Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




17-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzaamheid dubbel zo ongezond voor 50-plussers als zwaarlijvigheid

Eenzaamheid dubbel zo ongezond voor 50-plussers als zwaarlijvigheid

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/0/10/20140217142539/media_xll_6495700.jpg

De vergrijzing zorgt ervoor dat steeds meer senioren alleen wonen of ver van hun familie. Volgens nieuw Brits onderzoek kan eenzaamheid dubbel zo ongezond zijn als obesitas. Het gevoel geïsoleerd te zijn, kan een enorm schadelijke impact hebben op bejaarden. Wetenschappers becijferden dat de meest eenzamen onder hen dubbel zoveel risico liepen te overlijden tijdens de zes jaar dat het onderzoek liep als bejaarden die zichzelf als het minst eenzaam omschreven.

De wetenschappers volgden meer dan tweeduizend vijftigplussers. Vergeleken met de gemiddelde persoon in de studie liepen zij die te kennen gaven eenzaam te zijn 14 procent meer risico op een vroege dood. Dat betekent dat de impact van eenzaamheid op een vroeg overlijden ongeveer dubbel zo groot is als die van zwaarlijvigheid. Armoede bleek het risico op een vroege dood met 19 procent te doen toenemen.

Een studie die in 2012 peilde naar de eenzaamheid van Britse senioren wees uit dat één op vijf zich permanent eenzaam voelde en één op vier gaf te kennen in de voorbije vijf jaar eenzamer te zijn geworden. De helft van de ondervraagden getuigde dat hun eenzaamheid het ergst was in de weekends en driekwart leed er 's avonds meer onder dan overdag.

Eerdere onderzoeken linkten eenzaamheid aan een hele reeks gezondheidsproblemen, van hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem tot een groter risico op depressies, hartaanvallen en beroertes. In zijn recent boek 'Loneliness' stelt John Cacioppo, psycholoog aan de universiteit van Chicago, dat de pijn van de eenzaamheid verwant is met fysieke pijn.

Cacioppo heeft het over de "zilveren tsunami" nu babyboomers de pensioenleeftijd bereiken. "We moeten ons beraden over hoe we ons kunnen beschermen tegen depressie, een laag gevoel van welbehagen en vroege sterfte", verklaart Cacioppo.

In het licht van de gezondheidsrisico's van eenzaamheid waarschuwt hij dat mensen die de pensioenleeftijd naderen beter twee keer nadenken vooraleer ze hun vertrouwde omgeving verlaten en hun oude dag plannen door te brengen op een plek waar ze haast niemand kennen. "We hebben nog altijd een mythische visie op onze pensionering. We denken dat we dan onze familie en vrienden moeten achterlaten om een huis te kopen in Florida waar het altijd warm is en waar we gelukkig zullen zijn. Dat is wellicht niet het beste wat we kunnen doen".

"We zien dat mensen die na hun pensionering contact blijven houden met hun collega's en vrienden in hun buurt hebben minder eenzaam zijn. Neem de tijd om fijne momenten te delen met familie en vrienden. Mensen die niet eenzaam zijn, amuseren zich met andere mensen".

Het nieuwe onderzoek bracht echter ook aan het licht dat gezelschap op zich niet volstaat. Ouderen hebben er nood aan zich betrokken te voelen en te ervaren dat ze gewaardeerd worden door hun naasten.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderden geneesmiddelen niet werkzaam of onveilig

"Honderden geneesmiddelen niet werkzaam of onveilig"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/0/6/20140217084836/media_xll_6494136.jpg

Martine Van Hecke, coördi­nator gezondheid bij Test­-Aankoop.

Meer dan één op tien medicijnen werkt amper of houdt een te groot risico in voor de patiënt. Test­-Aankoop eist dat hun gebruik wordt ingeperkt of dat ze zelfs uit de rekken worden gehaald. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.

Over een flink deel van de geneesmiddelen die van­daag in de Belgische apotheken worden verkocht, bestaan twijfels of ze wel werken en of ze voldoen­de veilig zijn voor patiënten. Tot die conclusie komt consumenten­organisatie Test-­Aankoop, nadat een groep experts zich over zo'n vierduizend middelen boog.

"Van de onderzochte geneesmiddelen is voor 460 of 12 procent niet bewezen dat ze de patiënt be­ter maken, of dat hun voordelen opwegen tegen de bijwerkingen", zegt Martine Van Hecke, coördi­nator gezondheid bij Test­-Aankoop. "Bij 113 andere middelen moeten we patiënten zelfs ten stelligste afraden om ze te gebruiken omdat de risico's voor hen te groot zijn. Die middelen moeten van de markt gehaald worden."

Het gaat bijvoorbeeld om tabletten tegen keelpijn (zoals Orofar of Lemocin), of siropen en tabletten tegen verkoudheden (zoals Sinotab en Rhinofebryl). De volledige lijst met geneesmiddelen kunnen burgers in een online databank van Test-Aankoop opzoeken. Per geneesmiddel worden de conclusies van de experts, een team van artsen en apothekers van Test-Aankoop, weergegeven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee non-believers Wauters vs. Waes maken zich bekend

Twee non-believers 'Wauters vs. Waes' maken zich bekend

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/12/14/20140217112756/media_xll_6495134.jpg

'Position switch' voor 'Wauters vs. Waes'. Na vijf weken in primetime op Eén, met een late herhaling op VTM, worden de rollen vanaf vanavond omgedraaid. Afspraak op VTM dus, om 20.35 uur, voor de volgende vijf uitdagingen.

De eerste aflevering van 'Wauters vs. Waes', waarbij Koen en Tom van Bordeaux naar Parijs moesten rijden op een fiets zonder versnellingen, blijft voor beroering zorgen. Het begon met een anonieme kettingbrief die twijfel zaaide over de echtheid van die eerste uitdaging. Waarop Koen en Tom in onze krant duidelijk maakten dat ze, samen met de briefschrijver, hun helletocht wilden overdoen.

Nu hebben twee 'non-believers' uit Zoersel zich gemeld voor die uitdaging: Brian Meeuwissen (30) en Dimitri Bertels (23). "Wauters en Waes moeten nu maar uit hun pijp komen. Als ze slagen in hun opdracht, dan slaan we mea culpa", luidt het. "We willen eerst controleren of Meeuwissen de man achter de kettingbrief is", reageert VTM. "Klopt dat, dan zullen Koen en Tom hun belofte houden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland waarschuwt gezonde mensen: Stop met Becel Pro-activ te eten

Nederland waarschuwt gezonde mensen: "Stop met Becel Pro-activ te eten"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/14/14/20140216075545/media_xll_6492059.jpg

De Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch waarschuwt gezonde mensen om te stoppen met Becel Pro-activ te eten. De cholesterolverlagende margarine kan hart- en vaatziekten veroorzaken." Onze volksgezondheid laat weten dat er geen reden is tot paniek. "Al gebruikt u Pro-activ het best enkel bij een te hoge cholesterol en in overleg met de huisarts", schrijft Het Nieuwsblad.

Volgens producent Unilever verlaagt Becel Pro-activ uw cholesterol. Sinds gisteren is Unilever echter door de Europese Commissie verplicht een nieuwe waarschuwingstekst op de verpakking te plaatsen. Daardoor moeten consumenten zonder een te hoge cholesterol nadrukkelijk afgeraden worden om voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen te gebruiken.

"Daarmee wijst Europa op mogelijke gezondheidsrisico's", beweert directeur Hilde de Vries van de Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch. "De plantensterolen zijn niet voor iedereen geschikt, aangezien het een hooggeconcentreerd en omstreden bestanddeel is. Pro-activ kan zo hart- en vaatziekten veroorzaken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getuige pleegt zelfmoord enkele weken na opnames Alloo in Vrouwengevangenis

Getuige pleegt zelfmoord enkele weken na opnames 'Alloo in Vrouwengevangenis'

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/15/1/20140217072341/media_xll_6494236.jpg

Enkele weken nadat ze haar verhaal deed aan Luk Alloo, voor zijn programma 'Alloo in de Vrouwengevangenis', heeft Kim Van den Broeck (29) zelfmoord gepleegd in haar cel in Hasselt. Donderdag wijdt de reportagemaker een volledige aflevering aan het meisje met de piercings, tattoos en roze pumps.

In de eerste twee afleveringen van de VTM-reeks kwam Kim Van den Broeck al enkele keren aan bod. De jonge vrouw geraakte op haar zeventiende verslaafd aan drugs. Speed, amfetamines. Om aan geld te raken, pleegde ze diefstallen. "Kim was geen moordenares. Ze was alleen maar het slachtoffer van een spiraal van kleine delicten en veroordelingen die haar almaar verder de dieperik introkken", zegt Luk Alloo. "Ze had eigenlijk nooit in de gevangenis mogen belanden, maar had moeten worden verzorgd, bijgestaan en begeleid. Maar dat is, tot grote schande van het systeem, nooit gebeurd."

Toen hij Van den Broeck in de zomer van 2013 interviewde, had ze zes maanden voordien al een zelfmoordpoging ondernomen. "Niemand heeft haar nadien opgevangen of begeleid. Integendeel. Na een stomme overtreding in de gevangenis werd ze naar de isolatiecel gestuurd. Drie weken tucht, waarbij zelfs haar moeder haar niet meer mocht ontmoeten zonder glas tussen hen in. Je moet weten dat Kim het intiem bezoek in een apart kamertje steevast spendeerde om met haar ma te knuffelen. Om dat béétje aandacht dat ze nodig had, toch maar te krijgen. Uitgerekend dat werd haar dan afgepakt. Da's toch waanzin?"

"Ik heb overwogen om Kim uit de reeks te laten", vervolgt Alloo. "Maar haar ouders, die gescheiden van elkaar leven en donderdag uitgebreid hun verhaal doen, stonden erop dat alles uitgezonden zou worden. Kim heeft heel graag aan mijn programma meegewerkt. Onze gesprekken waren ook goed en verhelderend. Ik vind het dan ook vreselijk dat ik haar wanhoopsdaad niet heb zien aankomen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al 574 Vlaamse buurten houden zelf oogje in het zeil

Al 574 Vlaamse buurten houden zelf oogje in het zeil

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/12/11/20140217070806/media_xll_6494216.jpg

Vlamingen, en vooral Antwerpenaren, maken zich ernstige zorgen over hun veiligheid. Dat blijkt uit cijfers over het aantal buurtinformatienetwerken (BINs). Op 1 januari van dit jaar waren er exact 574 in Vlaanderen, een verdubbeling tegenover 2007, met alles samen een kleine 45.000 leden.

Wallonië en Brussel - nochtans ook geplaagd door inbraken en diefstallen - tellen dan weer amper 37 BINs. "Daar hebben ze schrik om dieven te verklikken", zegt een politiebron.

Begin 2007 waren er 359 in ons land, waarvan ongeveer 95% in Vlaanderen. En het aantal blijft toenemen. Intussen zijn er in het hele land 611. Daarvan zijn er slechts 36 opgericht in Wallonië en 1 in Brussel - meer bepaald in Ganshoren, met in totaal 320 leden. In Vlaanderen zijn maar liefst 44.680 particulieren en handelaars aangesloten. (br.hln)


» Reageer (0)
16-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vechten voor geluksstokjes tijdens Japans naaktfestival

Vechten voor geluksstokjes tijdens Japans naaktfestival

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/9/4/20140215200535/media_xll_6491119.jpg

Ze zijn met meer dan negenduizend, allemaal enkel gehuld in een lendendoek. Wie zijn ze, wat doen ze, deze Japanners? De sleutelwoorden zijn: Hadaka Matsuri.

Dat is het zogenaamde jaarlijkse Naaktfestival, dat al 500 jaar lang plaatsvindt in de Saidaijitempel in het Japanse Okayama. De duizenden deelnemers krijgen eerst een koude douche te verwerken om hun zo goed als naakte lichaam te zuiveren. Vervolgens kijken ze reikhalzend uit naar de priester die vanop vier meter hoogte geluksstokjes in de menigte werpt.

Het is drummen en zelfs stevig vechten om zo'n setje heilige shingi - van vier centimeter diameter en twintig centimeter lengte - te kunnen bemachtigen. Want wie prijs heeft, kan er volgens de Japanse traditie weer een vol jaar tegen voor zijn dosis geluk... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deense dierentuin belooft dat giraf Marius-2 blijft leven

Deense dierentuin belooft dat giraf Marius-2 blijft leven

http://oi61.tinypic.com/330vlae.jpg

De Jyllands Park-dierentuin in het westen van Denenmarken heeft zich bedacht: de giraf Marius hoeft niet te worden afgemaakt. De dierentuin kondigde eerder deze week aan dat ze mogelijk een mannetjesgiraf moest doden omdat er een vrouwtjesgiraf zou arriveren. De mannen zouden anders om de nieuwkomer gaan vechten.

Er werd binnen en buiten Denemarken woedend gereageerd op de aankondiging van Jyllands Park Zoo.

De mededeling kwam daags nadat bekend was geworden dat de dierentuin van Kopenhagen een mannelijke giraf had gedood om inteelt te voorkomen. Toevalligerwijs heet ook die giraf Marius. De directeur van die dierentuin alsook andere medewerkers ontvingen doodsbedreigingen in de afgelopen week.

'Marius-1' was echter al gedood, Marius-2 was nog altijd in leven. De directie ziet nu af van het plan, zo is te lezen op Facebook onder de kop: "Probleem opgelost. Er komt (voorlopig) geen vrouwelijke giraf naar Jyllands Park. "Daarom kunnen we uiteraard allebei onze (mannelijke) giraffen houden", aldus de verklaring.

De dierentuin zegt dat er sprake is van een misverstand. Er zou nooit een echt plan zijn geweest de giraf te doden. Naar aanleiding van de dood van Marius-1 had Jylland in een reactie een hypothetische situatie beschreven. Marius-2 heeft nooit hoeven vrezen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China gaat voor langste onderwatertunnel ter wereld

China gaat voor langste onderwatertunnel ter wereld

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/1/5/20140216084952/media_xll_6492080.jpg

Is het Oosterweeltracé in Antwerpen echt zo indrukwekkend? Het kan altijd nog (een pak) straffer. China gaat immers voor de langste onderwatertunnel ter wereld en zal het huidige record zo maar even meer dan verdubbelen.

Er gaapt via het land een afstand van 1.287 kilometer tussen Dalian (noorden) en Yantai (oosten). Een tunnel van 122 kilometer onder de Bohai Baai zou de af te leggen weg serieus inkorten. De tunnel verbindt ook de hogesnelheidslijn tussen het noorden en het zuiden van China.

Op dit moment heeft buurland en rivaal Japan de langste tunnel op het palmares staan. De Seikantunnel klokt af op 53,9 kilometer. Maar volgend jaar komt Zwitserland af met de aflevering van de Gotthard-basistunnel die 57,1 kilometer lang zal zijn.

Toch is dat is allemaal klein bier vergeleken met het gigantische bouwproject van China, dat het vorige record hoe dan ook meer dan verdubbelen zal.

Het ambitieuze Aziatische land is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Met de Grote Muur die 21.000 kilometer bestrijkt, met 's werelds langste netwerk van hogesnelheidslijnen, met de langste bruggen en de hoogste wolkenkrabbers.

En toch zal het allemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. De Bohai Baai is gevoelig voor aardbevingen en de tunnel zal door twee breuklijnen lopen. De ingenieurs willen vooral leren van het voorbeeld van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De werken zullen aanvatten in 2015 of 2016. (br.hln)


» Reageer (0)
15-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge een van de meest romantische bestemmingen ter wereld

Brugge een van de meest romantische bestemmingen ter wereld

http://oi57.tinypic.com/2b1f83.jpg

De Amerikaanse nieuwswebsite Business Insider heeft Brugge verkozen als een van de zeven meest romantische reisbestemmingen ter wereld, naast steden als Bali, Buenos Aires en Fez.

De site omschrijft Brugge als 'sprookjesachtig' en prijst de kasseistraten, de pleintjes en de reitjes aan als romantische trekpleisters. Ook het Belfort, het Begijnhof en een rit per koets behoren tot de absolute aanraders, net als een bezoekje aan De Karmeliet.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clijsters tenniste jarenlang met driedubbele hernia

Clijsters tenniste jarenlang met driedubbele hernia

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/11/10/20140215082709/media_xll_6489370.jpg

Kim Clijsters speelde het hele tweede deel van haar carrière met een driedubbele hernia in de nek. Ze zei dat gisteren terloops terwijl ze de accupunctuurkamer in het kabinet van haar osteopaat Sam Verslegers toonde, maar verklaarde zich later nader: "Ik sukkel daar al zeven jaar mee", zuchtte ze. "Daardoor zit mijn rug vanboven vaak helemaal vast. Voorlopig stel ik een operatie uit - zolang het leefbaar is."

Toch wel straf dat Clijsters met dat 'ongemak' de beste resultaten uit haar loopbaan behaalde. Drie grandslamtitels en een comeback om u tegen te zeggen. Nooit eerder liet Clijsters vallen dat ze last had van deze serieuze blessure. Al was een nekletsel op het toernooi van Parijs in haar voorlaatste jaar op de tour wel mede de aanzet tot een 'fin de carrière' vol fysieke ongemakken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheim achter de strakke buik van kunstschaatssters

Het geheim achter de strakke buik van kunstschaatssters

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/8/0/20140214163841/media_xll_6487905.jpg

In de aansluitende sportpakjes valt op hoe strak de buik van kunstschaatssters op de Olympische Winterspelen zijn. De Amerikaanse atlete Gracie Gold deelt het  geheimen van haar slanke lijn.

Gold houdt zo van schaatsen omdat het je een atletisch, elegant en mooi gevoel geeft. Dat is wat de sport voor haar zo speciaal maakt. Om sterk te blijven voor alle evenwichtsoefeningen en pirouettes concentreert ze zich op haar buikspieren in het fitnesscentrum. 

Het liefst werkt ze met een fitnessband waarmee ze draaioefeningen. Dit pakt vooral de buikspieren boven de heupbeenderen aan. Door regelmatig deze routine te herhalen krijg je een slankere taille. Neem een elastische fitnessband en doe deze rond een paal of bank ter hoogte van je ellebogen. Ga op een afstand staan waardoor je een gematigde weerstand hebt, neem de uiteinden vast je met beide handen voor je.

Je handpalmen zijn naar je lichaam gericht. Hou je armen geplooid zodat de uiteinden voor je navel zitten. Draai je naar rechts en dan naar links. Zorg ervoor dat je onderlichaam op dezelfde plaats blijft en je rug recht is. Doe twee sets van 10 langs elke kant. Als je moe wordt en je je heupen begint te bewegen, kun je beter meer sets met minder oefeningen en meer rustpauzes doen. Probeer dan bijvoorbeeld vier sets van zes af te werken. (br.hln)


» Reageer (0)
14-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waartoe wachtlijsten rusthuizen leiden: dame van 102 moet geduld hebben

Waartoe wachtlijsten rusthuizen leiden: dame van 102 moet geduld hebben

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/9/3/20140214140036/media_xll_6487413.jpg

"Mail gekregen van Gentenaar die voor zijn moeder van 102 dringend een rusthuis zoekt. Ze staat op een wachtlijst", twitterde N-VA-parlementslid Siegfried Bracke vanochtend. Een schrijnend voorbeeld van de prangende toestand van de bejaardenopvang in Vlaanderen. Maar een eenduidige oplossing is vooralsnog niet in zicht.

"Reeds twee maanden ben ik op zoek naar een rusthuis voor mijn moeder van 102 jaar", schrijft de man in zijn vraag om hulp. "Ik kan heel goed begrijpen dat er wachttijden zijn. Maar steeds worden dezelfde vragen op mij afgevuurd in verband met de 'KATZ-schaal, inschrijfperiode', enzovoort. 'De wachtlijst is lang en de persoon is nog maar weinig hulpbehoevend.' Ik kan u verzekeren dat het mens van honderdentwee niet meer in staat is om nog alleen te leven, zelfs niet met zorgen aan huis. Avonden en weekends ziet ze absoluut niet meer zitten alleen."
                   
Het probleem van wachtlijsten in de ouderenzorg is lang niet nieuw en schrijnende voorbeelden als dit zijn legio. "De materie is te complex om over dit geval een oordeel te vellen", legt Bram Verschuere uit, die zich als docent overheidsmanagement aan de UGent onder meer bezighoudt met welzijnsbeleid. "In tegenstelling tot in de gehandicaptenzorg hanteren de rusthuizen geen centrale wachtlijsten (wat ons werd bevestigd bij het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid, nvdr). Dat betekent dat veel ouderen op verschillende wachtlijsten tegelijk staan, waardoor die allemaal kunstmatig langer worden. Bovendien zijn er ook regionale verschillen."

De denktank Itinera schatte anderhalf jaar geleden dat in Vlaanderen zo'n 109.000 tot 163.000 ouderen op een wachtlijst staan bij een rusthuis, terwijl ook slechts 41 procent van de vraag naar serviceflats kan worden ingevuld. En ook in dagcentra zou amper 55 procent van de gegadigden een plaats vinden. Itinera stelde toen dat het aanbod van ouderenzorgvoorzieningen te beperkt is en dat er veel te weinig wordt gedaan aan de uitbouw ervan.

Het belangrijkste probleem is dat de ouderenzorg de vergrijzing niet kan bijhouden, aldus Itinera. Tegen 2050 komen er 800.000 65-plussers bij en 300.000 extra inwoners ouder dan 85 jaar, zo bevestigde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen vorige week nog. In totaal zal dan 28 procent van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar, tegenover 18 procent vandaag. Daarvoor zullen 300.000 extra woongelegenheden voor ouderen nodig zijn.

Eén van gangbare denkpistes is om de rusthuizen te privatiseren. Die discussie kwam pas opnieuw op gang naar aanleiding van de 'pyjamadagen' in een rusthuis in Zelzate, als protest tegen een mogelijke privatisering. Een debat waarin - ondanks de ontegensprekelijke hoogdringendheid - nog veel water door de Rijn zal moeten stromen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom vrouwen onnodig sterven in Saoedi-Arabië

Waarom vrouwen onnodig sterven in Saoedi-Arabië

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/10/11/20140213175355/media_xll_6485561.jpg

In Saoedi-Arabië heerst een fatwa die vrouwen verbiedt om een dokter te raadplegen zonder aanwezigheid van een voogd. De regel kostte recent nog het leven aan een studente in de hoofdstad Riyad. Ze mocht na hartfalen niet gereanimeerd worden omdat er geen voogd aanwezig was.

Een lid van de hoogste religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië heeft in een krant een fatwa verdedigd: "Vrouwen geven blijk van onverschilligheid wanneer ze dokters consulteren zonder de aanwezigheid van een Mahram (een wettelijke voogd), en dat is verboden door de religie", zei sjeik Qays al-Moubarak, lid van de Raad van de Oelema's in Saoedi-Arabië.

Een doktersbezoek zou er volgens de fatwa toe kunnen leiden dat een vrouw haar lichaamsdelen laat zien aan de dokter. Dat is niet toegelaten, behalve in noodgevallen.

In 2002 kwamen vijftien jonge meisjes om in brand in hun school in Mekka. De politie had toen hun evacuatie verboden omdat ze niet volgens de vestimentaire code van de islam gekleed waren.

Saoedi-Arabië is een ultraconservatief koninkrijk waar de islam zeer strikt toepast wordt. Vrouwen mogen er niet werken, reizen of trouwen zonder toestemming van een voogd. Het is het enige land waar vrouwen ook niet mogen autorijden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Francis Bacon geveild voor meer dan 50 miljoen euro

Schilderij Francis Bacon geveild voor meer dan 50 miljoen euro

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/16/10/20140214011000/media_xll_6486145.jpg

Een portret dat de Britse expressionistische kunstschilder Francis Bacon gemaakt heeft van zijn geliefde en zijn muze George Dyer, is gisteren tijdens een veiling in Londen voor 42,2 miljoen pond (51,4 miljoen euro) onder de hamer gegaan. Dat heeft het veilinghuis Christie's meegedeeld.

Het gisterenavond geveilde werk "Portrait of George Dyer Talking" werd geschilderd in 1966, toen Bacon volgens heel wat kunstkenners op de top van zijn kunnen was.

Het bedrag van 51,4 miljoen euro is een recordsom voor Christie's in Europa, zo meldt het veilinghuis nog. Voor de in 1992 overleden Bacon gaat het niet om een nieuw record, want zijn drieluik "Three Studies of Lucian Freud" werd in november vorig jaar nog voor 106,2 miljoen euro geveild in New York.

Een ander werk van Bacon, "Study for a Portrait", veranderde tijdens dezelde veiling nog voor 2,7 miljoen pond (3,2 miljoen euro) van eigenaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huidige campagnes tegen pesten zijn belachelijk

"Huidige campagnes tegen pesten zijn belachelijk"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/11/10/20140214061219/media_xll_6486310.jpg

De campagnes tegen pesten moeten dringend harder en choquerender, zo bepleiten de organisaties tegen pesten en campagnemakers in Het Laatste Nieuws. Hun vraag komt er nadat een 14-jarige jongen uit Burst (Erpe-Mere) woensdag wellicht na pesterijen uit het leven stapte.

"Gewoon zeggen 'het is niet cool om te pesten' en daar een dansje bij verzinnen, zoals in de nieuwe campagne 'Move Tegen Pesten', is belachelijk", vindt Marc Michils, directeur van de Vlaamse Liga Tegen Kanker en bedenker van veel confronterende campagnes. "Alsof het gaat om een spelletje dat je niet meer mag spelen."

"Pesten kan net zoals roken en te snel rijden dodelijk zijn. Daar hoort dan ook een veel hardere campagne bij met choquerende beelden. Bijvoorbeeld het beeld van een fiets en boekentas naast een treinspoor met de boodschap 'pesten is dodelijk'. Dát zou impact hebben", aldus nog Michils.

Organisaties tegen pesten zijn het daarmee eens. "De softe aanpak die er nu is, is niet voldoende. Dat is bewezen in het onderzoek van 'Klasse' bij 1.200 kinderen: ruim de helft van de kinderen heeft niks aan de dansjes en liedjes tegen pesten", zegt Christian Labinne, voorzitter van de vzw Zinloos Geweld.

Ook Sibille Declercq van kinder- en jongerentelefoon Awel is het daarmee eens. "Vooral voor tieners is een andere aanpak nodig. De dansjes en liedjes van de huidige campagne 'Move tegen pesten' zijn leuk voor jonge kinderen, maar hiermee zul je geen jongeren bereiken. Die lachen daarmee."


Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn, op het gratis noodnummer 1813. (br.hln)


» Reageer (0)
13-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poes of weerwolf?

Poes of weerwolf?

Klik op de foto om het filmpje te bekijken



Fokkers uit de Amerikaanse staat Tennessee hebben het nieuwe kattenras gecreeërd. De 'Lykoi' is een poes maar gedraagt zich eerder als een hond. Door de genetische mutatie van de kortharige huiskat heeft de Lykoi geen haar rond de ogen, neus en bek, waardoor het dier op een kleine weerwolf lijkt.

Vrij vertaald uit het Grieks staat 'Lykoi' voor 'wolfskat'. De nieuwe poes heeft plukken haar op de rest van het lichaam en "de persoonlijkheid van een wilde hond". Volgens de website van de fokkers "jagen ze graag in huis op wat ze maar kunnen vinden". En voorts: "Ze zijn behoedzaam voor vreemden maar worden snel heel aanhankelijk en gezinsvriendelijk".

"Er is geen menselijke tussenkomst geweest om de kat te creeëren", verklaart fokker Johnny Gobble. "Hun bijzondere gen is een natuurlijke mutatie in de populatie van huiskatten. Wij hebben simpelweg de genetica van natuurlijke processen gebezigd".

Gobble en zijn medewerkers hebben verscheidene tests uitgevoerd om genetische ziektes uit te sluiten. Gezien de vreemde vacht van de Lykoi kwamen er dermatologen van de universiteit van Tennessee aan te pas om groen licht te verkrijgen voor het kweekprogramma.

Die ontdekten dat sommige haarwortels van de kat onvoldoende componenten bezaten om haar te produceren. Na verloop van tijd kan de Lykoi zelfs volledig kaal worden. DNA-tests hebben uitgewezen dat de Lykoi niet verwant is met de Sphinx, de bekende haarloze katten.

In de hele wereld zijn er nog maar zeven fokkers die Lykoi leveren. Momenteel zijn er veertien nesten met kittens. Volgens Gobble worden kwekers overstelpt met vragen naar de bijzondere poezen. Zelf krijgt hij elke dag een tiental geïnteresseerde kopers aan de lijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je moet weten over hoofdpijn

Wat je moet weten over hoofdpijn

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/3/12/20140213144509/media_xll_6484857.jpg

We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn, maar hoeveel weet je er eigenlijk over? De heren van Head Squeeze bogen zich over het probleem en kwamen op de proppen met een heleboel interessante weetjes. Wij zetten ze voor jou op een rij.

Eerst en vooral bestaan er verschillende soorten, denk maar aan spanningshoofdpijn en vasculaire hoofdpijn (migraine, clusterhoofdpijn).

Geen pijn aan het brein
Je hersenen zelf kunnen geen pijn ervaren, wat dus wil zeggen dat je nooit rechtstreeks hoofdpijn van je brein krijgt. De prikkels komen uiteraard wel van gebieden rond de hersenen. Zo is je (hoofd)huid gevoelig voor pijn, maar ook de botstructuren in onder meer je neus, oren en mond.

Spanningshoofdpijn
Dit type hoofdpijn ontstaat wanneer je spieren iets te lang samengetrokken worden. Die spierspanning, vaak vanuit je nek, gezicht en hersenvliezen (weefsel rond je brein), irriteert je pijnrecepteren, die op hun beurt een signaal sturen naar de sensorische cortex in je hersenen. Hierdoor ervaar je deze prikkels als pijn. De grote boosdoeners zijn onder meer emotionele stress of slecht zicht (bijvoorbeeld door een verkeerde bril).

Paracetamol
Heel vaak grijpen we naar paracetamol om de pijn te verlichten. Deze medicatie doet zijn werk in de hersenen zelf, waar het de werking van prostaglandines saboteert. Dit zijn de chemicaliën die pijn en ontsteking uitlokken.

Migraine
Deze intense vorm van pijn valt onder de noemer vasculaire hoofdpijn. Migraines worden wellicht veroorzaakt door een wijziging in de bloeddoorstroom in de aderen die naar en doorheen je hersenen lopen. Feit is dat wetenschappers nog steeds geen heldere verklaring hebben voor het ontstaan van een migraine. Een eerste theorie stelt dat spasmen in de cerebrale bloedvaten de bloedtoevoer naar het brein verminderen, wat leidt tot een lokaal tekort aan zuurstof. Een tweede hypothese is dat er zwelling ontstaat in de bloedvaten, wat voor druk op de zenuwen zorgt.

Uitgelokt
Wat wel al geweten is, is dat migraines uitgelokt kunnen worden door ondermeer het weer, slechte nachtrust, een ongezond eetpatroon en stress. Ze kunnen een mens urenlang kwellen, van gemiddeld 4 tot zelfs 72 uur. Bij ongeveer 1 op de 5 migrainelijders wordt de hoofdpijn voorafgegaan door visuele kwalen, zoals lichtflitsen of zigzag-lijnen voor de ogen. Vermoedelijk heeft het hormoon serotonine hier iets mee te maken, wat slecht nieuws is voor vrouwen, aangezien ze vaker hormonale veranderingen ondergaan. Hierdoor zijn ze opvallend gevoeliger voor hoofdpijn.

Clusterhoofdpijn
Deze extreme vorm van hoofdpijn kan weken tot maanden duren. Meestal worden ze aan één kant van het hoofd gevoeld of enkel en alleen rond het oog. Ook van clusterhoofdpijn ligt de precieze oorzaak nog niet vast, al wordt, net als bij migraine, met de vinger gewezen naar de bloedstroom in en naar de hersenen. Stoffen die hierop inspelen, zoals alcohol en cafeïne, zouden wel eens de aanleiding kunnen geven. Wie bijvoorbeeld sloten koffie drinkt en dan plots stopt, krijgt een stormloop van bloed naar het brein. Ook te veel en te lang pijnstillers nemen, zou een boosdoener zijn omdat het je pijnregulatie volledig ontregelt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limburgse Ida (89) weet van geen ophouden en opent nieuwe boetiek

Limburgse Ida (89) weet van geen ophouden en opent nieuwe boetiek

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/15/14/20140213143231/media_xll_6484784.jpg

Dat we allemaal wat langer zullen moeten werken, weten we al. Maar Ida Boonen uit Neerpelt gaat wel heel ver. De 89-jarige vrouw opent binnenkort een nieuwe boetiek. Het huurcontract is getekend, de kleren liggen klaar om in de rekken gehangen te worden. "Mijn kinderen begrijpen het niet. Maar ik ben nog veel te goed om thuis niets te zitten doen."

Ida Boonen heeft een duidelijk levensmotto, zegt ze: "Wie niet steelt of erft, zal werken tot hij sterft." Al bijna 65 jaar verkoopt ze dameskleding in de Stationsstraat in het Noord-Limburgse Neerpelt. Een tijd geleden verkocht ze haar winkelpand aan een projectontwikkelaar en sindsdien houdt ze uitverkoop. Maar hoe dichter ze bij haar pensionering kwam, hoe harder Ida begon te twijfelen. En dus ging ze op zoek naar een ander pand om een nieuwe winkel te openen. Ze vond een perfecte ruimte op nauwelijks 100 meter van haar huidige zaak. "Volgende maand hoop ik de nieuwe boetiek te openen", zegt Ida. "Ik voel me veel te goed om te stoppen. Ik speel drie keer per week bridge, mijn geheugen is tiptop in orde. En fysiek kan ik het ook allemaal nog goed aan. Mijn leeftijdsgenoten zijn allemaal al dood of zitten in het rusthuis. Maar ik word niet oud doordat ik elke dag jonge mensen zie."

Met 'jonge mensen' bedoelt Ida haar cliënteel, stuk voor stuk vrouwen op respectabele leeftijd. "Ja, dat is eigenlijk wel waar", lacht ze. "De kledij die ik verkoop is klassiek en niet onderhevig aan mode. Mijn klanten zijn niet de jongste vrouwen hier in het dorp. Maar zelfs hun monden vallen open als ze beseffen dat ik hier al in de winkel stond toen zij nog naar school gingen."

Ida en haar man begonnen in 1949 met een stapeltje nieuwe kleren die Ida van haar ouders kreeg. "Zij hadden een kledingwinkel in Hamont-Achel, Boonen Textiel. Daarvan heb ik Botex afgeleid. In april zal mijn winkel 65 jaar bestaan, maar dat zullen we dus in een gloednieuw pand vieren."

In mei wordt Ida 90 jaar. Haar kinderen hadden liever gehad dat ze op die gezegende leeftijd niet meer dagelijks in haar winkel zou staan. "Ze zijn niet enthousiast over mijn plannen", zegt Ida. "'Wie doet dat nog op zijn negentigste?', vroegen ze. Ik had gehoopt dat mijn zoon of één van mijn vier dochters de zaak zou overnemen, maar ik denk dat ze tijdens hun jeugd gezien hebben hoe moeilijk de verkoop is. Ik ga binnenkort wel op zoek naar een jonge juffrouw die Botex na mij wil voortzetten."

Ida is niet van plan haar nieuwe boetiek te vullen met de niet-verkochte restjes van de vorige. "Vorige week ben ik nog in Brussel geweest om vijftig jassen te bestellen voor volgende winter. Normaal rij ik altijd zelf op een rustige zondag, maar deze keer heb ik een taxi gebeld. Om vijf uur 's morgens stond ik al klaar om te vertrekken. Het zijn allemaal mantels van Duitse topkwaliteit en de beste lamswol. 'Daar moogt ge gerust 350 euro voor vragen, mevrouwke', zei de verkoper. In Hasselt misschien, maar dat durf ik hier in Neerpelt toch niet hoor (lacht)."

Momenteel is 15% van de zelfstandigen 60 jaar of ouder, tien jaar geleden was dat nog maar 10%. "Over hoeveel 80-plussers daar nog bij zijn, hebben we geen gegevens", zegt Luc Ardies van Unizo. "Je hoort wel eens spreken over een 80'er die nog steeds achter de tapkraan van zijn café staat. Maar iemand die op die leeftijd nog een nieuwe zaak opent, is hoogst uitzonderlijk. Als deze vrouw het fysiek aankan, denk ik dat haar winkel een succes kan worden. Veel oudere vrouwen vinden hun gading niet meer in de meeste boetieks, want die mikken op een almaar jonger publiek. Marketingtechnisch lijkt een kledingwinkel voor mensen op leeftijd een veelbelovende niche." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiener die voor trein sprong in Erpe-Mere jarenlang gepest

Tiener die voor trein sprong in Erpe-Mere jarenlang gepest

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/6/2/20140213071234/media_xll_6483602.jpg

De jongen die gisteren in Erpe-Mere voor de trein sprong op weg naar school werd gepest. Het parket van Oudenaarde is momenteel bezig met het onderzoek naar de pesterijen, die al op de lagere school begonnen zouden zijn. Het geval van de jonge, levensmoeë Brecht is niet alleenstaand: vorig jaar in april stapte een 13-jarige tiener uit Bredene uit het leven, in december 2012 sprong een jongen (14) uit Ternat van een brug op weg naar school.

Begin januari had de tiener zich nog op sociaalnetwerksite Facebook afgevraagd wie hem zou missen moest hij dood gaan. Brechte kampte al erg jong met een huidziekte, waardoor hij al jarenlang gepest werd door zijn klasgenoten op het Sint-Paulusinstituut in Herzele. Hierdoor was hij erg eenzaam en liep hij vaak alleen over de speelplaats.

Die pesterijen gingen van verbale beledigingen tot met lichamelijk geweld. Momenteel onderzoekt de politie of de pesters daadwerkelijk de aanleiding hebben gegeven tot de wanhoopsdaad van de jongen. Plaatsvervangend burgemeester William De Windt wilde gisteren weinig kwijt over het onderzoek. Hij deelde wel mee dat de politie de zaak heel ernstig neemt. Directeur ad-interim Inge De Laet liet weten dat het Sint-Paulusinstituut meewerkt aan het onderzoek maar dat ook zij voorlopig weinig informatie heeft.

De reacties op Facebook zijn niet bepaald mild voor de daders. Familieleden lieten op de sociaalnetwerksite een persoonlijke boodschap achter voor de verantwoordelijke leeftijdsgenoten: "Bedankt pesters, voor het ruïneren van mijn neefjes leven! Het leven van een jongen van 14 zo kapotmaken is het wreedste dat je kan doen."

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!