Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




22-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Firenze bezorgd om David van Michelangelo na reeks aardbevingen

Firenze bezorgd om David van Michelangelo na reeks aardbevingen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/8/13/20141220192240/media_xll_7358713.jpg

Firenze maakt zich zorgen. De Italiaanse regio Toscane werd de voorbije drie dagen opgeschrikt door een reeks kleine aardbevingen en cultuurminnend Firenze vreest dat de David, het wereldberoemde renaissancebeeld van Michelangelo, wel eens beschadigd zou kunnen raken.

Toscane werd de voorbije dagen geteisterd door liefst 250 aardschokken, waarvan een 15-tal een kracht hadden van 3 tot 4 op de schaal van Richter. Volgens het Italiaanse Instituut voor Aardbevingen en Vulkanologie werd het wijnbouwgebied Chianti het zwaarst getroffen en dan vooral de steden Firenze en Sienna. De zwaarste schokken waren gisteren te voelen, en ook vandaag waren er enkele minder krachtige aardbevingen.

Er vielen vooralsnog geen slachtoffers en volgens de Italiaanse brandweer is er enkel schade in de buurt van het epicentrum, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Firenze. In de streek durven honderden mensen niet meer in hun huis te slapen. Ze vinden onderdak voor de nacht in hun auto's, tenten of caravans. Enkele scholen in Toscane zijn gesloten en er de gelovigen of toeristen mogen sommige kerken niet betreden. Sommige pleinen worden klaargemaakt om er zondag de mis in de buitenlucht te houden.

Instorten

Cultuurminnend Toscane ligt echter vooral wakker van het cultureel en architecturaal patrimonium van Firenze, de parel aan de Arno. Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur, kondigde vandaag aan dat het 200.000 euro uittrekt voor een stevig voetstuk voor de David van Michelangelo.

In de lente wees een studie al uit dat het meesterwerk uit de Renaissance, dat vervaardigd is uit marmer en inclusief voetstuk meer dan 5 meter hoog is, dreigt in te storten bij kleine bevingen. Een extra sokkel zou het wereldberoemde beeldhouwwerk, gemaakt tussen 1501 en 1504, extra kunnen beschermen, denkt Franceschini. "Met een absoluut meesterwerk als David mogen we geen enkel risico nemen", zegt de Italiaanse cultuurminister. (br.hln)


» Reageer (0)
21-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor wie geen zin heeft in de feestdagen: zo verdrijf je de kerstblues

Voor wie geen zin heeft in de feestdagen: zo verdrijf je de kerstblues

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/12/10/20141220234944/media_xll_7359295.jpg

De kerstperiode wordt wel eens "de leukste tijd van het jaar" genoemd, maar het einde van december gaat niet noodzakelijk voor iedereen gepaard met feestvreugde. Familieruzies, een recente scheiding of financiële problemen kunnen voor pijnlijke momenten zorgen. Tel daarbij het koude weer en gebrek aan zonlicht en je zou voor minder een dipje krijgen. Nieuwszender CNN zette enkele tips op een rijtje om je de komende twee weken wél te focussen op het positieve.

"Het is belangrijk om niet alle winterblues als seizoensgebonden depressie te categoriseren", legt Sarah Eckfeldt uit, een psychotherapeut uit New York. "Veel mensen ervaren een dipje in hun humeur in aanloop naar de feestdagen omdat ze verdrietig zijn vanwege een relatie die onlangs op de klippen liep of omdat het de eerste kerstperiode is na het overlijden van een geliefde."

Het goede nieuws is dat de 'holiday blues' doorgaans weer verdwijnen na de feestdagen (gebeurt dat niet, dan overweeg je best om professionele hulp te zoeken), maar in tussentijd zijn hier enkele tips:

1. Zoek sociale steun
Instinctief blijven we liever thuis wanneer we ons eenzaam voelen, maar dat versterkt het gevoel natuurlijk alleen maar. "Verplicht jezelf toch om buiten te komen", zegt Eckfeldt. Omring jezelf met vrienden, zelfs al heb je er eigenlijk geen zin in. Het verzet je gedachten en geeft je ook de kans nieuwe en leuke herinneringen te creëren.

Heb je een hekel aan de oppervlakkige babbels op kerstfeestjes? Ga dan gewoon niet, maar maak plannen met een kleine groep goede vrienden. Enkele evenementen op de planning hebben, geeft je iets om naar uit de kijken en zorgt voor een gevoel van verbondenheid met de mensen rondom ons.

2. Ga sporten
Net zoals sociaal contact, geeft ook een fysieke inspanning ons humeur en zelfvertrouwen een boost. Het is een van de eerste dingen die afgezegd worden wanneer we ons niet goed voelen, maar die endorfines zijn vaak net wat je nodig hebt. "Probeer geen excuses te verzinnen om niet te gaan", aldus Eckfeldt. "Of verplicht jezelf om toch minstens 10 minuten te sporten. Je hartslag zal versnellen en je zal hoogstwaarschijnlijk langer sporten omdat je nu eenmaal al begonnen bent." Beter nog is een sportsessie inlassen met een vriend(in).

3. Negeer Facebook (en andere sociale media)
Ook al weten we stiekem wel dat de meeste mensen zich enkel van hun beste kant laten zien op sociaalnetwerksites en al die leuke foto's en feestjes zorgvuldig geselecteerd werden; het blijft soms moeilijk om het te relativeren wanneer je zelf geen 'spannende' dingen gepland hebt.

Stuur dan ook eens een berichtje naar een goede vriend, het zal meer voldoening geven om zijn of haar nieuws te horen dan de updates van honderden Facebookvrienden die je al jaren niet meer gezien hebt, voorbij te zien komen.

4. Zorg voor verandering
Voel je je eenzaam? Dan is het belangrijk te beseffen dat je zelf het heft in handen kan nemen. "Een ideale manier om meer 'overvloed' in je leven te brengen is door iets van jezelf te geven", klinkt het. "Doe vrijwilligerswerk, leer nieuwe mensen kennen en ga naar evenementen." Op die manier creëer je nieuwe plannen voor de feestdagen in plaats van je uitgesloten te voelen.

Ten slotte helpt het ook om je te realiseren dat de feestdagen nu eenmaal niet eeuwig blijven duren en je binnenkort met een frisse start aan een nieuw jaar kan beginnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehandicapte hond krijgt pootjes uit printer en kijk hoe blij hij is bij eerste wandeling

Gehandicapte hond krijgt pootjes uit printer en kijk hoe blij hij is bij eerste wandeling

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De verstoten hond Derby werd geboren met misvormde poten en kon daardoor niet het leven van een 'normale' hond leiden. Hij werd geadopteerd door een directrice van een 3D-print bedrijf in Amerika. Zijn bazin zorgde ervoor dat haar huisdier nu weet hoe het is om rond te kunnen rennen.

Derby's vorige eigenaars lieten hem achter in een asiel in New Hampshire, meldt 3Dprint.com. Hij werd in oktober geadopteerd door Tara Anderson, directrice van een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D printen.

Eerst kreeg Derby een soort wagentje waar hij zijn bovenlichaam op kon leggen, zodat hij toch kon lopen. Anderson had echter het gevoel dat hem dit belette om met andere honden te kunnen spelen. Hierop besloot ze een andere oplossing te zoeken.

Uiteindelijk gebruikte haar bedrijf een aantal technieken om een paar speciaal ontwikkelde protheses te maken voor Derby. De poten bestaan uit zacht rubber en plastic. De hond kan nu zelfs harder rennen dan zijn baasje.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat overleeft 36 dagen in verhuisdoos

Kat overleeft 36 dagen in verhuisdoos

https://pbs.twimg.com/media/B4CFk1nCYAA3NFW.jpg

Een kat uit de Amerikaanse staat Virginia heeft ten minste een van haar negen levens opgebruikt aan een maandlange verhuistrip zonder eten of drinken. Het dier was, enkele dagen voordat haar baasjes naar Hawaï zouden verhuizen, verdwenen. Toen de verhuisdozen 36 dagen later toekwamen, hoorden ze een zwakke 'miauw'. Kat Mee Moowe bleek in een van de dozen te zitten.

Het gezin Barth was een paar dagen langer in Virginia gebleven in de hoop dat Mee Moowe nog naar huis zou komen, maar vertrok uiteindelijk toen ze niet langer konden wachten. "Ik werd er ziek van. Het was hartverscheurend", vertelde Ashley Barth aan lokale media. "Mijn dochters waren heel verdrietig en bleven maar herhalen dat we niet zonder Mee Moowe konden vertrekken."

Hoewel het gezin zelf redelijk snel in Hawaï arriveerde, deden de verhuisdozen er meer dan een maand over. Toen de verhuizers de dozen uitpakten, hoorden ze een vaag geluid. De kat bleek tijdens het inpakken in een doos te zijn terechtgekomen en overleefde al die tijd zonder eten en water. "Ze kwam recht naar ons toe en week niet meer van onze zijde", aldus Barth.

Het dier kon amper lopen en had de helft van haar lichaamsgewicht verloren. Volgens dierenartsen is het heel onwaarschijnlijk, maar duidelijk niet onmogelijk, dat een kat 36 dagen zonder voedsel of water kan overleven.

Hun tijd samen was echter van korte duur. Mee Moowe beschikte immers niet over de nodige vaccinaties en moet nu drie maanden in quarantaine doorbrengen bij de dierenarts. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog altijd groot taboe op depressie zwangerschap

Nog altijd groot taboe op depressie zwangerschap

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/7/8/20141221092149/media_xll_7359443.jpg

Er ligt nog een te groot taboe op depressieve klachten van zwangere en pas bevallen vrouwen. "Het standaard beeld op tv en in films is dat van een zielsgelukkige moeder met een blakende baby in haar armen'', constateert Veerle Bergink, psychiater en onderzoeker bij het Erasmus MC. "In het echt is dat wel eens anders.'' Vijf tot 10 procent van de vrouwen krijgt last van depressieve klachten rond de geboorte van haar kind.

"Maar in tijdschriften gericht op jonge ouders, lees je hier helemaal niets over. Hoogstens over een totaalruptuur, en aan het einde van het verhaal is de vrouw heel blij met haar kind. Zo gaat het echt niet altijd'', stelt Bergink. "In de zwangerschap worden mentale klachten van vrouwen nog te vaak gebagatelliseerd. Dat hoort erbij, horen ze dan. Of 'wacht maar tot je je baby in je armen hebt, dan weet je waar je het voor doet'.

Veel vrouwen voelen zich niet serieus genomen. "Als die baby dan uiteindelijk in hun armen ligt en ze voelen niets, is er een enorm schuldgevoel. Want van de maatschappij hoor je alleen maar dat dit de mooiste tijd van je leven hoort te zijn. Maar voor heel wat vrouwen is het een nare, eenzame periode. Als vrouw zeggen dat je geen gevoelens voor je kind koestert, daar ligt een groot taboe op."

"Je kweekt een volgende generatie met psychische klachten als je die vrouwen niet behandelt'', stelt kinder- en jeugdpsychiater Mijke Lambregtse-van den Berg. Enerzijds werken stresshormonen via de moeder door op het ongeboren kind. Maar ook na de geboorte kan een depressie bij de moeder voor problemen bij het kind zorgen. "Een moeder die niet teruglacht als ze een glimlach krijgt van haar baby. Een vrouw die niet of heel overdreven reageert op haar kind. Dat leidt tot problemen op latere leeftijd, zoals angsten, depressies en leerachterstand.''

Volgens Lambregtse is een postpartum depressie, mits onderkend, goed te behandelen. "Liefst met het kind erbij. Want niet alleen de klachten van de vrouw moeten behandeld worden, ook de band met haar kind." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingen vinden koningin Maxima mooier dan Mathilde

Vlamingen vinden koningin Maxima mooier dan Mathilde

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/8/3/20141221072902/media_xll_7359393.jpg

Koningin Maxima van Nederland is dit jaar verkozen tot de mooiste koningin van Europa. Dat blijkt uit een rondvraag van het VTM-magazine 'Royalty' bij duizend Vlamingen.

59% van de ondervraagden verkoos Felipe dan weer als mooiste koning, 45% voor Maxima als mooiste koningin.

Onze koning Filip en koningin Mathilde staan op een verdienstelijke derde plaats, met respectievelijk 10% en 17%. Ze moeten koning Willem-Alexander (20%) en de Spaanse koningin Letizia (22%) nog laten voorgaan. (br.hln)


» Reageer (0)
20-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overleden meisje (10) verrast familie met kerstcadeaus

Overleden meisje (10) verrast familie met kerstcadeaus

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/3/12/20141219194614/media_xll_7356957.png

Lily-Mae McKinsty verloor in november haar maandenlange strijd tegen kanker. Het meisje overleed door een zeldzame tumor in haar hersenen. Haar ouders waren dan ook zeer ontroerd toen zij erachter kwamen dat hun dochter in het diepste geheim kerstcadeaus voor haar familie had gekocht.

"Toen Lily vorige maand overleed, waren mijn man Andrew, onze zoon Ethan en ik allemaal gebroken. We waren compleet uit het veld geslagen'', zegt Vicki, de 42-jarige moeder van Lily-Mae. "Onze hele wereld stortte in, we waren al plannen aan het maken voor de feestdagen en we verwachtten dat Lily er tegen die tijd nog zou zijn.''

Nadat het meisje, dat in de Britse stad Chelmsford woonde, stierf, ging haar familie haar spullen opruimen, meldt de Mirror. "We waren geschokt toen we Andrews creditcardgegevens in haar notitieboekje zagen staan.'' Nadat haar ouders hadden uitgezocht waarvoor Lily de gegevens had gebruikt, viel het kwartje. "Ons prachtige, speciale meisje had voor ons allemaal stiekem kerstcadeautjes gekocht.''

Nu krijgt het gezin om de paar dagen een pakketje per post. "Het is erg emotioneel als we ze openmaken, maar het troost ook'', zegt Vicki. "Lily dacht over alles na en was erg georganiseerd. Ik weet hoe blij dit haar moet hebben gemaakt.''

De drie gezinsleden kregen al een bandana in hun favoriete kleur. "Een echt speciaal cadeautje was een knuffelbeer, waarmee we Lily wilden begraven. Maar nadat haar grote broer het zag, wilde hij het zelf houden als herinnering aan zijn zusje.''

De ouders van Lily nemen het meisje het niet kwalijk dat ze zonder vragen de creditcard heeft gebruikt. "Hier zouden wij nooit boos over kunnen worden. Ze was erg slim en het is fantastisch om te zien wat voor cadeautjes zij voor ons heeft uitgezocht. We weten niet wat er nog komt, maar elk pakje is een speciaal cadeautje van Lily.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Licht op groen voor tuinbrug over Thames in Londen

Licht op groen voor tuinbrug over Thames in Londen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/9/1/20141219224116/media_xll_7357201.jpg

De burgemeester van Londen heeft de plannen voor een tuinbrug over de rivier Thames definitief goedgekeurd. De bouw van de brug, de negentiende die de oevers van de Thames in de Britse hoofdstad verbindt, zou volgend jaar kunnen beginnen. De kost ervan wordt geraamd op 175 miljoen pond (222 miljoen euro).

De tuinbrug, met een lengte van 366 meter, zou een plaats krijgen tussen Waterloo Bridge en Blackfriars Bridge. Volgens een persbericht van burgemeester Boris Johnson zullen er op de nieuwe brug "270 bomen staan, net als struiken, klimplanten, heggen en bloemen". De constructie zal elke dag gratis te betreden zijn, via liften aan beide zijden, van 6 uur tot middernacht.

"De tuinbrug zal een fantastische nieuw baken vormen voor Londen en een steun voor de heropleving en de economische groei op beide oevers van de Thames", zegt burgemeester Johnson. "Hij zal een verrukkelijke oase van rust creëren in het hart van onze stad en de plannen om meer mensen aan het wandelen te krijgen, een duw in de rug geven." Er worden zeven miljoen wandelingen per jaar over de brug verwacht.

De Garden Bridge is ontworpen door de Britse architect Thomas Heatherwick, die bijvoorbeeld ook de schaal creëerde voor de olympische vlam van de Spelen in Londen in 2012.

De tuinbrug, die in 2018 af zou moeten zijn, wordt de negentiende brug over de Thames in Londen. De meest recente brug is de Millennium Bridge, een stalen voetgangersbrug die in 2001 geopend werd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat de afwasmachine ook dit kan poetsen?

Wist je dat de afwasmachine ook dit kan poetsen?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/4/6/20141127121414/media_xll_7305516.jpg

Je vaatwasmachine kan je leven heel wat makkelijker maken, het internet is gevuld met tips over de verborgen talenten van je afwasmachine. Dit toestel kan je helpen bij het reinigen van een vuil toetsenbord of een grote hoeveelheid aardappelen.

De Britse krant Daily Mail testte de populairste trucjes uit en zegt welke lastige taakjes echt makkelijker worden dankzij de vaatwas.

Als je eerst de modder van je laarzen veegt en dan de binnenzolen eruit haalt, kun je ze op hun kant in het bovenste rekje van je afwasmachine leggen. Het resultaat zijn propere schoenen. Een nadeel is dat ze erg nat zijn en toch 24 uur nodig hebben om te drogen. Veel makkelijker is om je laarzen snel af te spuiten met water en daarna proper te borstelen.

Een toetsenbord poetsen is geen sinecure. Om gesukkel te voorkomen, kun je het in de vaatwas leggen. Je mag wel geen detergent gebruiken en het bord moet twee dagen drogen voor je het terug gebruikt om een ramp te voorkomen. Experts waarschuwen wel dat het binnenwerk van een toetsenbord erg gevoelig is, dus dit onderdompelen in water is volgens hen niet het beste idee.

Fruit en groenten kunnen je ook kuisen in de vaatwas. Als je bijvoorbeeld confituur wil maken, kun je zo heel wat tijd besparen. Ook kun je perfect zo aarde van aardappelen verwijderen.  Let er wel bij op hoe je alles plaatst. Het is belangrijk de vuilste groenten en fruit onderaan te leggen, zodat het weggespoelde vuil de andere inhoud zo min mogelijk raakt.

Speelgoedfabrikanten beweren dat de vaatwas het perfecte toestel is om modder en ander vuil van plastic speelgoed te krijgen. Het probleem is dat speeltjes klein zijn en veel verschillende verwijderbare onderdelen hebben. De beste manier om alles heel en volledig te houden, is het speelgoed in stoffen zakjes te stoppen. Deze methode is minder efficiënt voor badspeeltjes. Barbiepoppen, en zeker de perfecte kapsels, komen een beetje vreemd uit de afwasmachine.  

Ook stof en spinnenwebben op glazen lampenkappen en andere lichtornamenten kun je zo verwijderen. Fijn glas of stukken met gouden versieringen stop je beter niet in het toestel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de verrassende dader van jouw muggenbeten

Dit is de verrassende dader van jouw muggenbeten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/14/3/20141219125944/media_xll_7356033.jpg

Niet de bekende huissteekmug heeft het op ons gemunt, maar zijn tweelingzusje zorgt voor de meeste overlast. Ongeveer 70 procent van de muggenbulten wordt veroorzaakt door deze variant.

Dat staat in een onderzoek van muggendeskundigen van de universiteit van Wageningen, dat vandaag op de Nederlandse Entomologendag wordt voorgesteld. De onderzoekers hebben 581 platgeslagen muggen onderzocht die in de eerste weken van september zijn opgestuurd. Ook analyseerden zij bijna duizend waarnemingen.

Vorig jaar werd nog aangenomen dat het tweelingzusje alleen ondergronds voorkwam. Nu blijkt de tweelingmug veel vaker mensen steekt dat de gewone huissteekmug.

Dat komt omdat de molestus variant een grote voorkeur heeft voor bloed van zoogdieren, terwijl de gewone mug het liefst vogels steekt. De molestus variant blijft in tegenstelling tot de gewone mug in de winter actief.

Muggen kunnen ernstige ziektes overbrengen zoals het West-Nijlvirus en knokkelkoorts. Dat is tot nu toe in Nederland niet voorgekomen, maar onderzoekers en de overheid houden de opkomst van nieuwe muggensoorten scherp in de gaten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De stad die geen boetes uitdeelt, maar kerstkaartjes

De stad die geen boetes uitdeelt, maar kerstkaartjes

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/11/3/20141220035548/media_xll_7357458.jpg

Het was waarschijnlijk even schrikken voor de 27-jarige Christina Olbert toen ze van op afstand een briefje onder haar ruitenwissers zag steken. In plaats van een boete werd de vrouw echter op een aangename verrassing getrakteerd, want de politie in het Duitse Walldorf knijpt voor de feestdagen een oogje dicht. Dat schrijft het Duitse Bild.

Een fikse boete voor illegaal parkeren had de kerstpret flink kunnen bederven, maar de plaatselijke politie bleek het om die reden bij een waarschuwing te houden. "Prettige feestdagen", staat onderaan het briefje nog te lezen.

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/12/4/20141220035912/media_xll_7357459.jpg



De vrouw zond de foto's van de kerstwensen naar de Duitse krant Bild. (br.hln)


» Reageer (0)
19-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindejaarsvuurwerk Gent in teken van Luc De Vos

Eindejaarsvuurwerk Gent in teken van Luc De Vos

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/13/1/20141219121135/media_xll_7356151.jpg

Het eindejaarsvuurwerk in Gent brengt op 31 december hulde aan Luc De Vos, de overleden frontman van Gorki. Groep Vangelabbeek uit Lanaken zorgt ervoor dat de knallen gelijklopen met de muziek van Gorki. Vanaf 23 uur zal er aan de Veerkaai, waar het vuurwerk dit jaar gevolgd kan worden, achtergrondmuziek weerklinken van Luc De Vos.

Op een groot ledscherm worden foto's en teksten van hem geprojecteerd. "Het moet een feestje worden ter ere van hem. Iedereen weet dat hij van feestjes hield", zegt schepen van Cultuur Annelies Storms. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drink dit en je slaapt bijna 90 minuten langer

Drink dit en je slaapt bijna 90 minuten langer

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/13/11/20141219142353/media_xll_7356491.jpg

Zet je doos kamillethee maar aan de kant. Nieuw Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de dagelijkse consumptie van kersensap helpt 84 minuten per nacht langer te slapen.

Onderzoekers aan de universiteit van Louisiana lieten zeven volwassenen die kampten met slapeloosheid 0,4 liter kersensap per dag drinken gedurende twee weken. De twee volgende weken namen ze geen sap op maar wel een placebodrankje. Daaruit blijkt dat het sap van deze vruchten leidt tot 84 minuten extra slaap per nacht.  

Kersensap is een natuurlijke bron van de stof melatonine, dit natuurlijke hormoon stimuleert een gezonde biologische klok. Het aminozuur tryptofaan heeft hetzelfde effect. De rode pigmenten in kersensap bevatten een enzym dat ontstekingen beperkt en de afbraak van tryptofaan vertraagt, daardoor is de stof langer werkzaam in je lichaam. Vooral de variant Montmorency is rijk aan deze bestanddelen.

Je kampt met slapeloosheid als je meer dan drie nachten per week moeite hebt om te slapen. Professor Greenway gelooft dat het sap een veiligere manier is om je slaapkwaliteit te verbeteren, omdat je geen risico loopt op bijwerkingen. Pillen verhogen bijvoorbeeld de kans op valpartijen bij ouderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw blijft uit, skivakanties vallen in het water

Sneeuw blijft uit, skivakanties vallen in het water

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/11/12/20141219100226/media_xll_7355877.jpg

Vlak voor de grote uittocht zijn de Alpen nog zo groen als gras. Steeds meer wintersporters houden via sneeuwsites en ski-apps angstvallig de weerberichten in de gaten. Last minutes naar de sneeuwloze skigebieden kan je voor een prikje boeken.

Er ligt amper sneeuw in skigebieden. En het beetje dat valt, smelt door te hoge temperaturen en regenbuien. "We hebben heel veel mensen op de site die naar het weerbericht kijken", zegt Arjen de Graaf, ski-expert van wintersporters.nl.  "Tienduizenden keren per dag worden de kaarten met sneeuwhoogtes en weerberichten bezocht.''

Te warm
Niet zo verwonderlijk. In laaggelegen gebieden is tot wel driekwart van de skiliften dicht. In Frankrijk zelfs meer dan 90 procent. Zelfs met sneeuwkanonnen lukt het niet een fatsoenlijke piste aan te leggen. Te warm. Het sneeuwt niet, het regent. In Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië ligt amper sneeuw in de lagergelegen skigebieden. Iedereen trekt hogerop, waardoor er vaak files ontstaan aan de skiliften.

Gok
Eigenlijk is skiën met kerst een gok. De Graaf houdt zijn hart vast voor wie vandaag of morgen vertrekt. "In de tweede vakantieweek wordt het wat beter. Of je moet hoog gaan. Boven de 2000 meter is het prima. Ook nu. Als je volgende maand gaat, kun je overal skiën.''

Wie heeft geboekt bij een reisorganisatie met 'sneeuwgarantie' kan omboeken naar een hogergelegen skigebied of soms zelfs het geld terugkrijgen. Maar dat ligt niet altijd even makkelijk. Elke reisorganisator hanteert andere regels en daar wordt niet van afgeweken. De touroperators willen zo ook vermijden dat klanten lukraak en op het laatste ogenblik willen annuleren of omboeken.

Beter wachten tot krokusvakantie
Dat er op veel plaatsen dit jaar weinig sneeuw is gevallen, is geen uitzondering, zo blijkt uit de statistieken. "De kerstvakantie is nooit sneeuwzeker", zeggen weerkundigen. "December is altijd een spannende maand", beaamt Roel Van den Bekerom van Wintersporters.be. "Wil je zekerheid, kies dan voor een hoger gebied of stel je trip uit naar de krokusvakantie." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woordenboekverkoop blijft dalen, zij het minder sterk

Woordenboekverkoop blijft dalen, zij het minder sterk

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/16/14/20141218132658/media_xll_7353689.jpg

Het klassieke papieren woordenboek wordt elk jaar minder verkocht en moet het vooral nog hebben van scholen waar leerlingen geen gebruik mogen maken van een digitaal woordenboek tijdens de examens. Dat zegt de Nederlandse nieuwswebsite NRC Q na een bevraging naar aanleiding van het Groot Dictee der Nederlandse Taal van woensdagavond.

In Nederland werden dit jaar tot en met november 5 procent minder woordenboeken verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, in Vlaanderen zelfs 8 procent minder. De daling is wel kleiner dan de jaren voordien.

In het Nederlandse taalgebied zijn momenteel nog maar twee woordenboekmakers actief, waar er enkele jaren geleden nog vier waren. Enkel Unieboek - Het Spectrum (Prisma) en Van Dale blijven nog over. Zij zien de verkoop van het klassieke papieren woordenboek al jaren afnemen, al blijft papier voorlopig wel nog verantwoordelijk voor ruim de helft van de omzet. Dat is echter voornamelijk te danken aan scholen en aan pockets, die een pak vlotter blijken te verkopen dan reguliere, 'dikke' edities.

Op het vlak van omzet was de daling van de woordenboekenverkoop dit jaar nog duidelijker: met 8 procent in Nederland en 14 procent in Vlaanderen. In 2012 en 2013 ging die omzet bovendien ook al met respectievelijk 15 en 20 procent (Nederland) en 18 en 17 procent (Vlaanderen) achteruit. Dat de omzetkrimp dit jaar iets kleiner is, zou onder meer te danken zijn aan nieuwe initiatieven om woordenboeken hipper te maken zoals fluorescerende covers (Prisma) en het volop mikken op de digitale markt, naast 'bijverdiensten' zoals de boekenreeks en scheurkalenders van 'Taalvoutjes' (Van Dale). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevestigd: wie zich jonger voelt, leeft langer

Bevestigd: wie zich jonger voelt, leeft langer

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/2/4/20141219084404/media_xll_7355749.jpg

Jong van geest en met een roze bril door het leven stappen: de volksmond weet al langer dat het een succesrecept is voor een langer leven. Maar nu geeft de wetenschap het cliché ook gelijk. Onderzoekers aan de University College London ontdekten dat wie zich jonger voelt dan zijn echte leeftijd, 41 procent minder kans heeft om te sterven in de komende 8 jaar.

Hun bevindingen publiceerden ze in het Amerikaanse vaktijdschrift JAMA Internal Medicine. De onderzoekers volgden 6.500 Britten van 52 jaar en ouder, met een gemiddelde leeftijd van 65,8 jaar. Van de deelnemers die zich ten minste drie jaar jonger voelden dan ze in werkelijkheid waren, overleed 14,3 procent binnen acht jaar. Bij mensen die zich minimum één jaar ouder voelden was dat maar liefst 25 procent. Opmerkelijk is dat een ruime meerderheid van de ondervraagden zich jonger voelt, namelijk zeven op tien personen. Een kwart voelt zich exact zijn kalenderleeftijd, en slechts 5 procent voelt zich ouder. (br.hln)


» Reageer (0)
18-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europees Hof: Zwaarlijvigheid kan een handicap zijn

Europees Hof: "Zwaarlijvigheid kan een handicap zijn"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/13/1/20141218171258/media_xll_7353601.jpg

Zwaarlijvigheid kan beschouwd worden als een handicap als het de betrokkene belet volledig aan het beroepsleven deel te nemen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie donderdag in een arrest.

Het Hof deed uitspraak in de zaak van een Deen die werkte als kinderoppas in dienst van de gemeente. In 2010 werd hij ontslagen en hoewel er een andere reden werd opgegeven, kwam zijn zwaarlijvigheid daarbij wel ter sprake. De vakbond stapte naar de Deense rechtbank, die op zijn beurt het Europees Hof om verduidelijking verzocht.

Het Hof stelt dat in het Unierecht geen sprake is van discriminatie op grond van zwaarlijvigheid in het bijzonder. Er is wel een verbod op discriminatie van personen met een handicap. Het Hof oordeelt dat de zwaarlijvigheid van de werknemer onder het begrip handicap valt, als ze leidt tot een beperking die het gevolg is van aandoeningen die de persoon kunnen beletten volledig en op voet van gelijkheid aan het beroepsleven deel te nemen. Het is aan de nationale rechter om te oordelen of de zwaarlijvigheid van de kinderoppas hieronder valt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stroomfactuur op 1 januari tot 35 procent duurder

Stroomfactuur op 1 januari tot 35 procent duurder

http://static3.hln.be/static/photo/2014/5/12/12/20141218075343/media_xll_7352682.jpg

De elektriciteitsrekening van elke Vlaming stijgt op 1 januari 2015 met gemiddeld 11 tot zelfs 35 procent. Dat heeft alles te maken met de verhoging van de distributienettarieven die vrijdag worden goedgekeurd door de VREG.

Dat er vanaf 1 januari een fikse prijsverhoging van uw elektriciteitsfactuur zit aan te komen is geen verrassing. De twee netbeheerders in Vlaanderen, Eandis en Infrax, zitten op een gigantische schuldenberg die onder meer is veroorzaakt door de subsidies voor zonnepanelen. De twee netbeheerders konden die kosten tot nu toe niet doorrekenen omdat de distributienettarieven bevroren waren tot het einde van 2014.

Eerder al waarschuwde de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, voor tariefverhogingen tot 30 procent. Uit betrouwbare bronnen bij meerderheid én oppositie in het Vlaams Parlement, lijkt het er op dat de elektriciteitsfactuur gaat stijgen van gemiddeld 11 tot gemiddeld 35 procent al naar gelang de intercommunale waar de verbruiker is aangesloten. Bij de intercommunales die bij Infrax zijn aangesloten (hoofdzakelijk in de provincie Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen) zou de stijging oplopen tot 35 procent. De intercommunales die zijn aangesloten bij Eandis zouden de prijsstijging beperken tot gemiddeld 11 procent. Dat heeft te maken met het feit dat Eandis in 2011 nog een tariefverhoging heeft doorgevoerd en Infrax niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfmaal minder wiegendoden in 20 jaar tijd

Vijfmaal minder wiegendoden in 20 jaar tijd

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/4/3/20141218070108/media_xll_7353048.jpg

Wiegendood komt in ons land vijf keer minder voor dan twintig jaar geleden. De statistieken van de doodsoorzaken die het Agentschap voor Zorg en Gezondheid zopas publiceerde, maken gewag van 19 overlijdens in 2012 door het 'Sudden infant death syndrome'. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Dat cijfer naar nul herleiden, zal ons nooit lukken, maar 20 jaar geleden kwam wiegendood nog vijf keer vaker voor in Vlaanderen", zegt Gunnar Naulaers van het UZ Leuven. De gunstige evolutie is volgens de professor toe te schrijven aan de voorzorgsmaatregelen die steeds meer ouders in acht nemen zoals baby's op hun rugje te laten slapen en niet roken tijdens en na de zwangerschap. De alarmtoestellen uit de babywinkels spelen niet mee. "Het zijn stuk voor stuk 'uitvindingen' die in de jaren 80 niet heilzaam bleken en nu hun weg gevonden hebben in de commerciële wereld", aldus Naulaers. (br.hln)


» Reageer (0)
17-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vrouw van 300 kilo: Ik voel me een vies monster

De vrouw van 300 kilo: "Ik voel me een vies monster"

Klik op de foto om de video te bekijken


Leven met een lichaam dat 300 kilo weegt, we kunnen het ons amper voorstellen. Toch is het de realiteit voor de 24-jarige Amber. De vrouw weegt zo veel dat ze amper kan staan. "Ik voel me een vies, walgelijk monster", klinkt het.

Volgende maand begint het programma 'My 600-lb life' - vrij vertaald 'mijn leven van 300 kg' - aan zijn derde seizoen. Een van de deelneemsters is Amber, een 24-jarige vrouw uit Troutdale, Oregon. De vrouw weegt 660 pond, een dikke 300 kilogram.

Amber is op haar jonge leeftijd al zo morbide obees dat ze niet langer dan een paar minuten kan rechtstaan, laat staan wandelen. Haar hele lichaam doet pijn. "Mijn rug doet pijn, mijn schenen doen pijn", vertelt ze in een preview van het programma. "Ik moet me al zittend baden, anders lukt het niet."

De jonge vrouw weet dat ze zichzelf langzaam vermoordt met haar eetgewoontes, maar vreest dat ze zelf niet kan veranderen. Ze moest haar job al opgeven en is nu volledig afhankelijk van haar ouders, bij wie ze inwoont. "Ik voel me miserabel en gevangen. Ik heb mezelf en mijn ouders teleurgesteld."

In de serie zal Amber een levensgevaarlijke maagoperatie ondergaan om haar gewicht naar beneden te halen. Of ze daarna de goede kant opgaat, is nog niet bekend. Als ze dat niet doet, is ze volgens dokters echter een vogel voor de kat. "Ze zal sterven als ze niet afvalt", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!