Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




30-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met oorstokjes: oren reinig je beter anders

Weg met oorstokjes: oren reinig je beter anders

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/3/2/20150830082442/media_xll_7964537.jpg

Niets zo heerlijk als dat schone gevoel nadat je net je oren net onder handen genomen hebt met een wattenstaafje. Maar blijkbaar doen we al die jaren meer kwaad dan goed, en zouden we onze oren beter op een andere manier reinigen.

De algemene consensus onder experts? Hoezeer je ook mag houden van dat propere gevoel, oorstokjes kieper je maar beter in de vuilnisbak aangezien ze meer kwaad dan goed doen, aldus neus- keel- en oorarts Leon Chen. Als je je oren reinigt met een oorstokje, is de kans groot dat je de oorsmeer net dieper in je gehoorgang duurt, verder dan waar het op natuurlijke wijze geproduceerd wordt (en dus zou moeten zitten).

Nuttig oorsmeer
Bovendien heeft oorsmeer tal van nuttige eigenschappen. De huid van de gehoorgang is dun en kwetsbaar, en oorsmeer biedt de nodige bescherming. Het zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt, maar zorgt er ook voor dat vocht, vuil, stof, insecten, bacteriën en schimmels geen kans maken door ze op te vangen en meteen af te voeren.

Daarnaast kan overmatig schoonmaken leiden tot infecties en zelfs eczeem in het buitenoor. Ook komt het vaak voor dat mensen met wattenstaafjes een gat in hun trommelvlies maken.

Hoe doe je het dan wel?
Kan je echt geen afstand doen van het wattenstaafje? Beperk de schade dan tot maximum vier keer per maand en maak je oren enkel schoon na het douchen. Het hete water en de stoom zorgen ervoor dat je ooorsmeer zachter is.

De beste manier is echter om de oorstokjes volledig links te laten liggen en voor een oplossing van olie en waterstofperoxide te gaan. Eén keer per week voor het slapengaan, vul je een pipet met olie. Doe in ieder oor drie druppels en masseer het kraakbeen dat je gehoorgang beschermt. Haal de resterende olie weg met een watje. Wanneer je de dag nadien onder de douche gaat, doe je wat waterstofperoxide in je hand en wrijf je dat in je oor. De peroxide zal een mousse worden en de zachte oorsmeer mee verwijderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie rond stuk vleugel MH370 wordt nog gekker

Mysterie rond stuk vleugel MH370 wordt nog gekker

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/4/3/20150830083552/media_xll_7964538.jpg

Het mysterie rond de verdwenen vlucht MH370 is nog altijd niet verdwenen. Het brokstuk dat een maand geleden op het eiland La Réunion werd gevonden kan volgens New York Magazine niet met zekerheid aan de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines gekoppeld worden. En wat met de zeepokken die overal op het stuk vleugel werden gevonden?

De Maleisische eerste minister Najib Razak bracht al snel na de vondst van de zogenaamde 'flaperon' duidelijkheid: het wrakstuk was wel degelijk afkomstig van sinds maart vorig jaar vermiste toestel van Malaysia Airlines. Logisch denken lag aan de basis van die conclusie. Het stuk vleugel was van een Boeing 777 en er was zo maar één vliegtuig van dit type vermist: vlucht MH370. Minuten later sprak de Franse procureur Serge Mackowiak deze conclusie al tegen. Verder onderzoek was nodig om te bepalen of het brokstuk al dan niet van het toestel van MH370 kwam. Een maand later staat dit nog altijd niet vast.

Waarom niet? Het typenummerplaatje dat uitsluitsel kon brengen, was niet meer aanwezig op de flaperon. Bovendien zouden - daar kwam de New York Times achter - door MA gearchiveerde onderhoudswerken uitgevoerd op het stuk vleugel niet overeenstemmen met het gevonden voorwerp zelf.

Zinken of drijven
En dan is er nog de kwestie van de rankpootkreeftjes op de flaperon. De aanwezigheid van zeepokken aan alle kanten van de flaperon wijst erop dat het stuk vliegtuigvleugel langere tijd onderwater heeft gelegen. Wat gek is, want om te kunnen aanspoelen op het strand van La Réunion zou de vleugel moeten gedreven hebben. En op het water drijven betekent dan weer: géén zeepokken, want die overleven enkel In het water. Bovendien heeft een voorwerp dat in aanraking komt met water in principe maar twee opties: of het drijft, of het zinkt. Het stuk aangespoelde vleugel lijkt de twee te hebben gecombineerd... Mysterie nog niet opgelost dus en speculatie nog altijd troef online. Ook over een eventuele menselijke, samenzweerderige tussenkomst. (br.hln)


» Reageer (0)
29-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bent u rijk of arm in vergelijking met de rest van de Belgen? Doe hier de test

Bent u rijk of arm in vergelijking met de rest van de Belgen? Doe hier de test

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/9/14/20150829170724/media_xll_7963829.jpg

Of u een grootverdiener bent, in de middenklasse valt of u eerder een laag inkomen hebt, hangt van uw persoonlijke situatie af. Met deze tool van de OESO kunt u uw eigen situatie vergelijken met de rest van de Belgen.

De stijgende ongelijkheid tussen rijk en arm zorgt al enkele jaren voor verhitte discussies en debatten. Nooit eerder was de ongelijkheid in de geïndustrialiseerde landen namelijk zo groot. De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een van de grootste economische beleidsorganisaties ter wereld, heeft nu al haar inkomensgegevens uit haar lidstaten samengevoegd in één tool.

Daarmee kan iedereen uit een OESO-lidstaat, dus ook uit België, aan de hand van een aantal korte vragen over het jaarlijks of maandelijks netto-inkomen te weten komen hoe hij of zij het doet tegenover de rest. De test gaat trouwens niet over het totale vermogen van een gezin, dus de waarde van bijvoorbeeld een eigendom wordt niet mee in rekening gebracht. (br.hln)

Doe hier de test


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wauw! Weergoden zetten Gent onder stolp

Wauw! Weergoden zetten Gent onder stolp

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/16/10/20150829091633/media_xll_7961320.jpg

De Gentenaars hebben zich donderdagavond kunnen vergapen aan een spectaculair natuurfenomeen: een dubbele regenboog. Die vormde een denkbeeldige stolp boven de stad. Volgens weerman David Dehenauw is zo'n tweede regenboog steeds minder uitgesproken dan de eerste. Ook de volgorde van de kleuren is omgekeerd. "Dat komt omdat het zonlicht zo op de regen invalt dat er binnen de druppels twéé reflecties gebeuren." Een donkere band onderscheidt de onderste regenboog van de bovenste. Dat verschijnsel heet de 'Donkere band van Alexander', genoemd naar Alexander van Aphrodisias, de Griekse filosoof uit de 2de eeuw die het als eerste beschreef. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppel vindt oude safe en is stomverbaasd door inhoud

Koppel vindt oude safe en is stomverbaasd door inhoud

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/7/3/20150829093210/media_xll_7963113.jpg

Je huis renoveren en tijdens de werken een oude safe vinden, dat gebeurt toch enkel in films? Dit koppel uit Phoenix (VS) maakte het filmscenario echter waar door een verbazingwekkende schat te vinden in een oude kluis.

Het koppel postte het hele relaas van de vondst op Imgur. "We verhuisden twee jaar geleden naar een woning waar heel wat werk aan is", vertelt de vrouw. "We zijn nu eindelijk aan de renovatie van de keuken bezig." Tijdens het afbreken van het oude kookeiland deden ze een vreemde ontdekking. "Onder het kookeiland, in de vloer, zat een oude kluis verstopt. We herinnerden ons dat we bij de verhuis een papiertje met een code vonden in een oud medicijnkastje, maar we wisten nooit waar die voor diende."

Na een aantal pogingen kreeg het koppel de kluis open en de inhoud was niet min: een hoop biljetten van honderd dollar, netjes in hoopjes verpakt. Het koppel is nu niet minder dan 51.080 dollar rijker, en daarnaast bevatte de kluis nog een zeer waardevol item. De fles bourbon dateert uit de jaren '50 en blijkt ook nog eens erg zeldzaam te zijn. "En we zijn gek op bourbon", aldus het koppel.

Maar het meest bevreemdende onderdeel van de safe is toch wel de schatkaart. Het koppel vond ook het boek 'A Guide for the Perplexed by E.F. Schumacher', een geschenk van een zekere Vincent aan zijn vriend Alan. "Ik heb een boek dat je moet lezen", luidt de boodschap. "Ik heb een aantal passages onderlijnd." De aangeduide fragmenten werden aangevuld met kaarten en foto's en lijken naar een andere schat te leiden. Het koppel roept zijn volgers op om mee te zoeken. "Misschien weten jullie wel waar het geheim zich bevindt."

Wat het koppel nu gaat doen met de schat, is niet helemaal duidelijk. "Als Alan nog leeft, mag hij zich melden", klinkt het. "Het was tenslotte allemaal voor hem bedoeld. Maar de fles bourbon willen we houden!" (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfmoordlijn maakt zich klaar voor heruitzending Thuis-finale

Zelfmoordlijn maakt zich klaar voor heruitzending Thuis-finale

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/5/12/20150829081607/media_xll_7963077.jpg

Eind juni werd het twintigste seizoen van de populaire Eén-serie Thuis afgesloten met een serieuze cliffhanger: Luc Bomans ondernam een zelfmoordpoging. Voor wie het gemist heeft: nu zondag wordt de aflevering heruitgezonden, en daar bereidt ook de zelfmoordlijn zich op voor. Na de finale in juni kreeg de organisatie zeven keer meer oproepen dan gewoonlijk.

De seizoensfinale veroorzaakte ophef aan het begin van de zomer. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vond de beelden 'te expliciet en confronterend', en sommige organisaties vroegen de VRT om de aflevering nooit meer uit te zenden. Ook bij de zelfmoordlijn hebben ze hun twijfels bij de verhaallijn, meldt Het Nieuwsblad. Er wordt extra volk opgetrommeld om de verwachte drukte na de heruitzending zondagavond op te vangen.

"We zijn voorbereid", zegt woordvoerster Kirsten Pauwels. Rond 20.50 uur, aan het einde van de aflevering, zal het gratis nummer van de zelfmoordlijn (1813) op het scherm verschijnen. De organisatie verwacht dan een piek aan oproepen tot 22 uur. "Ofwel omdat ze met suïcidale neigingen kampen en dreigen tot actie over te gaan, ofwel omdat ze een naaste hebben verloren en opnieuw worden herinnerd aan dat leed." Normaal zitten er 's avonds twee medewerkers klaar, maar dat zullen er zondag dus meer zijn.

Wie vragen heeft rond zelf­doding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
28-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde darm is dan toch niet zo nutteloos

Blinde darm is dan toch niet zo nutteloos

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/9/14/20150828142939/media_xll_7961534.jpg

Het enige wat we weten over de blinde darm is dat het orgaan appendicitis kan veroorzaken en daarom vaak verwijderd moet worden. Omdat we ook heel goed kunnen leven zonder, zal dit lichaamsdeel dan wel niet zo belangrijk zijn, toch? Onderzoek heeft echter aangetoond dat het vitaal is voor de gezondheid van onze ingewanden.

Een recente video die nu circuleert op het internet legt haarfijn uit waarom dit orgaan niet zo nutteloos is als velen denken. De appendix is een dun 'buisje' van ongeveer 10 centimeter dat dichtbij de plek ligt waar de dikke darm overloopt in de dunne darm. Doorgaans situeert het orgaan zich rechts onder in de buik.

Appendicitis komt voor wanneer de appendix opzwelt en geïnfecteerd raakt, waardoor het orgaan verwijderd moet worden. Een gezonde blinde darm kan het herstel na een zware ontsteking echter versnellen. De darmen zitten vol goede flora die helpen de spijsvertering vlot te laten verlopen. Wanneer je een ernstige vorm van diarree hebt, worden al deze goede bacteriën uit de darmen verwijderd. De vorm en de positie op de appendix maken het echter ook ideaal als reservoir voor gezonde bacteriën om zich te vermenigvuldigen na dit soort van aanvallen. Dat heeft onderzoek aan de Duke en Winthrop Universiteit aangetoond.

Patiënten zonder appendix die met C. difficile colitis (een hevige infectie aan de darmen waarbij je vaak in het ziekenhuis belandt) opliepen, hadden vier keer meer kans op een terugkerende infectie dan mensen met een blinde darm. Dus hoewel mensen perfect zonder appendix kunnen leven, is dit lichaamsdeel nog erg belangrijk in ontwikkelingslanden waar ontstekingen aan de ingewanden een groot probleem vormen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het ideale sprookje voor het slapengaan ziet er zo uit

Het ideale sprookje voor het slapengaan ziet er zo uit

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/11/11/20150828103052/media_xll_7961111.jpg

Het nieuwe schooljaar is in zicht, en voor vele ouders betekent dat opnieuw de moeilijke opgave om je kinderen op een deftig uur naar bed te krijgen. Per jaar houden ouders zich daar gemiddeld een week mee bezig, blijkt uit onderzoek. Gelukkig schiet datzelfde onderzoek ook te hulp met de ideale formule om je kind snel naar dromenland te sturen: vertel een verhaaltje van 8,5 minuut met een draak, prinses, fee of tovenaar, en succes is gegarandeerd.

Butlins, een Brits bedrijf dat zomerkampen voor kinderen organiseert, ondervroeg 2.000 ouders en kinderen onder de 7 jaar naar hun bedritueel en favoriete verhaaltjes voor het slapengaan. En daaruit blijkt duidelijk waar de voorkeur van de kinderen zelf naartoe gaat: 56% wil een verhaaltje waarbij de verteller verschillende stemmen gebruikt voor de personages (laat je gaan, mama's en papa's!). Daarnaast vond meer dan een derde een draak een onmisbaar karakter in het verhaaltje voor het slapengaan, op de voet gevolgd door een fee of prinses en een tovenaar. Kinderen verkiezen verhalen over vriendschap boven romantische verhalen. Een kasteel of een magische fantasiewereld is dan weer het ideale decor voor het verhaaltje, volgens de kinderen. Idealiter duurt het vertelmoment 8 minuten en 36 seconden.

Maar niet alleen kinderen hechten veel belang aan dat vaste ritueel 's avonds. 54% van de ouders zegt dat voorlezen hun favoriete moment van de dag is om de band met hun kind te versterken. 36% biecht op dat ze zich schuldig zouden voelen als ze niet zouden voorlezen. In totaal spenderen moeders en vaders 164 uren en 15 minuten per jaar aan het in bed proberen krijgen van kinderen, wat net iets minder dan een week is. De "terug naar school"-periode blijkt het moeilijkste te zijn.

Maar met deze tip hoeft het dus geen probleem te zijn: een paar draken, prinsessen of een tovenaar tegen een magische achtergrond, en je kinderen zijn tevreden. "Maak van dat verhaaltje voor het slapengaan echt een vaste routine, en je kind zal sneller terug gewend zijn aan het ritme van het naar school gaan," geeft verhalenexperte Alexandra Charalambous nog mee (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft parfum eigenlijk een vervaldatum?

Heeft parfum eigenlijk een vervaldatum?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/14/0/1/20150827211621/media_xll_7960216.jpg

Een lekker geurend parfum is duur, maar wel een goede investering, want het gaat enkele jaren mee, toch? Hoe lang parfum goed blijft ruiken, wanneer je merkt dat hij slecht is geworden en hoe je jouw favoriete geurtjes het beste bewaart, dat kom je hier te weten.

Als we Google mogen geloven schommelt de houdbaarheidsdatum van een flesje parfum ergens tussen de 3 en 5 jaar, maar Jan Ahlgren, oprichter van de Vilhelm Parfumerie in New York nuanceert die getallen:
"Als je jouw flesje correct bewaart en van zonlicht verwijderd houdt kan parfum net als wijn zijn: dan wordt hij beter met de jaren. Dan kan hij na 5 jaar net op zijn best zijn," legt Ahlgren uit. Wel adviseert hij om je flesjes altijd te bewaren in een afgesloten kast of schuif, ver weg van zonlicht of warmtebronnen zoals een chauffage.

Parfumexpert Chandler Burr gaat nog een stapje verder: "Ik bewaar mijn beste geurtjes in de koelkast, zodat ze langer meegaan. Licht, warmte en veranderingen in temperatuur en zuurstof kunnen de samenstelling van de parfum veranderen. Een koelkast is dan een veilige en stabiele thuishaven voor je flesjes."

Weggooien of bijhouden?
Wie een hele collectie heeft en lang niet meer weet wanneer die allemaal in de kast zijn beland, kan aan de hand van drie criteria ontdekken of het parfumflesje al dan niet rijp is voor de glascontainer.

1. De "neustest". Heel simpel: ruik eens aan het flesje. Ruikt het vreemd of duf, dan wil je jezelf er waarschijnlijk ook niet meer mee besprenkelen. Weggooien maar.

2. De kleurtest. Is het parfum donkerder geworden van kleur? Dat kan erop wijzen dat het zijn beste tijd heeft gehad.

3. Check het etiket. Kijk op de verpakking welke ingrediënten jouw parfum bevatten. Citrusparfums staan erom bekend dat ze minder lang houdbaar zijn, omdat ze snel vervliegen. Chypre, oriëntaalse en houtachtige geuren hebben over het algemeen een langere houdbaarheidsdatum. Is jouw parfum natuurlijk en bevat het geen conserveringsmiddelen? Dan is het logischerwijze sneller rijp om weg te gooien. (br.hln)


» Reageer (0)
27-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie rond dood ijsbeer Knut eindelijk opgelost

Mysterie rond dood ijsbeer Knut eindelijk opgelost

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/13/11/20150827170522/media_xll_7959821.jpg

Knut, de schattige ijsbeer die over de hele wereld beroemd werd en dan in de zoo van Berlijn op mysterieuze wijze verdronk toen hij 4 jaar oud was, stierf aan een zeldzame auto-immuunziekte. Dat hebben wetenschappers vandaag bekendgemaakt.

De ontdekking lost een mysterie op dat aansleepte sinds de plotse dood van Knut in 2011. Het ijsbeertje, dat door zijn moeder verworpen was en door een werknemer van de zoo grootgebracht, werd in 2007 wereldwijd de lieveling van het publiek. Elf miljoen mensen bezochten de zoo om hem in levende lijve te zien en tientallen miljoenen volgden hem op het internet.

Volgens een Duitse neurowetenschapper, Harald Prüss, werd Knut geveld door een anti-NMDA receptor encefalitis, een ziekte die vooral kinderen en vrouwen treft en pas het jongste decennium ontdekt werd. Met Knut is bewezen dat ook dieren de aandoening kunnen krijgen.

Epilepsieaanval
Het was bekend dat de ijsbeer aan een vorm van encefalitis stierf nadat hij op een ochtend dood was aangetroffen in het water van zijn verblijf in de dierentuin. Maar velen dachten dat die door een bacterie of virus was veroorzaakt. Prüss zei dat de oorzaak echter bij antilichamen lag. De ziekte bracht een epilepsieaanval teweeg en het beertje tuimelde in het water.

Prüss en zijn collega's publiceerden hun bevindingen op basis van onderzoek van Knuts hersenen in het Amerikaanse tijdschrift Scientific Reports. Knut werd opgezet en verhuisde vorig jaar naar een museum in Berlijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaapproblemen? Schrijf jezelf eens een portie natuur voor

Slaapproblemen? Schrijf jezelf eens een portie natuur voor

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/8/10/20150826155933/media_xll_7957045.jpg

Woon jij in de buurt van een park of vijver? Dan heb je geluk, want dan slaap je volgens onderzoek beter dan wie in het centrum van een stad woont. Het verschil is vooral merkbaar bij mannen en 65-plussers, zo ontdekte een grootschalig onderzoek van de University of Illinois.

Professor Diana Grigsby-Toussaint leidde het onderzoek aan de universiteit van Illinois, waarbij naar de woonplek en slaapgewoonten van 245.000 Amerikanen werd gekeken. Daaruit bleek dat mensen die dichtbij een groene plek of water wonen, minder vaak last hebben van een slechte nachtrust. Het effect was het sterkste bij mannen, en mensen ouder dan 65. Waarom die categorie er meer invloed van ondervindt, kunnen de onderzoekers niet verklaren.

"Te weinig slaap leidt tot verslechtering van de mentale en fysieke gezondheid. Het brein functioneert minder goed en het risico op obesitas neemt toe. Deze nieuwe studie toont aan dat blootstelling aan een natuurrijke omgeving de mensen kan helpen om hen de slaap te geven die ze nodig hebben," legt professor Grigsby-Toussaint uit.

Natuurmens = sportmens?
De onderzoekers reiken verschillende redenen aan waarom natuur gunstig kan zijn voor een ongestoorde nachtrust. Ten eerste is eerder al bewezen dat wie dicht bij een park of groene omgeving woont, vaker fysieke activiteiten uitoefent. Zelfs een klein beetje beweging kan al helpen om de nachtrust te verbeteren. Een wandeling in de natuur verlaagt de kans op depressie en vermindert het stressniveau, wat tot een betere slaap leidt. Ten tweede zorgt veel tijd buiten doorbrengen ervoor dat je lichaam zich vanzelf beter aanpast aan het natuurlijk dag- en nachtritme. Er wordt makkelijker melatonine aangemaakt, het slaaphormoon dat jou naar dromenland stuurt.

Een wandelingetje als slaapmiddel
Natuurlijk zijn we niet allemaal gezegend met een groot park of een zwemvijver achter de hoek. Toch adviseert Grimsby-Toussaint aan stadsmensen om af en toe de natuur op te zoeken, om onze nachtrust te verbeteren. Kan je niet slapen? Zoek dan een park in de buurt op om even te gaan wandelen. Daarenboven ziet ze dit onderzoek als een aansporing voor bejaardentehuizen en ziekenhuizen om meer natuurgebied rondom de gebouwen te voorzien, aangezien het verschil nog beter merkbaar is bij 65-plussers. (br.hln)


» Reageer (0)
26-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimmer zonder moeite dankzij deze zes hobby's

Slimmer zonder moeite dankzij deze zes hobby's

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/10/14/20150826141252/media_xll_7956809.jpg

Wil je ook in uw vrije tijd slimmer worden, zonder er veel moeite voor te moeten doen? Dan kan je misschien een van onderstaande hobby's uitproberen. Wetenschappers hebben bewezen dat het aanleren van nieuwe vaardigheden kan bijdragen tot de creatie van zenuwbanen die de hersenen sneller én beter doen werken.

Muziek spelen stimuleert de creativiteit, analytische vaardigheden, het taalgevoel, de motoriek en zelfs het gevoel voor wiskunde. Diverse hersenonderzoeken hebben uitgewezen dat het bespelen van een muziekinstrument de hersenbalk verstevigt, die de twee hersenhelften met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat ze informatie kunnen uitwisselen.

De linker hersenhelft is onder andere verantwoordelijk voor ons taalgevoel, logica en realiteitszin, terwijl de rechter helft instaat voor ruimtelijk inzicht, verbeelding en gevoelstoestand. Bij musicerende kinderen blijken beide helften sterker met elkaar verbonden te zijn. Dat komt door de activering van neuronen in de hersenen: er sterven minder neuronen af en er ontstaan betere verbindingen.

Ongeacht de leeftijd is er een verband tussen een betere hersenbalk en de werking van het geheugen, het probleemoplossende vermogen en het algemene functioneren van de hersenen.

Of je nu houdt van Harry Potter of vakbladen, de voordelen zijn dezelfde: lezen vermindert stress en verbetert de algemene en emotionele intelligentie.

Lezen helpt je dus niet alleen de gevoelens van andere mensen in te schatten, maar verbetert tegelijk uw probleemoplossend vermogen en helpt je informatie beter te interpreteren en verbanden te leggen.

Sport

Dat lichaamsbeweging de kennisfuncties verbetert, was al langer geweten. Intensief sporten is daarvoor zelfs niet nodig: Ierse onderzoekers ontdekten dat gematigde, maar regelmatige inspanningen veel effectiever zijn.

Indien u regelmatig beweegt, worden de cellen in uw lichaam overspoeld met BDNF, een eiwit dat de zenuwcellen stimuleert. De voordelen: betere leervaardigheden, concentratie, geheugen en begrip.

Nieuwe taal

Een van de beste manieren om uw geheugen te verbeteren is het aanleren van een nieuwe taal. Onderzoek heeft aangetoond dat wie meertalig is, beter is in het oplossen van puzzels. Een nieuwe taal leren, helpt de hersenen beter te presteren bij mentale inspanningen.

Een onderzoek van de universiteit van Chicago wees daarnaast uit dat tweetalige kinderen een streepje voor hebben op sociaal vlak. Meertalig zijn, blijkt te helpen bij het inschatten van een situatie en de gedachten van anderen.

Meditatie

In 1992 nodigde de Dalai Lama wetenschapper Richard Davidson uit om zijn hersengolven te komen bestuderen tijdens het mediteren. Het doel: uitvissen of hij op commando specifieke hersengolven zou kunnen genereren. Wanneer hem en andere monniken gevraagd werd te focussen op het gevoel medelijden, toonden hun hersengolven aan dat ze zich effectief in een diepe staat van medelijden bevonden.

De resultaten van het onderzoek suggereren dat we onze hersengolven wel degelijk kunnen controleren en kunnen voelen wat we ook maar willen. Een eigenschap die handig van pas kan komen tijdens onderhandelingen of verkoopsgesprekken. Geen wonder dat mediteren aantrekkelijk is voor zakenmensen.

Denkspelletjes

Diverse studies wijzen uit dat Sudoku's, kruiswoordraadsels, bord- en kaartspelen, en zelfs videogames de hersenen stimuleren. Ze brengen veranderingen in de zenuwbanen teweeg waardoor de hersenen zichzelf reorganiseren, met positieve gevolgen voor ons analytische vermogen.

Elk van deze spelletjes heeft zijn eigen voordelen. Zo zou het oplossen van kruiswoordraadsels het risico op dementie met vijftig procent verlagen, leren kaartspellen je zich beter te concentreren, verbeteren computerspellen het geheugen en helpen sudoku's de verbindingen tussen de neuronen te versterken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Paola ziek: agenda opgeschort

Koningin Paola ziek: agenda opgeschort

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/9/7/20150826154745/media_xll_7957012.jpg

Koningin Paola en koning Albert hebben al hun afspraken opgezegd, na een medisch onderzoek. De koningin moet nu een rustpauze inlassen op dokters advies. Dat meldt het paleis in een persbericht.

Koningin Paola moet, na een medisch onderzoek dat gisterenavond heeft plaatsgevonden, "een volledige rustperiode in acht nemen". "Alle voorziene activiteiten en verplaatsingen van Hunne Majesteiten Koning Albert en Koningin Paola worden geannuleerd."

In een korte reactie laat paleiswoordvoerster Rafike Yilmaz weten dat het paleis dit als een privésituatie beschouwt. Koningin Paola wordt volgende maand 78. Eerder deze week nog berichtten verschillende media dat Albert en Paola na vier maanden afwezigheid weer aan het werk gaan. Ze waren van plan om volgende week naar de Biënnale van Venetië te gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo hond, zo baas: baasje transformeert zich in geen tijd in haar hond

Zo hond, zo baas: baasje transformeert zich in geen tijd in haar hond

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/14/7/20150826102828/media_xll_7956337.jpg

Dat honden en hun baasje op elkaar lijken is een torenhoog cliché, al is het verdacht vaak ook echt de waarheid. Maar lijkt de hond dan op zijn baasje of is het toch omgekeerd? In deze coole, maar ook licht beangstigende make-up tutorial is alvast het tweede waar. Al werd de natuur een beetje - zeg maar veel - geholpen...

Make-upartieste Ilana toont in de tutorial hoe ze zichzelf in geen tijd de snoet van haar geliefde Siberische husky aanmeet. Een knap staaltje schminkskills van deze jongedame, want het resultaat is gewoonweg beangstigend echt. Haar hond begrijpt er alvast niets van. Wat een transformatie! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Ben luidt klokken 6 seconden te vroeg

Big Ben luidt klokken 6 seconden te vroeg

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/8/6/20150825145507/media_xll_7954716.jpg

De Londense Big Ben, 's werelds bekendste klok, is zijn tijd een beetje vooruit. Sinds een tweetal weken weerklinkt deze klok in de toren aan het Britse parlementsgebouw zes seconden te vroeg. Over de oorzaak tasten de medewerkers van het parlementsgebouw nog in het duister. De onnauwkeurigheid was de radiozender BBC Radio 4, die elke avond de klokslagen live uitzendt, opgevallen. Onlangs hadden die klokslagen het radioprogramma te vroeg onderbroken, meldt het Britse persbureau PA.

"We weten niet hoe dat gebeurd is", aldus Ian Westworth, een van de horlogemakers van het parlementsgebouw, aan de BBC. De klok wordt doorgaans drie maal per week gecontroleerd op juistheid. "Maar we hebben het hier wel over een 156 jaar oud uurwerk." Het heet daarom niet verwonderlijk te zijn dat de mechaniek hier en daar wat aangepast moet worden. "De klok is soms wat humeurig", klinkt het nog. "Stel je voor dat je een hele dag lang, 365 dagen per jaar, met je auto rijdt, en dat al 156 jaar."

Samen met de Big Ben is het Britse parlementsgebouw een van de bezienswaardigheden van Londen, maar het gebouw is wel toe aan een ingrijpende renovatie. De renoveringswerkzaamheden zullen ongeveer 7 miljard pond kosten en zouden 40 jaar kunnen duren. Onlangs nog discussieerden de parlementsleden over een verhuis tijdens de renovatiewerken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugd wordt steeds braver (uit schrik gefilmd te worden)

Jeugd wordt steeds braver (uit schrik gefilmd te worden)

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/4/2/20150826071559/media_xll_7955732.jpg

De jeugdcriminaliteit stijgt en jongeren worden steeds gewelddadiger. Het zijn hardnekkige en veelgehoorde beweringen, maar ze worden ferm tegengesproken door officiële statistieken van de jeugdparketten. Voor het vijfde jaar op rij daalt het aantal misdrijven dat door minderjarigen gepleegd werd aanzienlijk.

In 2014 werden er door minderjarigen voor het hele land in totaal 58.914 misdrijven gepleegd. Dat zijn er 29% minder dan in 2010. Er is een daling voor zowat alle vormen van criminaliteit, met de zware diefstallen, vernielingen, brandstichtingen en onopzettelijke doding als sterkste dalers. Ook aanrandingen, verkrachtingen en moord en doodslag namen met bijna een kwart af.  De daling is ook in alle gerechtelijke arrondissementen vast te stellen. Zelfs bij absolute koploper Brussel, goed voor 9.405 feiten, daalde de jeugdcriminaliteit met ruim 30%.

Criminologen zoeken volop naar verklaringen voor de dalingen. « Jongeren zijn er zich van bewust dat ze gefilmd kunnen worden als ze geweld plegen tegen personen, zelfs door omstaanders met hun smartphone in de aanslag. "De technopreventie werkt ontradend. Dat is bewezen", aldus nog experts in een Nederlandse studie. En ook: "Hoe minder gelegenheden, hoe minder dieven." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongen struikelt: gat in schilderij van 1,3 miljoen

Jongen struikelt: gat in schilderij van 1,3 miljoen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/0/13/20150825104233/media_xll_7954198.jpg

Een twaalfjarige Taiwanese jongen heeft per ongeluk een gat geslagen in een kostbaar schilderij uit de zeventiende eeuw. Tijdens een bezoek aan een expositie van Italiaanse kunst struikelde de knaap over een opstapje. Zijn hand ging vervolgens dwars door het barokke stilleven 'Bloemen' van de Italiaanse meester Paolo Porpora heen.

De dure struikelpartij is te zien op bewakingsbeelden die nieuwszender Focus Taiwan vandaag publiceerde. De jongen komt met een drankje in zijn hand aangesloft. Hij kijkt niet naar het schilderij of het opstapje dat ervoor ligt. Overigens ligt de drempel er zo te zien juist om het schilderij te beschermen tegen bezoekers: er staan paaltjes op met een touw ertussen.

Na te zijn gestruikeld kijkt de jongen om zich heen. Zijn drankje heeft hij wel nog in zijn hand weten te houden.

Het werk moet worden hersteld, maar de organisatie van de tentoonstelling laat de familie van de jongen niet voor de kosten opdraaien. Volgens de organisator is het schilderij zo'n 1,3 miljoen euro waard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is waarom je lichaam schokt voor je in slaap valt

Dit is waarom je lichaam schokt voor je in slaap valt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/10/8/20150825204636/media_xll_7955483.jpg

Iedereen kent het gevoel wel: je staat op het punt om in slaap te vallen wanneer je plots met een spastisch schok weer wakker schiet. Hoe dat komt brengt ons terug naar de oertijd.

Ja, dat las je goed. De verklaring voor die stuiptrekkingen moet je gaan zoeken in de oertijd, toen de mensen nog holbewoners waren. Voor holbewoners waren die stuiptrekkingen namelijk een trucje om onszelf tegen te houden wanneer we in een boom in slaap dreigden te vallen. De spastische trekjes hielden ons wakker, en bijgevolg dus ook in leven.

Daarnaast zou het ook een controle zijn om te zien of we nog leven. In die tijd werd te stil liggen immers geassocieerd met gevaar en zelfs de dood. (br.hln)


» Reageer (0)
25-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke 3,2 seconden komt er een dementiepatiënt bij

Elke 3,2 seconden komt er een dementiepatiënt bij

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/14/7/20150825165456/media_xll_7955062.jpg

Elke 3,2 seconden komt er op de wereld een dementiepatiënt bij. Dat is gebleken uit een presentatie van het World Alzheimer Report 2015 in Londen. Onderzoekers waarschuwen dat de ziekte de komende decennia nog sterker dan verwacht zal oprukken.

Momenteel leven wereldwijd ongeveer 46,8 miljoen mensen met dementie. Het aantal patiënten zal tegen 2030 toenemen tot ruim 74 miljoen en tegen 2050 tot 131,5 miljoen. Die ramingen liggen intussen al zo'n 12 tot 13 procent hoger dan zes jaar geleden nog maar werd aangenomen in het World Alzheimer Report 2009.

De prevalentie van chronische ziektes als dementie is uiteraard rechtstreeks verbonden met de levensverwachting, die zowat overal ter wereld stijgt. Van de bijna 10 miljoen nieuwe patiënten in 2015, woont ongeveer de helft in Azië (4,9 miljoen). Europa staat op de tweede plaats met 2,5 miljoen nieuwe patiënten, maar in verhouding stijgt het aantal nieuwe gevallen sneller in Azië, Amerika en Afrika.

Aan het oprukken van de ziekte hangt ook een almaar zwaarder doorwegend maatschappelijk en economisch kostenplaatje. De kost wordt momenteel geraamd op zo'n 818 miljard dollar (711 miljard euro), meer dan één procent van het wereldwijde bruto binnenlands product en een stijging met 35 procent in vergelijking met vijf jaar geleden.

Alzheimer

Dementie is een verzamelbegrip voor een aantal aandoeningen die vooral 65-plussers treft. Wat ze gemeen hebben, is de voortschrijdende aftakeling van de zenuwcellen in de hersenen. Verstandelijke vermogens, spraak en motoriek gaan achteruit. Naar schatting in twee gevallen op drie ligt de ziekte van Alzheimer aan de basis van dementie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Moderne slavernij' in Italië: Druivenplukkers die voor hongerloon werken, vallen dood in wijngaarden

'Moderne slavernij' in Italië: Druivenplukkers die voor hongerloon werken, vallen dood in wijngaarden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/14/0/20150824155711/media_xll_7952835.jpg

Tienduizenden fruitplukkers, voornamelijk arme vrouwen en migranten, werken in Italië vaak illegaal voor een hongerloon van 2 euro per uur. Zo kunnen onder meer druiventelers voldoen aan de vraag van toeristen naar wijn. Deze zomer vielen al enkel doden in de wijngaarden van Zuid-Italië.

Paola Clemente, een 49-jarige moeder van drie, stond op 13 juli, zoals elke dag tijdens de druivenpluk, om twee uur 's nacht op. Ze nam de bus van haar woonplaats San Giorgio Jonico naar de wijngaard in de buurt van Andria. Daar kwam ze om vijf uur 's ochtends aan. Ze keerde niet meer terug naar huis.

38 graden, 12 uur per dag, 2 euro per uur
Tegen haar baas kloeg ze dat ze zich onpasselijk voelde. De man zei dat het wel zou overgaan. Maar Paola overleed diezelfde dag. Haar hart begaf het in de wijngaard waar ze druiven plukte bij een temperatuur van 38 graden. Voor 2 euro per uur.

Overleven
De dood van Paola Clemente heeft de aandacht gevestigd op het lot van de fruitplukkers in het zuiden van Italië. Tienduizenden arme, ongeschoolde vrouwen en migranten werken er, vaak illegaal, van het eerste zonlicht tot na zonsondergang.

De man van Paola Clemente, Stefano Arcuri, verklaarde vorige week waarom zijn vrouw in dergelijke omstandigheden werkte toen een journalist van La Republicca opmerkte dat haar werkomstandigheden naar slavernij neigen. "De druivenpluk was een bron van inkomsten. Zoals de zaken er voor staan in Italië, was het voor Paola en ons gezin een onmisbare bron van geld. Het stelde ons in staat te overleven".

Een andere Italiaanse druivenplukker uit het geboortedorpje van Paola Clemente kreeg eind juli een hartaanval in dezelfde wijngaard waar Clemente aan haar einde kwam. Een week na de dood van Clemente overleed een 47-jarige Soedanese man in gelijkaardige omstandigheden in Lecce. Niet lang daarna verdween een Tunesische druivenplukker.

Hersenschim
"Als je in een wijngaard sterft, word je meteen een hersenschim. Iemand over wie wekenlang geen nieuws wordt vernomen", stelt Peppino Deleonardis, regionaal secretaris van de bond van landbouwarbeiders Flai-Cgil. "Paola had na vijftien jaar werken in de wijngaarden, van de dageraad tot na donker, niet verwacht dat ze zo aan haar einde zou komen".

Beschuldigd van doodslag
Vorige week woensdag werd de man die Clemente en andere druivenplukkers had gerecruteerd en dagelijks naar de wijngaarden bracht, opgepakt. Cira Grassi, uit Taranto, wordt beschuldigd van doodslag en het weigeren van hulp aan een persoon in nood. De openbare aanklager heeft het opgraven van het stoffelijk overschot van Clemente bevolen, deze week wordt een autopsie uitgevoerd.

Maffia
Deleonardis van de vakbond zegt dat sommige van de zieke of overleden fruitplukkers wellicht werden blootgesteld aan "dodelijke pesticides die de arbeiders ziek maken".

De minister van Landbouw, Maurizio Martina, vergelijkt de praktijken van de koppelbazen in de fruitpluk met de maffia. "Volgend maand zal een nieuw systeem van controles en labeling ervoor zorgen dat de consument weet of het fruit van telers komt die een ethisch verantwoorde tewerkstelling garanderen", belooft Martina. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!