Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




18-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg Brecht Evens genomineerd voor Will Eisner Awards

Belg Brecht Evens genomineerd voor Will Eisner Awards


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/13/14/20130417171834/media_xll_5740964.jpg


De Hasseltse striptekenaar Brecht Evens maakt kans op een van de prestigieuze Will Eisner Awards, zeg maar de Oscars voor illustratoren. De in Gent wonende Evens is met zijn boek 'The Making Of' genomineerd in de categorie Best Painter/Multimedia Artist (interior art).

Evens, geboren in 1986, is een opkomend talent in de internationale stripwereld. 'Ergens waar je niet wil zijn' en 'De Liefhebbers' behoren tot zijn werken. Die werden inmiddels al in het Frans en het Engels vertaald. In 2010 sleepte hij als eerste Vlaming ooit een prijs in de wacht op het Internationale Filmfestival in het Franse Angoulême. Vorig jaar kreeg hij zijn eigen stripmuur in Antwerpen.(br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elektriciteit in België tien procent duurder dan bij buurlanden

Elektriciteit in België tien procent duurder dan bij buurlanden

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/11/11/20130418050528/media_xll_5742101.jpg


De elektriciteitsfactuur voor kmo's en gezinnen ligt in België ruim 10 procent hoger dan het gemiddelde in vier buurlanden. Dat blijkt uit berekeningen van De Tijd op basis van cijfers van de energiewaakhond CREG.

Een Belgisch gezin betaalt in ons land gemiddeld 778 euro per jaar. Een gelijkaardig standaardgezin in Nederland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk is ruim 80 tot 250 euro goedkoper af. Duitse gezinnen betalen echter nog 230 euro meer dan Belgische. Voor kmo's zijn de verschillen gelijkaardig.

Dat de elektriciteitsprijzen hoger liggen dan in de buurlanden was voor de federale regering vorig jaar een reden om fors in te grijpen op de energiemarkt. Ze bevroor de prijzen en dwong leveranciers goedkopere formules te gebruiken die niet gekoppeld waren aan de dure olieprijzen. Die nieuwe formules en de prijsverlagingen van grote leveranciers als EDF Luminus en Electrabel hebben wel degelijk effect gehad. De energiecomponent van de factuur, die de echte aankoopkosten van de stroom omvat, ligt lager dan het gemiddelde van de buurlanden.

Dat de Belgen dan toch zo'n hoge totaalfactuur betalen, ligt volgens De Tijd aan allerlei heffingen en taksen, zoals de steun aan zonnepanelen die via de nettarieven wordt bijgerekend. De hoge toeslag voor groene stroom verklaart trouwens ook de torenhoge stroomprijzen voor Duitse gezinnen.

Voor aardgas zit de prijs die Belgische gezinnen betalen 0,6 procent onder het gemiddelde van de buurlanden. Kmo's betalen voor aardgas 5 procent minder dan in de buurlanden. "Hier zien we wel duidelijk een effect van de ontkoppeling tussen de gasprijs en de olieprijs", luidt het bij de CREG. (br.hln)



» Reageer (0)
17-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legendarische kostuums van rock- en pophelden te bewonderen in Brussel

Legendarische kostuums van rock- en pophelden te bewonderen in Brussel


http://oi49.tinypic.com/2lie71u.jpg


Muziek- en modeliefhebbers kunnen van 8 tot 19 mei kostuums van supersterren en muzieklegendes van dichtbij bewonderen in 'Hard Rock Couture', een tentoonstelling in het Brusselse muziekinstrumentenmuseum.

"De rock 'n roll-explosie van de jaren vijftig heeft niet alleen een revolutie in de muziek-, maar ook in de modewereld teweeggebracht. De outfits van rock- en popsterren hebben de modewereld enorm beïnvloed", klinkt het.

'Hard Rock Couture', een initiatief van Hard Rock Café, toont enkele van de meest verbazingwekkende, wilde en historische kostuums uit de Hard Rock-collectie. Zo is het iconische gouden korset van Jean Paul Gauthier te zien, dat Madonna droeg voor 'Like a Virgin' tijdens haar 'Blonde Ambition'-tour in 1990.

Daarnaast kunnen bezoekers de roden lederen vest van Michael Jackson uit de videoclip van 'Beat It' bewonderen en de outfit van Freddy Mercury tijdens de 'Jazz tour' van Queen in 1978. Bovendien bevinden zich in de tentoonstelling kostuums van hedendaagse wereldsterren zoals Lady Gaga, The Killers, Shakira, Katy Perry en vele anderen.

"We hebben twee jaar lang in onze verzameling van meer dan 77.000 stuks gegraven om een collectie samen te stellen die onze klanten zal betoveren", zegt Jeff Nolan, Hard Rock historicus en curator van de tentoonstelling. "De collectie toont een uniek deel van de muziekgeschiedenis en geeft muziek- en modefans de kans dit verhaal van dichtbij te ontdekken."

De tentoonstelling is gratis voor het publiek en loopt van 8 tot 19 mei in het muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Meer info op www.hardrock.com.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hooikoortsseizoen is officieel van start gegaan

Hooikoortsseizoen is officieel van start gegaan


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/1/1/20130417175214/media_xll_5741071.jpg


Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts want de concentraties berkenstuifmeel in de lucht hebben de kritische drempel overschreden.

"We hebben vanaf gisteren concentraties gemeten van 155 korrels per kubieke meter", vertelt Monique Detandt van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Drie weken later dan normaal is het hooikoortsseizoen dus echt begonnen.

De gemeten waarde overschrijdt de kritische drempel waarbij negentig procent van de bevolking die allergisch is voor berkenstuifmeel symptomen kan vertonen. Hooikoortslijders krijgen daarom de raad om inspanningen in open lucht te vermijden en een bril te dragen om de ogen te beschermen.

Wie voor het eerst allergisch reageert op berkenstuifmeel, kan best zijn huisarts raadplegen. Naar schatting lijdt tot dertig procent van de bevolking aan hooikoorts. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aap sleurt T-shirt van lijf zoobezoeker en trekt het aan

Aap sleurt T-shirt van lijf zoobezoeker en trekt het aan

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Een orang-oetang is niet enkel een heel slimme maar ook een zeer hardnekkige aap. Vraag dat maar aan de zoo bezoeker uit het filmpje. Toen hij iets te dicht bij de tralies van de kooi ging staan, ging de orang-oetang vol voor het T-shirt van de man. De aap bleef sleuren tot hij het begeerde kledingstuk te pakken kreeg. Het werd nog leuker, toen het jolige beest na een soortement modeshow het T-shirt ook over zijn kop trok. De orang-oetang behoort dan ook tot de mensapen en vertoont soms heel menselijk gedrag.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude en blinde chihuahua bij huisvuil gedumpt

Oude en blinde chihuahua bij huisvuil gedumpt


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/14/11/20130417083031/media_xll_5739401.jpg
Foto ter illustratie


Onbekenden hebben in de Nederlandse havenstad Rotterdam een zeker 10 jaar oude chihuahua bij het huisvuil gezet. Het diertje is zo goed als blind en doof. Dat meldt de website van de dierenasiels in Rotterdam-Rijnmond.

Een man zette een vuilniszak buiten in de 2e Carnissestraat in Rotterdam-Zuid. Achter de stapel zakken klonk een zacht gekreun. Het bleek te gaan om een piepklein hondje, niet groter dan een hand, in een kattenmandje. De Rotterdammer bracht het reutje naar het dichtstbijzijnde asiel.

De dierenopvang is op zoek naar tips die leiden naar de eigenaar van de broze chihuahua.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen blijven na 65ste langer gezond dan vrouwen

Mannen blijven na 65ste langer gezond dan vrouwen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/10/8/20130417145330/media_xll_5740553.jpg


Vrouwen leven in ons land gemiddeld 3,7 jaar langer dan mannen, maar sukkelen tijdens die extra jaren met hun gezondheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). De levensverwachting van de Belgen zit op het Europese gemiddelde.

Belgische mannen hebben op hun 65e gemiddeld nog 10,4 gezonde levensjaren voor de boeg, bij vrouwen ligt dat op 9,7.

"Hoewel de levensverwachting bij mannen kleiner is dan bij vrouwen, is het aantal jaren in (zeer) goed ervaren gezondheid en het aantal jaren zonder chronische ziekten ongeveer gelijk terwijl het aantal jaren zonder langdurige beperkingen zelfs lichtjes groter is", legt Prof. dr. Herman Van Oyen, Operationeel directeur Volksgezondheid en Surveillance van het WIV-ISP uit. "In vergelijking met mannen brengen vrouwen een groter deel van hun leven door in slechte gezondheid en hebben ze langer te kampen met zware gezondheidsproblemen".

De levensverwachting van de Belgen zit op het Europese gemiddelde. "In 2010 was levensverwachting op 65-jarige leeftijd voor vrouwen even hoog als het EU25-gemiddelde (21,3) en voor mannen een beetje lager (17,6 t.o.v. 17,8 voor EU25)", zegt epidemioloog Nicolas Berger aan de VRT-nieuwsdienst. Als het gaat om het aantal gezonde levensjaren scoren vooral de mannen duidelijk beter dan het Europese gemiddelde. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Google Glass is nu 'in het wild' te bewonderen, en dit kan hij allemaal

Google Glass is nu 'in het wild' te bewonderen, en dit kan hij allemaal


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/12/4/20130417131427/media_xll_5740249.jpg


De langverwachte 'augmented reality'-bril Google Glass is de wijde wereld ingetrokken. De eerste tweeduizend exemplaren zijn deze week namelijk van de band gerold. Google heeft ook de specificaties van de cyberbril bekendgemaakt.

De eerste brillen zijn een zogenoemde 'Explorer Edition', en zijn bedoeld voor de mensen die zich een jaar geleden hebben aangemeld om de bril als eerste te mogen kopen voor 1.500 dollar (ruim 1.100 euro). Wanneer Google Glass in de winkels zal komen te liggen is nog niet duidelijk, maar vermoedelijk is dat ergens in 2014. Verwacht wordt dat Google daar volgende maand op het ontwikkelaarscongres Google I/O meer bekend over zal maken.

De afgelopen dagen zijn we al wel een stuk wijzer geworden over wat de bril allemaal kan. Google heeft namelijk de technische specificaties van het apparaat vrijgegeven. Het beeld dat de drager van de futuristische bril te zien krijgt, zal vergelijkbaar zijn met de kwaliteit van een HD-scherm van 25 inch op een afstand van ongeveer 2,5 meter. De bril is uitgerust met een 5 megapixelcamera die ook 720p-video's kan opnemen.

De batterij van de bril gaat ongeveer een dag mee, maar Google merkt daarbij wel op dat het opnemen van video's en het gebruik van diensten als Google Hangouts de batterij sneller zal doen leeglopen. Google Glass heeft een mobiele dataverbinding via 3G of 4G. Hij ondersteunt wifi en bluetooth, en is daarmee te koppelen aan iedere smartphone die van deze draadloze verbindingen gebruik kan maken. Ook heeft het apparaat een uitgang voor Micro USB. Er komt ook een applicatie genaamd MyGlass, met behulp waarvan de bril ook sms- en gps-diensten kan ondersteunen. Dat laatste werkt echter alleen met het besturingssysteem Android 4.0.3 of hoger.

Voor de ingebouwde speakers maakt Google gebruik van Bone Conduction (botgeleiding), een techniek waarbij het geluid via het binnenoor door de botten van de schedel wordt geleid. Dat gebeurt ook met het eigen stemgeluid en is de reden waarom mensen hun eigen stem als lager en voller van klank ervaren dan de buitenwereld. Voor Google Glass betekent dit dat het geluid duidelijker klinkt in lawaaierige omgevingen, maar dat geluid van buiten niet wordt geblokkeerd. De techniek wordt ook veel toegepast bij hoogwaardige koptelefoons en headsets.

Verder heeft Google de zogenoemde Mirror API onthuld. Dat is simpel gezegd het systeem waarmee Google Glass kan communiceren met andere programma's, en dat ontwikkelaars nodig hebben om hun eigen programmatuur en apps voor het apparaat te kunnen schrijven. Google moedigt programmeurs altijd aan om zelf zoveel mogelijk toepassingen te maken voor haar apparaten, en dat zal bij Google Glass niet anders zijn.

Google stelt overigens in de reglementen dat ontwikkelaars geen advertenties mogen tonen in het scherm van Google Glass. Ook is het niet de bedoeling dat applicaties die voor de bril worden ontwikkeld de gebruiker extra geld gaan kosten.

De bril wordt tot slot geleverd met extra drukpads voor op de neus en een stevig montuur. Vorige maand maakte Google al bekend dat er ook een variant op sterkte zal komen, zodat Google Glass ook (deels) kan dienen ter vervanging van een standaardbril. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontbijt overslaan maakt je dik

Ontbijt overslaan maakt je dik


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/3/6/20130417085237/media_xll_5739441.jpg


Bijna vier op de tien vrouwen riskeren gewichtstoename omdat ze regelmatig het ontbijt overslaan omdat ze liever sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter afschuimen of hun mails lezen. Hierdoor hebben ze bij de lunch meer zin in vette en suikerrijke voeding, wat nadelige gevolgen voor hun lijn heeft.

De chaos van het moderne leven maakt dat slechts 63 procent van de vrouwen tegenwoordig ontbijt, velen geven toe dat ze liever surfen dan iets te eten. Ongeveer een op de drie volwassenen controleert 's ochtends zijn mails, een kwart logt in op Facebook of Twitter om op de hoogte te blijven, waardoor ze in tijdsgebrek komen. Andere ochtendlijke activiteiten zijn het strijken van kledij, de afwas doen, een avondmaal bereiden, de hond uitlaten en de lunch klaarmaken. Een op de vijf mensen moet even wakker zijn voor ze een ontbijt naar binnen werken, daarom nuttigen velen dit aan hun bureau. Anderen eten terwijl ze naar het werk wandelen, in de trein, op de bus of in de auto.

Gewichtstoename
Een op de zeven mensen mist het ontbijt vijf keer op weekdagen omdat ze het te druk hebben. Een op de vijf heeft enkel tijd voor een kopje thee of koffie. Toch klaagt de helft dat dit hun energieniveau treft, 45 procent voelt zich productiever wanneer ze hebben ontbeten. Wetenschappers waarschuwen mensen al langer dat langere periodes zonder voeding maken dat je meer zin krijgt in caloriebommen door veranderingen in hun hersenen.

De onderzoekers creëerden zes profielen van ochtendmensen:

Cafeïneliefhebbers: Deze mensen beginnen de dag steevast met een kopje thee of koffie, maar ze eten pas iets tegen 10 uur als ze zich leeg voelen.

Superhelden: Deze zijn zo georganiseerd dat ze 's ochtends tien dingen tegelijkertijd doen: mails controleren, Facebook afschuimen, sporten, hun haar wassen en de hond uitlaten. Toch verspillen ze 13 minuten met het zoeken naar verloren bezittingen.

Fashionista's: Besteden 's ochtends 40 minuten aan het zich klaarmaken, ze slaan het ontbijt over omdat ze er perfect willen uitzien.

Snoozers: Deze mensen worden 's ochtends wakker met wallen onder de ogen. Ze voelen zich zelden productief en slaan het ontbijt over omdat ze zich moeten haasten. Ochtendliefhebbers: Ze meteen nadat ze uit het bed stappen productief, deze mensen ontbijten het vaakst.

Jongleurs: Jonge kinderen maken deze mensen het vaakst wakker, het eerste uur na het ontwaken zijn ze bezig met het zoeken naar bezittingen van hun kinderen of partner, waardoor ze vaak zelf het ontbijt missen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schattenjager vindt ring na anderhalve eeuw terug

Schattenjager vindt ring na anderhalve eeuw terug


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/11/8/20130417030116/media_xll_5739143.jpg


Na 148 jaar is een ring, die zoek geraakte tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, opnieuw in familiehanden. Schattenjager John Blue ontdekte het kleinood in 2005 met een metaaldetector op een bouwwerf in Fredericksburg, Virginia. Dat melden Amerikaanse media.

Op de ring stond: "Levi Schlegel, Co. G., 198th P.V.". Het laatste deel van de inscriptie maakt duidelijk dat soldaat Schlegel destijds deel uitmaakte van compagnie G van het 198ste vrijwilligersregiment uit Pensylvania. John Blue ging met zijn vondst naar een genealoog. Die ontdekte dat compagnie G bijna 150 jaar geleden soldaten rekruteerde in de buurt van Reading. De mannen namen contact op met de lokale bibliotheek en daar bleek toevallig ene Ernie Schlegel in de raad van bestuur te zitten. Verder onderzoek wees uit dat de 49-jarige Ernie een verre neef is van soldaat Levi.


John Blue reisde begin deze week af naar Reading om de ring officieel te overhandigen bij het graf van Levi Schlegel. De soldaat ging er na de oorlog aan de slag als timmerman, kreeg elf kinderen en werd 91 jaar oud. Ernie Schlegel is dolblij met het unieke erfstuk en wil het zeker niet verkopen. "Dingen waar een verhaal bij hoort, zijn meer waard dan wat dan ook", aldus de man. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geboortevolgorde in gezin beïnvloedt persoonlijkheid en intelligentie

Geboortevolgorde in gezin beïnvloedt persoonlijkheid en intelligentie


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/8/2/20130416202950/media_xll_5738222.jpg


De plaats in de volgorde van geboorte in een gezin heeft een impact op iemands persoonlijkheid en intelligentie. Dat stelt psycholoog Berd Carette van de Universiteit Gent in het gezondheidsmagazine Bodytalk dat vandaag verschijnt. Een en ander is volgens Carette het gevolg van de strijd die kinderen voeren om de ouderlijke aandacht. Ze proberen deze te maximaliseren door een bepaalde niche te bezetten in het gezin.

Oudste kinderen kiezen er doorgaans voor om het gedrag van hun ouders te kopiëren en zich op te stellen als een soort surrogaatouder voor de kinderen achter hen. Eerstgeborenen zijn door de band derhalve gewetensvolle doorzetters die verantwoordelijkheid opnemen en georganiseerd te werk gaan.

Benjamins moeten anders te werk gaan om de aandacht van de ouders te zoeken. Ze gaan door voor de rebel van de familie, zijn vaak warm, extrovert en hebben goed ontwikkelde sociale vaardigheden. De middelste kinderen schipperen tussen kant en wal. Het zijn sterkere onderhandelaars en goed in empathie.

Oudste = slimste
Uit Noors onderzoek blijkt dat de oudste kinderen 2 tot 3 intelligentiepunten slimmer zijn dan het volgende broertje of zusje. Die trend zet zich door naar volgende kinderen. Ook de grootte van het gezin speelt een rol want hoe meer kinderen hoe minder aandacht van de ouders. Zo vertonen enige kinderen veel gelijkenis met oudste kinderen.

Ook leeftijdsverschil en geslacht spelen een rol. Een eerstgeboren meisje zal gewetensvoller zijn dan de gemiddelde eerstgeborene. Eerstgeborenen zijn ook meer leergeoriënteerd (zich inzetten omdat men zichzelf wil ontwikkelen), terwijl degenen die later geboren worden eerder prestatiegeoriënteerd (aan anderen bewijzen dat men het kan) zijn. (br.hln)



» Reageer (0)
16-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Delvaux krijgt museum op de Brusselse Kunstberg

Paul Delvaux krijgt museum op de Brusselse Kunstberg


http://oi47.tinypic.com/nv5u2g.jpg


Tegen het najaar van 2014 komt er een Paul Delvauxmuseum op de Kunstberg in Brussel. Dat staat te lezen op de website Brusselnieuws.be. Het bestaande museum in Koksijde zou te klein zijn geworden om de collectie van de Paul Delvaux Stichting tentoon te stellen. Het nieuwe museum zal drie keer zo groot zijn als dat aan de kust.

Paul Delvaux (1897-1994) was een Belgische kunstschilder. Hij werd vaak een surrealist genoemd, maar vond die interpretatie van zijn werk te oppervlakkig. In 2005 eindigde hij op de 43ste plaats in de Vlaamse verkiezing van De Grootste Belg.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdek de Kamasutra in 3D

Ontdek de Kamasutra in 3D


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/0/7/20130416115920/media_xll_5736667.jpg


Wie zijn kennis over sensuele standjes wil uitbreiden, kan de Kamasutra vanaf nu bewonderen in 3D. Met de Kama Xcitra app werd het 2000 jaar oude boek in een modern jasje gestopt.

Dankzij de nieuwste technische snufjes werden de historische illustraties omgetoverd tot hologrammen. Elk beeld kan 360 graden gedraaid worden om de posities optimaal te bestuderen. Verder bevat de app ook een moderne versie van de oorspronkelijke tekst.

De applicatie garandeert gebruikers dat ze dichter bij de actie zullen staan dan ooit tevoren.

"Al meer dan 2.000 jaar grijpen koppels naar de Kamasutra voor advies en een leidraad voor een bevredigend seksleven. Helaas bleven de moeilijkste standjes zoals 'Prone Tiger' of 'Catherine Wheel' een mysterie. Tot nu!", stelt Hazel Cushion van Xcite Books.

In totaal kan je 69 verschillende standjes bekijken. Het uiterlijk van de modellen kan je bovendien personaliseren en ook de soundtrack kan je zelf bepalen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je (niet) moet eten als je last hebt van hooikoorts

Wat je (niet) moet eten als je last hebt van hooikoorts


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/13/3/20130416120241/media_xll_5736663.jpg


Sommige mensen kunnen amper wachten tot buiten alles weer in bloei staat, maar anderen vrezen het niezen, hoesten en de jeukende ogen die daarmee gepaard gaan. Bovendien verwachten experten een zeer zwaar allergieseizoen, dus kan je maar beter goed voorbereid zijn. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen daarbij helpen, terwijl andere het net erger maken. Een overzichtje.

Wie last heeft van hooikoorts weet waarschijnlijk welke bomen, bloemen of planten de grootste boosdoeners zijn en wat ze kunnen doen om het niezen te stoppen, bijvoorbeeld met medicijnen of natuurlijke middelen. "Toch is het niet zo makkelijk als bij een voedselallergie", zegt dr. Leonard Bielory. "Daarbij stop je met die producten te eten en krijg je geen allergische reactie meer."

Maar ook bij hooikoorts kan je aan de slag met voeding. Het vermijden van bepaalde producten - en het toevoegen van anderen - kan de kans op een allergie verminderen én je symptomen aanpakken. "Het is een levenskeuze, geen maaltijdkeuze", beklemtoont allergiespecialist dr. Bielory.


Dit moet je wél eten


- Vis
Uit verschillende studies is gebleken dat Omega 3-vetten het risico op allergieën verlaagt en de symptomen vermindert, waarschijnlijk met dank aan de anti-ontstekingseigenschappen. Je kan deze vetten vinden in vette vis, zoals zalm, maar ook in noten.

"Het nadeel is dat je vrij veel Omega 3 nodig hebt voor een klein effect", zegt allergiespecialist dr. Neil Kao.

- Appels
Een appel per dag houdt de allergie niet weg, maar de krachtige combinatie van een aantal bestanddelen kan minstens een beetje helpen. Door je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C op te nemen kan je jezelf beschermen tegen zowel allergieën als astma. De antioxidant quercetine, die gevonden wordt in de schil, werd dan weer gelinkt aan een betere werking van de longen.

Andere goede bronnen van vitamine c zijn appelsienen, rode pepers, aardbeien en tomaten.

- Blauwe druiven
"Het bekende resveratrol, de antioxidant in de schil van rode druiven die rode wijn een goede naam geeft, heeft anti-ontstekingseigenschappen die de symptomen kunnen verminderen", zegt dr. Kao.

Zo bleek uit een studie in 2007 dat kinderen die een traditioneel mediterraans dieet volgen, met druiven, appelsienen, appels en tomaten, minder last hebben van een piepende ademhaling en allergiesmptomen aan de neus.

- Warme dranken
Als je allergie zich uit in de vorm van een verstopte neus of een vervelende hoest, dan kan je gebruik maken van een van de tacktieken tegen een gewone verkoudheid: warme drankjes, zoals thee of kippensoep. Die verzachten niet alleen de symptomen, maar helpen je ook gehydrateerd te blijven.

Geen zin in een warme tas soep? "Inhaleren in een stomerige douche kan ook werken", zegt dr. Bielory.


Dit laat je beter staan


- Selderij
Omdat enkele van de meest voorkomende lente-allergieën uitgelokt worden door planten uit dezelfde familie als bepaalde voedingsmiddelen, kunnen bepaalde groenten en fruit leiden tot het 'mond allergie syndroom'. Dat is een soort voedselallergie, die een jeukende mond of keel veroorzaakt.

"Maïs is een gras, tarwe is een gras, rijst is een gras", zegt Bielory. "Dus als je allergisch bent aan gras, kan je een kruisreactie hebben op bepaalde voedingsmiddelen."

Selderij, perziken, tomaten en meloen kunnen problemen veroorzaken bij mensen die allergisch zijn aan grassen. Bananen, komkommers, meloenen en courgettes kunnen symptomen uitlokken bij mensen met een ambrosia-allergie.

- Pikante voeding
Capsaïcine, het bestanddeel dat hete pepers hun vuru geeft, kan allergiesymptomen uitlokken. "Je kan last krijgen van een loopneus, tranende ogen en je kan er zelfs door niezen", weet dr. Kao.

"Deze reacties komen via een andere weg dan echte allergieën", voegt dr. Bielory daaraan toe. Maar als de pikante voeding je al aanwezige symptomen doet verergeren, blijf je er beter van weg.

- Alcohol
Heb je soms last van een loopneus of een verstopte neus na een drankje of twee? Dat kan, want alcohol doet je bloedvaten uitzetten. Daardoor krijg je niet alleen een blos op je wangen, maar kan je allergie ook erger worden. "Het effect hangt af van persoon tot persoon, maar als je al last hebt, is het een goed idee om het rustig aan te doen."

Daarnaast zijn er ook een aantal natuurlijke histamines in alcohol, die aangemaakt worden tijdens het fermentatieproces. Afhankelijk van hoe je lichaam dat verwerkt, kan dat ook leiden tot meer allergiesymptomen", zo stond te lezen in de New York Times. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leefgebied Siberische tijger bedreigd

Leefgebied Siberische tijger bedreigd


http://oi46.tinypic.com/nqw7jt.jpg


De vraag naar goedkoop hout uit Rusland bedreigt de Ussuri Taiga, het natuurlijk leefgebied van de Siberische tijger. Er leven nog slechts 450 Siberische tijgers in het wild. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag gemeld.

Uit nieuw onderzoek van de natuurorganisatie blijkt dat Rusland twee tot vier keer zo veel hardhout naar China heeft geëxporteerd als wettelijk is toegestaan. In de jaren 2008 en 2009 zou er 1.700.000 kubieke meter aan eikenbomen zijn gekapt.

Chinese vloeren- en meubelfabrikanten bewerken het hout voor de Europese en Amerikaanse markt. Jaap van der Waarde van het WNF waarschuwt dat er over 5 jaar geen grote eiken meer in de Ussuri Taiga in het Russische Verre Oosten zullen zijn, als de illegale houthandel niet stopt.

Sinds maart 2013 is de handel in illegaal hout in heel Europa verboden. Het WNF wil daarnaast meer strengere regels handhaven om de illegale houtkap te verbieden. Bedrijven en consumenten die hout kopen, kunnen het best hout met het FSC-keurmerk kopen. Dan weten ze zeker dat hun aankoop niet ten koste gaat van de bossen en de Siberische tijgers in Rusland.

Overheden die hout importeren uit Rusland en China, moeten hout en houtproducten gemaakt van houtsoorten uit het Verre Oosten van Rusland, volgens het WNF extra controleren. Daarnaast wil de natuurorganisatie dat Rusland serieus werk maakt van het bosbeheer in het oosten van het land en inzicht geeft in houtkap vergunningen. (br;hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo geniet je van de ochtend voor het ja-woord

Zo geniet je van de ochtend voor het ja-woord


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/0/12/20130416162425/media_xll_5737602.jpg


De ochtend van het huwelijk draait voor veel vrouwen uit op een chaotisch stressmoment. Toch kan je aan die heisa ontsnappen door drie simpele regeltjes in het achterhoofd te houden.

Laat je inspireren door deze drie tips en ga rustig één van de meest memorabele dagen uit je leven tegemoet:

1. Gun jezelf tijd
Hoewel de ochtend van het huwelijk soms even vergeten wordt, is het belangrijk om een handig tijdschema uit te stippelen. Zet je wekker op een realistisch uur en gun jezelf wat tijd om in alle rust te ontwaken. Vergeet ook je afspraken met de visagist(e) en haarstylist(e) niet correct neer te pennen. Wie zelf voor een leuk kapsel en make-up zorgt, oefent best een aantal keer op voorhand. Zo kan je perfect inschatten hoeveel tijd je hiervoor moet inplannen. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar vergeet ook je entourage niet op de hoogte te brengen van je schema. Voorzie tot slot altijd meer tijd dan je eigenlijk nodig hebt en maak altijd, altijd, altijd ruimte voor foto's

2. Ga voor sfeer
Of je je huwelijksochtend nu alleen of met familie en/of enkele vriendinnen spendeert, zorg voor een luchtige, leuke sfeer om je rustig in klaar te maken. Stel een lijstje samen met je favoriete nummers. Muziek is namellijk ideaal om kalm en bezig te blijven, waardoor stress geen kans krijgt. Vergeet ook absoluut niet te ontbijten. Ga voor een lichte, voedzame hap om een opgeblazeng gevoel te voorkomen. Vooraleer je in je trouwkleed duikt, kan je perfect de hele ochtend in een hemels zachte badjas paraderen. Het is vrouwelijk, comfortabel én je hoeft je haar niet te vernielen bij het uitdoen.

3. Laat los
Besef dat er doorheen de dag altijd kleinigheden fout kunnen lopen. Laat de stress los en leg je erbij neer dat je misschien niet elk piepklein detail in je planning ook effectief zal gebeuren. Het zou kunnen regenen, de bloemist kan wat vertraging oplopen, ... maar tenzij je een 'runaway bride' bent, zal je hoe dan ook getrouwd zijn op het einde van de dag. Dat is iets om je op te focussen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste middel tegen hoge bloeddruk: 1 portie groente per dag

Beste middel tegen hoge bloeddruk: 1 portie groente per dag


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/6/12/20130416083647/media_xll_5736027.jpg


Het eten van één portie groenten per dag is de sleutel van het verlagen van je bloeddruk en zou jaarlijks tienduizenden levens kunnen redden, dat toont een recent onderzoek aan.

Vorsers aan de universiteit van Londen bestudeerden het effect van de consumptie van nitraat, een stof die onder meer in bieten zit, op de bloeddruk van ratten. De resultaten werden bevestigd in een studie bij 15 patiënten met een hoge bloeddruk. Daaruit blijkt dat het eten van een gezonde hoeveelheid nitraatrijke groenten gedurende 24 uur een positief effect heeft op de bloeddruk van mensen. Dit zou verklaard kunnen worden door het feit dat het eten van nitraatrijke voeding een reeks chemische reacties in het bloed veroorzaakt. Hierdoor neemt het niveau van zuurstof in het lichaam toe, voornamelijk in gebieden die met een tekort van deze stof kampen.

Wetenschappers leiden uit de resultaten af dat eenvoudige veranderingen in het eetpatroon voor velen kunnen volstaan om de bloeddruk te verlagen. Door je bloeddruk te verlagen, beperk je het risico op potentieel dodelijke hartziekten, beroerten of nierfalen. Experts raden aan dat we minstens vijf porties fruit en groenten per dag moeten eten. Goede bronnen van nitraat zijn groene groenten als spinazie, alle soorten sla, venkel, spitskool en selder.

De Britse professor Amrita Ahluwalia: "Velen vinden het niet makkelijk om dagelijks vijf porties fruit en groenten op te nemen. Nu blijkt echter dat een portie al beter is dan niets en dat we dit al als positief moeten zien."

Een hoge bloeddruk eist in Groot-Brittannië jaarlijks 62.000 levens. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Thailand stopt handel in ivoor na petitie

Thailand stopt handel in ivoor na petitie


http://oi45.tinypic.com/34y5x6p.jpg


De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft aangekondigd de handel in ivoor in Thailand te beëindigen. Deze stap kwam nadat bijna 1,6 miljoen mensen er via een petitie bij de Thaise premier op hadden aangedrongen om een eind te maken aan de ivoorhandel.

In maart werd al eerder aangedrongen om de handel in ivoor stop te zetten tijdens een bijeenkomst voor bedreigde dieren van 176 landen in de Thaise hoofdstad Bangkok. In Thailand mocht ivoor dat afkomstig was van getemde olifanten worden verhandeld, maar in de praktijk bleek dat grote partijen afkomstig uit Afrika als Thais ivoor worden verkocht.

Volgens Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds, is een verbod op ivoorhandel de enige manier om de handel stop te zetten. Er werden jaarlijks naar schatting 10.000 Afrikaanse olifanten geslacht om hun ivoor.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg koopt meer groenten en fruit

Belg koopt meer groenten en fruit


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/8/0/20130415193756/media_xll_5734890.jpg


De Belg eet meer groenten en fruit dan enkele decennia geleden terwijl de wortel de tomaat heeft onttroond als populairste groente, weet het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM op basis van onderzoek door GfK Panel Services bij vijfduizend Belgische gezinnen.

Groenten en fruit profiteren van de gezondheidstrends en de veranderende eetgewoonten, waarbij groenten daarvan meer lijken te profiteren dan fruit.

Ruim driekwart van de groenten- en fruitaankopen bestaat uit verse producten: vorig jaar kocht de gemiddelde Belg ruim 90 kilo verse groenten en fruit.

De wortel heeft vorig jaar de tomaat voorbijgestoken als meest gekochte groente: 6,3 kilo per hoofd van de bevolking, tegen 6,1 kilo. Met 4,5 kilo zit de ajuin in de lift. Witloof staat op nummer vier maar verliest terrein. Klappen kregen koolsoorten, alsmede kropsla en selderij.

Binnen het fruitassortiment was er de voorbije tien jaar een "enorme" plus voor de kleinere segmenten van braambessen, frambozen en blauwe bosbessen. In het middelgrote segment kende de ananas een stijging van 245 procent.

De appel blijft met zo'n 10 kilo per kop van de bevolking op nummer één. Maar samen met de sinaasappel verloor deze vrucht terrein. De Jonagold blijft de belangrijkste variëteit appel, maar ziet zijn volume van 52 naar 43 procent dalen.(br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Migranten laten steeds vaker etnische kenmerken wegsnijden

Migranten laten steeds vaker etnische kenmerken wegsnijden


http://oi50.tinypic.com/r0xqg6.jpg


Plastische chirurgie wordt overal ter wereld ingezet om mensen een jeugdiger en gezonder uiterlijk te geven. Maar blijkbaar vragen steeds meer mensen om uiterlijke kenmerken die hun afkomst verraden weg te werken. Westerse modellen blijken het ideaalbeeld te zijn, vooral bij mensen die denken aan emigreren.

Aziaten vragen het vaakst om hun ogen ronder te maken en een andere neus te krijgen, Afrikanen om hun lippen te verkleinen en om de vorm van hun lichaam te veranderen met behulp van liposucties. "Het is een fenomeen waarvan dokters de psychosociale gevolgen niet mogen onderschatten", vertelt professor Mario Dini, directeur van de School of Plastic and Aesthetic Surgery aan de Universiteit van Firenze, in de Italiaanse krant La Stampa.

"Veel van deze ingrepen worden uitgevoerd bij mensen die een laag inkomen hebben en die noodgedwongen zoeken naar goedkope, vaak gevaarlijke, operaties", aldus Dini. "Veiligheid en hygiëne zijn vaak geen prioriteit." Volgens de professor is er ook veel vraag naar huidverblekingen.

"Het is logisch dat een vrouw met kleine borsten meer zelfvertrouwen zal hebben na een borstvergroting. Het beeld dat ze van zichzelf heeft, zal dan overeen komen met dat wat ze in de spiegel ziet. Maar het is een pak delicater en lastiger wanneer een patiënt zijn afkomst probeert te veranderen." (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!