Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lenny Kravitz - I Belong To You

Lenny Kravitz - I Belong To You

Klik op de foto om hem te beluisteren






Lenny Kravitz (New York, 26 mei 1964) is een Amerikaanse zanger, gitarist en acteur.

Lenny Kravitz werd geboren in New York, als zoon van een Oekraïens-Joodse vader en een West-Indisch-Amerikaanse moeder. Hij is journalist, zij is actrice.

Kravitz ontwikkelt al op jonge leeftijd een liefde voor de jaren 70 en 60, en dan met name voor de muziek uit die tijd. Jimi Hendrix behoort tot zijn idolen en soul en funk zijn Kravitz' favoriete genres. Hij krijgt in 1988 een contract door Virgin aangeboden. Een jaar later komt zijn eerste album, Let Love Rule, uit.

De eigenzinnige Kravitz spreekt veel mensen, en bijvoorbeeld ook MTV Europe, aan. Madonna blijkt ook fan van Kravitz, want hij schrijft in 1990 "Justify my love" voor haar.

Het succes blijkt hem ook parten te spelen. Zijn tweede album Mama Said gaat met name over de, inmiddels verbroken relatie met actrice Lisa Bonet. Op dit album werkt hij samen met Slash, indertijd nog leadgitarist bij Guns N'Roses. Ook Sean Ono Lennon, zoon van een van zijn grote voorbeelden, maakt zijn opwachting op het nummer `All I ever wanted'. Kravitz verschijnt zelf ook vaak op albums van andere artiesten. Acts die al eens met hem samengewerkt hebben zijn onder andere P. Diddy, Pharrell Williams, Sheryl Crow, BB King, Eric Clapton, Iggy Pop, Mick Jagger, Guns N' Roses, Erykah Badu, Prince, Jay Z, Bruce Springsteen en Neneh Cherry. Na de dood van Michael Jackson, maakte Lenny Kravitz op zijn facebookaccount bekend dat hij ook samen met de net overleden zanger een nummer had gemaakt, dat nog niet werd uitgebracht.

Na het zeer succesvolle album 5 verschijnt de Greatest Hits in 2000.

Kravitz haalt ook vaak de media met politieke acties die links georiënteerd zijn. In 1991 zet hij samen met de zoon van John Lennon het Give Peace A Chance-project op poten en neemt hij in 2003 samen met de Irakese zanger Kazem Al Sahir "We want peace" op. In 1992 schrijft & produceert Kravitz het Engelstalige debuutalbum van zangeres/actrice Vanessa Paradis. De twee hebben tevens een korte relatie.

Na het minder succesvolle album Lenny uit 2001 keert Lenny in 2004 weer terug met de hit "Where Are We Runnin'?" van het album Baptism, waarop hij muzikaal meer doet denken aan de vroegere albums. Ook "Lady" van dit album wordt een hit in de USA.

In februari 2008 is Kravitz' nieuwe album It's Time For A Love Revolution uitgekomen. Mogelijk gaat dit na een wereldtournee opgevolgd worden door een album dat Funk moet gaan heten, hoewel hij al bijna tien jaar beweert bezig te zijn met een dergelijk album. Later heeft Kravitz bekend gemaakt dat het album Black And White America gaat heten. Het wordt een dubbel-cd met rock en delen van zijn lang verwachte Funk album. Op de site van Kravitz staat dat het album in de zomer van 2011 wordt uitgebracht. De eerste single Come On Get It is 20 Februari 2011 uitgebrachtt.

Naast zanger is Kravitz ook acteur. Hij speelde mee in de film Precious (2009), die twee Oscars won.

Kravitz was van 1987 tot 1993 getrouwd met actrice Lisa Bonet. Samen hebben ze een dochter.


» Reageer (0)
27-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Intact meisje (3) met roos in haar handjes gevonden in kist van 145 jaar oud

Intact meisje (3) met roos in haar handjes gevonden in kist van 145 jaar oud

http://static2.hln.be/static/photo/2016/3/15/0/20160527135519/media_xll_8698830.png

Bouwvakkers hebben in San Francisco een lugubere ontdekking gedaan tijdens renovatiewerken aan een garage. Ze groeven een kist op die ongeveer 145 jaar oud is. Daarin lag een meisje van drie, met een roos nog in haar handjes. Opvallend is dat het lichaam van de peuter volledig bewaard is gebleven.

De eerder deze maand opgegraven kist van ongeveer een meter lang is gemaakt van lood en brons, en heeft twee venstertjes. Daardoor kon je, aldus de eigenares van het huis, Ericka Karner, het helemaal intacte lijkje van het blonde meisje met haar lange haren en witte jurk zien liggen tussen de eucalyptusblaadjes. Ze had een roos vast. Ze was hoogstwaarschijnlijk de dochter van gegoede ouders.

"Ik was in shock natuurlijk, omdat er blijkbaar een klein meisje onder mijn huis begraven lag", getuigt Karner. "Maar ik viel ook niet compleet van mijn stoel, omdat ik de voorgeschiedenis van het terrein kende."

Kerkhof
Ericka woont met haar man en twee dochters in het Richmond District van San Francisco. Eind jaren 1800 lagen daar zo'n 30.000 doden begraven op het Odd Fellows-kerkhof. Toen de stad begin 20ste eeuw het gebied bouwkundig ging ontwikkelen, werden de duizenden graven rond 1920 verplaatst naar het zuidelijkere Colma. Blijkbaar is het gevonden kistje toen achtergebleven.

De stad San Francisco wijst daarvoor echter alle verantwoordelijkheid van zich af en schuift ze in de schoenen van de eigenaars van de grond. "Dat vind ik niet eerlijk", aldus Karner. "Ik begrijp dat een boom op je eigendom jouw verantwoordelijkheid is, maar dit is toch anders? De stad besliste honderd jaar geleden om alle lichamen te verplaatsen, waarom respecteren de verantwoordelijken dat besluit van toen niet?"

Toch is Karner bereid om de peuter een nieuwe begraafplaats te geven, want "zij maakt nu deel uit van onze familie". Een gespecialiseerde organisatie wil voor het nodige geld zorgen - minstens 7.000 dollar - maar dan zou er een overlijdensakte moeten zijn. Die is er niet: de identiteit van het blonde meisje is vooralsnog onbekend.

Miranda
Elissa Davey is de oprichtster van Garden of Innocence, een organisatie die nu al twee decennia de lichamen van ongeïdentificeerde kinderen in Californië begraaft. Zij denkt dat het meisje ongeveer 145 jaar geleden gestorven moet zijn omdat het kerkhof enkel tussen 1860 en 1890 in gebruik genomen werd.

Karners dochters doopten haar voorlopig Miranda. Het meisje ligt nu opgebaard in een mortuarium in San Francisco, snakkend naar een definitieve rustplaats. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grapjassen laten bril achter in museum: bezoekers denken dat het kunst is

Grapjassen laten bril achter in museum: bezoekers denken dat het kunst is

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/2/2/20160525220340/media_xll_8693462.jpg

Moderne kunst is niet voor iedereen. "Dat had ik ook kunnen maken", menen sommigen wanneer ze weer een op een bizar kunstwerk botsen. Maar andere kunstliefhebbers zijn enorm geïntrigeerd door dergelijke werken en bestuderen ze nauwkeurig in musea. Die liefhebbers waren het ideale doelwit voor grapjassen die een bril achterlieten in een museum.

Twitteraars @TJCruda en @k_vinnn lieten een bril achter op de vloer van een museum, zodat museumgangers hun 'kunstwerk' konden bewonderen.

Hoewel de bril helemaal niet tot de tentoonstelling behoorde, troepten verschillende bezoekers rond de bril samen om hem van dichtbij te bestuderen. Terwijl de 'kenners' onder elkaar keuvelden over de mogelijke betekenis van het simplistische kunstwerk, lachten de grappenmakers in hun vuistje. Ze zetten de practical joke op Twitter, zodat het internet kon meelachen. (br.hln)


» Reageer (0)
26-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de reden waarom je hond niet naar je luistert?

Is dit de reden waarom je hond niet naar je luistert?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/13/13/20160526115843/media_xll_8695003.jpg

Zijn er dagen waarop je hond echt niet naar je wil luisteren? Dan is de kans groot dat je huisdier voelt dat je overstuur bent, wat het beestje onzeker maakt. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat je stemming een grote invloed heeft op het gedrag van honden.

Psychologen Ross Flom en Peggy Gartman aan de universteit van Brigham Young lieten honden en hun baasjes een reeks experimenten uitvoeren. De proefpersonen gaven een bevel aan de honden door in een richting te wijzen.

De ene keer zeiden ze tijdens dat bevel met een hoog stemmetje: "Wow, dat is geweldig". De andere keer zeiden ze op een lage toon: "Dat is vreselijk". De onderzoekers ontdekten dat de honden goed reageerden op het geluidloos gebaar van de baasjes. Hetzelfde gold voor de positieve emotie. Maar als het gebaar gepaard ging met een negatieve emotie, reageerden de huisdieren trager en twijfelden ze meer. De honden deden er twee keer zo lang over om een bevel van een overstuur persoon op te volgen dan van een vrolijk of neutraal baasje.

Meelevende beestjes
De conclusie van het onderzoek luidt dat honden die negatieve emoties aanvoelen zich daar op gaan concentreren. Dit leidt de aandacht af van de taak die ze opgelegd krijgen. Een boos baasje maakt de beestjes ook onzeker. Honden zijn erg meelevende dieren, ze willen weten wat hun eigenaars dwars zit. Om je volgende zet beter te kunnen inschatten, willen ze weten wat er in je omgaat. Het gevolg: de hond verstijft en reageert trager.

Als je je negatieve emoties niet onder controle kunt krijgen, is het beter om even geen bevelen aan je favoriete viervoeter te geven. Neem een pauze en wacht tot je je beter voelt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgeblazen gevoel? 7 veelvoorkomende oorzaken (en eten zit er niet bij)

Opgeblazen gevoel? 7 veelvoorkomende oorzaken (en eten zit er niet bij)

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/10/11/20160526165659/media_xll_8695901.jpg

Last van een opgeblazen gevoel, ook al heb je niet meteen iets gegeten dat hier de boosdoener van kan zijn? Dat kan perfect, want er zijn veel meer oorzaken van een onrustige onderbuik dan voeding alleen. Dr. Robynne Chutkan omschrijft in haar boek The Bloat Cure maar liefst 101 manieren om op een natuurlijke manier van darmproblemen verlost te raken. Met deze 7 tips raak je vast al een heel eind.

Darmen zijn complexe materie, daar weet maag-darmarts Dr. Robynne Chutkan alles over. Zij bundelde in haar boek The Bloat Cure - 101 Natural Solutions for Real and Lasting Relief de meest voorkomende oorzaken van lastige darmen en een opgeblazen gevoel. "Ik wilde een handleiding voor vrouwen schrijven zodat ze zelf medische detectives kunnen worden," zegt de auteur hierover. "Een opgeblazen gevoel staat absoluut op nummer 1 van kwaaltjes in mijn praktijk." Het is dan ook een veelvoorkomend signaal van je lichaam dat er iets niet helemaal pluis is. Deze 7 oorzaken komen regelmatig voor bij dames (of heren) met een onrustige buik

1. Multitasken terwijl je eet

Ben je zo iemand die tijdens het eten Facebook checkt, een sms stuurt of de krant leest? Dat zou volgens Dr. Chutkan de oorzaak van je opgeblazen gevoel kunnen zijn. Door met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn ga je 'lucht inslikken', wat voor een vervelend gevoel in maag en darmen kan zorgen. Ook kauwgomliefhebbers kunnen hier last van ondervinden.

De oplossing: eet traag en bewust, drink niet (te veel) tijdens het eten en laat kauwgom eventueel achterwege.

2. Depressie

Niet alleen is er een verband tussen een laag serotonineniveau in de darmen en depressie - wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en constipatie - maar is dat bolle buikgevoel vaak ook een neveneffect van medicijnen die gebruikt worden om depressie te behandelen.

De oplossing: Dr. Chutkan adviseert om eerst praatsessies te volgen tegen depressie, voor je pillen begint te pakken. Daarnaast geeft ze de tip om wat meer aan sport te doen. "Bewegen verbetert je gemoedstoestand, en dat hoeft zelfs niet heel intensief te zijn om een endorfineboost te krijgen," zegt zij. Dat heeft dan ook op je darmen een positieve uitwerking.

3. Te weinig water

Je drinkt misschien wel die anderhalve liter water per dag, maar dat wil nog niet zeggen dat je helemaal gehydrateerd bent. Frisdrank en koffie zorgen ervoor dat je nog meer uitdroogt. Ook door veel tijd door te brengen in ruimtes met airconditioning of te sporten raak je gedehydrateerd, wat tot krampen kan leiden.

De oplossing: Hou de kleur van je urine in de gaten - hoe lichter die is, hoe beter je gehydrateerd bent. Blijf de hele dag door drinken, ook als je niet meteen dorst hebt, en eet ook veel groenten en fruit die water bevatten.

4. Maaltijden overslaan

Nog een reden om geen maaltijden meer te skippen: "Als er te lang niets door je darmen passeert, dan worden ze licht inactief," zegt Dr. Chutkan. Als je daarna opnieuw gaat eten, raak je snel opgeblazen.

De oplossing: Eet drie keer per dag een hoofdmaaltijd, en probeer ook nog twee keer per dag tussendoor gezond te snacken.

5. Gierende hormonen

Het opspelen van bepaalde hormonen kan voor een opgeblazen gevoel zorgen, maar zeker de artificiële hormonen uit de anticonceptiepil spelen daarbij een rol, zegt Dr. Chutkan. Dames die de pil slikken kunnen zich dus mogelijk ook aan deze bijwerking verwachten.

De oplossing: Je kan op zoek gaan naar een andere manier van anticonceptie, maar daarnaast kan het ook al helpen om het contact met xeno-oestrogenen of hormoonverstorende stoffen te beperken. Dat zijn chemische componenten die hetzelfde effect op ons lijf hebben als oestrogenen, maar dan veel krachtiger. Die vind je terug in onder meer plastic, schoonmaakmiddelen of bepaalde cosmetica, maar ook in sommige voedingsmiddelen die lang bewaard moeten blijven, zoals rood vlees of zuivelproducten.

6. Een kantoorjob

Een hele dag zitten is niet alleen ongezond, het kan ook voor prikkelbare darmen zorgen. Voor een goede darmwerking moet je regelmatig rechtstaan om te bewegen, anders draait het maag-darmsysteem op een lager pitje.

De oplossing: Zorg voor voldoende beweging doorheen de dag, ook als je een kantoorjob hebt. Beperk je wandelmomentjes niet enkel tot plaspauzes, maar sta minstens elk uur even recht om wat rond te wandelen.

7. Stress

De oorzaak van alle (of toch veel) kwaad is vaak stress, en dat is bij een opgeblazen gevoel niet anders. Ooit had die reactie van ons maag-darmstelsel een biologische functie. "Als we moeten vluchten van een gevaarlijk beest, wordt ons bloed weggehaald van het verteringsstelsel om naar de grote spieren in je benen en je hart te stromen. Zo kan je snel weglopen, maar vertraagt tegelijkertijd je darmwerking," legt Dr. Chutkan uit. Vandaag komt het niet meer zo vaak voor dat we moeten weglopen van wilde dieren, maar krijgen we wel nog voortdurend stress-signalen binnen, die zo'n reactie in ons lichaam uitlokken.

De oplossing: Neem af en toe wat gas terug door een ademhalingsoefening te doen of een stukje te gaan wandelen. Kamp je voortdurend met veel stress? Zoek dan naar manieren om te ontspannen die werken voor jou, zoals een bepaalde sport of hobby. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stagiair redt hond paar minuten voor euthanasie

Stagiair redt hond paar minuten voor euthanasie

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/14/1/20160526083146/media_xll_8694511.jpg

Het had niet veel gescheeld of Ollie, een collie oftewel Schotse herdershond, was er niet meer. De zieke pup stond op het punt geëuthanaseerd te worden, maar een stagiair kon op het laatste nippertje uitvogelen wat er met de hond aan de hand was.

De jonge hond kreeg vorige week ineens verlammingsverschijnselen, die steeds erger werden. Ollie kon niet meer lopen, staan of zelfs naar het toilet gaan, waardoor zijn baasjes telkens naar de dierenarts moesten om de blaas van de hond te laten ledigen. Omdat de dierenarts zei dat de mysterieuze problemen veroorzaakt konden worden door een heleboel zaken, van kanker tot een ruggengraatbreuk, werd besloten om de hond te laten inslapen om zijn lijden te beëindigen.

Net voor de euthanasie plaatsvond werd de hond echter nog getroost door een stagiair. "Hij leek wat onrustig, dus ik streelde hem om hem te kalmeren", aldus de student. "En toen merkte ik dat er een hele kleine teek zat achter zijn oor." De stagiair haalde er de dierenarts bij, die zich herinnerde dat verlammingsverschijnselen een heel zeldzaam gevolg kunnen zijn van tekenbeten.

Snel herstel
De arts haalde de teek weg en stuurde de hond, die eigenlijk een dodelijk spuitje moest krijgen, terug naar huis. "Als hij tegen morgen beterschap toont, was de teek het probleem", klonk het. En inderdaad: tegen de avond begon de hond weer wat te bewegen, en amper 12 uur later liep hij alweer vrolijk te kwispelen.

"We hebben enorm veel geluk gehad", aldus de overgelukkige eigenaar Falline Fate. Niet alleen dat de stagiair de teek net op tijd vond, maar dat de dierenarts zich het probleem kon herinneren. "Het werd maar een keer verloops vermeld in mijn opleiding", aldus de man. "Eén enkele slide tijdens een les over teken. Gelukkig ging er een belletje rinkelen. (br.hln)


» Reageer (0)
25-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste nieuwe foodhype? Pannenkoekjes gemaakt van kikkererwten

De laatste nieuwe foodhype? Pannenkoekjes gemaakt van kikkererwten

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/9/11/20160524154303/media_xll_8689151.jpg

Eettrends komen en gaan, had jij immers een paar jaar geleden al een toast avocado of een glutenvrije cracker gegeten? De laatste nieuwe hype die plots op elke kookblog en -magazine opduikt is socca. Of ook wel pannenkoeken gemaakt van kikkererwten.

Socca is afkomstig uit de Provence (en uit Lingurië, waar het farinata wordt genoemd).  De grote kikkererwtenpannenkoeken worden traditioneel bereid in een houten oven op een koperen plaat, en warm geserveerd in zogenaamde taartspieën. In de Provence zelf worden ze enkel geserveerd met zwarte peper, maar elders ter wereld worden ze gegeten met verschillende toppings.

Zo belegt Gwyneth Paltrow de gezonde en glutenvrije pannenkoeken bijvoorbeeld met gekarameliseerde kerstomaatjes, zwarte olijven en ansjovis. Op blogs wordt socca dan weer vaak geserveerd met tzatziki, pesto of guacomole.

Zo maak je deze Franse pannenkoeken zelf

Benodigdheden
1 kop kikkererwtenbloem
1 theelepel zout
1 theelepel versgemalen peper
4 tot 6 eetlepels olijfolie
1/2 grote ajuin, dun gesneden
2 theelepels verse rozemarijn

Bereiding
Doe alle ingrediënten samen in een kom, en roer het beslag vervolgens goed door. Is het geheel klontervrij dan moet het beslag minstens een uur rusten, zodat het meel de olijfolie goed heeft opgenomen. Wie een pan voor in de oven heeft, kan de socca daarin 10 minuten laten bakken. De oven moet je op 200 graden voorverwarmen. Maar daarnaast kan je de socca ook in een koekenpan bakken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén gezin op de vier die kinderbijslag krijgen, komt moeilijk rond

Eén gezin op de vier die kinderbijslag krijgen, komt moeilijk rond

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/15/12/20160525092603/media_xll_8691282.jpg

Uit een onderzoek van Famifed, het federaal agentschap voor de kinderbijslag, blijkt dat 23 procent van de gezinnen die in juli 2014 kinderbijslag uitbetaald kregen, moeilijk kan rondkomen met het beschikbare gezinsinkomen. Ongeveer de helft beschikt niet over de mogelijkheid om een onverwachte uitgave van 900 euro te doen.

De kinderbijslag vormt dan ook voor veel gezinnen een belangrijk onderdeel van het beschikbare gezinsinkomen. Dat blijkt uit een rapport van Famifed waarover donderdag 26 mei een studiedag wordt gehouden.

Aangezien de kinderbijslag voor een gezin op maandelijkse basis al snel honderden euro kan bedragen, betekent dit voor een groot aantal gezinnen een fundamenteel onderdeel van het gezinsbudget. Ongeveer 1 op de 4 gezinnen die in de zomer van 2014 de kinderbijslag betaald kregen door Famifed geven aan "moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen" met het totale beschikbare gezinsinkomen.

Ongeveer 3 op de 4 gezinnen geven aan dat ze het kindergeld meestal besteden aan algemene huishoudkosten zoals de woning, voeding en kledij. Andere veelgenoemde uitgaveposten zijn schoolkosten, dokterskosten en zakgeld voor de kinderen. Slechts een kleine minderheid van de gezinnen, vooral die met de hoogste inkomens, geeft aan dat ze van de kinderbijslag kunnen sparen.

"Gegeven het belang van de kinderbijslag in het gezinsinkomen en de manier waarop het wordt besteed, is het vandaag een belangrijk instrument in de verbetering van de levenskwaliteit en bijgevolg ook de kansen van de jongste generatie", besluit het rapport. "Bovendien heeft de kinderbijslag een stabiliserend effect op de economie." (br.hln)


» Reageer (0)
24-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwitsers museum geeft twee gestolen kunstwerken terug aan Jubelparkmuseum

Zwitsers museum geeft twee gestolen kunstwerken terug aan Jubelparkmuseum

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/10/0/20160523194625/media_xll_8686245.jpg

Het Zwitserse Vitrocentre in Romont geeft twee gestolen kunstwerken terug aan het Brusselse Jubelparkmuseum. Een van de werken uit de zestiende eeuw toont de Vlucht uit Egypte, het andere werk stelt Sint-Anna, de Heilige Maagd Maria en het kindje Jezus voor.

De werken werden in de jaren 1980 gestolen, en belandden op de kunstmarkt waar ze vervolgens door een Zwitserse wetenschapper en verzamelaar werden gekocht. Bij zijn overlijden schonk hij de werken, samen met andere kunst, aan het Vitrocentre.

Toen het Jubelparkmuseum lucht kreeg van de werken, eiste de instelling haar eigendom terug.

Beide partijen kwamen inmiddels tot een akkoord. De Zwitserse instelling erkent dat de werken eigendom zijn van het Belgische museum maar stelde dat de Zwitserse verzamelaar en het centrum de werken te goeder trouw hadden verworven, en zelf misleid waren aangaande hun afkomst. Het Belgische museum heeft echter ontegensprekelijk nadeel ondervonden, en daarom beslisten de Zwitsers om de werken terug te geven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringland-veiling brengt ruim 136.000 euro op

Ringland-veiling brengt ruim 136.000 euro op

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/9/11/20160522210900/media_xll_8683286.jpg

Bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen zijn vandaag 109 werken van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland onder de hamer gegaan ten voordele van Ringland. De veiling bracht 136.840 euro op, waarvan 70 procent naar Ringland gaat. Niet alle werken vonden evenwel een koper.

"Het was een moeilijke en complexe veiling", zegt Pieter Bernaerts van het veilinghuis. "Hedendaagse kunst wordt immers doorgaans alleen in galerijen verkocht. Het is dan ook geen evidente kunst, maar uitdagend en met kunstenaars die buiten de lijntjes durven te kleuren. Ze zijn vaak ook niet gekend bij het grote publiek. Van de 109 werken zijn er 42 die geen koper hebben gevonden. Toch hebben we een mooi resultaat weten neer te zetten."

Tuymans

Er waren stukken bij die meer opbrachten dan verwacht. Zo wisselde het werk van Francis Alÿs, dat op ongeveer 2.500 euro werd geschat, voor 6.500 euro van eigenaar. Andere stukken werden onder de geschatte waarde verkocht, zo ook 'Drum Set' van Luc Tuymans. Geschat op 20.000 à 30.000 euro, verkocht voor 15.000 euro. Al was zijn werk nog altijd het duurste van de veiling.

De 67 verkochte stukken brachten 136.840 euro op, waarvan 70 procent naar Ringland gaat en 30 procent naar de kunstenaar. De 42 stukken die nog geen koper vonden, kunnen nog tot 30 mei in de aftersale op de website van het veilinghuis gekocht worden. Ook van de sculptuurtjes van Tinka Pittoors en de zeefdrukken van Kris Fierens - de kunstenaars die het initiatief namen voor de veiling - zijn er nog exemplaren verkrijgbaar.

"Ik verwacht dus dat we netto zeker 100.000 euro voor Ringland zullen verzamelen", zegt Pieter Bernaerts. Met de opbrengst wil Ringland een 3D-model van het overkappingsproject laten maken, alsook bijkomend studiewerk laten uitvoeren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adele is haar voloptueuze figuur aan het verliezen

Adele is haar voloptueuze figuur aan het verliezen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/2/15/2/20160524075230/media_xll_8687372.jpg

Fans hielden van haar voluptueuze figuur, maar sinds een paar maanden vliegen de kilo's er af bij Adele. De zangeres staat slanker dan ooit op het podium.

Adele brengt met de nodige humor verslag uit van haar strijd tegen de kilo's. Tegen Rolling Stone zei ze onlangs: "Hoe ik eruit zie in de sportschool? Ik kreun vooral.''

Humor of niet, velen zijn op zijn zachtst gezegd verbaasd over haar transformatie. Want als er iemand de afgelopen jaren benadrukte geen zier te geven om haar gewicht, dan was het Adele. Ze had nu eenmaal een voorliefde voor goed eten, lekkere wijn en sigaretten, liet ze verschillende keren weten. Dat ontwerper Karl Lagerfeld haar 'vet' noemde, deerde haar niet. "Ik maak muziek voor de oren en niet voor de ogen.''

Omslagpunt
Maar de kilo's zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, blijkt wel in haar nieuwste videoclip Send my love. De Britse is naar verluidt 28 kilo's kwijt en geniet daar ook echt van.

Keerpunt

"Ik pas nu zelfs kleding uit normale winkels. Ik kan in elke winkel zomaar kleding uit het rek pakken,'' zei ze glunderend in modeglossy Vogue, die haar op de cover zette. "Ik vind mezelf nu veel leuker.''

Het keerpunt kwam na de geboorte van haar zoontje Angelo in 2012. De zangeres stopte met roken, sloeg de wijntjes af en ging zo nu en dan een rondje joggen met haar verloofde Simon. Ook schrapte ze een typisch Brits gebruik: thee met suiker. "Ik dronk tien kopjes thee per dag, met elk twee suikerklontjes. Nu ik dat niet meer drink, ook niet zonder suikerklontjes, heb ik meer energie dan ooit.''

Personal trainer
Gemotiveerd door het resultaat ging ze in de aanloop naar haar wereldtournee nog een stapje verder. Ze nam een deskundige in de arm om maaltijden samen te stellen die voor het grootste deel bestaan uit groente en fruit en ze sport zich een ongeluk met een personal trainer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan: 75 kaarsjes 'blowing in the wind'

Bob Dylan: 75 kaarsjes 'blowing in the wind'

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/16/5/20160524063201/media_xll_8687390.jpg

Hij werd geboren als Robert Allen Zimmerman op 24 mei 1941 in de Amerikaanse staat Minnesota, maar u en ik kennen hem uiteraard als singer-songwriter Bob Dylan. Als tiener luisterde Robert naar blues, country en rock-'n-roll. Zo vormde hij zijn eerste bandje, The Golden Chords. De school was echter te vervelend voor Robert en toen hij zich in 1959 had ingeschreven aan de universiteit van Minneapolis, maakte hij kennis met de plaatselijke folkmuzikanten. Hij kocht een gitaar en introduceerde zich als Bob Dylan.

Ondertussen zijn we meer dan vijftig jaar verder en heeft de man maar liefst 37 studioalbums, 11 live albums en 12 bootleg albums en een onbekend aantal 'best of'-platen en samenwerkingen met collega-artiesten op zijn muzikale kerfstok.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dana Fuchs Band - I'd Rather Go Blind

Dana Fuchs Band - I'd Rather Go Blind

Klik op de foto om haar te beluisteren






Op haar negentiende belandt Dana Fuchs in het bluescircuit van New York . Momenteel reist deze prachtige zangeres de wereld rond met haar Dana Fuchs Band. Soul, blues en rock’n roll, dat is waar de Amerikaanse zangeres en songwriter Dana Fuchs voor staat. Met een krachtige, rauwe stem weet ze tijdens een concert het publiek in een mum van tijd te overtuigen.



» Reageer (0)
23-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is zout dan toch niet zo ongezond?

Is zout dan toch niet zo ongezond?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/8/3/20160523140912/media_xll_8685393.jpg

Dat zout en een goede gezondheid niet samengaan, wordt ons om de haverklap ingepeperd. Een nieuwe, internationale studie in The Lancet trekt dat in twijfel. Wie met een verhoogde bloeddruk kampt, moet zijn zoutconsumptie weliswaar beperken, zo luidt het. Maar in vergelijking met een gemiddeld zoutverbruik kan een zoutarm dieet mogelijk zelfs het risico op hartziekten verhogen.

De studie werd geleid door onderzoekers van het Population Health Research Institute van McMaster University in Canada, en omvat de gegevens van meer dan 130.000 mensen uit 49 landen. Specifiek werd gekeken naar het verband tussen de consumptie van natrium (zout) en overlijden, hartziekte en beroerte. De onderzoekers gingen na of dat verband verschilt bij mensen met een normale en een verhoogde bloeddruk.

Ongeacht de bloeddruk stelden ze een verband vast tussen een lage zoutinname (minder dan 3 gram per dag) en een verhoogd cardiovasculair risico. "Een lage zoutconsumptie verlaagt weliswaar de bloeddruk, maar heeft ook andere gevolgen", zegt onderzoeker Andrew Mente. "De nadelige gevolgen, bijvoorbeeld de toename van bepaalde hormonen, kunnen mogelijk opwegen tegen de voordelen."

Risico's

Voor alle duidelijkheid: over het algemeen eten we met z'n allen nog steeds te veel zout. De gemiddelde zoutconsumptie in België bedraagt 9,5 gram per dag. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan de zoutinname te beperken tot minder dan 5 gram per dag. Een zoutarm dieet, zoals in de nieuwe studie, betekent minder dan 3 gram zout per dag.

Natrium heeft een belangrijke rol in het lichaam, onder andere voor de vochtbalans, de bloeddruk en de werking van de spieren. Maar te veel zout houdt risico's in. Een verhoogde bloeddruk is er daar maar een van. Studies hebben ook een verband met nierziektes, maagkanker en osteoporose (botontkalking) aangetoond.

Richtlijnen

Alvorens er sprake kan zijn van gewijzigde richtlijnen, is er dus in ieder geval nog meer onderzoek nodig. Toch doen de Canadese onderzoekers al een voorzichtige suggestie: ze pleiten voor specifieke richtlijnen voor patiënten met hypertensie (hoge bloeddruk) die bovendien te veel zout consumeren.

"Onze gegevens benadrukken de kwalijke effecten van een hoge zoutinname bij patiënten met hypertensie", aldus Mente. "Maar ze ondersteunen niet wat algemeen wordt aangenomen, namelijk dat iedereen gebaat is met een lage zoutconsumptie."

Hoewel een lagere zoutinname leidt tot een lagere bloeddruk, toonden eerdere studies al een verband aan tussen een zoutarm dieet en een verhoogd cardiovasculair risico. De nieuwe studie wijst uit dat het risico ook geldt voor patiënten met hypertensie. Bovendien blijkt de schade die gelinkt wordt aan een hoge zoutconsumptie (meer dan 6 gram) volgens de onderzoekers beperkt tot mensen met een verhoogde bloeddruk.

"Behalve in landen waar de gemiddelde zoutconsumptie zeer hoog ligt, zoals delen van centraal Azië en China, wordt de algemene richtlijn om de zoutinname zoveel mogelijk te beperken dus het best geschrapt", menen de onderzoekers. "Alleen mensen met hypertensie én een zoutrijk dieet hebben hier baat bij." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder (99) en dochter (83) zien elkaar na meer dan 80 jaar voor het eerst terug

Moeder (99) en dochter (83) zien elkaar na meer dan 80 jaar voor het eerst terug

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/2/6/20160522235840/media_xll_8683806.jpg

De Amerikaanse bijna-eeuweling Eileen Wagner (99) is na meer dan tachtig jaar verenigd met haar dochter Dorien Hammann (83).  Door enkele namen te googlen kon Hammanns familie de woonplaats van Wagner achterhalen. Volgens gespecialiseerde adoptie-advocaten is de reünie uniek te noemen. Een ontmoeting op zo'n late leeftijd is zeer uitzonderlijk.

Als tiener leefde Wagner nabij de stad Green Bay in Wisconsin. In 1932 werd ze op 16-jarige leeftijd verkracht door een jongen. Haar verkrachter, die nooit werd berecht, had haar zwanger gemaakt. Een wanhopige Wagner probeerde haar groeiende buik te verhullen voor haar ouders. Toen dat niet meer lukte, werd ze naar een pensionaat voor zwangere tienermeisjes in Milwaukee gestuurd. Dit, om de schande te ontlopen.  Haar kind moest ze verplicht afstaan voor adoptie. Praktijken die ook in ons land voorkwamen, zelfs tot begin jaren 1980.

Wagners dochter Dorien werd enige tijd later geadopteerd door een welgesteld gezin. Eens volwassen wist Dorien Hammann van haar adoptie af. Een zoektocht naar haar echte moeder was voor haar geen prioriteit.

Overlijdensbericht

Verschillende Amerikaanse staten hervormden in de jaren 1980 en 1990 hun wetgeving rond adoptie, waardoor het makkelijker werd om alsnog op zoek te gaan. De schoondochter van Dorien Hammann begon onlangs enkele namen te googlen die vermeld stonden op de adoptie-overeenkomst. Zo stootte ze op een overlijdensbericht van de broer van Wagner.  Dat leidde uiteindelijk begin april tot een telefoontje naar het bejaardenhuis in Monroe (Wisconsin). De niet meer erg mobiele, maar wel nog lucide Wagner kreeg tot haar grote verbazing haar dochter aan de lijn.

Voor Moederdag vloog Hammann vanuit Florida naar Wisconsin waar ze haar biologische moeder voor de allereerste keer zag. Enkel de overleden echtgenoot van Wagner met wie ze in 1938 in het huwelijk was getreden,  wist van de verkrachting en daaropvolgende adoptie af. Aan de Chicago Tribune verklaarde Wagner dat ze haar leven lang aan haar dochter is blijven denken. In het bejaardenhuis zag Hammann ook haar halfboer en halfzuster.

Gelijkenissen

Met haar moeder kon ze enkele uren over de vele gelijkenissen praten. Zo hebben ze beiden grote handen, en prefereren ze korte kapsels. Ook golfen was een gemeenschappelijke hobby van hen.

Hammann wil en kan haar echte moeder niets kwalijk nemen. "Eigenlijk ben ik dankbaar dat ze me afstond voor adoptie. Ik kwam in een heel warm gezin terecht".  Volgende zondag viert Eileen Wagner haar honderdste verjaardag. Ook Dorien Hammann en haar familie zullen aanwezig zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je aan cakemix nog een eitje moet toevoegen

Waarom je aan cakemix nog een eitje moet toevoegen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/5/11/20160523085655/media_xll_8684591.jpg

Kant-en-klare cake- of pannenkoekenmix komt op hectische momenten bij elke moeder wel eens van pas. Enkel een eitje of melk toevoegen, roeren en je beslag is klaar. Het is niet enkel de textuur van je beslag die daar baat bij heeft, blijkbaar worden we er vooral zelf blijer van. Zo krijgen we toch nog het gevoel dat we zelf hebben gekookt, concludeert het doctoraatsonderzoek van Sarah Daniels.

Doctoraatsstudente Sarah Daniels onderzocht aan de VUB welke rol (bijna) kant-en-klaarmaaltijden in ons leven spelen, onder begeleiding van promotor Ignace Glorieux. Op basis van onder meer diepte-interviews ging ze na hoe het met onze kookgewoonten gesteld is, en waarom we ons af en toe laten verleiden tot zo'n mix waar je enkel nog een ei aan moet toevoegen.

Koken uit plichtsbesef

Uit verschillende interviews stelt Daniels vast dat vrouwen in de keuken nog steeds in de meerderheid zijn. Zij beschouwen het als hun taak om zelf vers eten te bereiden, om zo aan te tonen dat ze investeren in hun gezin. Iets meer dan een kwart van de ondervraagde vrouwen kookt elke dag uit plichtsgevoel, zonder er altijd plezier aan te beleven. En het is net dat plichtsbesef waar producenten van kant- en klaarmaaltijden al decennialang op inspelen, volgens het onderzoek.

"Zelf klaargemaakt"

Vrouwen durven zich daarom wel eens schuldig voelen als ze er niet in slagen om vers te koken, waardoor ze zich geen goede moeder voelen. Door aan kant-en-klare maaltijden nog ingrediënten te moeten toevoegen, krijgen die vrouwen (en natuulijk ook mannen) achter het fornuis meer het gevoel dat ze zelf gekookt hebben. Zelfs al is dat maar een eitje, wat melk en vervolgens een beetje roeren. Een Amerikaanse studie uit de jaren 50 bevestigt die theorie. Een cakemengsel waar je enkel nog water aan moest toevoegen bleek geen verkoopsucces, hoewel de cake wel lekker smaakte. Toen de producenten het recept wijzigden naar een mix waarbij je nog een ei moest toevoegen, werd het product plots wel populair.

Het succes van maaltijdboxen

Daniels wijt ook het succes van groente- en maaltijdboxen aan deze kant-en-klaarpsychologie. Je moet nog wel zelf vers koken, maar niet meer nadenken over wat je klaarmaakt en niet meer naar de winkel gaan. Op die manier wordt het makkelijker om elke dag een verse maaltijd op tafel te toveren. Sarah Daniels verdedigt vandaag haar doctoraat aan de VUB. (br.hln)


» Reageer (0)
22-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kon mijn huisarts er zo naast zitten?

Hoe kon mijn huisarts er zo naast zitten?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/3/2/20160522115109/media_xll_8682107.jpg

De Zweedse Boel Eriksson, die als journaliste in het Australische Sydney werkt, begint haar beklijvende verhaal op news.com.au op 27 januari. Toen besefte ze dat er iets grondigs mis was met haar gezondheid. Haar huisarts had het over een calciumtekort, maar de exacte diagnose bleek veel erger: hersenkanker. De jonge vrouw van bijna 32 heeft de sterftecijfers tegen, maar ze wil vechten: "Weg met die saaie statistieken!"

Ze wist eind januari eigenlijk al twee maanden dat er iets niet goed zat. Ze leed plots aan slapeloosheid en voelde zich constant ellendig. Er trad gevoelloosheid op aan de rechterzijde van haar lichaam. "Mijn rechterbeen wou niet meer mee en ik botste overal tegenaan. Mijn rechterarm kon mijn handtas niet meer dragen. Ik had het moeilijk met typen (lastig voor een journaliste) en soms kon ik zelfs mijn mascara niet meer aanbrengen."

En dan kwamen de helse hoofdpijnen. Boel kon zich niet meer concentreren en kon niet meer op haar woorden komen. Letterlijk. "Toen mijn baas mij een fijn weekend toewenste, kon ik gewoon niets terugzeggen. Omdat ik de woorden niet vond."

Slaappillen
Boel bezocht verscheidene malen haar huisarts. In november al, toen ze 's nachts de slaap niet meer kon vatten. "Ik was altijd een diepe slaapster, en plots sliep ik nog twee-drie uur per nacht. Mijn huisarts stuurde me wandelen met een voorschrift voor Stilnox, een erg verslavend slaapmiddel."

Een maand later stond ze opnieuw in zijn kabinet. Met klachten over hartkloppingen en over de slaappillen die niet hielpen. Ze kreeg antidepressiva voorgeschreven. "Terwijl ik de hele tijd dacht: 'Maar ik ben niet depressief'."

Een week voor de Australische nationale feestdag op 26 januari ging ze nog eens bij de huisarts langs. Boel sliep nog altijd niet, voelde zich constant opgewonden en door haar verlammingsverschijnselen kon ze met haar rechterhand geen balpen meer vasthouden. "Ik probeerde zelfs zijn pen te grijpen om het hem te laten zien." De huisarts weet de gevoelloosheid aan een calciumtekort. Ze moest haar bloed laten testen en werd doorverwezen naar een psycholoog.

Schildklierkanker
Boel had vertrouwen in haar arts. Hij had in 2009 schildklierkanker bij haar ontdekt, toen ze gewoon voor een uitstrijkje kwam. "Natuurlijk zou hij mij grondiger onderzoeken als hij zou vermoeden dat er iets ernstigs aan de hand was."

Die 27ste januari voelde ze zich slechter dan ooit en moest ze zich vanuit haar bed afmelden bij haar bazin, "in de hoop dat zij niet zou denken dat ik een kater had". Ze moest braken, toen ze opstond. Ze wou nog maar eens naar de huisarts gaan. "Dit kon toch niet zomaar een tekort aan calcium zijn."

Met dank aan Boris de kat
Ze kroop weer haar bed in en haar kat Boris kroop dichter bij haar dan anders. Haar man Harry zag hoe Boris zijn pootje legde op Boels hoofd. De blik van het dier vergeet Harry nooit meer. Hij besloot toen om zijn vrouw niet naar de huisarts te voeren maar naar de spoedafdeling.

Na drie uur wachten bracht de CT-scan een grote, zwarte bobbel in de hersenen aan het licht. De arts omschreef het gezwel als "heel verontrustend". "Ik was in shock en tegelijkertijd opgelucht dat ik mij niks had ingebeeld. En ik was mijn kat dankbaar."

De volgende dag al ging Boel onder het mes. De chirurg kon 90 procent van de tumor wegsnijden, maar de rest zat op een lastige plek. Opereren hield het risico op verlamming in. Boel verwittigde haar mama in Zweden, waar ze zelf geboren en getogen was. Ze mocht naar huis en was ervan overtuigd dat het gezwel niet al te kwaadaardig zou zijn, ALS het al kwaadaardig was.

Vier dagen later kwam het harde nieuws: ze had hersenkanker, graad vier. De overige tien procent van de tumor moest weggehaald worden. "Toen ik bij de chirurg buitenkwam, begon ik zodanig te huilen dat ik geen adem meer kreeg. Zo oneerlijk: waarom ik?" Nog dezelfde week onderging ze de operatie.

Bestraling en chemo
Boel Erikssons familie kent vele gevallen van kanker. Haar zus had zes jaar geleden een minder erge hersentumor en kwam er na acht keren chemotherapie door. Haar vader, nicht, oom en grootmoeder stierven allemaal aan kanker. Zelf moest en moet ze zes weken bestraling en voor nog onbepaalde tijd chemo doorstaan.

Boels haar viel uit en dat was een zwaar moment. Haar man scheerde haar kaal en wou hetzelfde met zijn eigen hoofd doen. De vrouw zette door en postte zelfs foto's met haar kale hoofd op Facebook. Daarop kreeg ze heel wat hartverwarmende reacties. Oude vriendinnen uit Zweden en Schotland kwamen haar zelfs opzoeken in Australië.

De jongedame doet alles wat artsen haar aanraden, en meer. "Volgens de statistieken is de kans klein dat ik het nog vijf jaar trek, de mijlpaal voor kankerpatiënten om genezen verklaard te worden. Maar ik zeg: 'weg met die statistieken' (we weten allemaal dat ze saai zijn). Ik zal er alles aan doen. Ik zal niet opgeven zonder te strijden."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensetende nijlkrokodil duikt op in Florida

Mensetende nijlkrokodil duikt op in Florida

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/1/12/20160522063144/media_xll_8681697.jpg

De nijlkrokodil is in Florida gesignaleerd. De grote menseter komt normaal alleen in Afrika voor.

Na DNA-onderzoek hebben onderzoekers van de Universiteit van Florida bevestiging gekregen: de drie jonge krokodillen die tussen 2000 en 2014 in de Everglades werden gevangen, zijn nijlkrokodillen. Ze zijn genetisch verwant aan nijlkrokodillen die in Zuid-Afrika voorkomen. Mogelijk zijn ze er terechtgekomen via de dierenhandel, al dan niet illegaal.

De nijlkrokodil is een grote soort, die bovendien snel groeit. Hij kan meer dan 6 meter groot worden en weegt ruim 700 kilogram.

123 mensen gedood
Door zijn grootte is hij berucht. Van 2010 tot 2014 viel hij minstens 480 keer mensen aan in Afrika. Daarbij kwamen 123 mensen om. In Florida voedt hij zich met vogels, vissen en zoogdieren.

Er zijn nog geen bewijzen dat zich een stabiele populatie in Florida bevindt maar de soort zou er kunnen overleven, zeggen de onderzoekers in het Journal of Herpetological Conservation and Biology. Het is een van de vele invasieve soorten in Florida, een probleem dat onderschat wordt, zeggen ze.

Opvallend: een van de drie exemplaren groeide in Florida 28 procent sneller dan jonge nijlkrokodillen in Afrika. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karen Elson - The Birds They Circle

Karen Elson - The Birds They Circle

Klik op de foto om haar te beluisteren






Karen Elson (geboren op 14 januari 1979 in Oldham, Greater Manchester, Engeland) is een Brits model, zangeres, liedjes schrijfster en gitariste.


» Reageer (0)
21-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerps komiek Gaston Berghmans (90) overleden

Antwerps komiek Gaston Berghmans (90) overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/4/14/20160521120628/media_xll_8680034.jpg

Gaston Berghmans is overleden. Dat meldt ATV. Zijn familie bevestigt het overlijden. Hij werd bekend door samen met Leo Martin als komisch duo op te treden onder de naam Gaston en Leo. Berghmans werd 90 jaar. Berghmans werd 90 jaar.

De komiek overleed in het rust- en verzorgingstehuis in Schoten, waar hij nog maar enkele maanden woonde. De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid.

In 2010 kreeg hij een bronzen standbeeld in zijn gemeente Merksem, dat zijn bekende personage 'Joske Vermeulen' voorstelde.

Talent ontdekt tijdens feestje
Berghmans ontdekte zijn komisch talent toen hij in zijn korfbalclub tijdens een feestje een sketch deed over een korfballer die met de nationale ploeg wou meedoen, maar altijd op de bank moest blijven zitten.

Hij begon ook zijn eigen materiaal te schrijven en mocht uiteindelijk zelfs op televisie tijdens Expo 58 alle dagen grappen vertellen over de wereldtentoonstelling. Toch ging de komiek hier vroegtijdig de mist in. De regisseur dwong de Antwerps pratende Berghmans ABN te spreken en in drie minuten tijd zijn vier pagina's tekst door te nemen vooraleer hij moest opkomen

Met rug naar publiek
Een jaar later, in 1959, werd Berghmans nog eens gevraagd voor een televisieoptreden, ditmaal live vanuit het casino van Beringen. Het was de bedoeling dat hij in afwachting van de volgende act moppen tapte en weer diende hij ABN te spreken. De BRT zei ook dat hij met zijn rug naar het publiek moest staan en maar een paar moppen hoefde te vertellen. Het duurde echter veel langer voor de acts zich hadden omgekleed en Berghmans diende veel meer moppen te tappen dan gepland. Op den duur was hij echter uitverteld en gaf hij het op. Tot overmaat van ramp lachte niemand in de zaal omdat ze hem niet konden verstaan. Het zou jaren duren voor hij weer op de televisie verscheen.

Wel succes in variété
In het variété ging het de komiek echter wel voor de wind. Zijn revues in de Ancienne Belgique trokken volle zalen en van heinde en verre kwamen er internationale sterren optreden. Hij trad toen met zijn collega's vaak twee keer per dag op en 's zondags zelfs drie maal. Het waren vooral komedies, maar er werd ook in gezongen. In 1960 trouwde hij en kreeg in 1961 een dochter.

Kennismaking met Leo Martin
Berghmans leerde Leo Martin voor het eerst kennen in 1957 in de Billiard Palace waar het orkest van Willy Rockin speelde. Leo speelde er saxofoon en klarinet en Berghmans voerde soms samen met hem enkele sketches op. In de jaren 60 kreeg Martin een eigen orkest en werd het eenvoudiger om Berghmans uit te nodigen om sketches te komen spelen. Hun komische optredens dienden vaak als proloog voor Martins muzikale momenten. Met deze optredens werd de basis gelegd voor wat later Gaston en Leo zou worden. Ze zouden echter nog een hele tijd apart van elkaar blijven optreden.

Tv-duo
Vanaf 1972 vormden ze een tv-duo. Ze verdienden echter niet goed doordat de openbare televisie toen nog het monopolie had inzake televisiezenders. In Nederland hadden ze een beter verdienend programma 'Hallo met Henk' met Henk van Montfoort waar ze wekelijks één sketch opvoerden. Ze hadden ook geen impresario: iedereen belde gewoon de BRT om naar hen te vragen of stuurden brieven naar de BRT te hunner attentie. In 1980 traden Berghmans en Martin op in de komische politiereeks 'De Kolderbrigade'.

Legendarische eindejaarsshows
Vanaf 1981 kwamen dan hun legendarische eindejaarsshows op de BRT. Elk oudjaar zond de zender hun shows uit die tegen de 2.680.000 kijkers scoorden en waarvan velen klassiekers zijn geworden, zoals onder meer Restaurant De Gouden Leeuw en de bekendste van allemaal: Joske Vermeulen.

Tussendoor bleven de komieken ook zaaloptredens geven. In Vlaanderen draaiden ze ook vier films: 'De boot naar Spanje', 'Zware jongens', "Paniekzaaiers' en 'Gaston en Leo in Hong Kong'.

"Gepensioneerde komiekskes"
Ondanks de hoge kijkcijfers en hun weergaloze succes keek de toenmalige top van de openbare tv-omroep erg neer op Berghmans en Martin en waren hun lonen bijgevolg ook erg laag. Bob Boon kon niet meer lachen om hun meest recente scenario's en directeur Paul Van Dessel liet weten dat hij niet meer met "gepensioneerde komiekskes" kon blijven werken. De zopas opgestarte commerciële omroep VTM en haar bazen Mike en Guido ontvingen hen met open armen en betaalden veel beter. Ondanks een laatste smeekpoging van BRT-kopstuk Jan Geysen maakten Berghmans en Martin dus de overstap. Een van hun eerste komische series die ze tot stand brachten bij VTM was 'De Burgemeesters Van Bos'.

Gezondheidsproblemen
Beide komieken kregen echter met gezondheidsproblemen te kampen. Berghmans kreeg darmkanker en vermagerde zienderogen. Hij herstelde, maar op 18 maart 1993 overleed Martin. Een half jaar eerder werden ze nog gevierd in de VTM-show '20 jaar Gaston en Leo', die gepresenteerd werd door Luc Appermont. Hier speelde Martin ondanks de longkanker nog saxofoon onder leiding van dirigent Willy Claes.

Overlijden Martin was ernstige klap
De dood van Leo Martin was een ernstige klap voor Berghmans en zijn partner bleek onvervangbaar. Hij trachtte nog met onder meer Carry Goossens en solo op te treden, maar het resultaat was niet meer hetzelfde. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag startte VTM op 6 december 2006 een vijfdelig portret van Berghmans, gepresenteerd door verschillende collega's. Het programma kreeg de toepasselijke naam 'Gaston 80'. Daarna volgde nauwelijks nog televisiewerk. In 2008 was hij te zien in de film 'Christmas In Paris', wat naar eigen zeggen zijn definitieve afscheid was (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!