Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




31-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virunga Park meer waard zonder olieboringen

"Virunga Park meer waard zonder olieboringen"


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/14/9/20130731063708/media_xll_6025494.jpg


Het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo kan 1,1 miljard dollar per jaar opleveren, stelt een onafhankelijk bureau dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds onderzoek deed naar de waarde van het park. Voorwaarde is wel dat geen olie wordt gewonnen in het gebied.

Investeringen die waterkrachtcentrales, visserij en toerisme op gang brengen, kunnen volgens het onderzoek 45.000 mensen aan een baan helpen.

Virunga National Park, 790 vierkante kilometer groot, is Unesco Werelderfgoed. Een kwart van de laatste berggorilla's leeft er.

Twee oliebedrijven, Total en Soco, hebben het recht er olie te gaan winnen. In mei beloofde de topman van Total geen gebruik te zullen maken van dat recht. (br.hln - foto reuters)

Een kwart van de laatste berggorilla's leeft in het gebied.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fraude met internetbankieren blijft toenemen

Fraude met internetbankieren blijft toenemen

Klik op de foto om een filmpje te bekijken




In de eerste zes maanden van dit jaar alleen al werden 838 gevallen van fraude met internetbankieren geteld, goed voor een bedrag van 2,7 miljoen euro. De fraude, bijvoorbeeld 'phishing', neemt toe: over heel 2012 waren er 1.003 gevallen van fraude met internetbankieren voor een totaal van bijna 3 miljoen euro. Dat tonen cijfers van de bankenfederatie Febelfin aan.

Fraude met internetbankieren is een recent fenomeen. Zo was er in 2011 sprake van slechts 94 gevallen. Na één kwartaal werden dit jaar al 473 gevallen geregistreerd.

In de meeste fraudegevallen gaat het om 'phishing'. Daarbij sturen de fraudeurs de achteloze burger e-mails, zogezegd in naam van de bank, en vragen hen om een aantal gegevens door te geven. De fraudeurs namen daarna telefonisch contact op, geven zich uit voor een medewerker van de bank en vragen om de response code door te geven die op het scherm van de kaartlezer verschijnt. Op die manier geraken ze op een onrechtmatige manier aan geld.

Febelfin sensibiliseert met een YouTube-filmpje de bankklanten om nooit bancaire gegevens te delen via de telefoon: (br.hln)

Dit hebben ze bij mij al een paar maal geprobeerd....oppassen dus...het gebeurt...



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderkat overleeft bootreis van 12.000 km zonder eten

Wonderkat overleeft bootreis van 12.000 km zonder eten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/7/13/20130731055013/media_xll_6025453.jpg


Een kat die als verstekeling op een vrachtschip van de Filippijnen naar Los Angeles was meegekomen, heeft de reis bij wonder overleefd, al was het op het nippertje, want het 4-jarige beestje moest het op de 11.750 kilometer lange reis zonder eten of drinken stellen.

Bij aankomst in Los Angeles werd de kat meer dood dan levend aangetroffen, maar inmiddels is het beest na verblijf in een dierenziekenhuis alweer behoorlijk aangesterkt. Volgens het ziekenhuispersoneel is Pinay, zoals ze hem hebben gedoopt, nog wel wat schichtig, maar klaar om te worden geadopteerd. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Politie waarschuwt voor oplichters van Microsoft

Politie waarschuwt voor oplichters van 'Microsoft'


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/9/11/20130731092939/media_xll_6025676.jpg


De politie van Antwerpen waarschuwt voor oplichters die zich aan de telefoon voordoen als medewerkers van Microsoft. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De bellers zeggen de mensen in het Engels dat er problemen zijn met hun computer, waarna ze vragen of ze het toestel vanop afstand mogen overnemen. Wie instemt, geeft de beller zo vrije toegang tot persoonlijke gegevens zoals paswoorden en bankgegevens.

Gedupeerden kunnen een aangifte doen op het nummer 0800 123 12 of bij de lokale politie.  (br.hln)



» Reageer (0)
30-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op één na oudste Belg overleden

Op één na oudste Belg overleden


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/8/13/20130730222510/media_xll_6025063.jpg


De op één na oudste Belgische vrouw, Anne-Marie Dewinter, is vandaag op 109-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Anthony Croes-Lacroix, een Belgische correspondent van de Gerontology Research Group (GRG).

Dewinter werd geboren op 30 december 1903. Ze leefde in een rusthuis in Wilsele en stierf vandaag toen ze 109 jaar en 212 dagen oud was. Volgens Croes-Lacroix was ze de laatste nog levende Belg die geboren werd in 1903. Op de lijst met de alleroudste Belgen bekleedde ze de 25ste plaats.

De oudste Belgische is ook een vrouw, Fanny Godin, geboren op 27 mei 1902 in Hoei en momenteel woonachtig in Zoutleeuw. Ze is 111 jaar en 64 dagen oud. De op één na oudste is nu Marie-Jeanne Pirenne-Lempereur, geboren op 8 april 1904 in Charneux.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De niet te winnen oorlog tegen de vuurmier

De niet te winnen oorlog tegen de vuurmier

Klik op de foto om een filmpje te bekijken





'Mieren uit de hel' of 'de onoverwinnelijke mier', het zijn maar twee van de vele bijnamen die Amerikanen uit de zuidelijke staten aan de door hen zo gevreesde insecten geven: vuurmieren. Sinds de rode insecten 80 jaar geleden de Amerikaanse zuidkust binnenkwamen, zijn ze nooit meer weggegaan. Integendeel, ze schuiven alsmaar verderlijker op naar het noorden, zo blijkt.

Justin Nobel, journalist bij het wetenschapsmagazine Nautilus, verhuisde vorig jaar van New York, in het noorden van de VS, naar New Orleans in de staat Louisiana, in het zuiden. Bij zijn eerste picknick na zijn verhuis, in het City Park, voelde Nobel ineens "een pijn alsof mijn benen in brand stonden". "We schoten uit onze broek en zagen een massa vuurmieren over onze benen kruipen. Ik werd meer 200 keer gestoken, mijn oren en keel zwelden op. Gelukkig was ik niet allergisch, en hield ik er alleen een hoop jeukende bulten aan over."

Voor Nobel liep de aanval van de vuurmieren goed af, maar dat is niet voor iedereen zo. Tot vijf procent van alle Amerikanen zou allergisch zijn aan een beet van de vuurmier, met de dood als mogelijk gevolg.

De vuurmier, 'Solenopsis invicta' in het Latijn, komt oorspronkelijk uit het vochtige grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Ergens begin jaren 30 van de vorige eeuw kwamen ze de VS binnen via een Amerikaans cargoschip dat van Brazilië kwam en aanlegde in de haven van Mobile in de staat Alabama. Het ging maar om enkele koninginnen, die onderweg alles aten wat ze konden vinden: kakkerlakken, kevers, suiker uit de laadruimte, en uiteindelijk ook delen van zichzelf, zoals hun vleugels en hun vetreserves.

Eens ze aan land kwamen, begonnen de vuurmieren hun eerste mierenhoop te bouwen. Stelselmatig breidden ze uit, en voedden ze zich met al het lekkere dat de Deep South te bieden had: zaden, nectar, wormen, vlinders, en zelfs dode schildpadden, slangen en alligators.

De mieren bouwden ook een nest in de tuin van het huis op 550 Charleston Street, waar een twaalfjarige jongen de vuurmieren in 1942 voor het eerst ontdekte. De jongen die opgroeide midden in de miereninvasie was E.O. Wilson, nu de bekendste en meest gerespecteerde mierenbioloog ter wereld.

Over de jaren heen trachtten de Amerikanen met man en macht de mieren uit te roeien. Van gif over insecticiden tot vallen. Maar de meest geliefde methode was en is nog steeds van een ander kaliber: benzine. "Steek een bezemstok in de mierenhoop, giet er benzine over en steek de boel in de fik. Wat er ook in de mierenhoop zit, opbranden zal het", zo luidde het devies in het diepe zuiden.

Vanaf de jaren 60 begon ook de overheid zich te moeien en massaal pesticiden in te zetten om de verspreiding van de vuurmier in de dammen. Het gebruik van het middel 'Mirex' scheerde ongekende toppen, waardoor niet alleen mieren, maar ook vogels, honden, katten, krabben, ganzen, kikkers en miljoenen vissen stierven. Pas in 1977 werd Mirex verboden, waardoor nu nog altijd 25 tot 35 procent van alle inwoners van de zuidelijke staten sporen van de uiterst giftige stof in hun lichaam dragen.

En toch volstond ook Mirex niet om de miereninvasie tegen te houden, integendeel. Het middel doodde net de inheemse mierensoorten, waardoor de vuurmieren extra vrij spel kregen en nog noordelijker konden oprukken. Bovendien hebben wetenschappers onlangs ontdekt dat de vuurmier aan het kruisen is met een andere soort, waardoor ze samen een 'supermier' vormen. Beide soorten apart overleven bijvoorbeeld maar maximaal vier dagen in de vrieskoude, de kruising daarentegen kan perfect tegen temperaturen onder nul.

Betekent dat dat op een dag de vuurmieren ook noordelijker gaan voorkomen, zoals in New York? En moet de wereld schrik beginnen krijgen? Onlangs reisde een kolonie mieren van de Verenigde Staten mee richting Australië en Taiwan. Van daaruit zijn ze nu ook in China aangekomen. Volgens een studie uit 2004 kunnen vuurmieren overleven in Frankrijk, Italië, Griekenland, Japan, Zuid-Koreo, Mexico, Centraal-Amerika en grote delen van Afrika en Azië.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienjarig meisje vangt baby die uit gebouw wordt gegooid

Tienjarig meisje vangt baby die uit gebouw wordt gegooid

Klik op de foto om het filmpje te bkijken





In de Amerikaanse staat Georgia heeft een tienjarig meisje het leven van een baby gered in Decatur, een wijk van Atlanta. Zna Gresham ving vorige week donderdag een kind van de buren toen die het uit een raam van twee hoog gooiden tijdens een brand. Zna wordt gevierd als heldin, maar blijft nuchter onder de aandacht. "In onze familie zorgen we voor onze buren, wat er ook gebeurt," zegt ze.

De brandweer stelt dat de panikerende buren geen andere keuze meer hadden dan hun baby en twee kleuters uit het raam te gooien toen brand uitbrak in het appartementsgebouw waar ze wonen.

Zna en haar zus werd gevraagd te helpen nadat ze uit het brandende gebouw waren gevlucht. "Onze bovenbuurvrouw liet haar kinderen vallen en vroeg mij en mijn zus hen te vangen", vertelt ze aan WSB-TV. "Ik ving de pasgeboren baby voor hij de grond raakte."

De twee andere kinderen, twee en drie jaar oud, raakten wel de grond en liepen volgens de brandweer lichte verwondingen op. De autoriteiten zeggen dat twee volwassenen werden opgenomen in het ziekenhuis, maar dat hun situatie niet levensbedreigend is. In totaal liepen vijf mensen verwondingen op.

De autoriteiten stellen dat het vuur lijkt uitgebroken in een keuken van een appartement op de eerste verdieping. Zna zegt dat het vuur inderdaad startte in de keuken toen haar grootmoeder eten aan het maken was. Meer dan een dozijn inwoners moest vluchten. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinses Astrid praat nog amper met haar broers

Prinses Astrid praat nog amper met haar broers


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/15/14/20130730090425/media_xll_6023234.jpg


Op 21 juli, tijdens de troonswissel, viel het velen op dat prinses Astrid (51) er bedrukt bijzat. "Astrid had ook geen enkele reden om blij te zijn", stelt royaltywatcher Kathy Pauwels in Dag Allemaal.

"Astrid heeft een uitzonderlijk hechte band met haar ouders. Zij gaan zelfs samen met vakantie. Het spreekt vanzelf dat de troonsafstand van haar vader haar verdriet heeft gedaan. Ook omdat Astrid beseft dat haar ouders nu veel meer tijd zullen doorbrengen in hun buitenverblijf in de Provence. Nee, de troonswissel was geen feestdag voor de prinses. Vandaar dat ze er zo bedrukt uitzag".

"Astrid heeft helemaal geen goeie band met Filip. En ook niet met Laurent. Tijdens een stukje taart voor haar verjaardag zal Astrid wel praten met Mathilde en Claire, maar met Filip en Laurent wisselt ze zelden een woord".

"Wat Laurent betreft: Astrid is zijn fratsen méér dan beu, omdat hij de hele koninklijke familie telkens in een slecht daglicht plaatst. Bovendien heeft Laurent zijn zus op de receptie na het recente nieuwjaarsconcert de mantel serieus uitgeveegd, omdat Astrid via een omweg had laten verstaan dat zij openstond voor een vermindering van de dotaties voor de koninklijke familie. Astrid is na de aanvaring met haar broer huilend weggelopen".

"Wat Filip betreft, daar speelt vooral jaloezie. Astrid is graag gezien bij het volk, en daar heeft Filip het altijd moeilijk mee gehad. Toen koning Boudewijn de Salische wet afschafte en zo de deur openzette voor prinses Astrid om eventueel koningin te worden, viel dat zowel bij Filip als bij Laurent in slechte aarde. Astrid voelt sindsdien dat Filip haar dit kwalijk neemt. En hoewel ze geen haatdragend type is, staat dit een fatsoenlijke broer-zusterband in de weg". (br.hln)



» Reageer (0)
29-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe koffie je leven kan redden

Hoe koffie je leven kan redden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/16/12/20130729112451/media_xll_6021297.jpg


Wie twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, loopt maar liefst vijftig procent minder risico op zelfmoordneigingen. Dat is de conclusie van een grootschalige Harvard-studie naar de cafeïneconsumptie van 200.000 mannen en vrouwen.

De onderzoekers analyseerden data van 200.000 mensen over de consumptie van cafeïne in de vorm van koffie, thee, energiedrankjes, softdrinks en chocolade. Voor de meerderheid deed koffie echter dienst als voornaamste cafeïnebron. Ook de gegevens van wie decaf of bitterweinig tot geen koffie dronk werden bestudeerd. Over een periode van gemiddeld 6,5 jaar pleegden 277 op 200.000 mensen zelfmoord.

"Anders dan in voorgaande studies konden we het verschil zien tussen de impact van dranken met en zonder cafeïne. We mogen dan ook afleiden dat eender welke vermeend beschermend effect van koffie te danken is aan cafeïne", stelt onderzoek Michel Lucas. Wie dagelijks enkele kopjes koffie drinkt, zou volgens de Harvard-studie 50 procent minder risico lopen op zelfmoord.

Cafeïne werkt niet alleen stimulerend voor het centrale zenuwstelsel, het doet ook dienst als een mild antidepressivum omdat het de productie van 'happy' hormonen stimuleert. Zo krijgt de aanmaak en verspreiding van serotonine, dopamine en noradrenaline een boost. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in eerdere studies ook al geconcludeerd werd dat koffiedrinkers een kleinere kans maken op depressies.

"Onze bevindingen suggereren dat meer dan 4 kopjes drinken geen verdere voordelen te bieden heeft. 400 mg cafeïne per dag is meer dan genoeg", klinkt het besluit. Hierbij aansluitend werd in eerder onderzoek aangetoond dat 8 tot 9 kopjes koffie het risico op zelfmoordneigingen opnieuw verhogen. Drinken met mate is dus de boodschap. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoog tijd om uw mening over vleermuizen te herzien


Hoog tijd om uw mening over vleermuizen te herzien

Klik op de foto om het schattig filmpje te bekijken






Zelden worden vleermuizen omschreven als 'schattig' of 'lief'. De beestjes kunnen er zelf niets aan doen, maar bezorgen de meesten mensen eerder kippenvel. Onterecht, want verwijten als 'het zijn bloedzuigers' of 'ze raken makkelijk verstrikt in je haar' zijn immers onjuist.

Jagen ze u ook de stuipen op het lijf? Dan kan bovenstaande video daar misschien verandering in brengen. De beelden werden eerder dit jaar gedraaid in een dierenziekenhuis in Australië, dat gespecialiseerd is in het grootbrengen en verzorgen van jonge vleermuizen. De vrouw in de video is verzorgster Trish Wimberley. Ze verzorgt de dieren tot ze sterk genoeg zijn om opnieuw te kunnen worden vrijgelaten. En geef toe: zo schrikwekkend zien de beestjes er toch niet uit, integendeel.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljonairs met minder dan 5 miljoen vinden zichzelf niet rijk

Miljonairs met minder dan 5 miljoen vinden zichzelf niet rijk


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/3/0/20130729125156/media_xll_6021675.jpg


Hoeveel geld moet er op de bankrekening staan voor je jezelf rijk vindt? Voor miljonairs is vijf miljoen een mooie grens, al is het bedrag minder belangrijk dan het feit dat er geen financiële grenzen zijn op wat ze willen doen. Wie alles kan kopen of doen waar hij zin in heeft zonder op een cent te moeten kijken, voelt zich echt rijk.

Dat gevoel hebben de meeste mensen met 1 tot 5 miljoen dollar op de bank (nog) niet. Ruim 7 op tien van hen beschouwt zichzelf immers niet als rijk.

Wie meer heeft dan 5 miljoen, voelt zich comfortabeler: 60 procent noemt zichzelf rijk. Dat wil nog altijd zeggen dat een ruime minderheid van 40 procent zichzelf niet 'rijk' vindt, ondanks de vele nullen op de bankrekening.

Voor mensen die elke maand weer moeten krabben om rond te komen, lijkt dat arrogant. Maar de miljonairs zeggen dat niet uit noodzakelijk hebzucht of valse bescheidenheid. Aan de basis liggen zeer gewone psychologische effecten.

Ten eerste is er de vergelijking met mensen uit een gelijkaardige sociaal-economische groep. Als miljonair ga je vaker om met andere miljonairs en wordt een zekere levensstijl verwacht. Met één miljoen op de bank ben je 'maar' een kleine vis in de miljonairenzee en is het moeilijker de andere bij te houden. Pas vanaf vijf miljoen kan je je staande houden tussen de andere miljonairs.

Natuurlijk zouden ze de levensstijl kunnen aanpassen, maar de rijkste zijn in een groep middenklassers is ook niet fijn: je voelt je verplicht bepaalde zaken te betalen of je bent beschaamd na een dure aankoop die voor anderen onbereikbaar is.

Ook waar je woont, speelt een rol. "Als je in New York City een eigendom van vijf miljoen bezit, dan voel je je niet rijk omdat er mensen leven die op twee uur voldoende verdienen om het van je te kopen", merkt economisch auteur David Cay Johnston op.

In grote huizen wonen heeft ook als nadeel dat het veel kost om te onderhouden: hebben is niet genoeg, het kost ook om het te houden.

Daarbovenop komt nog dat rijke mensen (een deel van) hun familie onderhouden.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweekoppige schildpad krijgt eigen Facebookpagina

Tweekoppige schildpad krijgt eigen Facebookpagina


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/7/0/20130728210800/media_xll_6019860.jpg


De tweekoppige schildpad die afgelopen maand werd geboren in de dierentuin in San Antonio, is zo populair dat ze een eigen Facebookpagina heeft gekregen.

Volgens medewerkers van de Amerikaanse dierentuin doet de Texaanse schildpad het wonderwel goed. Het dier kreeg de naam Thelma and Louise mee, naar de gelijknamige en Oscar-winnende film uit 1991. Volgens woordvoerster Debbie Rios-Vanskike eet en zwemt de schildpad en kunnen de beide koppen (links Louise en rechts Thelma) het goed met elkaar vinden.

De schildpad is op 18 juni geboren, en te bezichtigen in het Friedrich aquarium in de dierentuin.(br.hln)


 

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietjes kleiner en duurder

Frietjes kleiner en duurder


http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/0/7/20130729091701/media_xll_6020737.jpg


Onze Belgische friet stevent af op een ramp: na de mislukte oogst van de vroege aardappelen dreigt nu ook de hoofdoogst in september faliekant af te lopen. "Door de veel te warme en droge julimaand is de groei van de aardappelplanten volledig stilgevallen", zeggen experten vandaag in Het Laatste Nieuws.

"Nu al staat vast dat we de komende maanden met kleine aardappelen én dus ook kleine frieten tevreden moeten zijn." Ook zitten er prijsstijgingen aan te komen voor diepvriesfrieten én een pakje in de frituur.

"Door het natte voorjaar zijn er 50 tot 60% minder aardappelen dan normaal", zegt Yvo Deputter, aankoper voor Remo-Frit, het bedrijf dat verse frietjes levert aan frituren en horecazaken. "Bovendien waren de geoogste aardappelen onvoldoende volgroeid, waardoor de uiteindelijke frietjes in het puntzakje de voorbije weken klein en slap bleken."

En nu dreigt ook het ergste voor de tweede oogst komende september. Meteen de belangrijkste, want met die voorraad bintjes moeten winter en voorjaar overbrugd worden. "Maar door de bijzonder warme julimaand is de groei van die aardappelen volledig stilgevallen, met abnormaal veel kleine knollen tot gevolg", zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert. Het onweer van afgelopen weekend zorgt bovendien voor bijkomende problemen, waardoor we komende winter meer zullen moeten betalen voor diepvriesfrietjes.  "En als de septemberoogst écht enorm tegenvalt, zullen ook heel wat frituristen hun prijzen ongetwijfeld aanpassen", besluit Busschaert in de krant. (br.hln)

Het volledige artikel is vandaag te lezen in de krant het laatste nieuws




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België veroordeeld voor falend gehandicaptenbeleid

België veroordeeld voor falend gehandicaptenbeleid


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/12/2/20130218164841/media_xll_5569382.jpg


Een hoge Europese rechtbank heeft het gehandicaptenbeleid van ons land streng veroordeeld. België schiet schromelijk tekort in het voorzien van opvang en begeleiding van volwassenen met een handicap, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

"Te veel personen worden uitgesloten van de nodige dienstverlening", luidt het. Dankzij de veroordeling kunnen ouders die geen opvang voor hun kind vinden, nu makkelijker dwangsommen eisen.

De veroordeling is uitgesproken door het Europees Comité voor Sociale Rechten, de hoogste instantie die controleert of de sociale rechten van EU-burgers worden gerespecteerd. Ze komt er na een klacht van twintig verenigingen die de hele gehandicaptensector in ons land vertegenwoordigen. Zij menen dat de staat en de gewesten te weinig doen om opvang en begeleiding te voorzien. In Vlaanderen alleen al wachten 22.000 personen met een handicap op een plaats in een instelling of een andere oplossing.

Volgens het Europees Comité faalt het gehandicaptenbeleid in België inderdaad. De staat had zich verdedigd door te verwijzen naar de plannen die de gewestelijke regeringen hebben. Maar die argumenten veegt Europa van tafel: "De staat heeft geen enkele rechtvaardiging aangehaald voor haar tekortkoming." Veel gezinnen moeten hun toevlucht nemen tot sociale diensten die minder geschikt of ronduit ontoereikend zijn. "Families komen zo in een toestand van onveiligheid, verarming, sociale uitsluiting.


Met de veroordeling in handen kunnen gezinnen nu via de rechtbank een oplossing afdwingen van de overheid en een dwangsom als die uitblijft. Een eerste rechtszaak door de vzw Opvang Tekort staat al in de steigers. (br.hln)



» Reageer (0)
28-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zit je metabolisme echt in elkaar

Zo zit je metabolisme echt in elkaar


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/16/5/20130726114613/media_xll_6013970.jpg


Wie overtollige kilo's wil aanpakken, weet dat zijn metabolisme een cruciale rol speelt. Door de overdosis aan feitjes en fabels over onze stofwisseling is het soms moeilijk om het bos door de bomen te blijven zien. Ontdek hier de belangrijkste weetjes over je metabolisme.

We starten met een definitie van metabolisme: De term wijst op het systeem waarmee je lichaam energie omzet en verbruikt. Het proces heeft betrekking op de ademhaling en vertering, de opbouw van spieren, de opslag van vetten en de circulatie van je bloed. Kortom: alles wat bijdraagt tot het omzetten van energie naar de activiteit die je nodig hebt om te overleven.

Bij de stofwisseling horen twee verschillende processen: anabolische reacties die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van celstructuren en de opslag van energie, en katabolische reacties, waarbij molecules afgebroken worden tot energie.

* Je stofwisseling wordt hevig beïnvloed door de samenstelling van je lichaam. Wie meer spieren en een laag vetpercentage heeft, zal een veel sneller metabolisme hebben in tegenstelling tot mensen met verslapt spierweefsel en overgewicht.

* 65 tot 75 procent van de verbrande calorieën gaan naar het onderhouden van je vitale lichaamsprocessen. Sport en beweging dragen bij tot 30 procent van je dagelijkse vetverbranding en zijn dus nog steeds één van de meest efficiënte manieren om de stofwisseling op te drijven.

* Een eetpatroon rijk aan proteïnes is de ideale manier om je lichaam harder te doen werken. Er is namelijk meer energie nodig om eiwitten te verwerken, waardoor je stofwisseling zal versnellen.

* Het sterkste geslacht in het kader van het metabolisme is de man. Vrouwen hebben van nature een tragere stofwisseling omdat ze van nature ook meer vetweefsel in hun lichaam hebben.

* Je metabolisme en de snelheid van je stofwisseling worden bepaald door een aantal factoren. Om te beginnen spelen de genen een ontzettend belangrijke rol. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat sommige mensen altijd slank blijven, hoeveel ze ook eten, terwijl anderen bij wijze van spreken maar moeten kijken naar chocolade om te verdikken. Ook je levensstijl is van fundamenteel belang, in het bijzonder wat je eet en hoe vaak je beweegt. Tot slot speelt ook je leeftijd een grote rol. Het maakt niet uit met wat voor metabolisme je geboren wordt en hoe goed je alles onderhoudt, naarmate we ouder worden, vertraagt de stofwisseling omdat we van nature spierweefsel verliezen.

* De schildklier speelt baas over het metabolisme door hormonen te produceren die vrijwel elk aspect van je lichaamswerking beïnvloeden: hoe snel of hoe traag je calorieën verbrandt, wanneer je proteïnes opbouwt of energie net als vetten zal opslaan, en de manier waarop je lijf reageert op andere hormonen. Het is dan ook niet verrassend dat problemen met de schildklier je hele stofwisseling ernstig kunnen verstoren. Wanneer deze klier te traag werkt en je een tekort aan hormonen hebt (hypothyreoïdie), vertraagt je metabolisme ernstig, iets wat heel vaak tot gewichtstoename leidt. Het tegenovergestelde (hyperthyreoïdie) zorgt dan weer voor een te snelle stofwisseling en onnatuurlijk gewichtsverlies.

* Door aan krachttraining te doen kan je het tempo van je stofwisseling op een gezonde manier opvoeren en zo gewicht verliezen. Toch is er onenigheid over hoe dit precies in elkaar zit. Eén mogelijke verklaring is dat je door spieren op te bouwen en vet te verbannen meer calorieën zal verbranden in rust. Daarentegen stelt de American College of Sports Medicine dat gewichtsverlies net gebeurt tijdens de krachttraining zelf, wanneer je lichaam calorieën verbrandt en spieren opbouwt.

* Wie minder dan 1.200 kcal per dag consumeert, saboteert zijn eigen lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat dit je metabolisme alleen maar vertraagt, wat er ironisch genoeg voor zorgt dat je moeilijker calorieën kan verbranden en gewicht verliezen. Daarom raden zoveel experten aan om elke 2 à 3 uur een gezonde maaltijd of vet- en suikerarm tussendoortje te consumeren, aangezien eten de calorieverbranding bevordert omdat de vertering energie vereist.

* Je kan je stofwisseling stimuleren met cafeïne, een extract dat heel vaak terug te vinden is in dieetsupplementen (die over het algemeen onbetrouwbaar zijn). Eén tas koffie zou het metabolisme 3 tot 4 procent versnellen voor een korte periode. Ook bepaalde pikante voedingsmiddelen hebben een gelijkaardig effect. Denk maar aan chilipepers. De hitte die je lichaam hierdoor produceert, stimuleert de vetverbranding. Alleen is het absoluut niet zo efficiënt als een stevige cardiotraining.

* Je woonplaats is eveneens bepalend voor je metabolisme. Wie in een koud klimaat leeft, moet harder werken om een ideale lichaamstemperatuur te behouden. Bij heel warm weer moet je metabolisme dan weer knokken om je lichaam koel te houden. Leven in een tropisch klimaat zou leiden tot een stofwisseling die 5 tot 20 procent sneller is dan mensen die in een gematigde omgeving wonen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologen stuiten op vampierenkerkhof

Archeologen stuiten op 'vampierenkerkhof'


http://oi39.tinypic.com/2qiz3g0.jpg


Archeologen hebben vlakbij de Poolse stad Gliwice zeven zogenaamde 'vampiergraven' ontdekt. De skeletten werden op een bouwplaats gevonden, de hoofden waren verwijderd en tussen de benen geplaatst.

Onthoofding was in de middeleeuwen gebruikelijk wanneer vermoed werd dat iemand vampier was. Zo zou worden voorkomen dat een bloedzuiger het hoofd van de dode vampier zou kunnen vinden en deze weer tot leven zou kunnen wekken.

De archeologen moeten het exacte lot van de skeletten nog bepalen. De afwezigheid van persoonlijke bezittingen als sieraden in de graven, maakt het moeilijker om het jaar van de dood te ontdekken. Eerste schattingen suggereren dat de botten dateren uit de 16de eeuw.

In Europa zijn er in de loop der tijd verschillende vampiergraven gevonden, schrijft Archeologieonline.nl. "De oudste ooit gevonden was een skelet van een vrouw in Venetië. De mond van het geraamte was wijd open met daarin een steen geplaatst. Dit ritueel moest ervoor zorgen dat de vampier zich niet meer zou kunnen voeden met menselijk bloed". (br.hln - foto epa)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zestien procent zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan armoededrempel

"Zestien procent zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan armoededrempel"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/12/9/20130728094535/media_xll_6018879.jpg


Zestien procent van alle zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan 833 euro per maand, terwijl de armoededrempel op 973 euro ligt. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op basis van eigen onderzoek, waarover ook de krant De Zondag bericht. De ondernemersorganisatie pleit voor een permanente uitbreiding van de faillissementsverzekering, een stopzettingsvergoeding en een betere ondersteuning van startende zelfstandigen.

Het NSZ analyseerde gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). Daaruit blijkt dat bij de 683.519 zelfstandigen in hoofdberoep, 109.917 (zestien procent) minder dan 833 euro per maand verdienen, terwijl de armoededrempel op 973 euro per maand ligt.

Voor het NSZ moeten er dringend een aantal maatregelen getroffen worden. Zo moet de faillissementsregeling voor zelfstandigen permanent uitgebreid worden voor zelfstandigen in moeilijkheden, "meer bepaald zelfstandigen die een gerechtelijke reorganisatie hebben aangevraagd, ondernemers die hun schulden niet meer kunnen afbetalen of zelfstandigen die een faillissement riskeren".

Het NSZ wil ook onder bepaalde voorwaarden een vergoeding voor een ondernemer die zijn zaak stopzet omdat de activiteit niet meer levensvatbaar is. Om te voorkomen dat die vergoeding vaak uitgekeerd wordt, wil de ondernemersorganisatie ook een betere voorbereiding en ondersteuning van startende ondernemers. De ondernemersorganisatie stelt wel dat de hervorming van de betalingswijze van de sociale bijdragen, die ten laatste tegen 2015 ingevoerd zal zijn, de zelfstandigen voor een deel zal helpen. (br.hln)



» Reageer (0)
27-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een handkus werp ik je toe


http://img227.imageshack.us/img227/538/wolkenp.jpg


hemelster dank voor je fonkeling
een handkus werp ik je toe
straal maar in schittering
van mystieke dromen

in de wind mijn ziel
in de wind mijn vreugde
in de wind mijn gedachte
in de wind mijn hart

neem het mee
en stroom de wereld rond
laat het achter
waar het gevonden wil worden

ster aan de hemel
warm is mijn gevoel
even nog de nacht
dan de ochtend vol kracht

Black Lord



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Film over Jimi Hendrix in Toronto in première

Film over Jimi Hendrix in Toronto in première


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/4/11/20130727160902/media_xll_6017426.jpg


'All Is By My Side', een biografische film over het leven van rockgitarist Jimi Hendrix, gaat in première tijdens het Toronto International Film Festival dat van 5 tot 15 september in de Canadese stad plaatsvindt.

De rol van Hendrix wordt gespeeld door André Benjamin, alias André 3000 van het hiphopduo OutKast. Opmerkelijk is dat de gefilmde biografie helemaal geen muziek van de legendarische gitarist zal bevatten.

De film, waarvan de titel is ontleend aan Hendrix' song 'Angel', is de eerste grote documentaire van de Amerikaanse schrijver en filmmaker John Ridley en focust op de doorbraakjaren van de rockpionier in Engeland.

Naast André Benjamin zijn er belangrijke rollen voor de Britse actrices Imogen Poots en Hayley Atwell, die Hendrix' vriendinnen Linda Keith en Kathy Etchingham spelen (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We hebben zelfs geen tijd meer voor Monopoly

We hebben zelfs geen tijd meer voor Monopoly


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/1/5/20130727031830/media_xll_6015995.jpg


Om niet helemaal in de vergeethoek te belanden, brengen steeds meer spelfabrikanten 'snelle versies' van oude gezelschapsspelen uit. 'Monopoly Empire', dat in het najaar op de Belgische markt komt, is in 30 minuten uitgespeeld, 'Scrabble Flash' zelfs na 150 seconden.

"Die spellen zijn een antwoord op de veranderde tijdsgeest", zegt Kris De Keyser van fabrikant Hasbro. "Ouders en hun kinderen willen nog wel spelen, maar het mag zo lang niet meer duren." Dat het oude Monopoly een tijdrovende bezigheid was, blijkt wel uit het langst geregistreerde spel ooit: pas na 70 dagen was het pleit beslecht. De nieuwe versie, die tegen Sinterklaas in de rekken moet liggen, duurt 69 dagen en 23,5 uur korter.

"Bij deze nieuwe uitvoering worden geen hotels of huizen meer gebouwd, maar ­verzamelen de deelnemers 'billboards' die ze dan opstapelen in wolkenkrabbers. Wie als eerste een bepaald aantal merken of billboards verzamelt, wint. En hoe meer billboards je flatgebouw telt, hoe hoger de huur." (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!