Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




21-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf procent zwarte Afrikanen in Antwerpen heeft hiv

Vijf procent zwarte Afrikanen in Antwerpen heeft hiv

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/14/2/20141121044844/media_xll_7292147.jpg

Van alle zwarte Afrikanen die in Antwerpen wonen, heeft 4,6 procent hiv. De helft van hen weet dat zelf niet en zo blijft het virus zich verspreiden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, zo schrijven de kranten van Mediahuis.

Onderzoekers trokken de straat op, bezochten in Antwerpen winkels, parken, kapsalons en kerken die door Afrikanen worden gefrequenteerd en vroegen hun om een vragenlijst in te vullen en een speekseltest te doen. Meer dan 700 Afrikanen namen deel aan de studie. Daaruit blijkt dat 6,1 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen hiv-positief is. De helft van hen wist dat zelf niet. Zwarte Afrikanen zijn naast homomannen het hardst getroffen door hiv. Een nieuwe campagne met posters op bij Afrikanen populaire plekken in Antwerpen moet hen nu aanzetten om zich te laten testen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Russen kijken stiekem mee in bijna honderd Belgische huiskamers

Russen kijken stiekem mee in bijna honderd Belgische huiskamers

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/2/1/20141120231112/media_xll_7291336.jpg

Een woonkamer in Mechelen, een frituur in Antwerpen, een Brussels café. Soms intieme beelden van bijna honderd Belgische beveiligingscamera's liggen zomaar voor het rapen via een Russische website. Dat schrijft De Morgen.

De Russische website biedt beelden aan van webcams uit verschillende landen. De camera's zijn draadloos verbonden met het internet, maar de beveiliging ervan is slecht versleuteld, waardoor de beelden van negentig Belgische camera's op straat liggen.

Bezoekers kunnen per gemeente grasduinen in het overzicht van beschikbare camera's. In ons land kan onder meer worden meegegluurd in een stal en een frituur in Antwerpen, Brusselse kantoorgebouwen, een garage in Oost-Vlaanderen, een kledingwinkel in Mechelen, maar ook in intieme plekken, zoals woonkamers waarin kinderspeelgoed ligt of waar ouderen uitrusten in een ligstoel.

Gemakkelijke wachtwoorden

De gelekte beelden zijn afkomstig van camera's die vanop afstand kunnen worden bekeken via een smartphone of computer. De Russische site kon duizenden camerabeelden onderscheppen door in te loggen met inloggegevens waarmee de fabrikant de camera's standaard versleutelt en gebruikers niet de moeite hebben genomen om ze te veranderen. Als gebruikers hun onlinewebcams niet goed versleutelen, kunnen die beelden zo op straat liggen.

Al bij al valt het met de negentig gelekte camera's in België nog mee. In de Verenigde Staten liggen beelden van meer dan 4.500 camera's voor het rapen, in Frankrijk gaat het om meer dan 2.000 en in Nederland om meer dan 1.500 onlinewebcams.

Veel getroffen webcams zijn van het merk Foscam. De Nederlandse importeur van deze camera's laat aan de Volkskrant weten dat gebruikers bij de installatie een melding krijgen dat ze hun wachtwoord moeten wijzigen. "De fout ligt dus in elk geval bij hen." Alleen oudere camera's van het merk zouden getroffen zijn. Recente modellen kunnen niet worden geïnstalleerd vooraleer het wachtwoord gewijzigd is.

Site offline halen

Het is een Britse privacywaakhond die de Russische website onder de aandacht bracht. In het Verenigd Koninkrijk zijn onder meer camerabeelden van babykamers te bekijken. Het land gaat nu internationale actie ondernemen om de website offline te halen.

De Britten dringen er bij Russische autoriteiten op aan om onmiddellijk maatregelen te nemen tegen de website. De Britse informatiecommissaris Christopher Graham zegt dat hij zal samenwerken met de Amerikaanse Federal Trade Commission om de site offline te halen als de Russische autoriteiten geen medewerking verlenen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moedigste meisje van Vlaanderen verliest haar laatste strijd

'Moedigste meisje van Vlaanderen' verliest haar laatste strijd

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/12/5/20141121085631/media_xll_7292315.jpg

Kleine Fran, het moedigste meisje van Vlaanderen, is overleden. Het 6-jarige meisje uit Leest dat vorig jaar harten stal in de VIER-reeks 'Topdokters', vocht al vanaf haar eerste jaar tegen een steeds terugkerende hersentumor.

Chemotherapie, bestralingen, experimentele vaccins: ze onderging het allemaal. Maar elk goed nieuws werd keer op keer gevolgd door slecht: altijd kwam de tumor in haar hoofdje terug. De beelden die toonden hoe het kleine meisje voor de derde keer in vier jaar tijd gediagnosticeerd werd met een hersentumor, waren hard en confronterend. "We zijn uitbehandeld", zei neuroloog Mania De Praeter van het ZNA Middelheim in de reeks. Als laatste toevlucht bleef er - na de 3de en 4de operatie - enkel nog een therapie met een experimenteel vaccin over.

Wie de reeks volgde, wie Fran of haar familie kende, hoopte al die tijd op een mirakel. Tot vader Benny Bracke op 16 augustus opnieuw slecht nieuws op Facebook moest posten: "Aan iedereen bedankt voor de verjaardagswensen. Wat jullie niet konden weten, was dat ik uitgerekend die dag het slechtst denkbare cadeau heb gekregen die je zelfs op e-bay niet terug verkocht krijgt. Het herval van Fran. De kans om terug te opereren, is zeer klein geworden, en bijgevolg ook de kans op nog eens zo'n geweldige comeback."

Woensdag verloor kleine Fran, die in januari 7 zou worden, ondanks alle liefde en alle medische zorgen, haar allerlaatste gevecht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurd eten gezonder maken, dat doe je zo

Gefrituurd eten gezonder maken, dat doe je zo

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/15/4/20141120154631/media_xll_7291009.jpg

Van alle kooktechnieken lijkt frituren de ongezondste, maar velen kunnen er niet aan weerstaan omdat het zo lekker is. Maar niet elk gefrituurd gerecht is per se ongezond. Dankzij onderstaande tips kun je blijven genieten van deze 'vettige' lekkernijen.

1. Doe het zelf
Zo lang je junkfood zelf maakt, is het niet zo slecht. Want dan kun je beter controleren wat je in je mond stopt. Zo kies je zelf de kwaliteit van de ingrediënten en je kunt ook zelf de porties in de hand houden.

2. Gebruik de juiste temperatuur
Dit is ontzettend belangrijk bij het frituren. Als de olie te koud is, dan zal de voeding de overtollige olie opzuigen en erg vettig zijn. Bij te hoge temperaturen kan de olie afbreken, waardoor er slechte stoffen in je voeding terechtkomen. Investeer daarom in een goede digitale thermometer voor de keuken.

3. De juiste olie
Verschillende olieën hebben een andere stabiliteit aan hogere temperaturen. Dit wordt ook wel het rookpunt genoemd. Hoe hoger dit is, hoe stabieler je olie en hoe geschikter deze is om te frituren. Zo komen er namelijk minder slechte stoffen in je voeding terecht. Rijst-, amandel- of druivenpitolie zijn goede voorbeelden.

4. Verversen
Hoe vaker de olie blootgesteld werd aan hoge temperaturen, hoe groter dat de kans dat deze afbreekt in vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. Je vervangt deze best na drie keer.

5. Frituren gezonde voeding
Laat je inspireren door het oosterse gerecht tempura om eens wat groenten in de friteuse te smijten. Je kan niet alleen ajuinen, maar ook bloemkool en zelfs spruitjes frituren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorgetrokken diamanten ring teruggevonden in riool

Doorgetrokken diamanten ring teruggevonden in riool

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/10/7/20141121043505/media_xll_7291837.jpg

Een gezin in de Amerikaanse staat New Jersey was ontroostbaar toen hun 3-jarige zoontje vorige maand een kostbaar familie-erfstuk door de wc trok. De ring met diamant en saffier was al zestig jaar in de familie.

"Waar is mama's ring", vroeg moeder Mehvish Tapal aan haar zoontje. Die antwoordde: "Mama, ik heb hem door de wc gespoeld. Hij is echt weg." Tapal was ontdaan en belde een loodgieter. Die doorzocht met een camera de afvoerpijp maar vond niets.

De familie Tapal nam vervolgens contact op met het rioleringsbedrijf. "Een speld in een hooiberg", schatten de medewerkers de kans in dat de ring ooit gevonden zou worden. Toch kwamen er vijf keer medewerkers om de riolering door te spoelen. Na anderhalve maand vonden twee mannen de ring bij het leegzuigen van achtergebleven rotzooi in de riolering.

"Ik heb gewacht op dit wonder en het kwam op zijn eigen manier", aldus de moeder tegen de lokale nieuwszender. De familie zit met een rekening van 300 euro van de loodgieter, maar het rioleringsbedrijf vraagt geen cent.

De vrouw kreeg de ring van haar schoonmoeder toen ze zwanger was van haar nu 3-jarige zoontje en is van plan het erfstuk door te geven. Maar ze wacht nog even tot haar kind wat ouder is. (br.hln)


» Reageer (0)
20-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo gaan je laarzen een hele winter mee

Zo gaan je laarzen een hele winter mee

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/13/4/20141120141316/media_xll_7290769.jpg

Het laarzenseizoen is officieel begonnen en dit schoeisel krijgt heel wat te verduren tijdens een lang seizoen van regen, ijzel en sneeuw. We delen de tips en tricks om je schoenen een hele winter lang splinternieuw te laten lijken.

1. Bescherm je laarzen tegen sneeuw, regen en vlekken. Dit doe je door ze te behandelen met een waterproofspray. Kies een product dat voor elk materiaal, zowel leder, suède en als katoen werkt. Zo kun je vloeistoffen verwijderen voor ze in de schoen trekken. Herhaal dit een keer per week.

2. Maak het leder vochtig met een crème, net zoals je dat bij je huid doet. Dit zorgt voor meer glans en geeft het leder een langere levensduur.

3. Herstel zout- of sneeuwplekken onmiddellijk. Vermijd schade met een vlekkenverwijderaar meteen nadat je in de sneeuw of strooizout wandelde. Na behandeling laat je de laarzen een nachtje drogen.

4. Breng een bezoekje aan de schoenmaker en vraag hem om een extra rubberen zool aan te brengen. Dit zorgt voor extra bescherming.

5. Je moet je hakken goed in de gaten houden en je kunt ze beter te vroeg dan te laat laten herstellen. Hoe langer je met de herstelling wacht, hoe meer het je zal kosten. Laat ze vervangen wanneer ze al beginnen te verslijten, wacht er niet mee tot je er niet meer op kan wandelen.

6. Hou je laarzen in mooi door ze weg te zetten met een speciale vormhouder.

7. Een gekleurde crème kan krasjes en verkleuringen aanpakken. Breng dit aan met een klein borsteltje en kies de juiste kleur voor jouw favoriete paar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo ontdek je je ware zelf

Zo ontdek je je ware zelf

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/3/11/20141118143221/media_xll_7285166.jpg

In sommige situaties durven we onszelf wel al eens anders voordoen dan we werkelijk zijn. Andere personen weten dan weer niet wie ze nu eigenlijk zijn, wat hen soms een ongemakkelijk gevoel geeft. Wie we zijn heeft echter wel een grote invloed op ons hele leven. Zo beïnvloedt het niet alleen de relatie die je met jezelf hebt maar ook die met je partner, familie en vrienden. Ben jij altijd je ware zelf? Ontdek het hier.

Heel wat psychologen zijn het erover eens: je kan pas jezelf zijn wanneer je weet wat je wilt. Een van de belangrijkste aspecten daarbij is het bepalen van onze doelen. Wanneer we onze doelen bepalen, moeten ze onder meer onze persoonlijkheid weerspiegelen. Wanneer je doel niet afgestemd is op je verlangens en persoonlijkheid en je ze nastreeft, zal je niet gelukkig worden. Zelfs wanneer je het doel bereikt, zal je je nog niet optimaal voelen omdat het je karakter niet weerspiegelt.

Alles begint dus min of meer bij het bepalen van onze dromen en doelen. Ga daarom onderstaande stellingen eens na. Hoe voel je je wanneer je een doel kiest?
- Heb je het gevoel dat je het doel gewoon niet kunt bereiken?
- Verberg je je doelen of gevoelens wanneer je erover praat tegen anderen?
- Voel je de druk van anderen om je doel na te streven?
-  Maak je je zorgen dat wanneer je geen doel of plan nastreeft, je je schuldig zult voelen?

OF denk je helemaal anders?
- Geniet je ervan om een doel te na te streven en te bereiken?
- Word je uitgedaagd door je droom of doel?
- Hecht je meer belang aan je eigen gevoelens dan aan die van anderen?
- Vind je je doelen interessant en zijn ze betekenisvol voor jou?

Als de laatste vier antwoorden beter bij jou passen dan de eerste vier, ben je op de goede weg om je ware zelf te ontdekken. Wie de laatste vragen positief kan beantwoorden, volgt namelijk zijn of haar gevoelens en dat is het allerbelangrijkste. Wie eerder positief antwoordt op de eerste vragen, wordt heel waarschijnlijk beperkt door personen in zijn of haar omgeving. Om je goed te voelen moet je namelijk jezelf kunnen zijn, maar wanneer jij altijd aan de verwachtingen van anderen wilt voldoen, verlies je al snel jezelf. Probeer daarom jezelf terug te vinden door te focussen op positieve aspecten van je persoonlijkheid en deze uit te spelen. Wanneer je positieve reacties krijgt, zal je je beter voelen maar ook vaker als jezelf gedragen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obesitas is net zo duur als oorlog en roken

Obesitas is net zo duur als oorlog en roken

http://static2.hln.be/static/photo/2014/7/1/1/20141120135151/media_xll_7290706.jpg

Het zal niet lang meer duren voordat obesitas het duurste probleem ter wereld is. Het is nu al ongeveer net zo duur als roken, de oorlog of de strijd tegen terrorisme. Obesitas kost de wereldeconomie elk jaar bijna 1,6 biljoen euro, blijkt uit een onderzoek van het Britse adviesbureau McKinset and Company.

Meer dan 2,1 miljard mensen wereldwijd hebben overgewicht of obesitas. Dat is bijna een derde van de wereldbevolking en 2,5 keer zoveel als het aantal mensen dat ondervoed is.

Het ziet er niet naar uit dat dat aantal op korte termijn afneemt. Als het blijft toenemen met de huidige snelheid, is de helft van de wereldbevolking te dik in 2030. Om een obesitascrisis te voorkomen, moeten overheden ingrijpen. De kosten lopen de spuigaten uit, doordat obesitas andere aandoeningen als hart- en vaatziekten tot gevolg heeft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voordeur wordt koelkast voor ingesneeuwde bewoners VS

Voordeur wordt koelkast voor ingesneeuwde bewoners VS

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/1/3/20141119233119/media_xll_7289193.jpg

Wat doe je wanneer je bij het openen van de voordeur aankijkt tegen een muur van sneeuw? Alvast niet panikeren maar er het beste van maken zoals de inwoners van de stad Buffalo in de Amerikaanse staat New York.

Buffalo, aan de oostelijke kant van het Eeriemeer, is overvallen door een heuse sneeuwstorm. Op sommige plaatsen is op 24 uur tijd meer dan 1,5 meter sneeuw gevallen. Volgens de lokale autoriteiten kan het nog oplopen tot 1,8 meter sneeuw op drie dagen tijd, of evenveel als op een jaar tijd.

Byron Brown, burgemeester van Buffalo, had het over de zwaarste sneeuwval in 40 jaar tijd. En er is dus nog meer sneeuw op komst. De indrukwekkende beelden die inwoners van de getroffen stad op sociaalmediasites plaatsen spreken dan ook boekdelen.

Maar de Amerikanen verliezen er hun goed humeur niet bij. Ingesneeuwde bewoners maken ondertussen van de nood een deugd en toveren de muur van sneeuw om tot een koelkast. Santé! (br.hln)


» Reageer (0)
19-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lenny Kravitz - I Belong To You


Lenny Kravitz - I Belong To You

Klik op de foto om hem te beluisteren





Lenny Kravitz (New York, 26 mei 1964) is een Amerikaanse zanger, gitarist en acteur.

Lenny Kravitz werd geboren in New York, als zoon van een Oekraïens-Joodse vader en een West-Indisch-Amerikaanse moeder. Hij is journalist, zij is actrice.

Kravitz ontwikkelt al op jonge leeftijd een liefde voor de jaren 70 en 60, en dan met name voor de muziek uit die tijd. Jimi Hendrix behoort tot zijn idolen en soul en funk zijn Kravitz' favoriete genres. Hij krijgt in 1988 een contract door Virgin aangeboden. Een jaar later komt zijn eerste album, Let Love Rule, uit.

De eigenzinnige Kravitz spreekt veel mensen, en bijvoorbeeld ook MTV Europe, aan. Madonna blijkt ook fan van Kravitz, want hij schrijft in 1990 "Justify my love" voor haar.

Het succes blijkt hem ook parten te spelen. Zijn tweede album Mama Said gaat met name over de, inmiddels verbroken relatie met actrice Lisa Bonet. Op dit album werkt hij samen met Slash, indertijd nog leadgitarist bij Guns N'Roses. Ook Sean Ono Lennon, zoon van een van zijn grote voorbeelden, maakt zijn opwachting op het nummer `All I ever wanted'. Kravitz verschijnt zelf ook vaak op albums van andere artiesten. Acts die al eens met hem samengewerkt hebben zijn onder andere P. Diddy, Pharrell Williams, Sheryl Crow, BB King, Eric Clapton, Iggy Pop, Mick Jagger, Guns N' Roses, Erykah Badu, Prince, Jay Z, Bruce Springsteen en Neneh Cherry. Na de dood van Michael Jackson, maakte Lenny Kravitz op zijn facebookaccount bekend dat hij ook samen met de net overleden zanger een nummer had gemaakt, dat nog niet werd uitgebracht.

Na het zeer succesvolle album 5 verschijnt de Greatest Hits in 2000.

Kravitz haalt ook vaak de media met politieke acties die links georiënteerd zijn. In 1991 zet hij samen met de zoon van John Lennon het Give Peace A Chance-project op poten en neemt hij in 2003 samen met de Irakese zanger Kazem Al Sahir "We want peace" op. In 1992 schrijft & produceert Kravitz het Engelstalige debuutalbum van zangeres/actrice Vanessa Paradis. De twee hebben tevens een korte relatie.

Na het minder succesvolle album Lenny uit 2001 keert Lenny in 2004 weer terug met de hit "Where Are We Runnin'?" van het album Baptism, waarop hij muzikaal meer doet denken aan de vroegere albums. Ook "Lady" van dit album wordt een hit in de USA.

In februari 2008 is Kravitz' nieuwe album It's Time For A Love Revolution uitgekomen. Mogelijk gaat dit na een wereldtournee opgevolgd worden door een album dat Funk moet gaan heten, hoewel hij al bijna tien jaar beweert bezig te zijn met een dergelijk album. Later heeft Kravitz bekend gemaakt dat het album Black And White America gaat heten. Het wordt een dubbel-cd met rock en delen van zijn lang verwachte Funk album. Op de site van Kravitz staat dat het album in de zomer van 2011 wordt uitgebracht. De eerste single Come On Get It is 20 Februari 2011 uitgebrachtt.

Naast zanger is Kravitz ook acteur. Hij speelde mee in de film Precious (2009), die twee Oscars won.

Kravitz was van 1987 tot 1993 getrouwd met actrice Lisa Bonet. Samen hebben ze een dochter.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe weet ik of ik een alcoholprobleem heb?

Hoe weet ik of ik een alcoholprobleem heb?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/7/8/20141118164630/media_xll_7285493.jpg

We horen zo vaak tegenstrijdige berichten over alcohol. Sommigen zeggen dat geheelonthouding de meest gezonde oplossing is, anderen menen dat enkele glazen per week gezonder zijn. En hoeveel kunnen we drinken zonder een probleem te kweken? Wij zetten alle vragen op een rijtje.

Hoeveel mag ik per week drinken?

De aangeraden limieten zijn drie à vier eenheden per dag voor mannen en twee à drie voor vrouwen. Het wordt ook aangeraden om minstens twee à drie alcoholvrije dagen in te lassen.

Vaak zijn we er ons niet van bewust hoeveel alcohol we per week nuttigen. Daarom gaan we ook zo gemakkelijk over onze limiet.

Waarom mag een man meer drinken dan een vrouw?

Een man kan meer drinken, omdat hij minder tijd nodig heeft om alcohol af te breken. Zo kan een vrouw ook meer alcohol in het bloed hebben, terwijl ze bijvoorbeeld even veel gedronken heeft als haar man.

Drinken tijdens de zwangerschap is trouwens absoluut af te raden. Het kan fysieke en mentale problemen bij het kind veroorzaken.

Drinken en rijden

De wettelijk norm werd vastgesteld op 0,5 promille. Hoeveel mag je nu eigenlijk drinken om niet over die limiet te gaan? Aangezien elk lichaam anders is, verschilt dan van persoon tot persoon.

Een gemiddelde man heeft na één pint 0,2 promille in het bloed. Voor sommigen zullen twee pinten echter al te veel zijn om nog te kunnen rijden. Bovendien loop je met 0,5 promille in het bloed 2,5 keer meer kans op een dodelijk ongeval. met 0,8 promille is dit 4,5 keer zoveel, met 1,5 promille 16 keer zoveel! Helemaal niets drinken is dus nog altijd de veiligste oplossing als je nog moet rijden.

Ontnuchteren

Het is een fabeltje dat koffie je doet ontnuchteren. Van cafeïne kikker je wel op, je zal je dus iets frisser voelen, maar het verandert niets aan het alcoholgehalte in je bloed.

Wees ook op je hoede voor de ochtend nadat je stevig ben uitgeweest. Je kan immers nog steeds dronken zijn als je opstaat.

Heb ik een probleem?

Alcohol wordt een probleem als het je gezondheid, relaties en/of werk beïnvloedt. Alcohol kan sluimeren en je onbewust meer en meer afhankelijk maken. Het verhaal van Michaël Niclaus is een eye-opener en kan voor veel mensen een hulp zijn. Op zijn website kan je ook nagaan of je al dan niet met een probleem zit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michaël Borremans schenkt Gent fresco

Michaël Borremans schenkt Gent fresco "De Maagd"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/6/14/20141118122022/media_xll_7284914.jpg

Op de klokkenstoel aan de Gentse stadshal is dinsdagmorgen het fresco "De Maagd" onthuld, een geschenk van kunstenaar Michaël Borremans aan zijn thuisstad. Meteen is op één van de meest prominente plaatsen in de stad de discussie geopend waar het meisje met haar zijdelings blik precies naar kijkt.

Borremans, die zelf niet aanwezig was op de onthulling omdat hij vindt dat het werk voor zich moet spreken, schilderde op de noordmuur op 3,5 meter hoogte een donkere fresco van 60 op 70 centimeter. Het meisje, met donkere haren en donkere kledij, en opvallend witte kraag, heeft een zijdelings blik die typisch is voor het werk van de hedendaagse Gentse kunstenaar. Uit haar ogen schijnen opvallende witte stralen van licht.

"Het zou kunnen dat haar ogen gericht zijn op de stadshal, maar het is gissen, ze kan ook naar een persoon kijken", zegt schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a). Borremans handtekende het werk aan de achterkant, de binnenkant van de klokkenstoel dus.

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) vindt het kunstwerk een veruitwendiging van de baseline van zijn stad. "Gent is een stad van kennis en cultuur. De uitstraling die de stad te bieden heeft, is niet voor een happy few, maar voor alle Gentenaars en bezoekers."

De fresco is een eerste werk van Borremans in de publieke ruimte. Cultuurschepen Storms wil de komende jaren nog meer inzetten op kunst in de publieke ruimte, volgend jaar komen er op de Korenmarkt kunstwerken van Ayse Erkmen en Ann Veronica Janssens.

Aan de schenking van Borremans is het recht verbonden om gedurende zijn leven kunstwerken aan te brengen op de vier sokkels van de stadshal. "Ik hoop persoonlijk dat hij ooit de inspiratie heeft om dat te doen", aldus nog Storms. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw deelt vijf jaar het bed met overleden moeder

Vrouw deelt vijf jaar het bed met overleden moeder

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/10/4/20141119113940/media_xll_7287094.jpg

De politie heeft in een huis in München het lichaam aangtroffen van een vrouw die vijf jaar geleden overleed. Haar dochter, nu 55 jaar, had het overlijden nooit gemeld. Meer nog: ze deelde al die tijd het bed met het intussen gemummificeerde lijk van haar moeder.

De 83-jarige moeder overleed in 2009. Een sociaal-assistente werd achterdochtig omdat ze de gepensioneerde dame al een hele tijd niet meer gezien had. De huisbaas werd op de hoogte gebracht. Die probeerde telefonisch contact op te nemen met de vrouw, maar werd telkens met een excuus afgescheept door de dochter.

De man stapte dan maar zelf naar het appartement, maar mocht er niet binnen. Hij schakelde de politie en de brandweer in. Die forceerden zich de toegang tot de flat. Daar vonden ze het lijk van de bejaarde vrouw in het tweepersoonsbed waar ook de dochter in sliep.

Bij haar ondervraging bekende de dochter dat haar moeder ergens in maart van het jaar 2009 was overleden. Waarom ze dat overlijden nooit had gemeld, is vooralsnog niet duidelijk. Een autopsie heeft inmiddels uitgewezen dat de dame een natuurlijke dood is gestorven. Haar dochter is intussen opgenomen in een psychiatrische inrichting. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een dag als dakloze: zo voelt het om op straat te leven

Een dag als dakloze: zo voelt het om op straat te leven

klik op de foto om het filmpje te bekijken

Filmmaker Joseph Costello gaf zijn camera voor één dag aan Sandy, een dakloze man die leeft in de straten van Austin, Texas. De man toont hoe het voelt om niets of niemand te hebben. Deze pakkende video is het resultaat.

Sandy, een man van middelbare leeftijd, neemt de kijker mee op een tocht door Austin. De beelden maken pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het is om te overleven op straat, ook al blijft de man er relatief opgewekt bij. Hij toont hoe het voelt om voortdurend kou te lijden, om je kleren te moeten verstoppen zodat niemand ze steelt, om iedere nacht een plekje te zoeken waar je niet bevriest.

"Ik ben dakloos, en daardoor hoor ik voor de meeste mensen in dezelfde categorie als de alcoholici en drugsverslaafden. En dat terwijl ik nooit een drankprobleem heb gehad", vertelt Sandy terwijl hij zich 's nachts probeert warm te houden met een slaapzak en wat karton. "Het enige dat er gebeurd is, is dat ik op mijn 24ste bij een kerk ben gegaan. Ik was een zeer devote Christen toen, en het was een van die groeperingen waar ze je compleet gek maken. Dat is waar ik aan denk voor ik ga slapen, en wanneer ik wakker word."

Sandy heeft een diploma in computerwetenschappen, en is regelmatig in de bibliotheek te vinden om het internet te raadplegen. "Ik blijf graag op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt, vooral in Oekraïne. Ik heb een liefde voor de cultuur daar, die ik heb leren kennen toen ik Russisch studeerde in Moskou."

Hij sluit de videoblog af met de boodschap dat niemand mogelijkheden aan zijn neus mag laten voorbijgaan. "De meeste dingen die het waard zijn om voor te leven, zijn al achter de rug voor mij. Trouwen, kinderen... Dat is allemaal al verdwenen. De tijd vliegt, laat het niet zonder jou voorbijgaan." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geniet van je chocolade, binnen 5 jaar is het onbetaalbaar

Geniet van je chocolade, binnen 5 jaar is het onbetaalbaar

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/8/14/20141119071209/media_xll_7286684.jpg

Een reep chocolade, een Mars, met Sinterklaas een letter in je schoen. Het wordt luxe, want de prijzen rijzen straks de pan uit. Chinezen en Indiërs eten zo veel chocola, dat Afrikaanse cacaoboeren het niet meer kunnen bijbenen.

Het fotomoment is voor Chinezen net zo belangrijk als de chocola, weten ze bij Mars. De 'Chinese muur van chocolade' is dan ook de blikvanger in de net geopende M&M's winkel in Shanghai. De wand van 132 buizen, elk gevuld met M&M's in een bepaalde kleur, is ideaal voor een chocoladeselfie.

Mars maakte werk van deze vijfde flagship store ter wereld, de eerste in Azië. Niet gek, want Chinezen ontpoppen zich tot ware chocoholics. Kochten ze in 2010 samen nog 40.000 ton chocola, dit jaar is de afzet bijna verdubbeld, tot 70.000 ton. "Het is in China nu een hit om bij bruiloften een doosje chocola op tafel te hebben", weet Bob Stuurman van cacaohandel Huyser Möller in Edam. Hij handelt volop met Chinezen. "Vooral in de bovenlaag, maar dat zijn daar natuurlijk ook zomaar honderd, tweehonderd miljoen mensen"

Wereldmarkt
Omdat in andere opkomende landen als India en Brazilië ook steeds meer mensen geld hebben voor een reep of doos bonbons, explodeert de vraag naar cacao op de wereldmarkt. Daarnaast wordt in het Westen pure chocolade steeds populairder - met wel 70 procent cacao in plaats van de 10 procent in een doodgewone reep melkchocolade. Er ontstaat dus een gebrek aan de belangrijkste grondstof.

In 2020 is er een tekort van 1 miljoen ton cacao, goed voor ruim 7 miljard chocoladerepen, schatten grote chocoladefabrikanten als Mars en het Zwitserse Barry Callebaut. Nog 10 jaar verder en er is zelfs 2 miljoen ton cacao minder op de markt dan nodig om aan de vraag van consumenten te voldoen. Nu al slinken de voorraden: vorig jaar aten we met z'n allen enkele tienduizenden tonnen meer dan er werd geproduceerd.

Luxeproduct
Als niemand actie onderneemt kan chocola zomaar een luxeproduct worden, waarschuwde landbouwkenner Edward George van de Afrikaanse Ecobank. "Een beetje zoals champagne: iets dat we ons niet allemaal kunnen veroorloven." De afgelopen jaren steeg de prijs van cacao al flink. Een kilo was de afgelopen 7 jaar gemiddeld 87 procent duurder dan in de periode 1993-2007. Als het gat tussen vraag en aanbod nog groter wordt, is er voor het gewone volk straks alleen nog imitatiechocola, met smaakstoffen en palmolie in plaats van echte cacaoboter.

Leveranciers, voornamelijk kleine boeren in Ghana en Ivoorkust, slagen er namelijk niet in meer te produceren. "Cacao verbouwen loont niet", zo vat Hans Perk van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad het probleem samen. "De boeren leven in armoede. Ze kunnen hun kinderen niet naar school sturen, laat staan dat ze kunnen investeren in extra productie"

Schaarste
Cacaoplanters in Afrika zien de opbrengst van hun lapjes grond juist alleen maar teruglopen door droogte, oude bomen en uitgeputte bodem. Kunstmest zou helpen, zegt ontwikkelingseconoom Kees Burger van de Universiteit Wageningen. "Maar de infrastructuur is in die landen tamelijk beroerd. Cacao wordt ver van de bewoonde wereld verbouwd, er is vaak gewoon geen winkel waar je kunstmest kunt kopen."

Als de prijzen stijgen door schaarste, neemt normaal gesproken het aanbod vanzelf toe, omdat het aantrekkelijker wordt om meer te produceren. Maar de cacaomarkt werkt niet zo soepel, weet Hans Perk. "De boeren zijn ongeorganiseerd en hebben geen toegang tot informatie en kredieten. Ze produceren bovendien zo weinig, dat hun inkomen marginaal blijft als ze wat meer per kilo krijgen."

Actie
De oplossing ligt in meer land, trainingen, leningen en betere meststoffen en planten voor de boeren, stelt Perk. De productie per hectare kan daarmee worden verdrievoudigd, schat hij. Diverse chocoladegiganten betalen mee aan projecten om dat voor elkaar te krijgen. Want hoge prijzen mogen dan aantrekkelijk lijken voor fabrikanten, als ze meer wereldburgers aan de chocola willen krijgen hebben ze juist belang bij voldoende aanvoer van cacao en bescheiden tarieven.

Perk pleit voor meer actie. Want er mag dit jaar dan wel onverwacht een recordoogst zijn binnengehaald in Ivoorkust, als de omstandigheden van de kleine producenten niet verbeteren krimpt de cacaovoorraad de komende jaren gestaag verder.

De Afrikaanse cacaoboer sterft namelijk langzaam uit. "Voor jonge mensen is cacao niet interessant. Zij zoeken een baan in de stad of gaan palmolie of rubber verbouwen. Dat levert veel meer op." (br.hln)


» Reageer (0)
18-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jennifer Rush - Destiny



Jennifer Rush - Destiny

Om haar te beluisteren klik op de foto





Jennifer Rush (geboren; Heidi Stern), Queens, New York, 28 september, 1960) is een Amerikaans zangeres. Rush is bekend geworden met het nummer: The power of love.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KU Leuven verbiedt studenten notities uit te wisselen tegen betaling

KU Leuven verbiedt studenten notities uit te wisselen tegen betaling

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/10/2/20141118092449/media_xll_7284527.jpg

Studenten van KU Leuven mogen samenvattingen van cursussen en notities van gegeven lessen voortaan niet meer tegen betaling aanbieden op het internet. Dat laat de KU Leuven weten.

Voortaan braaf zelf in elke les aanwezig zijn, wordt de boodschap voor alle studenten van KU Leuven. Het universiteitsbestuur wil het onderling verhandelen van notities en samenvattingen immers streng aan banden leggen. Op het internet was daar de laatste jaren een erg bloeiend en winstgevend handeltje rond ontstaan. Studenten speelden hun notities en samenvattingen door aan commerciële websites die deze dan tegen betaling verder verspreidden. Die praktijken wil de KU Leuven nu verbieden. "Als de studenten de websites informatie blijven doorspelen, zullen we juridische stappen moeten ondernemen", aldus vicerector Rik Gosselink.

Auteursrechten

Met samenvattingen en notities uitwisselen op zich, vindt de universiteitsraad niks mis. "In tegendeel, we moedigen die onderlinge ondersteuning zelfs aan", zo klinkt het bij Gosselink. Waar de KU Leuven wel een probleem mee heeft, is het winstbejag dat ermee gemoeid is. Want zodra er voor de studiehulp geld gevraagd wordt, wordt er volgens de universiteit een ethische grens overschreden.

Daarnaast worden volgens het bestuur op die manier ook de auteursrechten van de prof overschreden. Die is immers nog steeds geestelijk eigenaar van de stof die er doorgegeven wordt, en bijgevolg de enige die uit die gedachten ook munt zou mogen slaan. "Een student mag niet zomaar passages uit boeken of fragmenten uit lessen van profs vrijgeven en daar dan geld voor vragen", zo klinkt het beslist bij Gosselink. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond springt op ziekenwagen die 85-jarig baasje vervoert

Hond springt op ziekenwagen die 85-jarig baasje vervoert

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/4/3/20141118014536/media_xll_7283943.jpg

Buddy, een vierjarige beagle was niet van plan op een uitnodiging te wachten toen zijn baasje eind oktober opgehaald werd door een ziekenwagen in Texas. Zonder nadenken sprong de hond op het opstapje aan de wagen en reisde heel wat kilometers mee voor hij opgemerkt werd door voorbijrijdende automobilisten. Het vertederende verhaal werd sindsdien door verschillende plaatselijke media opgepikt.

De 85-jarige J.R. Nicholson uit Texas werd vorige maand naar het ziekenhuis gebracht na klachten van duizeligheid. Brian Wright, die meehelpt op de boerderij van de man, zou achteraf naar het ziekenhuis komen en eerst alles afsluiten. Hij merkte toen al op dat Buddy ontbrak, maar had naar eigen zeggen geen reden om bezorgd te zijn "want de hond komt altijd weer terug". Zo vertelde hij aan ABC News.

Maar toen Wright enige tijd later in het ziekenhuis arriveerde, kreeg hij van de verpleegkundigen te horen dat Buddy hem voor was geweest. "Ze vertelden me dat ze tussen de 25 en 30 kilometer hadden afgelegd toen een bestuurder teken deed en hen vertelde dat er een hond aan de zijkant van de wagen zat", aldus Wright. Het personeel haalde de trouwe viervoeter binnen en Buddy kon de rest van de rit in de wagen meerijden.

Hobbelige rit
De weg die Buddy aan de zijkant van de ziekenwagen aflegde, bestaat naar verluidt uit heuvels en bochten, een brug en een stuk snelweg. "De hond was niet gewond", zegt Wright. "Dat is de enige reden waarom het zo'n goed verhaal is."

Buddy werd enkele maanden geleden bij het asiel gehaald door Nicholsons dochter en de hond zou sindsdien regelmatig meegereden hebben op de voertuigen op de boerderij. Het is waarschijnlijk ook daarom - en omdat hij zijn baasje zag vertrekken - dat Buddy op de ziekenwagen sprong. "Ik denk niet dat hij zijn maatje wilde achterlaten", klonk het.

Media-aandacht
Nicholson mocht diezelfde dag al het ziekenhuis verlaten en zowel hond als baas stellen het goed, al moeten ze wel wennen aan die plotse media-aandacht. Wright hoopt vooral dat het verhaal andere mensen inspireert om twee dingen te doen: "Naar een asiel gaan en een hond in nood helpen en de hulpdiensten bedanken." (br.hln)


» Reageer (0)
17-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foo Fighters eerste headliner: daarom valt Rock Werchter een week vroeger

Foo Fighters eerste headliner: daarom valt Rock Werchter een week vroeger

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/0/12/20141112222053/media_xll_7273467.jpg

De eerste naam voor Rock Werchter is een feit en meteen is duidelijk waarom het festival een week eerder plaatsgrijpt: Foo Fighters zullen op donderdag 25 juni 2015 optreden in het Festivalpark in Werchter. Rock Werchter 2015 vindt plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. De tickets voor het festival gaan in verkoop op zaterdag 29 november vanaf 9 uur via ticketmaster.be.

De komst van Foo Fighters kwam er volgens de organisatie van Rock Werchter op algemeen verzoek. De vrienden van het festival wordt elk jaar gevraagd hun wishlist over te maken. Foo Fighters nemen in dat lijstje dit jaar de bovenste plek in.

Rock Werchter schuift een weekend op om Foo Fighters op zijn affiche te hebben. De band keert immers eind juni al terug naar de Verenigde Staten. Op zaterdag 4 juli, Independence Day, spelen ze een show in Washington D.C..

Foo Fighters spelen volgend jaar voor de derde keer in hun 20-jarige bestaan in Werchter. De vorige passage dateert van 2005. Het nieuwe album 'Sonic Highways' kwam tot stand in acht iconische opnamestudio's en is Grohls ode aan de rijke Amerikaanse muziekgeschiedenis. Meer info vind je hier. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoopt Ikea binnenkort ook doe-het-zelfkledij?

Verkoopt Ikea binnenkort ook doe-het-zelfkledij?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/15/4/20141117105124/media_xll_7282339.jpg

Wie Ikea denkt, denkt aan meubels, accesoires en te weinig vijzen. De woorden 'kleding' en 'naaien' komen dan waarschijnlijk niet bij je op, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. Volgens experts heeft de meubelgigant immers alles in huis om zich binnenkort op de modeindustrie te storten.

Stefan Engeseth, een consultant van de Fortune 500, voorspelt dat Ikea binnen dit en een aantal jaar zijn eerste stapjes op de modemarkt zal zetten. "Het businessmodel van de Zweedse meubelfabrikant is perfect om kledij te gaan verkopen."

Klanten zouden zo het typische mix-and-matchen van de Ikeameubels kunnen toepassen op kledij. Je kiest de aparte onderdelen van je kledingstuk uit een gevarieerd aanbod aan stijlen, kleuren, mouw- en pijplengtes... en flanst het vervolgens thuis zelf in elkaar. Daarvoor zou enkel een minimum aan naaikunsten nodig zijn.

"Mode wordt zo iets heel persoonlijks, iets dat haaks staat op de wijdversprijde modeketens van vandaag", aldus Stefan. "Ikea zou op termijn zelfs de perfecte verkoper van bruidskledij zijn. Bruidjes hebben toch al zo'n specifieke wensen; zo kunnen ze hun jurk personaliseren." Ikea laat weten dat dit plan niet meteen voor de zeer nabije toekomst is, maar wij schrijven ons intussen toch alvast in voor naailessen. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!