Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




18-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snotvalling op komst? Zo beperk je de schade

Snotvalling op komst? Zo beperk je de schade


http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/10/5/20131018144135/media_xll_6206795.jpg


Als volwassene heb je gemiddeld twee tot vier keer per jaar last van een verkoudheid. Die typische infectie van de bovenste luchtwegen kan tot 10 dagen aanslepen, maar gelukkig hoeft het niet altijd zo een vaart te lopen. Wie de (nies)bui voelt hangen, kan een aantal dingen doen om de schade te beperken.

Geef de snotvalling geen kans door...

...meer zink op te nemen
Onderzoek heeft aangetoond dat zink in de vorm van zuigtabletten, pillen of siroop de eerste symptomen van een verkoudheid kan verzachten, waardoor de snotvalling minder ernstig en langdurig zal zijn.

...beter te ontstressen
We weten allemaal dat stress ongezond is en ook je immuunsysteem beseft dat maar al te goed. Virale en bacteriële infecties krijgen veel meer speelruimte in een lichaam dat gestresseerd is. Onderzoek aan de universiteit van Wisconsin heeft aangetoond dat meditatie de duur en ernst van een verkoudheid met 35 tot 60 procent kan verminderen. Ontstressen is de boodschap.

...je goed te hydrateren
Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je neusholtes vochtig blijven, waardoor ze effectief komaf kunnen maken met kleine deeltjes van bacteriën.

...te gorgelen
Het klinkt misschien bizar, maar een paar keer per dag stevig gorgelen met water in de maanden waarin griep en snotvallingen pieken, zou helpen bij het wegspoelen van de ziektekiemen.

...probiotica te nemen
Uit een recent studie blijkt dat probioticasupplementen (LGG en BB12) de duur van een verkoudheid reduceren tot 4 dagen. De symptomen waren bovendien tot een derde minder ernstig en het aantal ziektedagen werd gehalveerd.

Tot slot is het uiteraard belangrijk dat je voldoende slaapt, een gebalanceerd eetpatroon koestert en genoeg lichaamsbeweging krijgt.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissers Peru doden jaarlijks 15.000 dolfijnen

Vissers Peru doden jaarlijks 15.000 dolfijnen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/3/10/20131018023920/media_xll_6205615.jpg


Peruaanse vissers doden elk jaar minstens 15.000 dolfijnen, voornamelijk om hun vlees en vet als aas bij de haaienjacht te gebruiken. Dat heeft de dierenbeschermingsorganisatie Mundo Azul gisteren gemeld. Mogelijk worden de dieren ook afgemaakt voor consumptie.

In Peru is de jacht op dolfijnen verboden, maar toch hebben meer dan 500 vissers zich erin gespecialiseerd, aldus de organisatie. Vooral de blauwe haai laat zich goed vangen met dolfijnenvlees als lokaas.

Mundo Azul heeft de verkoop van dolfijn op verschillende markten in kaart gebracht om de autoriteiten op de hoogte te stellen van zijn bevindingen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we toegeven aan overdaad

Waarom we toegeven aan overdaad


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/1/10/20131018152933/media_xll_6206905.jpg


Overdaad schaadt, en toch geven we er allemaal wel eens aan toe. Of het nu om alcohol, eten of winkelen gaat, de vraag blijft hoe het mogelijk is dat rationele volwassenen de controle over hun impulsen verliezen.

Volgens psycholoog dr. Michael Mantell zijn alle vormen van overdaad terug te brengen tot een strategie om negatieve emoties te verwerken op een irrationele, bewust ongezonde manier. Het wordt pas echt een probleem wanneer mensen stoornissen beginnen te ontwikkelen, die gevoed worden door gevoelens van machteloosheid, schaamte en sociale isolatie.

Overdaad
Eetbuien zijn bij volwassenen momenteel het grootste probleem, maar ook compulsief winkelen (shopaholism) zit in de lift. Overdadig veel alcohol consumeren, het zogenaamde 'binge drinking', is eveneens een groeiend fenomeen, zeker bij vrouwen. De oorzaken voor dit gedrag zijn in te delen in drie categorieën, die we één voor één gaan behandelen: psychologisch, chemisch en sociocultureel.

1. Psychologisch
Angst, stress en depressie zijn zonder twijfel de grootste boosdoeners als het aankomt op overdaad. In dit kader is het puur een strategie om negatieve emoties te verdoven. Het kan echter ook een symptoon zijn van een mentale stoornis. Zo kan een onbehandelde depressie bijvoorbeeld leiden tot een laag zelfbeeld, weinig zelfcontrole en een slecht copingmechanisme, dingen die op hun beurt de deur naar vreetbuien of andere vormen van overdaad wagenwijd openzetten.

2. Chemisch
Overdaad kan zalig zijn, tot de schuldgevoelens je overmeesteren. Wanneer we zoete, vette voeding eten, alcohol drinken of ongeremd winkelen, laten onze hersenen dopamine los in het lichaam, wat kan zorgen voor een effect dat verdacht veel lijkt op een fysieke verslaving. De kans is groot dat je vaker zal toegeven aan bijvoorbeeld eetbuien, puur omdat je hunkert naar die stroom van 'happy' hormonen.

Ook in dit kader speelt stress een grote rol, omdat het mensen sneller aanzet om beloning na te streven in de vorm van overdaad. Het komt er op neer dat stress een topprioriteit maakt van het gelukzalige gevoel.

3. Sociocultureel
Wie niet gezegend is met zelfzekerheid, zal sneller toegeven aan de culturele druk. "We worden constant geconfronteerd met het feit dat je weinig waard bent als je niet slank bent, niet drinkt of bepaalde dingen niet in je bezit hebt. De druk om perfect te zijn kan leiden tot angstgevoelens en overdaad", stelt Mantell.

Mindfulness
Experten linken compulsief gedrag vaak aan een gebrek aan 'mindfulness', een duur woord om te zeggen dat je moeite hebt om emoties te begrijpen en stress te verwerken. Hoe vaak en op welke manier je toegeeft aan overdaad, er bestaan heel wat manieren om eraan te ontsnappen, zeker wanneer het een negatieve impact heeft op je gezondheid. Cognitieve gedragstherapie wordt hierbij aangeraden.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg grijpt massaal naar de antidepressiva

Belg grijpt massaal naar de antidepressiva


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/14/9/20131018105314/media_xll_6206289.jpg


Nooit slikten we zoveel antidepressiva als in 2012. Vorig jaar namen we 283 miljoen van deze pillen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv. Sinds 2004 is het gebruik ervan bijna verdubbeld (+ 45 procent).

De grootste gebruikers van antidepressiva zijn tussen 41 en 80 jaar, waarbij opvalt dat de laatste jaren het gebruik sterk blijft stijgen bij de leeftijdsgroepen tussen 51 en 70 jaar, luidt het bij het Riziv.

Absolute koplopers zijn de vijftigers. Die waren in 2012 goed voor zo'n 65 miljoen doses. Voor de kinderen (0-10 jaar) is er dan weer een daling van 34 procent sinds 2004. Ook bij de adolescenten en jongvolwassenen (tot 30 jaar) stabiliseert of daalt het gebruik sinds 2008.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen consumentenkrediet meer voor wie in het rood staat

Geen consumentenkrediet meer voor wie in het rood staat


http://oi41.tinypic.com/2yu11rk.jpg


Wie een betalingsachterstand heeft, zal in de toekomst geen consumentenkrediet meer kunnen krijgen. Dat is volgens De Tijd één van de maatregelen die minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte plant om consumenten beter te beschermen. Febelfin, de koepelorganisatie van de banken, vreest dat de maatregel duizend jobs kan kosten.

Vorig jaar stond in België ruim 21 miljard euro uit voor leningen van een auto, koelkast, reis, enzovoort. Maar een van de pijnpunten is dat steeds meer Belgen hun lening niet meer kunnen afbetalen. Vorige maand steeg het aantal kredietnemers met minstens één achterstallig contract met 5,4 procent tot 336.000.

Vande Lanotte heeft nu een wetsontwerp klaar dat moet uitsluiten dat nog een consumentenkrediet wordt toegekend aan iemand met een betalingsachterstand. De banken zelf zullen daarbij moeten nagaan of de aanvrager nog kredietwaardig is. Het wordt ook verboden om consumenten via promoties aan te zetten tot kopen op krediet. Ook moet het mogelijk worden het contract op te zeggen als de interesten twee procentpunten klimmen boven het niveau dat is afgesproken.

"We zijn het eens met een betere bescherming van de consument, maar is het nodig verder te gaan dan Europa?", zo vraagt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging voor het Krediet, zich af. Febelfin vreest te strikte regulering en waarschuwt dat het kredietaanbod zal dalen. "Dat dreigt ruim 1.000 jobs te kosten", waarschuwt de organisatie in een advies dat De Tijd kon inkijken.  (br.hln)



» Reageer (0)
17-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoekers kunnen niet langer per boot naar Planckendael

Bezoekers kunnen niet langer per boot naar Planckendael


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/16/10/20131017170206/media_xll_6205135.jpg


De boot die bezoekers van dierenpark Planckendael van het station van Mechelen over de Leuvense vaart naar hun bestemming brengt, houdt er na de komende herfstvakantie mee op. Dat schrijft Het Nieuwsblad donderdag en wordt bevestigd door de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen). Die zal naar eigen zeggen tegen de paasvakantie van 2014 een "leuk alternatief" op poten zetten.

De gele boten van rederij Malinska zijn slechts een van de vele mogelijke vervoersmiddelen naar Planckendael in Muizen, maar bieden de bezoekers van het dierenpark wel een extra beleving onderweg. Jaarlijks kiezen volgens de rederij tussen de 40.000 en 60.000 personen voor een B-dagtrip die de combinatie van een trein- en bootreis en een inkomticket voor Planckendael inhoudt.

Na dit seizoen stopt de rederij echter met de pendelvaarten, zo liet ze onlangs weten aan de KMDA. De reden zou de nieuwe, strenge Europese regelgeving zijn die stelt dat ook gewone overzetboten permanent twee tot drie kapiteins aan boord moet hebben, zonder rekening te houden met het aantal passagiers. Dat zou voor de rederij onbetaalbaar zijn.

De KMDA betreurt het voorlopige einde van de Planckendael-boot en is al op zoek naar een alternatief, ditmaal in eigen beheer. "Tegen Pasen volgend jaar willen we dat klaarhebben. Of dat een boot of iets anders wordt, laten we voorlopig in het midden", zegt woordvoerster Ilse Segers van KMDA.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen kopen steeds meer (tweede) verblijven in Spanje

Belgen kopen steeds meer (tweede) verblijven in Spanje


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/11/0/20131017063729/media_xll_6203940.jpg


Belgen kopen steeds meer een (tweede) woning in Spanje. In het tweede kwartaal van dit jaar ging het om 1.072 woningen, waarvan 812 als tweede verblijf. In verhouding tot het aantal inwoners doet geen enkel land beter. We zijn vooral geïnteresseerd in een tweede verblijf aan de Costa's: de Costa Blanca en de Costa del Sol scoren goed, weet De Tijd.

Het is ook interesstant om een verblijf in Spanje te kopen: door de economische crisis en het overaanbod aan vastgoed zijn de prijzen van woningen in Spanje sterk gedaald, sinds 2007 zelfs met een gemiddelde van 37 procent. Ook de markt van tweede verblijven was totaal ingestort door de financiële crisis.

Nu de economische crisis steeds minder Europeanen zorgen baart en de vastgoedprijzen op de Spaanse markt lijken uit te bodemen, keren de buitenlandse kopers terug. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 14.500 woningen aan buitenlanders verkocht, 22 procent meer dan vorig jaar. De Britten maken nog 15 procent deel uit van de aankopen, maar worden steeds meer op de hielen gezeten door Fransen (10,7 procent), Russen (8,7 procent), Duitsers (7,6 procen) en Belgen (7,5 procent).

De opmars van onze landgenoten is al een tijdje aan de gang. In 2007 waren waren we slechts goed voor twee procent van alle buitenlandse aankopen in Spanje. Vandaag is België in verhouding tot de bevolking koploper. Belgen kopen vooral een tweede verblijf aan de Costa Blanca Noord (Alicante, Altea, Calpe), de Costa Blanca Zuid en de Costa del Sol (Malaga, Marbella). Er waren 78 procent meer Belgische kopers in het tweede kwartaal van 2013 dan in dezelfde periode een jaar eerder. Die opmars valt samen met de tegenvallende verkoop van appartementen aan de Belgische kust.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoon vindt moeder na 22 jaar dankzij tattoo

Zoon vindt moeder na 22 jaar dankzij tattoo

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/7/7/20131017144059/media_xll_6204922.jpg


Een moeder en zoon uit India hebben elkaar na 22 jaar teruggevonden dankzij een tatoeage. De moeder raakte haar destijds 6-jarige zoontje Ganesh kwijt in de mensenmassa op een druk treinstation en vond hem niet meer terug.

De jongen kwam op straat terecht. Vervolgens woonde hij in een aantal weeshuizen en bij een visser. Dankzij een vooruitziende actie van de moeder hebben de twee elkaar onlangs teruggevonden. De vrouw had haar naam op de arm van al haar kinderen laten tatoeëren. Er bleken echter veel mensen met dezelfde naam in India te leven.

Ganesh, die tegenwoordig bij de politie werkt, begon met hulp van collega's een zoektocht naar zijn moeder. Met resultaat: een kantinemedewerkster van een van de weeshuizen herinnerde zich dat hij haar als kind over een bepaald soefiheiligdom had verteld. In de omgeving van die plaats kwam het team de moeder op het spoor. "Dit zie je normaal alleen in films, maar ditmaal was het echt", zei de politiecommissaris die bij het onderzoek betrokken was. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kenia voorziet neushoorns van chip

Kenia voorziet neushoorns van chip

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/10/6/20131016215341/media_xll_6203616.jpg


Kenia gaat zo'n 1.000 neushoorns van microchips voorzien om stroperij tegen te gaan. De chips worden in hun hoorns geïmplanteerd, zodat de dieren gevolgd kunnen worden. Dat meldt de BBC.

Door de technologie zullen stropers makkelijker kunnen worden opgespoord, hopen de Keniaanse autoriteiten. In het illegale circuit levert het ivoor uit de hoorns veel geld op, onder meer vanwege het bijgeloof dat het een geneeskrachtige werking zou hebben. Zo stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dat de hoorns onder een deel van de elite van Vietnam populair zijn als medicijn tegen kanker.

Stropers doden dikwijls neushoorns voor het ivoor. Dat is niet alleen illegaal, maar ook onnodig: een neushoorn kan immers perfect verder leven zonder zijn hoorn. Die groeit vanzelf weer aan, aldus het WNF. De organisatie heeft de chips en vijf scanners voor het project geleverd. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gevangene vraagt rechter om euthanasie

Gevangene vraagt rechter om euthanasie


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/4/14/20131017015019/media_xll_6203729.jpg


Een geïnterneerde die al jaren geen aangepaste behandeling krijgt, wil dat de rechter hem dichter bij zijn grootste wens brengt: euthanasie. "Want ik word er niet beter van door 23 uur per dag in een cel te zitten. Ik voel me geen mens meer", getuigt Frank Van den Bleeken in 'Panorama'. Professor Wim Distelmans twijfelt: "Moeten we zijn leven afnemen omdat hij niet goed wordt opgevangen door het systeem?"

Frank Van den Bleeken zit al zo'n dertig jaar in de cel. Hij werd geïnterneerd na een reeks zedenfeiten, waarvan één eindigde met de moord op een 19-jarige studente. De gedetineerde noemt zichzelf een gevaar voor de samenleving. Hij vreest dat hij door zijn psychisch probleem zal hervallen en wil daarom nooit meer vrijkomen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZZ Top - Sharp Dressed Man

ZZ Top - Sharp Dressed Man

Klik op de foto om hun te beluisteren






ZZ Top is een Amerikaanse southern rockband uit Houston (Texas), opgericht in 1970 door Billy Gibbons. Ze behaalde haar grootste successen in de jaren '70 en '80. De bandleden zijn Billy Gibbons (zang en gitaar), Dusty Hill (basgitaar) en Frank Beard (drums). De band valt op door haar speciale look: Gibbons en Hill dragen altijd een zonnebril, een trenchcoat, en een lange baard. Beard (Engels voor baard) heeft in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden geen baard.

Gitarist Billy Gibbons staat bekend om zijn onmiskenbare sound, "brown tone". Hij speelt voornamelijk op een classic 1959 Gibson Les Paul-gitaar, die hij Miss Pearly Gates noemt. Hij speelt met een "peso"-muntstuk als plectrum, en maakt veelvuldig gebruik van "flageolets" of "harmonics", zo eigen aan de sound van ZZ Top.



» Reageer (0)
16-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duikster vindt 'zeemonster' van 5,5 meter lang

Duikster vindt 'zeemonster' van 5,5 meter lang

http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/6/3/20131016113505/media_xll_6202473.jpg


Uitgerekend een marinebioloog stuitte bij toeval afgelopen zondag in de zee bij Californië op een wel heel bijzonder wezen: het zilverkleurige karkas van een 5,5 meter lange slangachtige riemvis.

Marinebioloog Jasmine Santana van het Catalina Island Marine Institute (CIMI) vertelt hoe ze tijdens haar duik negen meter verderop iets zag glinsteren. "Ik moest dit ding wel mee naar boven nemen, anders zou niemand me geloven."

Nadat ze het karkas 23 meter aan de staart had meegetrokken door het water, hielpen vijf anderen haar om het monster aan land te krijgen.

De riemvis, ook wel haringkoning genoemd, leeft bijna een kilometer onder de zeespiegel. De vissen worden zelden levend aangetroffen en er is daardoor weinig over de vissen bekend. Het is de langste beenvis ter wereld. De riemvis wordt gemiddeld 3 meter lang, maar er zouden in het verleden ook exemplaren gezien zijn van wel 17 meter lang. Het karkas is begraven in afwachting van nader onderzoek.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UZ Gent onderzoekt mogelijkheid oprichting vetbank

UZ Gent onderzoekt mogelijkheid oprichting 'vetbank'


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/14/13/20131015200337/media_xll_6200968.jpg


Het Universitair Ziekenhuis Gent speelt met het idee om in de toekomst een soort van 'vetbank' op te richten. Eigen vet van patiënten zou daarin bewaard kunnen worden om dan later te gebruiken bij bijvoorbeeld borstreconstructies. Dat heeft plastisch chirurg Filip Stallaert van het UZ Gent gezegd.

De techniek om vetcellen weg te nemen en elders in het lichaam opnieuw in te spuiten wordt al toegepast, bijvoorbeeld bij natuurlijke borstreconstructies of bij het behandelen van verwondingen. "Het grote voordeel is dat er geen littekens zijn en dat het eigen weefsel is dat wordt ingebracht", legt Stallaert uit. "Het nadeel is dat bij die procedure een heel aantal vetcellen verloren gaan, waardoor men de procedure moet herhalen en mensen verschillende ingrepen moeten ondergaan."

Om dat probleem op te lossen ziet het UZ twee mogelijke oplossingen: de levensduur van de vetcellen verlengen, of het aanleggen van een soort van 'vetbank'. Dit laatste houdt in dat bij een patiënt vet wordt weggenomen en bewaard, om daarna bij behandeling terug in te spuiten. Vanuit medisch oogpunt is dit heel interessant, aldus de chirurg.

"Er resten wel nog vele vragen", waarschuwt Stallaert. "Onderzoek moet bijvoorbeeld uitwijzen hoe lang we vetcellen kunnen bewaren, en bovendien moet rekening gehouden worden met de grote verscheidenheid aan vetcellen." De plastisch chirurg ziet verder ook nog praktische obstakels betreffende de nodige infrastructuur, opslag en eventuele kosten. "Ook een duidelijk wettelijk kader is noodzakelijk." Volgens Stallaert blijft een eventuele 'vetbank' voorlopig dus toekomstmuziek. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt betreurt 10.000 dode dieren in het verkeer

Natuurpunt betreurt 10.000 dode dieren in het verkeer


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/0/3/20131015154215/media_xll_6200478.jpg


Vorig jaar werden 10.000 dieren het slachtoffer van het verkeer in Vlaanderen. Daarom is natuurorganisatie Natuurpunt gestart met 'Dieren onder wielen 2.0' en roepen ze iedereen op om verkeersslachtoffers onder dieren te melden. Met dit initiatief gaat Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, op zoek naar de knelpunten voor dieren langs de Vlaamse wegen.

Tijdens de vorige actie 'Dieren onder wielen' werden er 10.000 dode dieren geteld langs de Vlaamse wegen. Vandaag lanceerde Natuurpunt een vervolgactie 'Dieren onder wielen 2.0'. Het opzet blijft hetzelfde. Met behulp van vrijwilligers wil Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, tellen hoeveel dieren het slachtoffer worden van het verkeer in Vlaanderen. Nieuw is dat er nu gewerkt wordt met trajectcontrole, waardoor knelpunten duidelijker zichtbaar worden. "De resultaten van de vorige actie waren afhankelijk van de ijver van de vrijwilliger. Door de trajectcontrole krijgen we een meer genuanceerd beeld van het aantal dode dieren langs de wegen", zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt.

Vooral vogels en amfibieën zijn de grootste slachtoffers tijdens het voorjaar. "Dan zitten deze soorten in de paringstijd waardoor ze veel actiever zijn", zegt Vercayie. "In de herfst worden vooral vossen en eekhoors aangereden." Natuurpunt roept iedereen op om deel te nemen aan de telling. Via de website dierenonderwielen.be kunnen de tellingen worden doorgegeven. Een interactieve kaart geeft de resultaten in 'real time' weer.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedkoopste medicijn kiezen brengt 120 miljoen euro op

Goedkoopste medicijn kiezen brengt 120 miljoen euro op


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/12/11/20131016091705/media_xll_6202241.jpg


Het socialistische ziekenfonds pleit ervoor het systeem uit te breiden dat apothekers verplicht een goedkoper geneesmiddel mee te geven aan de patiënt. Die verplichting bestaat nu al voor bepaalde gevallen, en die maatregel leverde vorig jaar een besparing van 10 miljoen euro op. Volgens het socialistische ziekenfonds kan dat 120 miljoen euro worden, schrijft De Tijd.

Sinds mei 2012 moet de apotheker de patiënt een goedkoop geneesmiddel meegeven bij een voorschrift voor antibiotica, schimmelwerende middelen tegen een acute aandoening of wanneer de arts enkel de stofnaam of het voorschrift vermeldt. Bij andere aandoeningen kan de apotheker nog altijd een duurder geneesmiddel meegeven.

De groep geneesmiddelen waarop de maatregel van toepassing is, wordt steeds groter. Intussen is al voor één op de vier producten een generisch alternatief voorhanden. Dat is drie keer meer dan tien jaar geleden.

Het socialistische ziekenfonds pleit ervoor het voorschrijven op stofnaam ook in te voeren bij het begin van een chronische behandeling en bij alle acute aandoeningen. Voor wie al behandeld wordt voor een chronische ziekte, wil het ziekenfonds niets veranderen. "Op die manier kunnen we geld opzijzetten om dure nieuwe kanker- of weesgeneesmiddelen (tegen zeldzame ziektes) terug te betalen", zegt topman Paul Callewaert.

Pharma.be en Febelgen, die de belangen van de farmasector verdedigen, reageren met gemengde gevoelens. "We steunen het streven naar goedkopere geneesmiddelen. Maar het is de arts en niet de apotheker die moet kunnen beslissen welk middel de patiënt meekrijgt", klinkt het. "We vrezen immers dat de apothekers of de groothandelaars de farmabedrijven tegen elkaar zullen uitspelen om kortingen te bekomen", zegt Joris Van Assche van Febelgen. "Die korting verdwijnt dan in hun zakken en dat is niet de bedoeling". (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwers starten campagne om meer bier te drinken

Brouwers starten campagne om meer bier te drinken


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/0/1/20131016050151/media_xll_6201991.jpg

De Belgische Brouwers starten volgende maand met een grootscheepse campagne om de Belgen weer aan het bier te krijgen. Met een campagne die vergelijkbaar is met die van 'Kazen van bij ons', willen ze de trend een halt toeroepen waarbij het verbruik gedaald is tot een historisch dieptepunt van gemiddeld één pintje per dag. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

De Brouwers plannen tv- en radiospots of advertenties in kranten en magazines die in november starten en een heel eind in 2014 zullen doorlopen. "Veertig jaar geleden dronken de Belgen nog gemiddeld 120 liter per jaar", zegt directeur Sven Gatz. "Vandaag is dat nog 74 liter. Het gaat om een bizarre en dubbele situatie. In het buitenland worden onze bieren geroemd en hier kalft het verbruik af."

Gatz benadrukt dat het niet de bedoeling is Belgen ongezonder te doen leven. "We willen het alcoholverbruik nu heus niet weer aanzwengelen. Ons doel is enkel het dalend verbruik een halt toeroepen, zodat het cijfer stabiel blijft", luidt het. "Wij zijn ook voor matig verbruik. Maar met moeite één pintje per dag, dat vinden wij wel heel matig." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen Meus nog drie jaar bij VRT

Jeroen Meus nog drie jaar bij VRT


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/5/11/20131016065221/media_xll_6201911.jpg

Jeroen Meus (35) kookt nog zeker drie jaar op Eén. De nodige handtekeningen moeten nog gezet worden, maar deze week verlengt de Leuvenaar zijn exclusiviteitscontract met de VRT, waardoor 'Dagelijkse Kost' nog op het scherm verschijnt tot eind 2016. De tv-kok stelde gisteren ook officieel zijn eerste 'bijna kant-en-klaar-maaltijden' voor. Die 'StarMeals' liggen vanaf vandaag in warenhuizen en tankstations. "Je kan ze niet in de microgolf opwarmen, maar moet nog amper twee potten vuilmaken. Aanstoven, saus erover en klaar." (br.hln)



» Reageer (0)
15-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythe: mens eet jaarlijks acht spinnen in slaap

Mythe: mens eet jaarlijks acht spinnen in slaap


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/5/12/20131015121729/media_xll_6200007.jpg


Nu de herfst volop in het land is, treffen we weer overal in huis spinnen aan. Wat ook weer de urban legend dat we jaarlijks acht spinnen in onze slaap verorberen nieuw leven inblaast, zo kwam het ondwerp gisteren ook in het VRT-programma Café Corsari aan bod. Wetenschappers ontkennen echter deze hardnekkige mythe.

Deze mythe is onder meer ontstaan door columniste voor PC Professional magazine Lisa Holst. Ze wilde bewijzen hoe snel mensen feiten voor waar aannemen die via het internet verspreid worden, zonder de fabels zelf te controleren. Dus stuurde ze een e-mail rond waarin beweerd werd dat de mens jaarlijks acht spinnen in zijn slaap opeet, wat dus al snel voor waar werd aangenomen en werd doorgestuurd zodat het verhaal een eigen leven ging leiden.

Nog geen enkel wetenschappelijke studie is erin geslaagd deze urban legend te bewijzen, vorsers onderzoeken dit fenomeen zelfs niet omdat het simpelweg onmogelijk is. Koen Van Keer van de de Belgische Arachnologische Vereniging (ARABEL) ontkrachte deze ochtend op Radio 1 het verzinsel dat we 's nachts spinnen inslikken.

Een spin is eerst en vooral koudbloedig, dit betekent dat het dier de temperatuur van de omgeving aanneemt. Doorgaans is de temperatuur in de slaapkamer het ongeveer 16 graden, terwijl de mens gemiddeld 36 graden is. Het temperatuursverschil voor de spin is dus te groot. Dus als het beest op een mens kruipt, dan heeft de spin het gevoel op een heet oppervlak te zitten. Via zintuighaartjes op de poten kunnen de dieren ook zo proeven en ruiken dat ze zich op een mens begeven. Doorgaans blijven deze dieren liever uit de buurt van een van hun grootste vijanden.

De mogelijkheid bestaat wel dat je op de fiets net zoals een vliegje een verdwaalde spin in je mond kunt krijgen, maar die kans is eerder klein, besluit Koen van Keer.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ex over Steve Jobs: Hij speelde om te winnen

Ex over Steve Jobs: "Hij speelde om te winnen"


http://oi43.tinypic.com/70xqx2.jpg


Chrisann Brennan woonde jaren samen met de overleden Apple-oprichter Steve Jobs. In een nieuw boek, 'The Bite in the Apple: A Memoir of My Life With Steve Jobs' vertelt ze openlijk over hun heftige relatie. "Met hem samenwonen was niet zoals ik had verwacht. We hadden veel ups en downs, die waren hoopvol en extreem. Ik wist niet hoe ik mezelf moest blijven, want hij speelde het niet eerlijk. Hij speelde om te winnen en dat wilde hij tegen iedere prijs."

De vrouw woonde samen met de Apple-topman en zijn eerste werknemer Daniel Kottke. 'Steve vertelde mij dat hij liever niet alleen met mij wilde wonen, want dat vond hij niet efficiënt.'

Maar dat zou niet de enige reden zijn geweest. Steve zou Daniel ook hebben gevraagd omdat hij dacht dat het beter zou zijn voor hun relatie. 'We gingen op en neer met onze relatie. We waren stapelgek op elkaar, maar aan de andere kant ook erg verveeld. Ik heb eens voorgesteld om uit elkaar te gaan, maar dat idee kon Steve niet verdragen.' Toch deelden de twee samen geen kamer. 'Hij zei dat hij wilde kiezen wanneer we bij elkaar waren.'

Hoewel ze dat liever niet wilde, werkte Chrisann ook voor Apple. 'Het werk was niet bijzonder, maar dankzij mijn collega's bleef het wel leuk.' Ze vertelt dat Jobs collega's wel eens voor gek zette waar de anderen bij waren. 'Het maakte mij niet uit bij wie hij dit deed. Ik vond het niet leuk.'

Toen hij na een paar jaar succesvol werd, ging hij zich volgens Brennan anders gedragen. Zo wilde hij bijvoorbeeld niet meer de afwas doen, omdat hij zich bezig moest houden met belangrijkere dingen.

Ook zou hij haar ineens dingen hebben gezegd die hij niet leuk vond aan haar."Ik begrijp nu dat hij macht probeerde te krijgen door anderen een negatief zelfbeeld aan te praten. Het was gemeen en ik voelde me afgewezen." Brennan beschrijft dat Steve nogal eens onaardig tegen haar deed. Volgens haar deed hij dat ook uit jaloezie.

De ex vertelt ook nog een ander opvallend detail: Steve had volgens haar sterk het idee dat hij in een vorig leven een piloot was die in WOII had meegevochten. Dat vertelde hij haar vaak.

"Vijftien jaar later belde hij me om te bedanken voor onze mooie nachten. Hij was toen al getrouwd." Chrisann zegt dat ze totaal overdonderd was door dit telefoontje. Waar dit ineens vandaan kwam, weet ze niet precies. De twee hebben samen een dochtertje.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fors meer klachten over fouten bij postbedeling

Fors meer klachten over fouten bij postbedeling


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/1/3/20131015112530/media_xll_6199833.jpg


De ombudsdienst voor de postsector heeft vorig jaar 16.742 nieuwe klachtendossiers verwerkt. Dat zijn er 13,6 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit het jaarverslag van de ombudsdienst voor de postsector.

De ombudsdienst voor de postsector is bevoegd voor alle klachten over post- of pakjesbedeling, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen (net geen 98 procent) gaat het om klachten over bpost. In 2012 ontving de ombudsdienst 16.742 nieuwe klachten. Het saldo van 2011 bedroeg 2.512 klachten, wat het totaal voor 2012 op 19.254 te behandelen klachten bracht. Daarvan waren er 14.128 Nederlandstalige klachten, 5.081 Franstalige en 45 Duitstalige. Een recordaantal klachten werd verwerkt: 18.420 (96 procent).

De stijging is onder meer toe te schrijven aan de forse toename van het aantal klachten over vergissingen en fouten bij de uitreiking van zendingen (4.223 klachten of 42,5 procent). Verder zijn er klachten over verdwijningen (26,1 procent) en vertragingen (11,8 procent). Voorts zijn er klachten over de organisatie (10,4 procent). "Mensen of bedrijven klagen omdat ze aan het einde van de postronde wonen en pas na de middag hun post in de bus krijgen", legt ombudsvrouw Truus Lostrie uit.

Het aantal klachten over pakjes en pakketten kent een grote stijging. "Dat heeft vooral te maken met de perikelen bij bpost met de inklaring van zendingen van buiten Europa. Toen bpost de inklaringsactiviteiten van DSV Air & Sea overnam, liep de inklaring aanvankelijk niet zo vlot en waren er veel kinderziekten. Dat zorgde voor grote vertragingen, fouten en verliezen. Pas na lange tijd konden de achterstanden worden weggewerkt", luidt het.

Er is ook een algemene toename van het aantal klachten over de klantvriendelijkheid en deze categorie klachten is, na die over verzendingen, de belangrijkste. "De toename heeft ook hier veel te maken met de inklaring van bpost-zendingen van buiten Europa. Er zijn ondertussen inspanningen geleverd om de achterstand, de klachtenbehandeling en informatie aan de klanten te verbeteren. Een betere (elektronische) opvolging en een efficiëntere samenwerking kunnen heel wat leed, en dus klachten, besparen", zegt Lostrie.

De diverse post- en pakjesbedrijven bieden een waaier aan producten en diensten aan, waaruit de klant een keuze kan maken op basis van de geboden service. Daarnaast zijn er ook verplichtingen in verband met de interne klachtenbehandeling en de samenwerking met de ombudsdienst. Bij de naleving van deze verplichtingen ziet de ombudsdienst enkele pijnpunten. "Wat betreft de verplichtingen rond de interne klachtenbehandeling zien we dat de rechten van de bestemmeling niet overal erkend worden en dat er nog heel wat klachten zijn over de gebruiksvriendelijkheid en organisatie van de klachtenbehandeling", aldus Lostrie.  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!