Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




07-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je wel en niet mag eten om je huid te verjongen

Wat je wel en niet mag eten om je huid te verjongen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/3/11/20131007122727/media_xll_6181781.jpg


Probeer jij ook zoveel mogelijk chocolade, alcohol en gefrituurd voedsel te vermijden om je huid jong te houden? Dan hebben we goed nieuws voor jou: volgens een nieuw boek is dat helemaal niet nodig. Dermatologe dr. Stefanie Williams is er zelfs van overtuigd dat chocolade en vet voedsel voordelen hebben voor je uiterlijk. Linzen en bruine rijst zijn dan weer dingen die je beter vermijdt. Wij onthullen haar tips.

Hoewel het advies van dr. Williams indruist tegen alles wat we denken te weten over huidverzorging, is ze wel een experte in haar gebied én worden haar tips gestaafd door recent medisch onderzoek. Haar tips zijn dus zeker het proberen waard...

1. Vermijd suiker en honing

Suikers zoals glucose en fructose (gevonden in fruit) reageren met het collageen in onze huid in een proces dat we 'glycatie' noemen. Dat maakt je huid broos en versnelt de veroudering. Zo bleek uit een recente studie dat mensen met een hoger bloedsuikergehalte er ouder uitzien dan degene met een lager gehalte. Het eten van suiker zorgt ook voor het vrijkomen van het hormoon insuline, dat een belangrijke rol speelt bij veroudering. Hoe minder suiker, hoe beter.

Maak niet de fout om te denken dat natuurlijke zoetstoffen zoals honing of agavesiroop beter zijn, want ook die leiden tot glycatie. Het is ook geen goed idee om veel suikerrijk fruit (vooral tropische vruchten) te eten of veel fruitsap te drinken.

2. Weg met bruine rijst

De meeste mensen geloven dat een dieet vol granen goed is voor je gezondheid, vooral volkorengranen zoals bruine rijst en havermout. Maar in werkelijkheid is zetmeel, het koolhydraat in granen, een lange reeks van suikermolecules die ons lichaam afbreekt om te gebruiken als brandstof. Het meeste zetmeel wordt trager afgebroken dan suiker, maar ervan eten doet onze huid en lichaam wel vroegtijdig verouderen.

Witte of bruine rijst is rijk aan koolhydraten, dus is het geen goede basis voor een maaltijd. Dat geldt ook voor pasta en brood. Gebruik in plaats van rijst geraspte rauwe bloemkool, kort gebakken in olijfolie.

3. Vermijd linzen

Ook linzen hebben een gezonde reputatie, maar ze zijn net als granen rijk aan koolhydraten en ze bevatten veel natuurlijke toxines. Dr. Williams raadt linzen - net als bonen en erwten - minder af dan suiker en granen, maar er zijn wel betere alternatieven. Voedzame koolhydraten vind je onder andere  in groenten, zoete aardappelen en pompoen.



4. De gevaren van pastinaak

Je moet veel verschillende groenten eten met verschillende kleuren, aangezien ze allemaal verschillende antioxidanten bevatten die goed zijn voor je gezondheid. In het algemeen geldt: hoe donkerder groen de groente is, hoe beter. Dr. Williams raadt dus zeker broccoli en boerenkool aan, aangezien die rijk zijn aan natuurlijke chemicaliën die voordelig zijn voor je huid.

Van zetmeelrijke wortelsoorten, zoals pastinaak en raap, blijf je beter weg, want die kunnen je bloedsuikergehalte sneller verhogen dan gewone suiker. Als je ze wel eet kan je ze best koken in plaats van roosteren, omdat het dan langer duurt voor ze afgebroken worden, wat het vrijkomen van suiker vertraagt.

5. Eet meer vet

Wat we ook moeten doen is meer vet eten. Dat zal je niet dikker maken, want volgens de laatste studies zijn het de koolhydraten die ons dik maken en onze huid verouderen. Vet daarentegen zorgt voor een vitaal onderdeel van de celwanden in ons lichaam. Studies hebben ook aangetoond dat vet onze huid elastischer en minder rimpelig maakt.

6. ... ook verzadigde vetten

We weten dat enkelvoudige onverzadigde vetten, zoals olijfolie, goed zijn voor ons, maar we worden aangemoedigd om verzadigde vetten te vermijden. Nochtans zijn die cruciaal voor je dieet én niet gevaarlijk voor je hart. Wetenschappers besloten onlangs dat er geen significant bewijs is dat het geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.

Dr. Williams is een grote fan van kokosnootvet, dat meer dan 90 procent verzadigde vetzuren bevat. Ze meent ook dat boter, ook rijk aan verzadigde vetten, niet zo slecht is als vaak wordt gedacht. Natuurlijk mag je hiermee niet overdrijven.

7. Het belang van cholesterol

Ons lichaam heeft cholesterol nodig om hormonen zoals oestrogeen en testosteron en vitamine D aan te maken. Daarnaast is cholesterol ook een vitaal onderdeel van je huid. Slechts een klein deel van de cholesterol in ons bloed komt uit eten, het merendeel wordt door ons lichaam zelf aangemaakt.

Er is slechts één bepaald type cholesterol problematisch: 'small dense LDL'. Dat wordt uitgelokt door koolhydraatrijke maaltijden. Maak je dus niet té veel zorgen over cholesterol in je voeding en geniet zeker van eieren.

8. Sla maaltijden over

We werden geleerd om regelmatig te eten. Nochtans was dat bij onze voorouders anders: zij aten wanneer er voedsel beschikbaar was. En onze genen zijn sindsdien niet zoveel veranderd. Onregelmatige eettijdstippen doen ons lichaam raden wanneer voedsel komt, waardoor het veeleer cellen herstelt dan nieuwe aan te maken. Voor je huid is dat goed, maar niet iedereen kan er even goed tegen.

Hét beste anti-agingtrucje is volgens dr. Williams zelfs tweemaal per week vasten gedurende 24 uur. Dat maakt je lichaam gevoeliger voor insulinegehaltes en doet je meer menselijk groeihormoon produceren, wat de collageensynthese in je huid stimuleert.

9. Weg met zoetstoffen

Artificiële zoetstoffen zonder calorieën kunnen ons brein doen geloven dat er suiker werd opgenomen, waardoor er insuline geproduceerd wordt terwijl dat niet nodig is. Als dat gebeurt verwijdert insuline glucose uit je bloed, waardoor je een lage bloedsuiker krijgt én zin in meer suiker of andere koolhydraten. Bovendien werden artificiële zoetstoffen ook al gelinkt aan diabetes.

10. Rode wijn & tequila mogen

Als je jezelf wil verwennen met een occasioneel alcoholisch drankje, kies je het best voor een droge rode wijn. Die bevat weinig suikers, maar wel het anti-agingbestanddeel resveratrol.

Als je iets sterkers nodig hebt, kan je ook kiezen voor een tequila (gemixt met een beetje limoen en water). Dat is een pak beter dan suikerrijke cocktails. Natuurlijk moet alcohol wel beperkt worden tot een minimum...

11. Beperk melk

Melk doet je insulinegehalte veel meer stijgen dan je verwacht op basis van de suikerinhoud. Een goed alternatief is ongezoete amandel- of kokosnootmelk.

Gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, vormen minder een probleem, op voorwaarde dat je de volle versies kiest.

12. Bosbessen als ontbijt

Toen dr. Williams zelf met haar dieet begon, was het ontbijt voor haar de moeilijkste aanpassing. Vis en gestoomde groenten als ontbijt kan ze niet binnenkrijgen, maar roereieren met bosbessen wel. Bosbessen bevatten weinig suiker en maken de eieren minder hartig. Let er wel op dat je ze pas op het einde toevoegt, anders worden ze te papperig.

13. Last but not least: chocolade mag!

Nee, suikerrijke melkchocoladerepen mogen helaas niet, maar kwaliteitsvolle ongezoete cacao mag wel. Die donkere chocolade is rijk aan antioxidanten, cacaoflavanolen genoemd, die goed zijn voor je huid. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat de regelmatige consumptie van chocolade die rijk is aan flavanolen onze huid kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeff Beck and Joss Stone - People Get Ready

Jeff Beck and Joss Stone - People Get Ready

Klik op de foto om ze te beluisteren






Jeff Beck (Wallington (Surrey, Engeland), 24 juni 1944) is een rockgitarist die in diverse invloedrijke bands speelde in de jaren '60 en jaren '70.

Joss Stone, artiestennaam van Joscelyn Eve Stoker, (Dover, 11 april 1987) is een Engelse soul-, R&B- en blueszangeres, songwriter en actrice.


» Reageer (0)
06-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe zoals de farao's: drink kruidenwijn om te genezen

Doe zoals de farao's: drink kruidenwijn om te genezen


http://img17.imageshack.us/img17/4472/thee.jpg



De Egyptenaren dichtten kruiden geneeskrachtige eigenschappen toe. Om hun farao's te behandelen mengden ze wijn met de kruiden. Daartoe vonden wetenschappers onlangs bewijzen.

De traditie om een wijn met kruidnagel te drinken 'om te genezen' komt dus niet uit de lucht vallen: het is een traditie die meer dan 5.000 jaar oud is.

Dat toonden wetenschappers onder leiding van Patrick E. McGovern van de universiteit van Pennsylvania na een chemische analyse van stukken aardewerk.

De meest bekende remedie is boomhars met wijn. Dit drankje zou ziektes voorkomen en werd ook in het oude China en de middeleeuwen nog overal gebruikt.

De Egyptenaren zwoeren bij kruidenmengelingen in wijn, bier of andere vloeistoffen. De wetenschappers vonden sporen van bonenkruid, wormkruid en dragon. Ook salie, thijm, koriander, munt, citroenmelisse en senna werden teruggevonden.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vermist naakt van Magritte duikt na tachtig jaar op

Vermist naakt van Magritte duikt na tachtig jaar op


http://static1.hln.be/static/photo/2013/18/2/11/20131006070022/media_xll_6178856.jpg


Meer dan tachtig jaar lang dachten kunsthistorici dat een naaktschilderij van René Magritte vermist of vernield was. Nu blijkt dat de surrealist zijn werk zelf in stukken heeft gesneden en delen van het doek heeft overschilderd. Röntgenstralen van twee andere werken van de Belgische kunstenaar hebben dat onthuld.

Het werk 'The Enchanted Pose', dat door critici werd gelauwerd toen het in 1927 werd tentoongesteld, kort voordat Magritte zijn bekende schilderij 'Ceci n'est pas une pipe' maakte. In 1992 werd in de ultieme catalogus van Magritte gesteld dat het werk 'vermoedelijk vernietigd' was, maar er werd wel een zwart-wit foto van opgenomen.

Met röntgenstralen en andere beeldtechnieken hebben kunstexperts twee delen van het schilderij ontdekt onder andere werken van Magritte.

Een hand en borst uit de oorspronkelijke compositie werden teruggevonden onder 'The Portrait of 1935', een schilderij van een oog op een plak hesp. Dat werk maakt deel uit van een collectie in het Museum of Modern Art in New York (MoMa).

De voeten van de naaktfiguren bleken dan weer onder 'The Red Model of 1935' te zitten, een schilderij van ... een paar voeten. Dat is eigendom van het Moderna Museet in Stockholm. De twee andere kwarten van 'The Enchanted Pose' zitten onder andere werken van Magritte, zo vermoeden experts.

De ontdekking werd gedaan tijdens onderzoek voor 'The Mystery of the Ordinary, 1926-1938', de tentoonstelling die momenteel loopt in het MoMa.

Waarom Magritte het schilderij in stukken sneed, zal wellicht altijd een raadsel blijven. Het werk, in neo-klassieke stijl en met gelijkenissen met de naakten die Picasso in de jaren twintig maakte, is minder avant garde dan Magrittes andere werken (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijk schilderij van Da Vinci in Zwitserse kluis

Mogelijk schilderij van Da Vinci in Zwitserse kluis


http://oi43.tinypic.com/2qbyfy9.jpg
Zelfportret van Da Vinci omstreeks 1512


In een kluis in Zwitserland is een schilderij opgedoken dat mogelijk van de hand van Leonardo Da Vinci is. Het schilderij, dat 500 jaar oud zou zijn, is een portret van Isabella d'Este, markiezin van Mantua. Het werd 3,5 jaar geleden aangetroffen en experts denken nu dat het geschilderd werd door de Italiaanse grootmeester. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Het kunstwerk toont gelijkenissen met een portret van Isabella d'Este dat in het Louvre in Parijs hangt. Sommige experts baseren zich nu op de C14-datering, waarmee de ouderdom van het schilderij kan worden vastgesteld. Daaruit blijkt dat het werk tussen 1460 en 1650 geschilderd werd.

Volgens Carlo Predetti, een Italiaanse deskundige van Da Vinci, is er geen twijfel mogelijk en moet alleen nog worden vastgesteld welke delen van het schilderij door leerlingen van de schilder zijn geschilderd. Zeker is dat Da Vinci in 1499 een tekening maakte van de markiezin van Mantua. Dat werk hangt in het Louvre.

Martin Kemp, professor kunstgeschiedenis in Oxford, zegt in The Daily Telegraph echter dat hij twijfelt aan de bevindingen van Predetti. Volgens de Britse kenner van de Italiaanse renaissancemeester schilderde Da Vinci altijd op houten planken en dit portret is geschilderd op canvas. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2.030 euro voor iedereen

Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2.030 euro voor iedereen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/0/13/20131006090018/media_xll_6178888.jpg
Om hun actie kracht bij te zetten, stortten de indieners van het voorstel 8 miljoen muntjes van 5 cent op het Federale Plein voor het Zwitserse parlementsgebouw in Bern


Een basisinkomen voor iedereen, dat is de inzet van een referendum dat binnenkort in Zwitserland wordt gehouden. Een actiegroep heeft voldoende draagvlak gevonden om het voorstel op de politieke agenda te krijgen.

Het gaat om een onvoorwaardelijk maandinkomen van 2.500 Zwitserse frank voor elke volwassen inwoner. Dat is omgerekend 2.030 euro.

De groep activisten verzamelde in de afgelopen 18 maanden meer dan 100.000 handtekeningen voor het voorstel. Volgens het directe democratische systeem van Zwitserland is dat genoeg om een referendum af te dwingen.

Om hun daad kracht bij te zetten, stortten de actievoerders 8 miljoen muntjes van 5 cent op het Federale Plein voor het Zwitserse parlementsgebouw in Bern. Een truck voerde de muntjes aan, goed voor 15 ton en een waarde van omgerekend 333.000 euro. Elk muntje staat voor een inwoner van Zwitserland.

De motieven van de campagnevoerders zijn idealistisch-filosofisch. "Het is tijd voor een publiek debat over de waarde van werk in de maatschappij en de breder wordende kloof tussen arm en  rijk", aldus het comité. "Wij willen dat iedereen het recht heeft op een vrije manier van leven zonder de druk van werk en geld."

Tegenstanders vrezen dat jonge mensen niet meer geprikkeld zullen worden om werk te zoeken, omdat ze toch verzekerd zijn van een inkomen. Bovendien waarschuwen ze voor de hoge kosten die het plan met zich meebrengt en een terugval van de sterke Zwitserse economische positie.

Het sociale experiment van een gegarandeerd inkomen heeft al eens plaatsgevonden. In 1974 kregen alle inwoners van het Canadese stadje Dauphin recht op een inkomen boven de armoedegrens. Het project kreeg de naam 'mincome' en duurde vier jaar. De totale kosten: 17 miljoen dollar. 

Evelyn Forget, professor gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Manitoba, presenteerde jaren later de onderzoeksresultaten van het experiment. De resultaten gaven een verbetering van de kwaliteit van leven aan.

Zo bleven de inwoners van Dauphin gewoon werken en maakten ze evenveel arbeidsuren als voor het experiment. De ziekenhuisbezoeken namen af, schooluitval bereikte een laagterecord en er waren minder arrestaties en veroordelingen. (br.hln - foto epa)




» Reageer (0)
05-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. In de stilte van de avond



http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/16/11/11/media_xl_897101.jpg


In de stilte van de avond
Bij het ondergaan der zon
Kijkend naar duizend lichtjes
In het water  als kleine berichtjes

In de stilte van de avond
Bij het verdwijnen van de dag
Wanneer de zon haar stralen dooft
En de sterren komen voor hun wacht

In de stilte van de avond
Wanneer geluiden zijn verstomd
De dwaallichtjes dansen
Kijk ik naar de avond zon

In de stilte van de avond
Voel ik de liefde in mijn hart
In de stilte van de avond
Door de schoonheid voortgebracht

In de stilte van de avond
Voel ik vrede in mijn hart
Vertrouwend op de dag van morgen
Vertrouwen in wat me nog wacht

Shadow



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handige trucjes met zout

Handige trucjes met zout

http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/10/9/20131004155931/media_xll_6176739.jpg


Zout is een uitzonderlijk veelzijdig mineraal. Hoewel we het voornamelijk inzetten om smaak te geven aan onze voeding, kan je er eigenlijk heel wat meer mee aanvangen.

Handige trucjes met zout:

1. Kleurbehoud
We blijven nog even in culinaire sferen. Wie bijvoorbeeld kookouder op een kamp is en kilo's aardappelen moet schillen, kan een grote emmer zoutwater naast zich zetten om de vers geschilde patatjes in te gooien. Zo worden ze niet bruin.

2. Dode huid & zweet
Wie zichzelf af en toe verwent met een saunabezoekje, weet ongetwijfeld dat zout ideaal is om te exfoliëren. Scrubs op basis van zeezout zijn niet voor niets zo geliefd. Wist je dat zout ook perfect werkt als deodorant? Wie stinkende handen of voeten heeft, kan ze altijd inwrijven met een beetje zout om de dode huidcellen te verwijderen voor een fris, glad resultaat. Voeg gerust een paar druppeltjes essentiële olie toe, zoals citroen voor meer energie of rustgevende lavendel.

3. Jeuk
Insectenbeten kunnen vreselijk jeuken. Dompel daarom een doekje onder in een mix van zout en water, en gebruik het als kompres om de huid af te koelen en irritatie te verlichten.

4. Mondhygiëne
Wie last heeft van wondjes of een onfris gevoel in de mond, kan ook altijd gorgelen met wat zout water.

5. Vetbrand
We weten allemaal dat je nooit water mag gooien op brandend vet. Hou daarom altijd zout of bakpoeder binnen handbereik. Zout strooien op een vetbrand neemt de zuurstof weg, waardoor de vlammen zullen doven. Je kan zout ook altijd inzetten om de vlammen van een barbecue of kampvuur  te temmen zonder veel rookoverlast.

6. Levensduur van sponzen
Hapt je keukenspons naar zijn laatste adem, maar heb je geen vervanger voorzien? Dan kan je altijd een laatste reddingsactie uitvoeren. Laat de spons een nachtje trekken in zout water. Alles zal veel frisser en properder ruiken en aanvoelen.

7. Bewaren van kaas
Wie graag mooie stukken kaas in de koelkast heeft liggen, wikkelt ze best in servetten die eerst in zout water zijn gedrenkt. Het is een techniek die wereldwijd door kaasmakers wordt gebruikt.

8. Vochtkringen
Staan je houten meubels vol kringen van tassen en glazen? Met een mengeling van één theelepel zout met een paar drupjes water en een zachte doek of spons kan je de kringen weg wrijven. Breng vervolgens de glans terug met meubelwas. Ook de restanten die bloemen nalaten in vazen kan je aanpakken met een zoutscrub. Wanneer je handen niet passen, vul je de vaas best met een mix van water en zout. Achteraf reinig je alles nog even met water en zeep.

9. Kalk & vuil
Een zoutscrub is niet alleen goed voor je huid. Ook je keuken en badkamer kunnen er baat bij hebben. Met zout kan je namelijk kalk aanpakken, maar ook verbande restjes in potten en pannen of plakkerige aangebakken laagjes in de oven. Werk tot slot ook vieze geurtjes uit de afvoer weg met kokend water en zout.

10. Vlekken
Eén van de bekendste trucjes met zout is ongetwijfeld het verwijderen van vlekken. Om wijn, bloed en zweetranden weg te krijgen, kan je textiel laten weken in koud, zout water. Voeg ook wat zout toe aan je wasproduct voor extra frisse kleren. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor rechter omdat ze bedelaar koffiekoeken gaf

Voor rechter omdat ze bedelaar koffiekoeken gaf


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/7/9/20131004234854/media_xll_6177399.jpg


In Oudenaarde staat een vrouw uit Zottegem voor de rechter omdat ze een bedelaar zes koffiekoeken toestopte uit de bakkerij waar ze werkte. Haar daad van barmhartigheid werd gefilmd door de bewakingscamera's en volgens haar baas was dat voldoende om haar te ontslaan en naar de politie te stappen. «Ik schaam me dood», zegt Marleen De Lombaert (55).

«Bij de politie namen ze zelfs mijn vingerafdrukken, alsof ik een dief was.» Toen de bedelaar een tijdje later terugkeerde om de verkoopster te bedanken met een doosje groenten, was het hek helemaal van de dam. De bakker vond dat dit leek op 'ruilhandel' en ontsloeg Marleen De Lombaert op staande voet. Omdat ze naar de arbeidsrechtbank trok om haar ontslag aan te vechten, sleepte hij haar bovendien voor de rechter. «Waar gaan we naartoe als een winkelbediende enkele minuten voor sluitingstijd zélf beslist wat er met de onverkochte koopwaar dient te gebeuren», zegt de advocaat van de bakker. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorse tv brengt binnenkort liveverslag van recordpoging breien

Noorse tv brengt binnenkort liveverslag van recordpoging breien

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/12/10/20130919151925/media_xll_6139885.jpg


Wie van breien houdt, moet binnenkort in Noorwegen zijn. De publieke tv-omroep NRK gaat er op 1 november namelijk een recordpoging breien integraal uitzenden, goed voor maar liefst vijf uur live televisie. En alsof dat nog niet genoeg is, smijten ze er vooraf nog een vier uur durende documentaire over breien tegenaan.

"Het is doodgewone televisie, maar zeer traag", geeft een producer toe. "Maar ze zullen zo snel breien als ze kunnen." Doel is het record van vier uur en vijftig minuten te verbreken.

Met dit soort van live televisie zijn ze in Noorwegen niet aan hun proefstuk toe. Kijkers in het Scandinavische land konden zich onder andere al vergapen aan zalmvissen, een vijf dagen durende uitzending vanop een cruiseschip en het uitdoven van een kampvuur. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisarrest mogelijk voor zieke werknemer

'Huisarrest' mogelijk voor zieke werknemer


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/13/10/20131005052429/media_xll_6177490.jpg


Een werkgever kan in het arbeidsreglement laten inschrijven dat een zieke werknemer tot maximaal vier uur per dag thuis moet blijven. Zo moet het voor een controlearts gemakkelijker worden te controleren of iemand al dan niet echt ziek is. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

Het gaat om werknemers die van de dokter de woning mogen verlaten. Wie daar geen toestemming voor krijgt, moet sowieso thuisblijven. Het principe werd door veel rechters al aanvaard, hoewel er geen wettelijke basis voor was. In het wetsontwerp over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, dat de ministerraad vorige week goedkeurde, is die wettelijke basis wel opgenomen. De werkgevers zullen via het arbeidsreglement of via een cao kunnen vastleggen op welke uren de werknemer zich ter beschikking moet houden.

Voorwaarde is dat het om een periode tussen zeven uur 's ochtends en acht uur 's avonds gaat. De regeling is een van de compensaties die de werkgevers krijgen voor het afschaffen van de carenzdag, de eerste ziektedag die veel arbeiders niet uitbetaald krijgen. Wie de controle mist, verliest zijn gewaarborgd loon bij ziekte voor de dag zelf en de dagen ervoor.

De vakbonden reageren furieus en vergelijken het systeem met "huisarrest" en de "whereabouts" die wielrenners moeten doorgeven aan de antidopingautoriteiten. "Werknemers krijgen een medische enkelband om", klinkt het.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pakistaanse Malala krijgt mensenrechtenprijs

Pakistaanse Malala krijgt mensenrechtenprijs


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/11/4/20131005022227/media_xll_6177454.jpg


Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai heeft in Londen de Anna Politkovskaja-prijs, een mensenrechtenprijs voor vrouwen gekregen. De prijs is vernoemd naar de Russische journaliste Anna Politkovskaja, die in 2006 werd vermoord.

Malala, die zich sterk maakt voor meisjesonderwijs, werd vorig jaar toen ze op weg was naar school in Pakistan in het hoofd geschoten door de Taliban. Ze werd in Groot-Brittannië geopereerd en woont daar nog steeds.

De prijs wordt sinds 2007 uitgereikt. 'Reach all Woman in War' zei dat Malala is gekozen "vanwege haar moed om zich uit te spreken toen niemand anders dat durfde, voor de kracht die ze toont om een stem te geven aan de vele vrouwen en meisjes die geen stem hebben, en voor haar hartstochtelijke geloof in het promoten van het recht op onderwijs voor vrouwen". (br.hln)



» Reageer (0)
04-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kopie Het Lam Gods te bewonderen in Leuven

Kopie Het Lam Gods te bewonderen in Leuven


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/14/10/20131001110755/media_xll_6167665.jpg


De oudste en volledige kopie van het bekende middeleeuwse kunstwerk Het Lam Gods is voor het eerst in 200 jaar weer in zijn geheel te bewonderen. Museum M in Leuven zal de kopie van de hand van Michiel Coxcie vanaf 31 oktober tentoonstellen, zo werd vandaag bekend.

Coxcie (1499-1592) was een invloedrijke schilder in de Nederlanden van de 16e eeuw. Hij maakte de kopie van Lam Gods rond 1550 voor de zoon van keizer Karel. Een slaafse kopie werd het niet. Zo paste Coxcie het werk aan aan zijn tijd. Hij voegde onder meer een aantal portretten toe: van onder andere zijn opdrachtgever en van zichzelf, zo vertelt het museum.

De kopie ging in zijn geheel naar Spanje, waarna de Fransen het terugbrachten naar Brussel. Daar werden de panelen echter afzonderlijk verkocht. Delen bevinden zich dan ook verspreid over meerdere Europese musea.

Het origineel uit 1432 is van de hand van de broers Jan en Hubert Van Eyck. Het veelluik wordt momenteel gerestaureerd en is daardoor voorlopig niet in zijn geheel te bewonderen in de Gentse Sint-Baafskathedraal. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Uitwerpselen in een pil: hoe deze doorbraak je leven kan redden

Uitwerpselen in een pil: hoe deze doorbraak je leven kan redden

http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/9/2/20131004122535/media_xll_6176177.jpg


Artsen hebben een iets aangenamer alternatief gevonden voor fecale transplantaties. Door de darmbacteriën uit de uitwerpselen van gezonde mensen te transplanteren kunnen patiënten met ernstige darminfecties hun ziekte overwinnen. Eerst werd dit via een pijnlijke colonscopie gedaan, maar nu slaagden vorsers er in een pil met hetzelfde effect te ontwikkelen.

Canadese onderzoekers hebben deze nieuwe pil getest bij 27 patiënten met een infectie door de bacterie Clostridium difficile en die geen baat hadden bij een antibioticakuur. Deze aandoening kan een fatale afloop hebben. Achteraf werden alle patiënten allemaal genezen verklaard. De symptomen zijn misselijkheid, krampen en diarree en die kunnen zo erg worden dat ze een normaal leven onmogelijk maken. De antibioticakuur die bij deze ziekte momenteel gegeven wordt, is niet alleen duur, maar vernietigt ook de goede bacteriën, waardoor patiënten erg kwetsbaar zijn voor toekomstige infecties.

Recente studies hebben aangetoond dat fecale transplantaties, waarbij mensen de uitwerpselen van gezonde donor getransplanteerd krijgen, het evenwicht in de darmen kunnen herstellen. Deze transplantatie gebeurt vaak via een colonoscopie. Professor Thomas Louie ontwikkelde een betere manier om deze ziekte te behandelen. De donoruitwerpselen komen vaak van een familielid en worden verwerkt in een laboratorium om er de nodige bacteriën uit te halen. Die worden dan verwerkt in capsules.

Proffesor Louie verklaart: "Je slikt dus geen stoelgang, enkel de bacteriën. Geen van de patiënten werd opnieuw ziek na het nemen van de pillen. Louie meent dat de medicatie van uitwerpselen ook andere mensen met darmproblemen kan helpen. Deze doorbraak kan leiden tot een hele reeks nieuwe medicatie en zal dus veel meer ziektes dan enkel clostridium difficile genezen." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zestig nieuwe dieren en planten ontdekt in Suriname

Zestig nieuwe dieren en planten ontdekt in Suriname


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/9/2/20131004111538/media_xll_6175922.jpg


Een team van wetenschappers heeft tijdens een expeditie in het onbewoonde regenwoud van het Zuid-Amerikaanse land Suriname zestig nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Daaronder zes nieuwe kikkersoorten, één nieuwe slangensoort, 25 waterkevers en elf vissoorten.

Conservation International, de milieu-ngo die de expeditie sponsorde, stelt dat de overvloed aan zoetwater een belangrijke rol speelt in de bescherming van de enorme biodiversiteit en de ongerepte ecosystemene in het bergachtig gebied.

De wetenschappers ontdekten onder meer een chocoladekleurige kikker die in bomen leeft, en noemden hem cacaokikker. Een robijnrood kevertje van amper 2,3 millimeter lang noemden ze lilliputkever. Voorts ontdekten ze een nieuw sprinkhaanachtig insect met scherpe stekels op de poten om zijn natuurlijke vijanden af te schrikken en een bruin-witte pijlgifkikker. Naar een nooit eerder geziene boomkikker hoefden de wetenschappers niet te zoeken: die sprong op een avond tijdens het diner zomaar op de kamptafel.

Het team vond niet minder dan 25 nieuwe soorten waterkevers, waarvan sommige in het water leven dat uit de granieten bergtoppen stroomt.

"Suriname is één van de laatste plekken op de wereld waar de biodiversiteit volop bloeit in ongerepte wouden en rivieren", verklaart dokter Trond Larsen, tropisch ecoloog en één van de leden van de expeditie.


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/3/4/20131004112524/media_l_6175984.jpg
Een sprinkhaansoort die met wasachtige uitsteeksels zijn vijanden misleidt


Die werd geleid door Conservation International, die zich tot doel stelt de rol van water in Suriname te bestuderen. Suriname ligt in het zogenaamde Guinees Schild, een gebied in Zuid-Amerika dat meer dan een kwart van het resterende regenwoud ter wereld herbergt.

Larsen: "Het behoud van deze ecosystemen, die nog niet door de mens zijn aangetast, is niet alleen van levensbelang voor het Surinaamse volk maar kan ons ook helpen voorzien in de toenemende wereldwijde vraag naar voedsel en water. Die ecosystemen helpen ook de impact van de klimaatverandering in te dijken". (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe meer een vrouw sport, hoe lager haar risico op borstkanker

Hoe meer een vrouw sport, hoe lager haar risico op borstkanker


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/0/14/20131004113608/media_xll_6175964.jpg


Bewegen helpt het risico op borstkanker na de menopauze verlagen. Zelfs wandelen heeft al een positief effect, zo blijkt uit onderzoek van de American Cancer Society.

De onderzoekers volgden 17 jaar lang meer dan 73.000 vrouwen van 50 tot 74 jaar. Tussen 1997 en 2009 vulden ze elke 2 jaar dezelfde vragenlijst in. Van de deelnemers kregen er 4.760 de diagnose borstkanker.

Ongeveer één op de tien vrouwen bewoog helemaal niet. De actieve dames hielden zich voornamelijk bezig met matig intensieve vormen van beweging zoals wandelen, fietsen, aerobics en dansen. Zwemmen, hardlopen en tennis waren minder populair bij hen. De deelneemsters die regelmatig bewogen, waren over het algemeen slanker, dronken vaker alcohol, maar rookten minder vaak. Ook gebruikten ze vaker hormoonbehandelingen voor vrouwen na de menopauze en hadden ze vaker in het afgelopen jaar een mammografie laten maken. 

47 procent van de deelnemers gaven enkel wandelen op als lichaamsbeweging. Wie dat minstens 7 uur in de week deed, had 14 procent minder risico op borstkanker dan wie wekelijks 3 uur of minder wandelden. De actiefste vrouwen liepen 25 procent minder risico op borstkanker dan de minst actieve deelnemers.

"Onze resultaten ondersteunen duidelijk een verband tussen bewegen en borstkanker na de menopauze, waarbij intensief bewegen een sterker effect heeft. Als je geen andere fysieke activiteiten doet, verlaagt elke dag een uur wandelen het risico op borstkanker. Meer inspanning en langer bewegen, verlaagt het risico nog meer", zegt onderzoeker Alpa Patel.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werelddierendag

Vandaag is het Werelddierendag

http://oi41.tinypic.com/zu1qb6.jpg


Vandaag is het Werelddierendag, het is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober. Met het vieren van deze dag wil men mensen laten weten dat dieren rechten hebben en dat zij beschermd moeten worden.

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende hield hij ooit een preek voor de dieren.

Eerste werelddierendag

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus steeds herdenkt, een goede datum voor zo'n dierendag zou zijn[bron?]. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.

Sinds de jaren zestig grijpt men deze datum steeds meer aan voor het dierenrechtenactivisme. Ook werden meer activiteiten ontwikkeld om met name bij kinderen bij dit onderwerp te betrekken.

Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Zo vestigde de CPNB in 2000 de aandacht op de Kinderboekenweek (met als thema "dier") door allerlei acties met dieren (zoals huisdierkeuringen en een gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren.

Op basisscholen wordt op 4 oktober ook aandacht besteed aan dierendag. Op sommige scholen nemen kinderen een huisdier of knuffel mee naar school.



» Reageer (0)
03-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen kan schilderen als Van Gogh met nieuwe app

Iedereen kan schilderen als Van Gogh met nieuwe app


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/11/4/20131003181205/media_xll_6174649.jpg


Vanaf vandaag  kan iedereen virtueel aan de slag met de schilderijen van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Het Van Gogh Museum in Amsterdam lanceert de app 'Touch Van Gogh'.

De oude vernislaag verwijderen van het schilderij 'De slaapkamer' of de verf wegpoetsen van het doek 'Gezicht vanuit Theo's appartement', het kan allemaal. De app laat toe te zien hoe een schilderij er voor een restauratie uitzag, waar er exact geschilderd is, welke verf verkleurd is en hoe de compositie is opgebouwd.

Het Van Gogh museum wil gebruikers vooral laten ontdekken wat er in en onder de verf schuilgaat. Met de app kunnen bezoekers tot in detail Van Goghs werkwijze ontrafelen  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 16 oktober staat in teken van borstreconstructie na kanker

16 oktober staat in teken van borstreconstructie na kanker

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/5/11/20131002143353/media_xll_6171311.jpg


Meer dan 30 ziekenhuizen en borstklinieken houden op woensdag 16 oktober informatiesessies over borstreconstructie na borstkanker. Officieel gaat het om de tweede Belgische editie van Breast Reconstruction Awareness Day, kortweg BRA Day.

In het kader van de sensibiliseringscampagne organiseert de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) informatiesessies voor vrouwen die een borstreconstructie overwegen na de gedeeltelijke of volledige verwijdering van een borst. Dat gebeurt in 33 zorginstellingen verspreid over het hele land. Het initiatief wordt gesteund door de Stichting tegen Kanker.

Tijdens de sessies worden onder meer de verschillende reconstructieve plastische chirurgietechnieken toegelicht. België behoort tot de voorlopers op het vlak van borstreconstructie. Dankzij de technologische evolutie worden de behandelingen steeds gerichter en performanter.

De fysieke reconstructie gaat gepaard met de psychische reconstructie. Gedurende haar herstel wordt de patiënte steeds omringd door een multidisciplinair team van specialisten zoals radiologen, gynaecologen, radiotherapeuten, oncologen, psychologen en coördinerende verpleegsters. In dialoog met hen kan de patiënte een beslissing nemen over de techniek en opvolging die in haar situatie het meest aangewezen is. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. jonge koppeltjes verloven zich weer massaal

Jonge koppeltjes verloven zich weer massaal

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/7/11/20131003110037/media_xll_6173591.jpg


85 procent van de jongeren wil ooit trouwen en tegenwoordig verloven jonge koppeltjes zich weer massaal, het liefst met alles erop en eraan. "Een meerderheid van de twintigers verlangt weer naar een huwelijk, een huis en kinderen, als een soort houvast", zeggen experts in Het Laatste Nieuws. "Maar het is vooral de romantiek die telt."

Nooit eerder stapten zo weinig koppels in het huwelijksbootje als dit jaar, zo blijkt uit officiële cijfers. Toch lijkt een kentering in zicht, nu bijna alle jongeren aangeeft ooi te willen trouwen. Volgens relatietherapeute Rika Ponnet willen twintigers het nu beter doen dan hun ouders, hun relatie vaak uitdraaide op een echtscheiding. In tijden van crisis zijn jongeren ook vaker op zoek naar een stabiele relatie.

"Er zijn inderdaad opnieuw meer koppeltjes die zich officieel verloven met het oog op een huwelijk", stelt Marleen Hoefkens van bruidsmagazine 'For Lovers' vast.  "Komend weekend vindt in Antwerpen onze trouwbeurs plaats en elk jaar wordt de aandacht voor alles wat met de aanloop tot het trouwfeest te maken heeft groter. De romantiek viert weer helemaal hoogtij. Al zijn er ook verschillen met vroeger. Toen was het hele verlovingsproces iets voor prille twintigers, nu zie je ook koppels van 35 of 40 jaar die zich nog verloven. En dat mag best met alles erop en eraan."

Ook de juweliers bevestigen de trend. Zij zien de verkoop van verlovingsringen duidelijk heropleven. "We spreken van een stijging van 10 tot 20 procent", zegt Greta De Cauwer van de gelijknamige zaak uit Sint-Niklaas. " De prijs is ook belangrijk. Koppeltjes schrikken vaak als zij horen dat je al voor 50 euro een mooie ring kan kopen. Je hoeft dus geen fortuin meer te spenderen aan een verlovingsring. En wie wat meer besteedt, komt niet zelden een jaar later terug om het juweel te laten oppoetsen en hem te recycleren als bruidsring, waarin wij dan de nieuwe trouwdata graveren."  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!