gegooid. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieuze 'ijsvis' heeft doorzichtig bloed

Mysterieuze 'ijsvis' heeft doorzichtig bloed


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/15/13/20130405191526/media_xll_5707663.jpg


In het aquarium van Tokio is een uniek beestje te zien, opgevist uit de dieptes van de Antarctische Oceaan: een vis met volledig doorzichtig bloed.

"Die vis is het enige bekende gewervelde dier waarvan het bloed doorzichtig is. Zijn bloed bevat geen hemoglobine meer, wat gewoonlijk zorgt voor de rode kleur en zuurstof vervoert", zegt Satoshi Tada, een werknemer van het aquarium.

Vissers brachten twee exemplaren van de 'ijsvis' zonder schubben naar het aquarium. "Gelukkig hebben we een mannetje en een vrouwtje en in januari hebben ze kuit geschoten", verduidelijkt Tada.

Volgens onderzoekers kan deze vis, die ze gevonden hebben op 1.000 meter diepte, leven zonder hemoglobine dankzij zijn groot hart en gebruikt hij zijn bloedplasma om zuurstof door zijn lichaam te sturen. Het ziet er ook naar uit dat de 'ijsvis' zuurstof absorbeert via zijn huid.

Toch is het een mysterieus dier. "Waarom heeft deze vis zijn hemoglobine verloren? Om dat op te helderen moeten er nog studies en onderzoeken gebeuren", besluit Tada. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat vrouwen haten maar toch 2 volle maanden doen

Wat vrouwen haten maar toch 2 volle maanden doen


http://oi47.tinypic.com/ivwqhv.jpg


Hoewel mannen vaak klagen dat ze zich dagelijks moeten scheren, hebben ze in vergelijking met vrouwen nog geluk. Terwijl de meeste heren hun mesjes enkel moeten bovenhalen om hun baardgroei in toom te houden, hebben dames met hun benen en oksels een pak meer scheerwerk voor de boeg. En laat dit schoonheidskarweitje precies datgene zijn dat vrouwen het meest haten. Nochtans verspillen we twee maanden in ons leven aan het scheren van onze benen.

Uit een enquête van de online beautyshop escentual.com blijkt dat vrouwen niet erg tuk zijn op het scheren van hun benen. Van de ondervraagde dames gaf immers 35 procent toe het harder te haten dan eender welk ander onderdeel van de dagelijkse of wekelijkse beautykarweitjes.

Mannen die al een beetje schrik krijgen dat er een heel bos groeit op onze benen, moeten nog niet wanhopen. Het is niet omdat de dames hun stelten niet graag scheren, dat ze het niet doen. Integendeel, de gemiddelde Britse vrouw zou in haar leven maar liefst 59 dagen (of bijna twee maanden) spenderen aan het scheren van haar benen. Per week zouden we immers 6 keer onze scheermesjes bovenhalen en dit telkens voor vier minuten. De grote meerderheid van de ondervraagde dames vond het dan ook belangrijk om zich te ontdoen van haar beenhaar.

Maar er zijn nog noodzakelijke schoonheidstaakjes waar vrouwen niet zot op zijn. 17 procent van de vrouwen zei bijvoorbeeld absoluut niet graag met haar kapsel bezig te zijn. Tegelijk gaven ze echter toe elke dag 16 minuten te verspillen om hun lokken in de juiste plooi te krijgen, wat neerkomt op 294 dagen over heel hun leven.

Wenkbrauwen epileren vult de top drie van meest gehate beautyrituelen, gevolgd door ontschminken. In tegenstelling tot de andere zaken, durver vrouwen dit laatste wel eens te 'vergeten'. 6 procent van de ondervraagde dames gaf immers toe het zo hard te haten, dat ze het gewoon niet doen. Toch zei de meerderheid (68 procent) het dagelijks te doen.

De meest gehate schoonheidskarweitjes

Benen scheren
Kapsel goed leggen
Wenkbrauwen epileren
Ontschminken
Zelfbruiner aanbrengen
Haren drogen
Nagels lakken
Scrubben
Pedicure





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Biologisch' label doet producten beter smaken

'Biologisch' label doet producten beter smaken


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/7/2/20130405133250/media_xll_5706737.jpg


Het is al langer geweten dat een 'biologisch' label op gewone voeding ervoor zorgt dat consumenten die producten als gezonder beschouwen. Maar daar blijft het niet bij, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ook de percepties met betrekking tot smaak en aantal calorieën veranderen door zo'n label.

Wetenschappers van New York's Cornell University verzamelden voor hun onderzoek 115 mensen uit een lokaal shoppingcentrum. Aan hen werd gevraagd om drie paren van producten te beoordelen: twee potjes yoghurt, twee koekjes en twee zakjes chips. Een item van elk paar kreeg het label 'organisch' of biologisch, het andere was een 'gewoon' product. Wat ze niet wisten was dat elk productenpaar eigenlijk organisch en zelfs identiek was

Vervolgens werd aan de vrijwilligers gevraagd om de smaak en de calorie-inhoud van elk product te beoordelen. Ze moesten ook aangeven hoeveel ze bereid waren om te betalen voor elk product. Een bijhorende enquête peilde verder ook naar hun milieu- en shopgewoonten.

De conclusie was duidelijk: hoewel alle voedingsmiddelen hetzelfde waren, beïnvloedde het biologische label de percepties van de consumenten. Zo werden de koekjes en yoghurt met het label veel lager ingeschat qua calorieën en wilden de proefpersonen daar tot 23,4 procent meer voor betalen.

En ook qua smaak werden de percepties sterk beïnvloed door de vermeende voordelen van biovoeding. De biologische koekjes en yoghurt smaakten minder vet dan de gewone producten, terwijl van de koekjes en chips gedacht werd dat ze voedzamer waren.

Zelfs de smaakpapillen van de proefpersonen werden misleid: de zogezegd biologische chips leken smakelijker en de organische yoghurt was veel smaakvoller. Aan de andere kant kregen de 'gewone' koekjes hogere punten qua smaak, omdat veel mensen geloven dat gezondere versies niet zo lekker zijn als 'echte' snacks.

Opvallend was wel dat de mensen die regelmatig voedingslabels lezen, die regelmatig biologische voeding kopen en die bewust recycleren minder vatbaar waren om zich te laten misleiden door het label. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland waarschuwt voor gevaarlijke afslankpil

Nederland waarschuwt voor gevaarlijke afslankpil


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/3/12/20130405182914/media_xll_5707617.jpg


In Nederland wordt gewaarschuwd voor Iomax, een gevaarlijke afslankpil die al na eenmalig gebruik kan leiden tot ernstige medische klachten. Het vergiftigingencentrum van het UMC Utrecht heeft de afgelopen tijd klachten binnengekregen van gebruikers van Iomax, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde vandaag sporters en afvallers om de afslankingspil Iomax niet te slikken. Al na één tablet kunnen bijwerkingen optreden zoals hartkloppingen, pijn in de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgewonden gedrag, aldus de NVWA.

Het middel, dat vermoedelijk amfetamineachtige stoffen bevat, is verboden. Het wordt onder meer gebruikt door bodybuilders. De NVWA weet niet waar het verkocht wordt en vraagt kopers van Iomax te melden waar zij dit gekocht hebben. Van enkele gebruikers is bekend dat zij het middel op internet of op de sportschool hebben gekocht.

Ann Eeckhout, woordvoerder van het FAGG, zegt dat het product nog niet op de Belgische markt is aangetroffen, en ook via ziekenhuizen of artsen zijn nog geen gezondheidsproblemen door dit middel gemeld, maar dat neemt niet weg dat Iomax in illegale circuits kan opduiken. "Onze experts waarschuwen voor het risico dat mensen lopen, als ze deze pil zouden gebruiken. De kwaliteit ervan kan namelijk niet worden gewaarborgd." (br.hln)




» Reageer (0)
05-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijnen sterven nog steeds als gevolg van olieramp Deepwater Horizon

Dolfijnen sterven nog steeds als gevolg van olieramp Deepwater Horizon


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/8/9/20130404151224/media_xll_5704239.jpg


In de Golf van Mexico sterven er nog steeds dolfijnen en schilpadden ten gevolge van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon, nu bijna drie jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van de National Wildlife Federation.

Dode dolfijnen zijn een sterke indicator dat er nog steeds iets serieus mis is met het ecosysteem in de Golf, aldus wetenschapper Doug Inkley. De dieren bevinden zich namelijk bovenaan de voedselketen. Het aantal dode dolfijnen was het eerste jaar na de ramp enorm hoog, een jaar later iets lager, en nu na drie jaar opnieuw fors lager. Toch blijft het aantal sterk boven het normale niveau.

Volgens het onderzoek moeten de wetlands aan de kustlijnen hersteld worden in hun vroegere glorie om het gebied opnieuw gezond te maken. Inkley hoopt dan ook dat het geld van verschillende schadeclaims daarvoor gebruikt kunnen worden.

Op 20 april 2010 vond er een ontploffing plaats op het boorplatform Deepwater Horizon. De echte ramp werd echter veroorzaakt door de afsluitklep 1.500 meter onder de zeespiegel. Die weigerde dienst, en in de daaropvolgende maanden werd er naar schatting 700 miljoen liter olie in de Golf gelekt. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevig wandelen beter voor hart dan joggen

Stevig wandelen beter voor hart dan joggen


http://oi46.tinypic.com/96b1vo.jpg


Een flinke wandeling verkleint de kans op hartziekten effectiever dan joggen als evenveel energie wordt verbruikt. Dat blijkt uit een studie waarover de Britse krant The Guardian bericht. De onderzoekers vergeleken 6 jaar lang de resultaten van ruim 33.000 joggers en 15.000 wandelaars tussen de 18 tot 80 jaar.

Joggen brengt de kans op een hartziekte terug met 4,5 procent, terwijl wandelen 9,3 procent minder kans op zo'n aandoening geeft. De kans op hoge bloeddruk loopt bij hardlopen 4,2 procent terug en 7,2 procent bij wandelen.

Vrijwel dezelfde cijfers komen naar voren bij de kans op hoog cholesterol, toonde het onderzoek van de Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië aan. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camera's volgen slechtvalken op Brusselse kathedraal

Camera's volgen slechtvalken op Brusselse kathedraal


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/2/10/20130404172541/media_xll_5704675.jpg


Er is een tweede camera geïnstalleerd voor de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel om de slechtvalken te volgen die er opnieuw zijn neergestreken. De bijkomende camera heeft een krachtige zoomfunctie die beelden uitzendt van het komen en gaan van de ouders, terwijl ze de jongen voeden. Dat meldt het Museum voor Natuurwetenschappen van Brussel.

Al voor het negende jaar op rij heeft het paar slechtvalken een van de torens van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal uitgekozen om er zijn kroost groot te brengen. Sinds begin maart broedt het koppeltje vijf eieren uit. Het eerste ei was er op 3 maart.

Van 2 april tot 26 mei 2013 staat er een heuse valkenobservatiepost aan de kathedraal, geïnstalleerd door de ornithologen van het Museum voor Natuurwetenschappen. Twee televisieschermen laten de bezoekers toe om het broeden, het uitkomen van de eieren en het leven op en rond het valkennest, tot het uitvliegen rechtstreeks te volgen. "Het schouwspel loont de moeite, want het is net of je erbij bent, hoewel het zich 50 meter boven je hoofd afspeelt", zeggen de valkenexperts in het persbericht.

De ornithologen van het Museum voor Natuurwetenschappen verwelkomen de bezoekers aan de kathedraal van dinsdag tot en met zondag van 12 tot 18 uur, dit tot 26 mei. In 2012 hebben meer dan 20.000 personen de valken ontdekt aan de observatiepost.

Het uitkomen van de eieren wordt verwacht in het midden van volgende week. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we het geluid van onze eigen stem haten

Waarom we het geluid van onze eigen stem haten


http://static1.hln.be/static/photo/2012/0/8/2/20120921143146/media_xll_5180027.jpg


Als we een opname van onze eigen stem horen, vragen we ons wel eens af of dat vreselijke geluid echt uit onze mond komt. Helaas wel, en het is ook wat anderen horen als we praten. Maar hoe komt het dat die stem zo onbekend klinkt in onze eigen oren? En is het echt zo vreselijk? Neurowetenschapster Jordan Gaines geeft het antwoord.

"Je moet weten dat geluid op twee manieren kan binnenkomen in onze oren: via de lucht of via de de beenderen. Als we bijvoorbeeld luisteren naar een opname van onze stem, dan komen de geluidsgolven via de lucht binnen", schreef Gaines op de website van NBC.

"Die worden overdragen via de trommelvliezen, doen de drie gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugels) trillen en eindigen in het slakkenhuis. Dat is een spiraalvormige structuur, gevuld met vocht, die de trillingen omzet in zenuwimpulsen. En die worden vervolgens geïnterpreteerd door het brein."

"Wat we daarentegen horen als we zelf praten, komt zowel binnen via de lucht als via de beenderen. Bij geluiden die via de beenderen vervoerd worden, gaan de trillingen van onze stembanden rechtstreeks naar het slakkenhuis. Maar dat deel van onze stem, wat wij als 'normaal' beschouwen, valt dus weg als we naar een opname luisteren."

"Bovendien worden we bij het horen van onze eigen stem bij het praten ook nog misleid door onze schedel. Die doet namelijk de frequentie van de trillingen onderweg dalen. Dat verklaart waarom we op een opname een hoger stemgeluid hebben dan we dachten", legt Gaines uit.


Die uitleg verklaart al waarom we op een opname altijd schrikken van onze eigen stem, maar nog niet waarom we ze niet graag horen.

"Dat is vergelijkbaar met het feit dat we best tevreden zijn met wat we zien in de spiegel, maar niet met wat we zien op foto's", verklaart Gaines. "We zijn gewend aan alle asymmetrieën in een spiegel: een zijscheiding langs links, een kleine moedervlek op je rechterkaak of een litteken boven je linkerwenkbrauw. Maar als je een foto van jezelf ziet, dan komen die kleine verschillen niet overeen met wat ons brein verwacht te zien. Dus daarom vinden we het niet mooi."

Hetzelfde gebeurt met onze stem: we horen de hele tijd onze stem via de beenderen, maar niet via de lucht. "We horen dus bijna nooit onze stem zoals de anderen, waardoor we verrast zijn bij een opname", legt Pascal Belin, professor in de psychologie uit. "We vinden het moeilijk om te geloven dat dat echt onze stem is." En dus vinden we het niet mooi, hoewel dat eigenlijk niet waar is. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers ontwikkelen computer die dromen leest

Wetenschappers ontwikkelen computer die dromen leest


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/3/10/20130405111620/media_xll_5706325.jpg


De surreële wereld van onze dromen is iets waar we voorlopig nog niet bij kunnen, maar volgens Japanse wetenschappers kan daar snel verandering in komen. Zij zijn erin geslaagd om een computer te programmeren die onze dromen kan lezen. Ze claimen zelfs dat hun uitvinding, de dromenvanger, tot 60 procent accuraat is.

Veel details van je dromen moet je niet verwachten, want de uitvinding staat nog ver van de technologie die gebruikt werd in de film 'Inception' met Leonardo DiCaprio. Daarin werden de dromen van mensen gemanipuleerd en konden de gedachten tijdens het slapen echt gelezen worden. Maar de wetenschappers zijn wel erg overtuigd van de mogelijkheden van hun uitvinding.

Ze begonnen met het scannen van het brein van die vrijwilligers, terwijl ze sliepen in een MRI-machine. Elke zes of zeven minuten werden ze wakker gemaakt en beschreven ze hun droom. Dat proces werd herhaald tot elke deelnemer minstens 200 dromen had verteld.

De beschrijvingen van de mannen werden vervolgens geanalyseerd. Voor elke deelnemer werden er twintig categorieën gemaakt met de hoofdthema's van hun dromen. Het ging bijvoorbeeld om mannen, vrouwen, gereedschap, boeken en auto's.

Daarna kregen de vrijwilligers, die ondertussen klaarwakker waren, foto's te zien van dingen die overeenkwamen met hun categorieën. Terwijl dat gebeurde, werden hun hersenen nogmaals geanalyseerd. Op die manier werd een computerprogramma ontwikkeld, dat de activiteit in het brein kon linken aan een bepaalde categorie.

In het laatste stuk van het experiment zette dat programma zijn kennis om in de praktijk, door het decoderen van de hersenscans van de slapende vrijwilligers. Verrassend was dat de computer erin slaagde om de droombeelden ongeveer 60 procent van de tijd te identificeren.

"Dat is veel meer dan als de resultaten op toeval zouden berusten", zegt onderzoeker Yukiyasu Kamitani van de ATR Computational Neuroscience Laboratories in Kyoto.

Sommige neurowetenschappers denken dat de proefpersonen te licht sliepen om echt te spreken van dromen, maar de Japanse wetenschappers geloven dat de dromen in diepe slaap gelijkaardig zijn.

Hoewel we volgens droomexpert dr. Robert Stickgold van de Harvard Medical School nog ver verwijderd van een machine die onze dromen kan lezen, zijn deze resultaten wel erg verrassend.

"Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat de inhoud van dromen gelezen werd in het brein", vertelde hij aan Science. "Bovendien bewijst dit ook dat we onze dromen vrij accuraat kunnen beschrijven. Want tot deze uitvinding was er eigenlijk nog geen bewijs dat we onze dromen niet zelf verzonnen als we wakker worden", besluit hij. (br.hln)



» Reageer (0)
04-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste huiveringwekkende blikken in dodelijk zinkgat van 18m diep in Florida

Eerste huiveringwekkende blikken in dodelijk zinkgat van 18m diep in Florida

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






De eerste huiveringwekkende beelden zijn opgedoken van het zinkgat onder een huis in Florida dat het leven kostte aan de 37-jarige Jeff Bush. Op de opname gemaakt met een camera die aan een stok is bevestigd, is te zien wat een enorme ravage het 'killer sinkhole' heeft aangericht. Er is een 18 meter diepe krater geslagen onder het huis (zie beelden onderaan). De broer van het slachtoffer ontsnapte maar nipt aan de dood in een poging Jeff te redden.

Jeff Bush was een maand geleden in zijn slaapkamer, toen hij plots werd meegesleurd in een enorm zinkgat onder zijn huis in Seffner (Florida). Zijn broer Jeremy aarzelde niet om in het groeiende sinkhole te springen om zijn broer te redden. Hij bekocht die reddingspoging ook bijna met zijn leven.

De hulpdiensten moesten in erg riskante omstandigheden de zoektocht naar de opgeslokte man verrichten. Daarbij monteerden ze een kleine camera met een lamp op een lange stok en staken die door het slaapkamerraam om de situatie in te schatten. Zo kregen ze een idee van het immense gat dat in de vloer van de slaapkamer was geslagen: 6 meter breed en zo'n 18 meter diep. Omdat het te gevaarlijk was om Jeffs lichaam te bergen, werd beslist om het reusachtige zinkgat op te vullen en het huis af te breken. Ondertussen moesten nog enkele andere huizen onbewoonbaar worden verklaard door de sluipende onderaardse killer.


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/6/12/20130404013000/media_xll_5702622.jpg
Zijn broer Jeremy overleefde maar nipt een reddingspoging


De familie Bush was erg geschokt bij het bekijken van de beelden, maar ze voegden er wel aan toe dat ze nu beter begrepen waarom Jeff niet gered kon worden. "Op dat vlak helpt het wel om te beseffen wat er juist aan het gebeuren was", zegt Jeremy. "Het ziet er totaal anders uit dan toen ik enkele uren eerder probeerde hem te redden."  (br.hln - foto ap)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachten op lenteweer tot eind mei ?

Wachten op lenteweer tot eind mei


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/12/11/20130404041844/media_xll_5702696.jpg


"Pas in de laatste tien dagen van mei krijgen we eindelijk lenteweer. Maar dan wordt het wel meteen zomers met temperaturen tot 25 graden." Dat zeggen de langetermijnvoorspellers van het commerciële Meteo België, nadat enkele dagen geleden ook al een Amerikaans weerstation gezegd had dat de lente in de Benelux pas in mei zou beginnen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Pas in de laatste tien dagen van mei mag ronduit lenteweer verwacht worden", stelt langetermijnvoorspeller Philippe Mievis van Meteo België. Tot dan blijft dit land gebukt gaan onder minder koud, maar tegelijk onstabiel weer.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijk Spaans hondenvlees en kattenvlees in gehaktballen

Mogelijk Spaans hondenvlees en kattenvlees in gehaktballen


http://oi46.tinypic.com/jzo7t.jpg


Mogelijk hebben Spaanse bedrijven honden- en kattenvlees verwerkt in diervoeding en gehaktballetjes. Dat schrijft De Telegraaf. De Guardia Civil onderzoekt de zaak.

Na de massale paardenvleespaniek trekken instanties in Spanje aan de alarmbel over de verwerking van honden- en kattenvlees in dierenvoeding. In dit scenario wordt niet uitgesloten dat de vlees- en botresten ook zijn vermengd om gehaktballetjes te produceren.

Vorig jaar alarmeerde Olga Costa, eigenaar van een asiel voor in de steek gelaten honden, de Guardi Civil na meerdere klachten over een bedrijf in het noordelijke Pontevedra. "De firma in kwestie haalde in ruil voor een redelijke slachtvergoeding overleden huisdieren op bij mensen thuis", aldus Costa. "Wanneer de eigenaar van zo'n beestje nog even afscheid wilde nemen, dan werd hem bot de deur gewezen.'' Een paar dagen nadat de dieren waren opgehaald, waren deze nergens meer te vinden. Ook eigenaren van vermiste honden en katten die wilden komen kijken of hun dier tussen de gevonden kadavers lag, kregen nul op rekest.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) denkt vandaag haar Spaanse collega om opheldering te vragen. (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!